Машина за хляб-37 част

• 52 660
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
  • София
alys, знам ли, ако е на ръка, всичко ми е ясно, лесно и карам на око, ама с машинката...всичко меря с везната, гледам въртящите се топки на картинките на Ердинч, сравнявам с моята, ама изобщо с ръка не пипам. Да взема пък да пипна......... Grinning Засега с белия хляб горе-долу добре, оставям го и сам да се пече, ама с типовия се въртя и трите часа около машинката и накрая нещо като павенце. Wink Ще пробвам още, пък дано изкарам накрая някое сносно типово хлебче. Peace

Ето къде ти е грешката. Пипай си спокойно с ръка и си нагаждай тестото още в първата фаза на замесване. В хлепорекарната везната работа не върши. Мъча се тука вече две години да го прокарам, ама на никой не ми вярва.

Защо везната не върши работа ?

1. Едно и също брашно, от една и съща марка, от една и съща партида, ще реагира различно при различни климатични условия и надморска височина. Ще реагира различно и при по дълго съхранение (няма значение къде - в магазина или у вас. Същото се отнася и за маята.

2. По света се продават хиляди марки брашна с различни показатели (хигроскопичност, чистота от пепел и т.н.). За маята се отнася същото.

Е как тогава една и съща програма ще върши работа при тази ситуация. Тя машината там някой си хранителен технолог е взел някаква усреднена ситуация и казал на инженера, тури я ся тука да меси 10 минути, па да почина 5 минути па пак да меси още 15 минути. Хайде ся и кажи са втаса 30 минути и т.н. И инженера нанесъл тия данни в една платка и от тук нататък машините това са и казали и това прави. Тя няма как да прецени тестото мокро ли е, па дали превтасва, ми дали пък няма да се препече хляба.

Ама брашното различно, ама маята също, ама в нашия край водата е твърда, пък тука млякото е с по силен казеин. Това нито ония хранителен технолог, нито инженера могат да предугадят и да го настроят предварително. Пък и да го направят ще усложнят програмите до немай къде и тия машини ще станат неизползваеми.

Та иначе нямам нищо против везните, ползвайте си ги, ама си наглеждайте и тестото.

# 541
Ще пробвам още, пък дано изкарам накрая някое сносно типово хлебче. Peace
И после драсни рецептата (ако е само с типово брашно).

# 542
Ще пробвам още, пък дано изкарам накрая някое сносно типово хлебче. Peace
И после драсни рецептата (ако е само с типово брашно).

Рецептата е от тук, типовото хлебче на Гелева, което на ръка ми става разкошно. Сега зор ще видя докато науча машинката да го меси като мен! Joy

- вода - 300 мл
- мая -15 гр.
- типово брашно -500 гр.
- олио - 2  суп. лъж.
- захар - 1 к. лъж.
- сол -3 к.лъж.

# 543
  • София
Рецептата е от тук, типовото хлебче на Гелева, което на ръка ми става разкошно. Сега зор ще видя докато науча машинката да го меси като мен! Joy

- вода - 300 мл
- мая -15 гр.
- типово брашно -500 гр.
- олио - 2  суп. лъж.
- захар - 1 к. лъж.
- сол -3 к.лъж.

Колко време втасва това по оригинална рецепта (като я гледам тая сол и това брашно направо ми е любопитно).

# 544
Колко време втасва това по оригинална рецепта (като я гледам тая сол и това брашно направо ми е любопитно).

Аз намалявам солта, защото по принцип си ям безсолно, но когато на ръка меся, ами нормално си втасва, втасвам във фурната, включена на 40-50 град. Знам ли сигурно 40-ина  мин може и да има, не съм засичала. Потърсих, ама не намирам снимките на Гелева, запомнила съм и хубавите хлебчета, аз затова и започнах да го меся на ръка. Пък и харесваме типов хляб вкъщи.

Ето открих нейна снимка, надявам се да не ми се разсърди  Praynig - типов хляб със сусам и ленено семе. Мисля, че е по тая рецепта, пък може и да не е, но все едно вижда се какво е пухкаво. Такива ми стават ръчните, а в машината не знам какви ги върша, ама нямат нищо общо с другите. ooooh!

Последна редакция: чт, 30 дек 2010, 00:16 от labrex

# 545
  • София
След празниците (а може би чак по великите пости) ще я изпробвам и тая рецепта.
Аз сега се усъвършенствам по малките форми дето се вика (демек по малките количества).

# 546

Още една снимка на хлебче на Гелева, намерих, пак типово, но с цвик. Само че сега се вгледах, май и двете са печени не в машинката или бъркам? newsm78

# 547
  • София

Още една снимка на хлебче на Гелева, намерих, пак типово, но с цвик. Само че сега се вгледах, май и двете са печени не в машинката или бъркам? newsm78

Съдейки по кората ме кара да си мисля че са печени в машина, ама горната част на форма ме изненадва, та съм склонен да се замисля, че може и във фурна да ги е пекла във форма за кекс.

Личи си обаче типичната плътност на типовия хляб.

# 548
Личи си обаче типичната плътност на типовия хляб.

Щото не си видял плътността на моето хлебче.....ама тя може и за нетипична да мине. hahaha

# 549
Лабрекс, благодаря за рецептата. Ще я пробвам през Новата година. Пекох типов хляб, но май не ми се получи толкова бухнал, както изглежда на първата снимка. А какво им е на 3-те кафени лъжички сол? Зависи колко загребва с тях. Откакто имам машина, вече съм наясно колко сол ми трябва за един хляб и това ме ориентира и за други тестени изделия. Дано не си загубя мерителните лъжички, че с тях ми е лесно. Мисля, че една ч.л. сол е 6 г. (мерителната).
Тестото с типово брашно по-мекичко ли трябва да е от това с бяло?

# 550

- вода - 300 мл
- мая -15 гр.
- типово брашно -500 гр.
- олио - 2  суп. лъж.
- захар - 1 к. лъж.
- сол -3 к.лъж.

комшу май си преуморен в тоа час   Thinking , мисля че става въпрос за кафена лъжица  newsm78 , а тя е около половината на чаената, т.е. 2,5мл(зависи много от лъжицата де)

newsm78 a колкото до рецептата, ако бях решил да я направя, аз бих я коригирал така

- вода - 300 мл
- мая -1чл + 1/2чл суха инстант
- типово брашно -500 гр.
- олио - 1сл
- захар - 1чл (или направо без захар, многото случаи захар не слагам)
- сол -1чл

поздрави и весела коледа на всички

Hug

# 551
                   labrex ,аз твърдо заставам зад мнението на Дядо Хаджия. Peace След като можеш да месиш ръчно и знаеш какво трябва да е тестото,такова трябва да ти бъде и в машината.Още с първата рецепта се сблъсках с подобен проблем.Не бях чела при вас и не бях видяла картинките на топките  Wink ама тестото за мен си беше твърдо.Когато меся на ръка такова със сигурност не трябва да е!Та след 5-10 минути колебание отворих машинката и започнах да добавям това ,което трябва спроред мен.Същото е и с типовото тесто.Когато го правиш ръчно знаеш какво трябва да е когато го пипнеш .Така,че отваряш машинката и пробваш  Laughing Аз за това си търся машина с възможност за собствена програма.Да си задам параметри като на ръчно месено  и втасвано тесто и да видя ....какво ще се получи!Така ,ако има отклонения си мисля,че ще ги коригирам в ход! Peace

# 552
Ердинч, а защо препоръчваш суха мая? Да не би да е по хубаво типовите и пълнозърнести хлябове да се правят със суха мая вмести с жива?

# 553
Ердинч, а защо препоръчваш суха мая? Да не би да е по хубаво типовите и пълнозърнести хлябове да се правят със суха мая вмести с жива?

Hug

имам уважение към автора на тая и други рецепти, не препоръчвам, само я коригирах според мене(според моите здравословни причини), по простата причина че ако аз ще я пека в хлебопекарната, бих използвал по малко на количество инстант мая, но по мощна и по бързо действаща според живата. Или може и мешена  #Crazy, половин доза инстант и половин доза жива(така сухата ще подгони живата )

Hug

# 554

Didia, сигурно си права, ще пробвам. Направо ме е срам от Гелева, дето и кепазя рецептата, но понеже знам на ръка какви хлебчета съм пекла по нея, ще се постарая да ги докарам и в машинката. Ето ми я докараната плътност, дето обещах да я покажа, не че е за хвалба, де..... Embarassed

Ердинч, сигурно си го чувал, но страшно много помагаш!  bouquet  chef И дядо хаджия, pina, polin_a, alys,  ditsan, със сигурност пропускам още хора, благодаря ви много за помощта, подръжката и куража, които ми давате.  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet Голям карък излязох с тая машинка, аз съм каръкът, не машинката, ама май вече ме хваща амбицията....... Laughing Това е отмъщениета на машинката, задето години наред съм била скептична към хляба в такива машини и си казвах, че си мога и без нея, на ръка си е най-добре. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт