Плюсове и минуси на кварталите в София

• 128 621
  • 736
  •   1
Отговори
# 45
... Номерата им са от първите и там са населени доста цигани. Също до общината има стари блокчета - гредоред със общински жилища, населени с цигани ...

От 1 до 6-ти блок са номерата на панелните.

В Люлин 8 живея от 6 г., цените не са ниски, но си заслужава.
Опасен и криминален  Joy това ще го оставя без коментар.

# 46
Илинден - в диапазона между градинката Св. Троица, бул. Тодор Александров, кв. Гевгелийски, Захарна фабрика и бул Сливница /т.е. по линията на бул. Симеон/.
Плюсове: Западен парк, градинката Св. Троица, детски площадки почти пред всеки блок; детски градини - 3 бр. + още 3 бр. в близост; училища - 45 СОУ, Вилхем Пик, Попов, 2 основни, 1 хранително-вкусово + близък достъп до 32-ро, 18-то СОУ и др.; 3-та градска болница, 10-та поликлиника, близо е Св. София; кино Арена, шопинг-център Глобус; молът на Опълченска е на 2 спирки с метрото; 2 пазара; големи магазини - Билла, Европа, 345, ТМаркет, 2 Фантастико, Лидл, Хранкомерс, ПроМаркет + малки квартални магазинчета в почти всеки блок.
Комуникация с центъра и с всяко точка от София - метро, трамваи 3, 11, 20, 22, мисля и 15, но не съм сигурна; автобуси - 77, 83, 11; всички автобуси и тролеи по бул. Сливница; редовно почистване на боклука; няма роми; няколко читалища; 3-то районно реагират бързо; хубави и не-скъпи заведения /и в района, и в близост/; блоковете са предимно 8-етажни и строени в последните 5 до 20 г....
Има и още плюсове.
Минуси: аз лично не откривам - сигурно има, но в сравнение с квартали, над които имам пряко наблюдение /Гео Милев, Слатина, Красна поляна, Лозенец, Стрелбище и Емил Марков/ го предпочитам. И цените на жилищата са приемливи - за мен е добра инвестиция, защото /за рразлика от други квартали/ не мисля, че има начин да продължи да се застроява и пренаселва - разположението не го позволява, но това е към плюсовете, де/.

# 47
В Илинден има ли ново строителство?

# 48
В Илинден има ли ново строителство?

Има и ново, но не е толкова - специално за тази част, за която говоря. Новото строителство наблизо е "надолу" към Зоните.
Сещам се за 2-3 нови блокчета близо до Глобус /от последните 2-3 г./ и за City Park.
Средната възраст на блоковете е 10-15 г.
Мен лично ме устройва повече да купувам жилища в блокове, в които вече е живяно. Предпочитам ги пред изненадите на новите и още необитавани.

# 49
Да, така е. Аз само съм минавала с кола през Илинден, но при прави впечатление, че е много приятно място. Много ми се искаше да си купя някъде там, но за съжаление, всички обяви, които прегледах бяха на  доста вехти жилища. Нямам против да е старо и да са живели други хора, но изискваха огромни ремонти...Няколко от тях бяха в тези жълтите блокчета, мисля, че им викат " немските". Не съм сигурна дали се падат на територията на Илинден или на св. Троица. Едното даже беше в отличен вид, след основен ремонт, но ме притесни възрастта на сградите, не знам какво е положението  с канализация, инсталации, какъв е пода и т.н.

# 50
Илинден - в диапазона между градинката Св. Троица, бул. Тодор Александров, кв. Гевгелийски, Захарна фабрика и бул Сливница /т.е. по линията на бул. Симеон/.
Плюсове: Западен парк, градинката Св. Троица, детски площадки почти пред всеки блок; детски градини - 3 бр. + още 3 бр. в близост; училища - 45 СОУ, Вилхем Пик, Попов, 2 основни, 1 хранително-вкусово + близък достъп до 32-ро, 18-то СОУ и др.; 3-та градска болница, 10-та поликлиника, близо е Св. София; кино Арена, шопинг-център Глобус; молът на Опълченска е на 2 спирки с метрото; 2 пазара; големи магазини - Билла, Европа, 345, ТМаркет, 2 Фантастико, Лидл, Хранкомерс, ПроМаркет + малки квартални магазинчета в почти всеки блок.
Комуникация с центъра и с всяко точка от София - метро, трамваи 3, 11, 20, 22, мисля и 15, но не съм сигурна; автобуси - 77, 83, 11; всички автобуси и тролеи по бул. Сливница; редовно почистване на боклука; няма роми; няколко читалища; 3-то районно реагират бързо; хубави и не-скъпи заведения /и в района, и в близост/; блоковете са предимно 8-етажни и строени в последните 5 до 20 г....
Има и още плюсове.
Минуси: аз лично не откривам - сигурно има, но в сравнение с квартали, над които имам пряко наблюдение /Гео Милев, Слатина, Красна поляна, Лозенец, Стрелбище и Емил Марков/ го предпочитам. И цените на жилищата са приемливи - за мен е добра инвестиция, защото /за рразлика от други квартали/ не мисля, че има начин да продължи да се застроява и пренаселва - разположението не го позволява, но това е към плюсовете, де/.

Напълно съм съгласна с това мнение и ако намеря "моето жилище" в Илинден веднага ще го купя!

# 51
Аз се сетих за един минус, но той не важи за целия квартал (живяла съм там)...трамваитеее  #Cussing out Иначе в някоя вътрешна уличка е ок, ноооо като се сетя за шума на главните улици и изтръпвам!

# 52
Е, те трамваите минават само по К. Величков и по Симеон, а точно по трамвайните линии има малко блокове - повечето са по напречни на трамвайните линии блокове, а и с хубава дограма /предполагам/ се решава проблемът. Не знам - нашите блокове са все "вътрешни".

# 53
Azaf, като човек, който живее в квартала, можеш ли да ми кажеш горе-долу на каква възраст са старите тухлени кооперации и имаш ли впечатления в какво състояние са? ЕПК има ли?

# 54
Azaf, като човек, който живее в квартала, можеш ли да ми кажеш горе-долу на каква възраст са старите тухлени кооперации и имаш ли впечатления в какво състояние са? ЕПК има ли?

Над тухлените нямам наблюдение - аз лично не ги харесвам, а и в квартала мисля, че тухлата е на около 25 г. и са на повече етажи.
Мисля, че тухлен е Central Park и той наистина изглежда добре, но се отказах от идеята за него отдавна - хубавите апартаменти са продадени още преди години "на зелено" /сега може да има препродажби/, но последно /преди няколко месеца/ бяха останали за продажба някакви огромни помещения, подходящи за офиси - сега може вече и те да са продадени. Аз не бих живяла в подобен комплекс, с населението на едно средно голямо село.
ЕПК има - нашият е такъв и е на 12 г. /живеем в него вече 7 г./. Предимството е, че с апартаментите върви и обща площ на част от магазините под блока - т.е. собственост са на всички съседи и ги отдаваме под наем, като с парите се плащат всички общи разходи за поддръжка, ремонти и др., както и някои индивидуални разходи. И самите апартаменти са с удобно разположение - почти нямаш досег със стени на съседите, освен с тези под и над теб. И кухните са изнесени далеч от спалните помещения.
Преобладават панелките и при по-упорито търсене може да се намери в доста добро състояние. За мен е важно на първо място как изглежда и дали се поддържа входът - от това си вадя изводи и доколко съседите ще са готови за цялостна поддръжка. Последният ни е панел на 20 г., но самият апартамент е много запазен /само банята и коридорът трябва да се правят по-основно, а и входът в момента се ремонтира основно.
Тухлени са блоковете между Тодор Александров и Стамболийски, но те са много стари - малките блокчета са над 35-годишни - строени са за работнически общежития. Вярно е, че малките кооперации /2-у и 4-етажните/ ги ремонтираха основно през последните години, но не съм влизала там - чувала съм, че жилищата вътре са маломерни или пък са усвоявани по 2-3 апартамнта в едно - не знам дали е така/.

# 55
   Aз съм влизала в тези стари блокчета до 3-то районно - освен, че са маломерни и без тераси, са и гредоред - затова цената им е ниска. На мен лично са ми много странни - все едно съм на морето на бунгало, Simple Smile и не мисля, че са добра инвестиция.

# 56
  • София
Здравейте,
Аз винаги съм живяла и учила в крайните квартали на София - Люлин и Обеля.
За мен Обеля спрямо Люлин е по-добър квартал, защото въпреки лошата си слава, не е имало дори миг в който прибирайки се в малките часове на нощта да се уплаша от нещо или някой! Живея в Обеля-1, ако е от значение Simple Smile Цигани има, но смело, с ръка на сърцето мога да твърдя, че се държат прилично и никога не са правили проблем (дори когато имаше идея поделението да се напълни с тяхни братя, те бяха първите дали подписа си това да не се случи!)
Та плюсове: тих квартал, сравнително чист за София, наличие на метро, трамвай, влак, рейс, в по-голямата си част хората се познават, малки магазинчета на нормални цени колкото щеш, има 1, но добра детска градина в квартала, близостта с Люлин. Минуси: отдалечен квартал (но не колкото Банкя), има по-често мъгли, заради ниското си разположение, предимно панелно стройтелство, но има и тук таме някое ново блокче (изключвам къщите)
За Люлин - по-нагоре има писано, но все пак Опасен и криминален    , че къде не е? Учила съм в люлин, след 3 месеца ще живея отново там и то в най-опасната му 4-та част Simple Smile (първите си 5 г. съм изкарала там) и смятам, че славата му е по-страшна от действителността! Никой не отрича наличието на "индийските българи" Laughing, на дилърите, но и на добрата му инфраструктура!

# 57
  • София
Имам мнение за 3 квартала:
Дружба2-удобно с кола,и що годе редовен 204.Да уточня живяла съм в 5 част,в малките тухлени блокчета.Гадно е,че зимата пушека от ТЕЦ-а се наслоява над парка,до блоковете и не се диша,защото е и най-ниската част.
Борово--до бул.България,бърз и удобен трамвай,но за съжаление вече презастроено и задължително съседа ти е на ръка разстояние.Просто никакъв шанс за изглед.Сравнително чист въздух,минава някакво течение и е добре,в сравнение с други части на града.
Лагера-от трите най-доброто място за мен.Бърз и удобен транспорт,може и пеша да стигна до центъра.Близост до болници,Била,цба и Пикадили в квартала,дг,ясла и училища бол.Стара инфраструктура с множество градинки между блоковете и детски площадки.Широки улици,единствено гадно,че повечето са павирани.Страхотно съм доволна,че тук се установихме.

# 58
  • гр. София
Подкрепям мнението на azaf за Илинден и Света Троица.

В района има сравнително малко тухлени кооперации и 2-3 ново строителство.
Когато си търсехме жилище преди 7 г. не се продаваше нито една тухла.Примирих се със панелния апартамент,но поне е от по-новите. Laughing
За мен голям плюс за мястото ,където живея ,че няма никаква опасност да ми построят нещо под носа.От двете страни на блока има у-ща ,а от третата супермаркет.

# 59
Благодаря ви за изчерпателната информация относно Илинден. Hug Аз вече си имам жилище, но още ме е яд, че прибързах. Докато търсех, въобще не ми минаваше през ума за Младост 4, даже въобще не поглеждах обявите в района, струваше ми се адски далеч. Все ме влечеше към района на Илинден, Зоните и св. Троица, понеже инфраструктурата е добра и са близо до центъра. Купихме изненадващо този апартамент в Младост, понеже беше ново, довършено и много приятно. Да, обаче, не мога и не мога да свикна с квартала. Вярно е, че е уреден, има всякакви магазини, пред нас също има детска градина и няма как да се строи, но..разстоянието ме влудява. Сутрин като си отворя очите ми се свива сърцето, че трябва пак да преживея сутрешния трафик на Ал. Малинов...Тук някой спомена за Дружба пета част, на мен ми предлагаха на ул. Делийска воденица, било до ТЕЦ-а, не съм ходила, отказаха ме. Сега не знам дали е било по-добре там или в Младост 4...Но все пак продължавам да си гледам тайно към старата ми любов- Илинден, защото всеки път като се ядосвам тръгвам да сменям новото жилище и не знам кой ден ще ми прекипи окончателно Laughing

Общи условия

Активация на акаунт