Коледно настроение! - 3

• 112 970
  • 856
  •   2
Отговори
# 540
момичета, намерих тази рецепта , но да Ви питам много ми се струва 4 седмици в хладилник, дали няма да може да престоят ден два и да имам същия успех. Ще ми се да ги пробвам за коледа, но до тогава им макс седмица Thinking
Коледни пирожки

От: Габриела Петрова

300г брашно, 150 г свинска мас, щипка бакпулвер, сол, 2 бр. жълтъци

Плънка:
250 г масло, 300 г малки черни стафиди, 350 г едри бели стафиди, 100 г захаросани плодове, 50 г бадеми, 50 г захар, 2 бр. ябълки, 1/2 бр. портокал, 1/2 бр. лимон, щипка канела, щипка карамфил, щипка джинджифил, щипка индийско орехче, 50 мл коняк, щипка сол

Маслото и измитите и изсушени стафиди се прекарват през месомелачка или в кухненски робот. Захаросаните плодове и ябълките се нарязват много ситно, от портокала и лимона се настъргва кората, изтисква се сокът и всичко се смесва добре със смлените бадеми, подправките и коняка. Сместа се слага в чист стъклен съд, покрива се плътно с целофан и се оставя на прохладно място най-малко 4 седмици. Количеството на пълнежа е достатъчно за около 30-40 пирожки.

Брашното и бакпулверът се пресяват, добавят се сол и мазнина и се замесва тесто. Ако е необходимо, добавя се малко вода, за да стане тестото меко и да може добре да се разточва. Оставя се 1 час да отлежи на студено. След това тестото се разточва на кора, дебела 2-3 мм, и с нея се покриват формите за пирожки. В тях се слага по 1 ч.л. пълнеж, а отгоре се оформя по едно малко капаче от тесто. Ръбът се намазва с жълтък. Пирожките се пекат 20-30 минути в умерена фурна. Вместо маслено тесто може да се използва готово многолистно тесто.

Последна редакция: ср, 15 дек 2010, 13:44 от dona_78

# 541
  • забравих си мисълта...
Petia_tag, Betina33, благодаря ви много момичета, много сте мили. Радвам се, че каламарките са ви допаднали.  bouquet

Венетка -много ме заинтригува баклавичката -стегнато ли навиваш със шишчето -нещо не ми стана ясно този момент а много ми се иска да опитам този начин защото аз задължително си правя баклавичка по празниците

Betinка,  навивам ги свободно, не много стегнато. Като завия единия край върху орехите и после просто ги навивам като побутвам корите, да се навиват почти сами.  
Много са вкусни. Стават като тези от едно време.
Ето тук съм направила снимка и на разрез. Дано ти е от полза.

На мен ми останаха много белтъци и реших снощи да направя целувки , ами то това не било никак лесно.Бърках 1час и 20 мин и сместа си е течна и тва е.Ако някой знае как да я оправя да каже не я хвърлих прибрах я в хладилника , нз къде съм сбъркала сложих на 5 белтъка около 400гр захар и 1 чаша пудра захар и пак не става.
Моля за съвети от тези които имат идея как да си оправя бъркотията и ако няма начин мога ли да го ползвам за украса на меденките примерно, ако сложа още пудра захар

Pepitta_84, за целувки разбивам белтъците на сняг и тогава прибавям една ч.ч. (240 мл) захар кристал и пак разбивам. Всичко това ми отнема около 10 минути. Получава се много гъст сняг, така че като обърне човек купата обратно, снега не пада. За да не ти се разбият белтъците, предполагам че може би е паднал малко от жълтъка в белтъка. Като се разделят белтъците от жълтъците е добре, да се отделя всеки белтък в отделен съд. Ако падне от жълтъка вътре по-добре го остави за нещо друг. Има ли дори и съвсем малко, почти незабележимо количество от жълтъка в белтъка, тогава белтъците никога няма да станат на сняг.
В тази рецепта тук съм обяснила как разбирам белтъците на сняг. Има и приложени снимки също.

Момичета, не си спомням дали ви споменах и за другия вид баклава, така наречената Саралия или баклава с мая. Ето тук една снимка от преди, в случай, че някой би искал, да я направи. Едно време много я обичах, но най-близкото място, където я имаше целогодишно беше София. В Пловдив я сервираха само с ресторант Пълдин и то само през зимата Simple Smile.

Последна редакция: ср, 15 дек 2010, 20:32 от Venetta

# 542
Може ли линк към този фондан на Димитрина?

# 543
# 544
  • ВАРНА морето сините вълни
аа тъкмо и аз щях да пусна линк към Димитрана но Реа ме е изпреварила
Венетка-благодаря ти много -тия дни ще направя баклавичката
и от мен още един отчет на току що слепените линцерови сладки

# 545
  • Русе
Относно бонбоните Рафаело- аз ги направих вместо с вафлени кори, с корнфлекс- използвах Нестле фитнес- това имах в къщи. Не съм опитвала с вафлени кори, но мисля, че и така се получиха добре. Относно Бухалите- и моите се напукаха, но аз съм си виновна- сложих по-вече сода, исках да се надуят по-вече, за да станат по-меки, но това е грешка.  Peace

# 546

На мен ми останаха много белтъци и реших снощи да направя целувки , ами то това не било никак лесно.Бърках 1час и 20 мин и сместа си е течна и тва е.Ако някой знае как да я оправя да каже не я хвърлих прибрах я в хладилника , нз къде съм сбъркала сложих на 5 белтъка около 400гр захар и 1 чаша пудра захар и пак не става.
Моля за съвети от тези които имат идея как да си оправя бъркотията и ако няма начин мога ли да го ползвам за украса на меденките примерно, ако сложа още пудра захар

Pepitta_84, за целувки разбивам белтъците на сняг и тогава прибавям една ч.ч. (240 мл) захар кристал и пак разбивам. Всичко това ми отнема около 10 минути. Получава се много гъст сняг, така че като обърне човек купата обратно, снега не пада. За да не ти се разбият белтъците, предполагам че може би е паднал малко от жълтъка в белтъка. Като се разделят белтъците от жълтъците е добре, да се отделя всеки белтък в отделен съд. Ако падне от жълтъка вътре по-добре го остави за нещо друг. Има ли дори и съвсем малко, почти незабележимо количество от жълтъка в белтъка, тогава белтъците никога няма да станат на сняг.
В тази рецепта тук съм обяснила как разбирам белтъците на сняг. Има и приложени снимки също.

Момичета, не си спомням дали ви споменах и за другия вид баклава, така наречената Саралия или баклава с мая. Ето тук една снимка от преди, в случай, че някой би искал, да я направи. Едно време много я обичах, но най-близкото място, където я имаше целогодишно беше София. В Пловдив я сервираха само с ресторант Пълдин и то само през зимата Simple Smile.

По същия начин процедирах не съм забелязала да ми е попаднало дори и малко жълтък но не е изключено , довечера ще сложа още малко захар и ако не стане в коша и това е .Благодаря за съветите .

# 547
ralnik,
и аз мисля да прая Рафаело, но тъй като нямам вафлени кори, мисля да не слагам нищо или само стърготини! Мислиш ли, че ще се получи?

# 548
  • София-Младост
ralnik,
и аз мисля да прая Рафаело, но тъй като нямам вафлени кори, мисля да не слагам нищо или само стърготини! Мислиш ли, че ще се получи?
Ще се получат, аз ще пробвам тази година с кори, но до сега съм прdвила без и са били страхотни.

Последна редакция: ср, 15 дек 2010, 16:18 от Ала-Бала

# 549
  • София
Аз приключих с украсата. Определено работата с шприц не е за мене, но пусти му мерак не умира.  Laughing

Коледните ми сладки:

капучини звездичките:

# 550
  • ВАРНА морето сините вълни
Петя- снежинките ти са прелестни -аз такова нещо не бих могла и да направя ама затова и не опитвам  Laughing а ти си се справила перфектно   bouquet

# 551
Мерси Ала-Бала,  Wink
ще направя и трюфели - за цвят!
http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/mint-chocolate-truffles/

# 552
  • София
Петя- снежинките ти са прелестни -аз такова нещо не бих могла и да направя ама затова и не опитвам  Laughing а ти си се справила перфектно   bouquet
ами, ами. След 5-6 години може би, но сега съм далеч от перфектно.  Laughing

# 553
Привет,  това беше едно-от най-изтощителните и пипкави неща, които съм правила. Никога вече! Наиграх се, стига толкова!
Свалям шапка на търпението и спокойната ръка на майсторките, на които отсега нататък ще се възхищавам смирено отстрани.

# 554
  • Czech Republic
Привет,  това беше едно-от най-изтощителните и пипкави неща, които съм правила. Никога вече! Наиграх се, стига толкова!
Свалям шапка на търпението и спокойната ръка на майсторките, на които отсега нататък ще се възхищавам смирено отстрани.

Справила си се прекрасно! Браво! Heart Eyes Ха на бас, че догодина пак ще си тук и с още по-красиви меденки! Mr. Green

petia_tag и тук да кажа - прекрасни са снежинките! Майсторка си ти! Hug

Бети, супер изглеждат линцерите! Heart Eyes И аз днес вечер вече ще ги намажа!

Venetta, чудесно изглежда баклавата! Peace

За вафлените кори в Рафаелото. Тук са с 24-26 см. диаметър. Мисля, че 3-4 фунийки ще стигнат но все пак гледайте и консистенцията. Peace

Общи условия

Активация на акаунт