Математически турнири - 6

• 54 233
  • 765
  •   1
Отговори
# 330
Няма значение ширината на парчетата. Казано е правоъгълна рамка. Представете си рамката на вратата.(може би не е най-точни пример) Може по този начин да се поставят парчетата и да се получи правоъгълник. Търсим обиколката на правоъгълник със страни 1,30 м и 0,60 м.

# 331
  • Bourgas, Burgas, Bulgaria
Верно, Диди.
Показах го на Рали и бях отсвирена с думите:,, от къде пък да се сетя?''

# 332
  • Русе
Ами не е нарязана цялата дъска?

За пръв път виждам задача, при която даденото да не се използва при решението й.

# 333
Ами не е нарязана цялата дъска?
За пръв път виждам задача, при която даденото да не се използва при решението й.
Има такива задачи, просто не са ти попадали досега.

# 334
Няма значение ширината на парчетата. Казано е правоъгълна рамка. Представете си рамката на вратата. Може по този начин да се поставят парчетата и да се получи правоъгълник. Търсим обиколката на правоъгълник със страни 1,30 м и 0,60 м.

Да, може. Даже и без да се скосяват може. Но няма да е рамка, защото 4-те летви няма да лежат в една равнина. Продължавам да смятам, че е идиотски зададена задача, защото тогава може и да ги закова с отстъп и пак да получа друг резултат.  

# 335
Черна станция, имаш право, но ние сме затормозени с повече знания.  Laughing
Децата не мислят като нас.

# 336
Моля автора на задача 7 за 2 клас от КМС-11.12.2010г. да се извини на участниците в състезанието!
Ето и творението му:
"Във 2-а клас има 26 ученика.20 от тях обичат да гледат анимационни филми,18- да четат книги,16- да слушат музика.Колко ученика обичат и трите занимания?
Отговорите са:
а) 2
б) 5
в) 3
г) друг отговор "
Аз не съм математик, но съм спец в комбинациите.
При така зададено условие има много варианти на верен отговор.

# 337
  • най-шареното място
Добре де, не е ли ясно че една задача можед аима варианти, ако има информация за тях - пример последната задача за 2ри клас - имало детето повече от 70и по-малко от 80 ст, като имало 75ст и една монета.

В случая няма от къде да дойдат вариантите, а ако иска да е супер пунктоално детето може да напише 3, 80 + вариантите, обаче не пропускайте, че ако сечението й не е квадрат има още възможности.... и подредбата пак не е само една...

# 338
Черна станция, имаш право, но ние сме затормозени с повече знания.  Laughing
Тъкмо това щях да напиша, но това се отнася и за децата. Ето, Рали е съобразила, че дъските имат и ширина. Дадох задачата на моя синковец с цели числа и той я реши без изобщо да му дойде наум, че дъските не са като тънки като конци, а имат и ширина. Понякога на децата дадено решение им се струва прекалено елементарно, за да е вярно и е възможно да задълбаят в излишни разсъждения. При нас постоянно се случва.
Моля автора на задача 7 за 2 клас от КМС-11.12.2010г. да се извини на участниците в състезанието!
Ето и творението му:
"Във 2-а клас има 26 ученика.20 от тях обичат да гледат анимационни филми,18- да четат книги,16- да слушат музика.Колко ученика обичат и трите занимания?
Отговорите са:
а) 2
б) 5
в) 3
г) друг отговор "
26-20=6 деца не обичат анимация.
26-18= 8 деца не обичат книги.
26-16=10 деца не обичат музика.
6+8+10= 24 деца не обичат едно от нещата. Остават 2, които би трябвало да обичат и трите.

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 15:24 от Анонимен

# 339
За ширина и аз не бях се сетила Simple Smile

# 340
Последната задача за втори клас има два отговора-76ст. или 77ст. може да струва картичката.
Тук не може да имаме претенции за коректност защото според регламента задачите от първа до девета имат само по един верен отговор,за десета не е казано но за броя на отговорите!

# 341
  • София
Някой ще каже ли колко време продължава състезанието?
На нас ни казаха от 10.30 до 12.30. В другата стая са казали, че само за 1 клас е 1 час състезанието...

Иначе квесторката много разбрана ми изглеждаше. Когато дойде първо поздрави родителите, каза кога свършва състезанието. Помолих я да ги предупреди 15 минути преди края и да им провери имената. Тя каза "Разбира се, няма проблем за това" не ми се изребчи. Каза, че тя ще се погрижи всяко дете като си предаде работата да си вземе телефона... и в 10.25 затвори врата на децата. Много точна мадама.

# 342
  • най-шареното място
Ето и творението му:
Отговорите са:
а) 2
б) 5
в) 3
г) друг отговор "

Дам. Ето едно различно от "2" решение.
20 анимационни и 18 книги - 38 - или от тях мин. 12 деца и двете.
но ако вземем после максимум съвпадение за другото занимание - а там са 16 - 12 харесват и трите Simple Smile . Да, има две допускания, мин. и мкас. но  условието не ограничава решението... От там и възможностите при другите допускания.

официалното решение:Общо учениците гледащи анимационни филми, четящи книги и слушащи музика са 54. Класът е от 26 ученика. Ако всеки върши по 2 неща, броят им ще е 52, т.е. 2 ученика обичат и трите занимания.

И аз имам чувството, че такива задачи винаги са ограничени с търсене на максимален или минимален брои за някаккво условие.

За втори клас забележката ако е към мен, наясно съм че има два отговора, просто смятам, че при дъските положението е съвсем друго и няма условия за два отговора в условието,

# 343
Дидева правилно си решила задачата,но ако  се търсеше колко е най-малкия възможен брой деца обичащи и трите занимания

# 344
  • София
Черна станция, имаш право, но ние сме затормозени с повече знания.  Laughing
Тъкмо това щях да напиша, но това се отнася и за децата. Ето, Рали е съобразила, че дъските имат и ширина. Дадох задачата на моя синковец с цели числа и той я реши без изобщо да му дойде наум, че дъските не са като тънки като конци, а имат и ширина. Понякога на децата дадено решение им се струва прекалено елементарно, за да е вярно и е възможно да задълбаят в излишни разсъждения. При нас постоянно се случва.
Ето и творението му:
Отговорите са:
а) 2
б) 5
в) 3
г) друг отговор "
26-20=6 деца не обичат анимация.
26-18= 8 деца не обичат книги.
26-16=10 деца не обичат музика.
6+8+10= 24 деца не обичат едно от нещата. Остават 2, които би трябвало да обичат и трите.

Ама мойто не обича книги и музика, обича само анимация Simple Smile
А може 16 да обичат всичко, а 6 нищо.

Общи условия

Активация на акаунт