Плюсове и минуси на кварталите в София

• 128 689
  • 736
  •   2
Отговори
# 60
... Все ме влечеше към района на Илинден, Зоните и св. Троица, понеже инфраструктурата е добра и са близо до центъра.
... Да, обаче, не мога и не мога да свикна с квартала.
...Но все пак продължавам да си гледам тайно към старата ми любов- Илинден, защото всеки път като се ядосвам тръгвам да сменям новото жилище и не знам кой ден ще ми прекипи окончателно Laughing

Hug
Познавам доста хора, които не могат да си тръгнат от квартала или рано или късно се връщат.
Самата аз се опитах да живея другаде - когато се събрахме с половинката, пробвахме да живеем в неговия апартамент в Гео Милев /вярно, че тогава кварталът още не беше така усвоен и уреден, както в момента/, но не издържах. Изкарах точно 4 месеца там и всяка вечер си ходих след работа вкъщи /в Илинден/, а после той ме вземаше след работа за едното спане в Гео Милев. Накрая се запънах, че, ако ме иска, да се мести с мен /всъщност, дори и сега, когато Гео Милев стана доста приятно място, пак не бих отишла там/. Crazy

# 61
  • София - Варна
Като се качиш на "Копитото", виждаш цяла София - етажност, гъстота, зелени площи и най-вече мъгла/смог.  Слагаш приоритет, "+" и "-" и  решаваш. А ако са равнопоставени кварталите - най-добре до работа / и без това жилищата се сменят на 5-10 години /.  За всеки приоритетите са различни и съответно мнението е индивидуално. 

# 62
......................
Центъра (Раковска до пожарната)- там ще се местим другата седмица и ми се реве с глас. Не съм сигурна дали ще свикна от зеленото кътче, където сме сега да мина в сивата зона на центъра. Самолети прелитат ниско през 15 минути, има паркинг, но докато вкараш колата те намразват 100 шофьора, които чакат на опашка зад теб  Mr. Green Съседите ни са 100 годишни заядливи човечета (не че имам против възрастните, но тези се заяждат с нас от идването ни). Плюса ми е поликлиниката, която е срещу входа, там вече си избрахме лична лекарка, и педиатъра е добър. Магазини няма изобщо, освен едно супер скъпо мини- маркетче, но смятаме да пазаруваме на едро и оттам само хляб и кола...Та така, много ми е натежало на душата, само уютното ни апартаментче ме крепи  Hug

Премести ли се вече, свикваш ли?  Wink
Аз живея в квартала, на съседната улица "Екзарх Йосиф". Изобщо не е толкова лошо, май си била предубедена, когато си писала горния пост. Плюсовете определено са много повече от минусите. Peace
Нашата улица е една от най-зелените в цяла София, ако не и най-зелената. 
Най-голямото предимство да живееш в центъра определено е абсолютната близост на пешеходно разстояние до повечето важни и приятни места: театри, библиотеки, църкви, музеи, институции, заведения, пешеходната зона по бул.Витоша, жълтите павета и т.н. Градската градина ти е на 5 минути пеша, а парка Заимов и НДК на половин час пеша или 10 минути с трамвая. Действително има усещане за градска среда и култура.
Не е вярно, че изобщо няма наблизо хранителни магазини от големите вериги: имаш нов денонощен "Пикадили" на ъгъла на бул. Дондуков и ул. Раковски - на теб ти е на няколко минути от вас; имаш нова "Била" на ул. Раковски и ул. Граф Игнатиев; имаш Халите на 5 минути пеша; имаш и добрия стар денонощен "345" на бул. Дондуков и ул.Веслец. Можеш да пазаруваш и на Женския пазар, ако си фен, аз не съм и не препоръчвам. Освен това моловете на бул.Стамболийски и новия на бул.Ситняково (мол Сердика) са ти достъпни с трамвая за половин час. Всички стари и престижни училища са ти наблизо, вкл.Софийския университет. За заведенията няма да обяснявам, ясно е, само ще ти кажа, че ако обичаш италианска кухня, си на 5 минути пеша от най-добрия италиански ресторант в цяла София, а именно Пицарията на Лео (по-нагоре на ул.Искър).
Поликлиниката до вас е много удобна, и ние сме там.  Peace Кой личен лекар си избрахте и коя педиатърка?
Самолети не прелитат през 15 минути.  Simple Smile Понякога изобщо не прелитат, зависи от трасето. Обикновено в хубаво време е най-натоварено в неделя вечер към 23 ч., има доста кацащи. Това, обаче, прави впечатление само през лятото. Сега през зимата при затворени прозорци хич не ги чуваме. А лятото с детето ги гледаме от терасата и се кефим. Наистина прелитат ниско.  Laughing
Като най-големи минуси на живота в центъра бих посочила проблема с паркирането и разбитите улици и тротоари. Рядко се ремонтира пътна инфраструктура по малките улички. Вътрешните зелени дворове на кооперациите отдавна са превърнати в гаражи и паркинги.  Mr. Green

# 63
  • София
Живяла съм в центъра, на ул. Софр. Врачански, пресечка на Пиротска. Ужасно тегаво място, пълно със съборетини и араби. Женският пазар - сбирщина на цигани, лъжци и мошеници на дребно. Преди 2 години на ъгъла на ул. Екзарх Йосиф и една от улиците, близо до Синагогата заклаха едно момиче, учеше богословие. Дълго време ме беше страх да мина оттам. Всичко в тази част се руши и сякаш е обречено. А сега като затвориха и бул. Мария Луиза за метрото, съвсем стана гаден тоя квартал. Единственото хубаво нещо там са Халите.

# 64
Така е, оттатък Мария Луиза, посока Женския пазар и Пиротска, действително квартала е мръсен и гаден.
Но от другата страна на булеварда, в посока Раковски и Дондуков, където живеем ние, е съвсем различно. Нито съборетини има, нито араби. Всъщност едно време, в началото на миналия век, там са живели предимно търговци и евреи и кварталът е бил известен като еврейски.

# 65
Vesito това е много хубав, централен район/Пожарната/, изчакай малко да поживееш там и ще усетиш голяма разлика с възпитанието на хората в сравнение с други квартали, а и има много млади майки с които да се запознаеш.
Наблизо е най-доброто средно училище в София, а на ул.Искър/на 15 мин. пеша/ при математическата гимназия има голяма градинка с доста нови съоръжения.

Под наем ли ще сте или за постоянно?
Little wingels ти е дала много подробна информация и най-вече в центъра всичко е на една ръка разстояние, така ще е и за детето ти, а и ти ще си по-спокойна.

# 66
От центъра по-добро място няма, забравяш задръствания и градски транспорт, ако обичаш да ходиш пеша разбира се.
Единственият минус е паркирането.

# 67
Вярно е, но каква е гаранцията, че ако живееш в центъра ще работиш там? Ако работата ти е в Люлин, Дружба или Младост, никакви задръствания няма да избегнеш.

# 68
От центъра по-добро място няма...

Не е вярно.
Родена съм и живея толкова години на пъпа на София. Е няма такава гадост.
Въздухът вече не става за дишане, нечовешки задръствания и целият пушек и изпарения се изсипват в къщите ни и в носовете ни.
Сега, когато има мъгла е нещо ужасяващо.
Просто центърът на София не е същият - пренаселен от придошли от някъде си, мръсно, разбито, съсипано.

Отдавна си мечтая за китна селска къщурка, някъде далече от този отровен град.

# 69
От центъра по-добро място няма...

Не е вярно.
Родена съм и живея толкова години на пъпа на София. Е няма такава гадост.
Въздухът вече не става за дишане, нечовешки задръствания и целият пушек и изпарения се изсипват в къщите ни и в носовете ни.
Сега, когато има мъгла е нещо ужасяващо.
Просто центърът на София не е същият - пренаселен от придошли от някъде си, мръсно, разбито, съсипано.

Отдавна си мечтая за китна селска къщурка, някъде далече от този отровен град.

По-лесно от това няма, срещу жилището на "пъпа" може да се купи прекрасна селска къщичка, че и за нова кола може да остане Wink

# 70
Сантименти, сантименти...
Животът ми е така нареден, че не ми е възможно да напусна София за дълго.
Но пък къщичката ще си я имам някой ден, като пристан в тишината, след делника в забързания град Laughing.

# 71
Живея от известно време в Подуене и съм в потрес от кражбите, които се извършват тук! През ден пропищява някое семейство!  Shocked  Близостта до циганската махала ли си казва думата, не знам!

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 09:00 от Анонимен

# 72
Живея от известно време в Подуене и съм в потрес от кражбите, които се извършват тук! През ден пропищява някое семейство!  Shocked  Близостта до циганската махала ли си казва думата, не знам!
Къде по-точно в Подуене?
Цигани в новите квартали няма,има гастрольори .
Подуене е много обширно като понятие.

# 73
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
"Иван Вазов", последната спирка на трамвай №1, точно срещу стадион "Раковски".Там съм отраснала и може би е любимото ми място за живеене. Транспорт има, Центърът ти е на една ръка разстояние. На долу по улицата има 2 училища и детска градина. Южния парк е на 5 мин. пеша.
Център, "Иван Асен II" - добре че имаме гараж, защото паркирането е просто невъзможно!
"Малинова долина" зад МВР школата. Какво да ви кажа - къщи, дворчета, ужким чист въздух.
Улиците са много тесни и разбити. За да стигнеш до където и да било ти трябва кола, което за мен е лошо, защото не обичам да шофирам.

# 74
  • София
Здравейте, събирам отзиви за Герман , не се води квартал на София, знам, но не намерих по-подходяща тема за да си задам въпроса.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт