РУСКА КУХНЯ

  • 136 689
  • 738
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 2 906
А краставичките и аз ползвам мариновани... Peace

 Точно там е "хватката" в киселите краставички. Иначе морковите като количество са по вкус. Магданоз също слагаме понякога.В оригинала на руската няма грах.

# 241
  • Мнения: 7 433
    Ето ви една "оригинална" рецепта на Оливье от Википедия.

    "В книге П. П. Александровой «Руководство к изучению основ кулинарного искусства» 1897 года издания указан следующий рецепт:

Салат оливье

Необходимые продукты и их пропорция на одну персону.

Рябчики — ½ штуки. Картофель — 3 штуки. Огурцы — 1 штука. Салат — 3-4 листа. Провансаль — 1½ стол. ложки. Раковые шейки — 3 штуки. Ланспик — ¼ стакана. [Каперсы] — 1 чайная ложка. Оливки — 3-5 штук.

Правила приготовления: Нарезать бланкетами филе жаренного хорошего рябчика и смешать с бланкетами отварного, не рассыпчатого картофеля и ломтиками свежих огурцов, прибавить каперсов и оливок и залить большим количеством соуса провансаль, с добавлением сои кабуль. Остудив, переложить в хрустальную вазу, оформить раковыми шейками, листиками салата латук и рубленным ланспиком. Подавать очень холодным. Свежие огурцы можно заменить крупными корнишонами. Вместо рябчиков, можно брать телятину, куропатку и курицу, но настоящая закуска оливье готовится непременно из рябчиков[3]."


    Тук верно няма грах.    Laughing  Laughing  Laughing

     Много е трудно да се твърди,кое е оригиналът.Явно всяко руско (или около това  Mr. Green ) семейство си има своя "оригинал".  Wink Hug

# 242
  • Бургас
  • Мнения: 5 795
Мда, окрошката ми е предвидена за след 2 дена (от 2 седмици я планирам, но все нещо изниква и отлагам) Twisted Evil Вкъщи даже на майтап си ѝ викаме "руския таратор", защото си я правим с айрянче. Само дето не слагам кренвирши, че много ми натъртват, а телешки салам, примерно, краставици, картофи, яйца и много копър и лед мммммм.... От майка знам, че се слага и зелен лук, като той направо се намачва в самата купа и така сока му се запазва и смесва с другите продукти, но пък аз не обичам лук и пропускам тази стъпка. Знам също, че се прави и с квас в оригинал.

На повечето хора им звучи странно и гадно едва ли не, но когато за първи път стана въпрос с брат ми и семейството му, че го правя и е много вкусно, всички ме изгледаха странно, недоверчиво и леко погнусено едва ли не. НО, тъй като имах направена вкъщи, ги извикахме вкъщи, връчих им по една лъжица и смеейки се ги гледах как едва-едва без желание загребват, после леко примляскват с по едно "А бе не е толкова лошо", а впоследствие се оказа, че са започнали да си правят и хапват у тях честичко Laughing Та идеално е за лятото - леко, студенко...

# 243
  • Мнения: 22 867

Ооо, окрошката ми е любима, правя една по руска рецепта, и друга с добавки - орехи, чесън, копър, кръстила съм си я "българо-руска дружба". Вкъщи и двете вървят! Peace Grinning Намерих една стара снимчица с двете: Heart Eyes

# 244
  • Мнения: 0
edelweisss , много интересна рецепта  Hug.А ядките сурови ли трябва да са ?
Спасибо Hug ами не разбирам на кое казвате сурови, ние купуваме за рецептата от пакетче-примерно на хити, кронос, рондо или там каквито са - най-вече фъстъци, но и с лешници не е никак лошо Grinning

# 245
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 566
edelweisss , благодаря ти - вече всичко ми е ясно Hug.

# 246
  • Мнения: 0
Мами,
Аз се включвам с нова рецепта за руска тортичка от младостта и детството на майка ми. Препоръчвам я на всички, правете я с любов, и вкусът ще е незабравим!

Торт "Муравейник" / Торта "Мравуняк"

Необходими продукти:
Половин чаша сметана
Половин чаша захар, може и кафява
2 ч.л. ванилена захар
масло - 200 гр. в тестото, 200 гр. в крема и една ч.л. за глазурата
2 ч.л. бакпулвер
200 гр. брашно
сгущенное мляко на око (ще го намерите в Березка)
50 гр. шоколад, млечен или тъмен

30 мл. сметана за глазурата


Начин на приготвяне: Маслото се разтопява и се чака да поизстине. След това се смесва със сметаната и се разбърква. Добавя се захарта и ванилената захар, пак хубаво разбъркваме. Постепенно сипваме и брашното и замесваме хомогенно тесто. Пускаме тестото в месомелачка, за да се получат тестени "червейчета"., които печем в тава на 180 градуса докато порозовеят, и отвреме-навреме разбъркваме, за да се запекат равномерно. Вадим ги от фурната и ги поставяме в тенджера или купа, като с ръце ги разтрошаваме на по-малки части, а мъничко от тях отделяме и смиламе в кафемелачка, за да ни служан на финала за поръсване преди глазурата. Разтопяваме още 200 гр. масло и го смесваме със сгущенное молоко и кремът е готов. Сипваме го към натрошените тестени червейчета. Полагаме полученото в голяма плоска чинийка или табла и с ръце го оформяме като мравуняк (конус). Слагаме върху мравуняка  ситните трохи от тестото, които сме смлели в кафемелачката. Стопяваме шоколада с 30-те грама сметана и посипваме тортата с тази глазура. Приятен апетит!!!  chef Hug




# 247
  • София
  • Мнения: 2 275
Еделвайс, страхотна си. Сетих се за тази тортичка. Майка ни правеше на малки "мравуняци" за да не се караме с брат ми Wink

# 248
  • Мнения: 0
Еделвайс, страхотна си. Сетих се за тази тортичка. Майка ни правеше на малки "мравуняци" за да не се караме с брат ми Wink
Благодаря, мила Hug Майка ми е украинка и от ранно детство съм закърмена с подобни вкусотии, нямащи еквивалент в никоя друга чуждестранна кухня.  Heart Eyes

# 249
  • София
  • Мнения: 2 275
Аз съм украинка, живея тук от 13 години, някои от украински рецепти "побългарих" и пак са вкусни Wink

# 250
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 13 472
Да се запиша при вас Peace

# 251
  • Мнения: 382
 за да се премахне натрапчивия вкус на пушека от кренвиршите е добре да се обели тъмната коричка/може и с белачка за моркови или с нож ,но е по-бавно, но пък си заслужава/. Така беля и дебърцините Simple Smile...

п.с. това е рецептата за окрошка

# 252
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 566
Да попитам нещо , то сигурно вече е обсъждано, но все пак : сгущенное мляко подсладено кондензирано мляко ли е или сварено такова до карамелизиране?

# 253
  • Мнения: 7 433
   Подсладено кондензирано мляко -сгущенка
   Сварено до карамелизиране кондензирано мляко - вареная сгущенка

    Simple Smile Peace

# 254
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 566
Селма , благодаря ти Hug.

То аз се загледах в тортата Мравуняк и там кафяво ми се видя кремчето, та помислих, че е карамелизирано млякото Wink.В грешка съм значи.Сега ако ми дадете и идея как да докарам тази форма без месомелачка.... Rolling Eyes.

Общи условия

Активация на акаунт