Идеи за бизнес - 11

• 77 525
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
Така е  и при нас. Тук практика е,  да се заплаща на доставчиците след 6 месеца и с чек. Още се чудя как оцеляват те.

# 646
И аз ходя на пазара за плодове и зеленчуци.Два пъти се излъгах с картофи от Пени-веднъж малки,веднъж големи-няма да си купя повече.Понякога в малките магазини има по-качествени стоки отколкото в големите.Големия магазин е хора, които гонят ниска цена и не уважават стомаха си.
Toва е абсурдно !!! Shocked ooooh!

# 647
  • най-шареното място
Много зависи от пазара. Живея в голям град с много пазари и пазарченца. Добри цеин има само на един пазар. Той е най-неугледния, най-невъзможния за паркиране, най-неприятния за обикаляне. Ходя там за череши и ягоди - купувам малко килиограми, няколко пути и са скъп плод - сметката излиза добре.

В фолемите магазини тип Метро, Пикадили, Била, и т/н има евтини плодове и зеленцучи, но с изключение на ябълките и може би цитросите винаги с по-лошо качество отколкото на пазара.

За останалите хранителни стоки пазаря в няколко големи вериги - във всяка купувам определени неща. Всички са с паркинги, добро качество и добри цени. Да, за по 3-4 неща са.Но веднъж седмично във всеки ми оправя и сметката на времето за пазаруване. Може като забогатея и иконома ми пазари да сменя тактиката, но до тогава едва ли.

# 648
    Няколко пъти мъжа ми ми носи краставици от Била, които са като тикви вътре и директно отиват в кофата.Там заминават големи количества и подбора на зеленчука не е толкова качествен (лично мнение), докато малките плод зеленчуци държат, защото все клиент им е важен да отбират стоката си, да внимават с качеството, дори да те предупредят когато нещо не е съвсем наред.И аз пазаря от хипермаркети, нищо че имам страница Нека стимулираме дребни я бизнес, а не хипермаркетите, понякога наистина си струва, но все не забравям когато мога да дам парите си в малката книжарничка, не в обирджиите Office 1, дезодоранта да е от кварталната парфюмерийка и прочие..
      Един въпрос ме тормози напоследък, дано има кой да ми отговори - Абе как аджаба тия банани ги продават в Лидл на 0,65ст? Кой поема разликата? Навсякъде бяха по него време над 2,50. Самия Лидл ги купува на някаква цена и ги продава под нея ли, принуждава търговците на едро да свалят цената ли, намира си доставчици, които да ги носят на такава цена ли? При нас единия Лидл го отвориха точно до Кауфланд, та на следващия ден и техните банани бяха на 0,65ст.Започвам да си мисля дори и че бананите по принцип си струват толкова, просто търговците на дребно много надуват цените..не знам..

# 649
Както казва моя мъж - ти твоя бизнес си оправи, тръгна лидл да мислиш  Joy
за бананите - купуват огромни количества на хубава сделка и ги пускат на нулева цена или дори малко загуба, защото това е начин да вкарат хората в магазина си - нещо като рекламен бюджет сигурно
това е, няма нищо сложно, няма конспирация и бананите на толкова не можеш да ги намериш

и не е вярно, че по веригите няма хубави плодове и зеленчуци - сега е такъв сезон, че всичкото домат е дървено примерно, но аз си купувам от кауфланд и проблеми нямам никакви. така е като знам какво търся и експерименти не правя

# 650
Здравейте на всички които в днешния неделен ден са тук във форума. Ето и нещо  полезно за четене:
http://bunt.bg/kak-da-zapochnem-svoi-sobstven-biznes-parva-chast/
http://bunt.bg/kak-da-zapochnem-svoi-sobstven-biznes-chast-vtora/
http://bunt.bg/kak-da-zapochnem-svoi-sobstven-biznes-chast-treta/

# 651
 И аз пазаря от хипермаркети, нищо че имам страница Нека стимулираме дребни я бизнес, а не хипермаркетите, понякога наистина си струва, но все не забравям когато мога да дам парите си в малката книжарничка, не в обирджиите Office 1, дезодоранта да е от кварталната парфюмерийка и прочие..

Виж сега, ако си прочела статиите, към които имаше линкове на предната страница, щеше да видиш ситуацията обобщена. А тя е, че потребителят не е длъжен да подкрепя високи цени или малък бизнес, който затъва, защото не може или не знае как да съществува на печалба. Потребителят не е длъжен да купува скъпо, за да подкрепя нещо, което не функционира правилно. А правилното в една икономика е това, което предлага добро качество на добра цена. Това е.

Без да задълбаваме в конкретни примери, но бих пазарувала в книжарничка, ако там ми се предлага нещо на добра цена или с добро качество. Не бих пазарувала в бакалията на съседа, само защото той има нужда да съществува. По същата логика не подкрепям българския туризъм по морето, защото не съм длъжна да си давам парите за лошо обслужване на високи цени. Бих си дала парите за селска къща, в която има условия, които отговарят на желанията ми. Изобщо, тия измислени каузи за подкрепа на нещо, само защото е родно не работят. Мога да подкрепя дребния бизнес, когато ми дава нещото, от което имам нужда. Както и не се сърдя, ако някой не ползва моите услуги, а се опитвам да разбера нуждите му и да отговоря на тях. Всичко друго е утопия. Затова пазарът е свободен - оцеляват добрите услуги и продукти. Всичко друго отпада по веригата и колкото и пари да се помпат в него, рано или късно умира.

# 652
Не съм особен специалист по малък бизнес, но специално за магазините мисля, че с навлизането на молове и хипермаркети  дните им са преброени, ако ще да дават най-добрата цена и качество:)
Промяната е в потребителите и тя е необратима.
Тук малките бакалийки ( например кварталната ни)  оцеляваха покрай веригата Конад. Конад преди години бяха взели под крилото си тези бакалийки, наричаха се Конад Маргарита, т.е влизаш в това да им продаваш продуктите ( тип франчайзинг), на съответната малка площ, предлагаш и оферите им, което беше всъщност най-важното, което им гарантирше и оцеляването. Преди 4г закриха всичките си Маргаритки, и оставиха някои с по-голяма площ, кварталната бакалия затвори също. На нейно място обаче се появи сладоледаджийница. Така че общо взето аз мисля, че човек, като отваря магазин, магазинче и т.н. трябва да си даде сметка за промяната в потребителския мозък и да се насочи в сфера, която не се конкурира.

# 653
Aбсолютно съгласна съм с последните две мнения . Peace

# 654
А аз мисля, че не е дошъл у нас момента Моловете да изядат хляба на всички магазини в градовете. Има време. Самата аз почти нищо не си купувам от Мола, ето за последната година точно една пола на LTB, 3-4 дрешки за децата и нищо друго. Това ще рече, че пазарувам основно извън мола, а не в него. Имам си любими магазини и си ходя в тях. Не върви човек да спре да си мисли, че може да стартира бизнес само защото има молове и големи вериги и те ще го загробят. Нито може всеки да измисли незаета ниша, то те вече драстично намаляха. По-скоро комплексна услуга в дадена област, високо качество на самата услуга ми се върти в главата, отколкото уникална стока или нещо друго невиждано... Колко невиждани до момента стоки или услуги можем да измислим все пак Simple Smile

В смисъл, хубаво е да сме гъвкави, но не всички могат да бъдат иноватори. Което обаче не пречи да имат успешен бизнес. Peace

# 655
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Обаче зимата все повече отиват на "разходка" в мола...или поне моите наблюдения са такива. И покрай разходката си  и пазарят...
В Бургас откакто разкопаха главната хората вече не се разхождат по центъра, където са местни магазини за дрехи, парфюмерии и т.н., а пазаруват в мола от веригите...
Забелязах обаче, че книжарнициите са пълни - хеликон и пингвините....
И си мисля, че след време в центъра ще има само специализирани магазини - за сувенири, книжарници, за вина....а другите ще се преместят в мола.
И още нещо - преди автобусите с туристи спираха пред х=л България и чужденците обикаляха главната и пазаряха от местните магазини. Сега автобусите спират на мола и познайте кой печели....Карфур и събратята му

# 656
Здравейте на всички които в днешния неделен ден са тук във форума. Ето и нещо  полезно за четене:
http://bunt.bg/kak-da-zapochnem-svoi-sobstven-biznes-parva-chast/
http://bunt.bg/kak-da-zapochnem-svoi-sobstven-biznes-chast-vtora/
http://bunt.bg/kak-da-zapochnem-svoi-sobstven-biznes-chast-treta/

И това замина за 1 страница.
Къде се изгуби Флорисима?

# 657
По-скоро комплексна услуга в дадена област, високо качество на самата услуга ми се върти в главата, отколкото уникална стока или нещо друго невиждано... Колко невиждани до момента стоки или услуги можем да измислим все пак Simple Smile
В смисъл, хубаво е да сме гъвкави, но не всички могат да бъдат иноватори. Което обаче не пречи да имат успешен бизнес. Peace

Абсолютно. Всъщност всички успели предприемачи не правят нещо уникално или задължително е някаква иновация, а просто предлагат добра услуга или продават добър продукт по добър начин. Много често давам пример с мои близки, които внасят матраци. Първо работеха за един пишман бизнесмен, който беше единствен вносител на уникална за времето си технология при матраците. Е, продаваше ги в смотан магазин между 100 обикновени мебели от типа шир потреба. Фалира, защото изкарваше много пари, но ги заби в строежа на огромна къща. Загуби представителството и те просто намериха инвеститор и се договориха с чужденците те да са представител. В тази връзка, макар да звучи като клише - добрата идея винаги намира финансиране. За 4-5 години се наложиха на пазара с добър продукт и отличен маркетинг. Бившият им работодател им е дистрибутор в едно малко магазинче. Как е още в бизнеса ми е чудно, но факт е, че различният бизнес модел за един и същи продукт работи по два различни начина.

Втори пример, за да не създам впечатление, че все разни учебникарски примери давам или опита на други хора. Извинявайте, ако прозвучи нескромно! Нашата фирма прави печатен браншови каталог от тези, които предлагат база данни от фирми. Каталогът се продава, но основно се издържа от реклама. Преди нас го правеше друга фирма около 10 години - евтин, направен на вестникарска хартия, зле като база данни, заради липса на пари, защото няма рекламодатели и едва покриващ разходите си. Когато решиха да го спрат, ни потърсиха, за да го поемем ние. По стечение на обстоятелствата се отказахме да го правим със стария екип и си направихме наше издание, наша марка с изцяло нова концепция. Скъп, ефектен каталог, който разпродадохме още на ниво идея на клиентите ни. Инвестирахме в скъп дизайн, скъпа изработка и го предложихме като платформа за реклама на най-добрите ни клиенти. Както всички смятаха, че пазарът ни е малък, фирмите нямат пари, така 3 поредни години този каталог е най-силният ни продукт. Дори в криза, дори при намалени обороти /много фирми нямат възможност да отделят пари за реклама/, изданието прави нива на печалби, които не са за пренебрегване. Просто различната концепция работи. Или правиш нещо във високия сегмент, или нещо в ниския - при правилна концепция и двата сегмента могат да бъдат източник на печалба. Важно е как ще го направиш.

# 658
  • На дивана, под юргана
... Или правиш нещо във високия сегмент, или нещо в ниския - при правилна концепция и двата сегмента могат да бъдат източник на печалба. Важно е как ще го направиш.

Peace

Както се казва - или продаваш ширпотреба, или диаманти... но трябва да го правиш по правилния начин!  Wink

# 659
аз го знам - дали ще продаваш домати или самолети, все трябва да го правиш както трябва

Общи условия

Активация на акаунт