Орхидея - тема 5

• 104 819
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте,от 3 месеца имам фалче ,вчера видях,че целия цветонос е покрит с нещо като роса .Като я пипнах лепне на едно от листата също имаше няколко капки избърсах с мокра кърпа ,но се притеснявам от какво са.Не се вижда да има щитовидни въшки,акари.Можете ли да ми помогнете с евентуална причина?

# 616
  • Варна
Нормално е. Единствената вреда на тези капки е, че могат да привлекат мравки, въшки и други гадини, така че ако са много е добре да ги забърсваш с влажен памук. Но не е задължително

# 617
Благодаря мислех,че завъдила някакви гадинки даже я преместих да не заразява околните,но щом е нормално я връщам обратно. smile3525  bouquet

# 618
  • Варна
Здравейте!Май отново имам нужда от помощ,но си мисля че положението този път е неспасяемо.Омекнаха листата на 1-та ми орхидея и реших,че проблема ми е в корените и се оказах права.Кажете ми,моля ви,може ли да се направи нещо(да ги орежа например) или вече е късно....http://media.snimka.bg/8751/023757041.jpg?r=0http://media.snimka.bg/8751/023757053.jpg?r=0 http://media.snimka.bg/8751/023757065.jpg?r=0...Ами това ми е проблема,ще съм благодарна ако някой ми помогне със съвет....

# 619
  • София
Канела, не е толкова страшно положението. Неосветените корени са жълтеникави и според мен имаш 2-3 добри. Изчисти загнилото, като ако има на връхчето зелена част, не махай целия корен, а само загнилото, т.е. остави жилката в средата. Много лесно става почистването на течаща струя с вода. Тогава загнилите много лесно падат. Твърдите корени, макар и жълтеникави, са здрави. Добре е да намажеш получените "ранички" с фунгицид /например топсин или в краен случай, ако нямаш друго - канела/. После не поливай известно време, за да не тръгне отново загниване. След това ако искаш тори няколко пъти с кристалон за корени /кристалоните не са пред мен, за да видя, но май беше жълт/.

# 620
  • Варна
Благодаря,Таня!След процедурата с течащата вода цветето остана само с 3 корена и не знам дали ще го бъде,но поне знам,че съм опитала.Между другото в брошурата на Кауфланд  има "Фаленопсис в керамика" 9 см от 9.99 лв и ми стана интересно-ако това са полуминита не трябва ли пак да са в прозрачни кашпи?Ние със съпруга ще празнуваме другата седмица 13 години брак и вече намекнах какъв подарък бих желала да придобия.....

# 621
  • София
И три корена са достатъчни, за да се съвземе. Само внимавай да не загние отново.

... в брошурата на Кауфланд  има "Фаленопсис в керамика" 9 см от 9.99 лв и ми стана интересно-ако това са полуминита не трябва ли пак да са в прозрачни кашпи?Ние със съпруга ще празнуваме другата седмица 13 години брак и вече намекнах какъв подарък бих желала да придобия.....

Не е честно  Mr. Green! Аз тези дни съм в Пловдив и в тукашния вестник няма такава промоция  Crossing Arms. 9 см ми звучат като мини. Много ги харесвам, но не мога нещо да се справя с тях. Точно тези дни писах /на предната страница/, че поредните съм на път да ги уморя  Sad. Не знам от кашпата или от сфагнума идва проблема. Опитах и с кори, но се пресушават. А те на практика нямат саксия, а някакво найлонче във форма на саксия. Няма как да стоят самостоятелно.

# 622
  • Варна
Аз съм почти убедена,че проблемите почват от корите.Всичките ми орхидеи са от Кауфланд с излкючение на тази-проблемната.Когато я изкарах от саксийката ми направи впечатление колко са по-различни от останалите.Корите на останалите са по-светли(сякаш по-сухи),а тези са по-тъмни,почти черни(т.е.по-влажни)....

# 623
Аз имам 2 такива с омекнали листа, бяха с подобни корени, но ги почистих, тогава не знаех за фунгицид и канела, оставих ги така, едната даже цъфтя, а другата изкара цветонос но изсъхна, сега имат нови листенца, още са много рехави корените, но не знам, надявам се да оцелеят. Меките листа си останаха такива, но новите са добре.

# 624
Здравейте!

И аз имам орхидея от два месеца и се включвам в темата, за да чета редовно.

Имам и въпрос - орхидеята не може да застане права, губи равновесие явно защото прозрачната саксия е много лека, а стъблото с цветовете е доста по-тежко. И в момента съм я скрила в една необитаема стая и съм я подпряла с разни неща, за да не пада.

Как се справяте вие с това? Да я пресадя ли в по-голяма прозрачна саксия или .... newsm78

# 625
  • Варна
Сложи пластмасовата саксия в керамична кашпа.

# 626
  • Варна - Черна гора
Здравейте,
вчера се сдобих с още две орхидеи от Кауфланд. Като се прибрах забелязах, че около корените на едната има някакви бели топченца. Приличат на маково семе, само че са бели. Слепени по няколко.
Това, което направих: извадих орхидеята от саксията, изсипах корите и механично почистих, доколкото можах. Сега изглежда така: http://www.prikachi.com/images/613/3434613A.jpg
Може би е най-добре да се сменят корите и да се обработи с препарат.
Какво бихте ме посъветвали да направя?

# 627
Сложи пластмасовата саксия в керамична кашпа.

bouquet

А така ще достига ли светлина до корените?

# 628
  • Варна
По принцип не е абсолютно задължително да достига светлина до корените, да, с тях също се извършва фотосинтеза, но не в жизнено необходими количества Simple Smile Има хора, които гледат орхидеите си в керамични саксии, но за начинаещи не се препоръчва, защото е трудно да се уцели моментът за поливане. Ако се притесняваш за светлината може да избереш по-широчка кашпа или саксия, така че да остава място между стените.
Илка, не знам какви са тези точици, може би някакви гъби newsm78

# 629
  • Варна
Искам да се похваля с подаръка за годишнината от сватбата-естествено съпруга не сбърка в избора.Не знам дали е мини или полумини(според мене е второто),но е изключително нежна.Ето я и нея http://canella.snimka.bg/other/flowers.487602.23845843 http://media.snimka.bg/8795/023845828.jpg?r=0.В кори е и си мисля,че няма да имам проблеми с отглеждането й....Само да спомена колко е заразна любовта към орхидеите.За рождения ден на майка ми й взех орхидея(онази,която се оказа с паяжинки,които слава богу изчезнаха),тя получи и още 1 като подарък,а онзи ден си купи сама третата. Wink.

Общи условия

Активация на акаунт