РУСКА КУХНЯ

  • 136 588
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 2 906
Здравейте! Руската салата май вече само по име е руска, но повярвайте ми, разлика има! Тази по магазините и заведенията няма вкуса на истинската руска салата, която у нас по празниците се прави в огрооомна дълбока тава, може би над 7 - 8 кг. Рецептата е на мама.

ПРОДУКТИ:
*картофи      
*лук- стар, може и червен, и зелен    
* кисели краставички / в никакъв случай мариновани /      
*олио    
* яйца      
 *морков        
 *салам          
 *майонеза


ПРИГОТВЯНЕ:
1)   Вариш  моркова и необелените картофи
2)   Вариш яйцата
3)   Белиш картофите и ги режеш на кубчета
4)   Режеш лука на дребно

5)   Режеш краставичките на дребно
6)   Морковът настъргваш на едро стъргало
7)   Режеш салама и яйцата на кубчета
Sunglasses   Посоляваш картофите
9)   Поливаш с олио
10) Прибавяш лука, краставичките, моркова, салама и объркваш
11) Прибавяш яйцата
12) Слагаш майонезата и объркваш



# 226
  • София
  • Мнения: 2 275
Аз не слагам лук, моркови заради детето
Не слагам грах - заради мъжа.

Обаче не посолявам картофи , а слагам сок от кисели краставици и половин лимон!
Много е вкусно.

И от мен една салата (ако се повтарям, простете Praynig):
Салата Мимоза

500 г майонеза (може смесена със сметана)
1 кутийка риба тон от консерва
2 бр. картофи
2 глави лук
1 глава червено цвекло
2 бр. моркови
3 бр. мариновани краставички
1 връзка зелен лук
5 бр. яйца
Сваряват се морковите, цвеклото, картофите( в един съд) и яйцата. Отделно се настъргват на едро ренде морковите, цвеклото и картофите. Белтъкът на яйцата се настъргва на ситно ренде, а жълтъкът се отделя. Лукът се нарязва на ситно. На дъното на стъклена прозрачна купа се нарежда изцедената риба, покрива се с тънък слой майонеза, отгоре се слагат настърганите белтъци и отново се намазва слой майонеза. Слага се лукът и върху него отново майонеза, нарежда се цвеклото, пак слой майонеза, отгоре картофите и още един слой майонеза. Поръсва се плътно отгоре с нарязания зелен лук и се поръсва с раздробения жълтък.

# 227
  • София
  • Мнения: 2 275
И още една любима рецепта (напоследък не я правим)

Сладък Хворост

Продукти: 200г брашно; 4 яйца; захар - 4 с.л.; водка (ром или коняк) - 2 с.л.; готварска сметана (11%) - примерно 1-2 с.л.; щипка сол;пудра захар за поръсване; за пърженето: олио - 1 чаша


Яйцето се разбива със захарта до получаването на еднородна светло-жълта маса,прибавя се сметаната, солта и всичко добре се разбърква. Постепенно се добавя част от пресятото брашно. Добавя се водката и после останалото брашно. Замесва се еластично, не лепкаво тесто, но следете, да не стане прекалено твърдо.

На леко посипан с брашно плот разточете тесто – 2-3 мм.

Тестото се реже на лентички, които се „вързват” на панделка.

Панделките се пържат до златисто.

Прецеждат се от мазнината в/у салфетка, слагат се в чиния и се посипват със пудра заха

# 228
  • София
  • Мнения: 2 275
А някой помни ли вкуса на чебуреки?

Чебуреки


Тесто: ½ кг брашно, 1 ч.ч. вода, 2 яйца, сол.Замесва се тесто, покрива се и се оставя да постои 10-15 мин.
Плънка:1/2 кг кайма, сол, черен пипер, лук чесън, малко вода или прясно мляко – на кашичка.
Тестото се разточва тънко, изрязват се кръгове, по-големи, отгоре се слага от плънката, защипва се на половинки по краищата. Пържат се в сгорещено олио. Може да се топнат предварително в яйце.

# 229
  • Мнения: 2 694
O, luss, аз ги обожавам Heart Eyes Правих преди година едни с много простичко тесто с бира - получиха се превъзходни, трябва да изровя рецептата и да я пусна Simple Smile

# 230
  • София
  • Мнения: 2 275
Имам една рецепта, ама мноооого вкусна. Но никога не успях да я оформя красиво.... Embarassed

КУРНИК

Продукти:
Тесто: 4 ч.чаши брашно, 250 гр масло, 250 гр. заквасена сметана, 2 яйца.
(аз ползвам купешко)
Плънка: 1 пиле, 300 гр.гъби, 4 тв. сварени яйца, ч ч.чаша ориз, 1 суп.лъжица нарязан надребно магданоз.
Сос: 2 суп.лъжици масло, 1 суп.лъжица брашно, 2 суп.лъжици пиешки бульон,
1 каф.чаша кис мляко (иначе по-руски сливки, което означава течна сметана за готвене), 150 гр.гъби.

Начин на приготвяне:

Тесто: не умея

Палачинки (обикновени) 4-5 бр.(може и без палачинки – също е убиец.)

Пилето се сварява много добре с глава кромид лук, сол(по вкус), дафинов лист и чер.пипер на грах (4-5 бр). Обезкостяваме, нарязваме на парчета и заливаме със бял сос.

Оризът се сварява до готовност, слагаме маслото, добавяме намачканите яйца и магданозът.

Гъбите се запържват в маслото и се заливат с бял сос.

Сос: 1 суп.лъж. масло се разтрива с брашно, добавясе бульон и течна сметана (кис.мляко), сместа трябва да кипне 1 минута и се добавят нарязани дребно и запържени в масло гъби).

Взимаме ¼ част от тестото(това ще е капакът), от останалото тесто да се направи един кръг с дебелина около 1-1,5 см и слагаме в намазаната с масло тава така, че краищата да са отвън.

След това почваме да слагаме – оризът – пилето – гъби –оризът – пилето – гъби – оризът. Ако иска някой да слага палачинки за разкош, тогава така: палачинка-оризът-палачинката-пилето-палачинката-гъбите-палачинката-опризът...-оризът.

При това всеки слой е малко помалък от предишния (за да стане купол).

След това от останалото тесто правиме украса и още една “палачинка-капакът”. Покриваме отгоре и съединяваме с долната дълго тесто – за да няма дупки и може да защипаме за да стане красиво. Украсяваме според фантазиите. В средата отгоре правиме дупка (за да излиза пара) и се слага 1 с.лъж масло.
Намазваме курник с жълтък.

Пече се при 200-220 град – около 30-40 минути. Трябва да се гледа на тестото, щом почервенее (като пица) – готов е.

За тези които не обичат ориз - заменете с картофи, не съм готвила с картофи, но знам че също е вкусно.
Може и да опитам утре с картофи...

Трябваше да се получи така:


Но аз ще направя пошагово, така да е ясно:
Не ми се получи толкова красив като на снимката от предишното мнение, но вкусотия е голяма.
Така се прави:
Приготвяме продукти (вместо ориз съм сложила картофи, защото дъщеря не обича ориз)



Слагаме тестото така да е извън тавата











# 231
  • София
  • Мнения: 2 275
Много дълъг стана поста...

# 232
  • Бургас
  • Мнения: 5 795
Цопвам се да следя и ще чета назад - не че имам много опит с руската кухня, но все пак мама ми е правила това-онова и ще си записвам рецепти  bouquet

Имам и едно питане - много обичам и редовно си купувам гречка, но последния път попаднах на една странна за мен - не е тъмнокафява, като тази дето обикновено купувам и обичам, а бледобежова тип слонова кост и вкусът ѝ е различен и не толкова специфичен Rolling Eyes Различни сортове ли има или тази тъмната е обработена предварително newsm78

# 233
  • София
  • Мнения: 2 275
Като я запържеш на сух тиган - става кафява.
И аз такава купувах.
Иначе, ако я свариш непържена - пак е вкусна, само няма привичен цвят  bouquet
Смята се за по-диетична Peace

# 234
  • Мнения: 7 433
dimana27,интересна рецепта.  Simple Smile
За първи път виждам в руска салата да няма грах..... newsm78

Аз слагам такъв.Както и без проблем ползвам мариновани краствички.  Peace
Обичам да слагам и повечко моркови,които правят салатата по-радостно оранжева,както и й придават един приятен сладък вкус.  Heart Eyes

Освен това,честичко подправям руската салата със смлян черен пипер.
Лятото си позволявам и пресен зелен лук и магданоз.  Wink

# 235
  • София
  • Мнения: 2 275
Селма, и на мен тежко беше да "се разделя" с граха, но като мъжът не го яде.... Thinking newsm78
Наложи се. А дъщеря не вкусва морков (само в морковен сладкиш Mr. Green), затова се разделих и с него. Лук кога слагам, кога не...

А краставичките и аз ползвам мариновани... Peace

Салата ми ползва голям успех, наистина е много вкусна - любимата ми, а и я правя често.

Другата ми любима - винегрет!

# 236
  • Бургас
  • Мнения: 5 795
Като я запържеш на сух тиган - става кафява.
И аз такава купувах.
Иначе, ако я свариш непържена - пак е вкусна, само няма привичен цвят  bouquet
Смята се за по-диетична Peace
Аха... На мен сварена само така ми дойде адски блудкава и безвкусна (липсваше онзи толкова специфичен неин вкус) и я прехвърлих на майка - ако ѝ харесва да си я прави, ако не - да обогати менюто на кучето ни hahaha

Блалгодаря ти за инфото  bouquet

А пък ние руската салата си я обичаме с пресни краставици, въпреки че така бързо се оводнява (е, аз си бъркам нарязаните съставки в една купа, майонезата с малко сметана и черен пипер и щипка горчица понякога в друга и си смесвам час-два преди сервиране нужното количество и от двете), месце (шунка или някакъв мен колбас с ненатрапчив аромат и вкус), грах, картофи и яйца - никакви други неща Wink

# 237
  • Мнения: 7 433
  Ммм!!!Винегрет!И аз го обичам!  Heart Eyes

  luss,аз пък не обичам да слагам стар лук в руската салата....  Crazy

   Ха!Сега се сетих,че съм пробвала такава с пресни вместо солени/мариновани краствички!Беше пак много вкусна!  Party
    Брадата,  Joy Виждам ,че споделяш за същия вариант!  thumbsup

# 238
  • София
  • Мнения: 2 275
Ха, това с пресни краставици направо  продукти за окрошка.
Е, днес зелен фасул, а утре ще я направя,ммммм... как се сетих,
че все таратор, таратор...

# 239
  • София
  • Мнения: 2 275
Аз я правя така:

Окрошка
Ето една руска рецепта за студена и вкусна супа - окрошка. Това е средно между нашия таратор и руската салата. Звучи гадничко, но наистина е вкусно, особено лятото.
Продукти:
4 картофа
2 кренвирша
2 стръка зелен лук
2-3 яйца
1 краставичка
майонеза
лимонена киселина
2 кубчета зеленчуков бульон (може и без бульон, само с вода)
сол на вкус
(обикновено слагат и репички, но аз не ги обичам, затова минавам без тях)
Приготвяне:
Картофите и яйцата се сваряват и обелват. Картофите, кренвиршите и краставичката се нарязват на кубчета. След това добавяте останалите нарязани продукти, смачканите яйца, посолявате на вкус. Идва редът на майонезата и после изсипвате половин пакетче лимонена киселина.
Съвет:
Ако ще слагате бульон, разтваряте кубчетата в гореща вода и го изстудявате. Майонезата трябва да се разбие в купичка с вода, за да не плуват в тенджерата големи парчета майонеза.
Послепис:
Друг вариант на окрошката е като я “побългарим” и заменим бульона+майонезата със кофичка студено кисело мляко, разредено с кофичка студена вода. Също е голяма вкусотия, особено в летните горещини.

Общи условия

Активация на акаунт