Отговори
# 90
Честито на всички  родили мами!!!! Много радостни вести за днес - браво, да са живи и здрави и бебчовците и мамите им!!!  bouquet  bouquet  bouquet Желая им бързо възстановяване , само позитивни емоции и много послушни и лесни за гледане дечица ! newsm30 smile3504

Толкова щастие излъчват всички пресни мами, че и аз нямам търпение да изпитам това вълшебство.  Crazy Не бързам де, искам бебето да е готово и да стане по негово желание раждането, пък току виж се наместило,моето диване за нормално раждане. Joy Чета разказите на родилите мами и се опитвам да се подготвя за болката психически. Grinning
Иначе както казва моята лекарка  'Дискомфорта и при мен е нормален като за 9 месец' Simple Smile , успокоява ме само мисълта за скорошната среща с бебето да търпя цялата болка в кръста, корема, гаденето или подутите ръце  Whistling
Опитвам се да се занимавам с нещо за да не мисля колко ми е зле, последната ми страст е изработката на обеци, вече мога да заредя една сергийка  Joy

Пожелавам на всички мами като мен, които все още чакат - спокойствие , правилна настройка за предстоящия момент и самооо хубави мисли. Hug

А родилите да не забравят да пишат за новите вълнения и чуства около родителските грижи - попиваме ги с голямо любопитство Wink

# 91
  • Русе, България
Пижамке,  от кои точно памперси си разочарована? не мога да ти помогна обаче- за плодовете.
Пижамка, аз ги обичам, но не ям, защото са кофти за коликите, а Сава предната вечер го нападнаха. Готова съм да се лиша от всичко, само шефа да не плаче, че ми къса сърцето. Памперси - ползвам Памперс Сензитив и съм супер доволна, но единичка, а не двойка. Не тече при крачетата и попива добре.
Ами и аз използвам Памперс Premium Care, които сега рекламират, 1-ви размер. При крачетата все ми се струва, че много го стяга, а на кръста - че остава хлабав. Пъпчето не е паднало и малко се притеснявам да го свивам много там, може да го боли. От понеделник досега изразходвахме малко повече от половината пакет, имаме купен и един друг, размер 2. Едва ли може да се намери някакъв по-качествен памперс, така че засега ще караме с тези, но сякаш очаквах нещо повече.
А за плодовете - на сок дали ще е проблем, ако ги изпия? Имаме сокоизстисквачка и изцеждането ще е лесно.
mari:), и моето пиле засука кръв преди няколко вечери, беше страховито да му видя цялата муцунка кървава, но се оказа и при мен от разранените зърна. Лансинох много ми помогна!

# 92
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ МАМЧЕТА ГУШКАЩИ МАЛКИ БЕБОЦИ!!!! Искам да ви попитам започнаха ли ви коликите, как се справяте?Може и да сте го обсъждали това вече но не ми остава време да влизам и съм изпуснала доста. Засега лека вечер от мен и много целувки и стискам палци на всички на който им предстои да раждат.

# 93
  • Морска приказка
Не съм минала по този път, но относно цитрусовите плодове бях чела, че дразнят стомаха заради киселината, която съдържат. Когато се истискват на сок е още по-зле, понеже се изтисква самата киселина от плода  Peace. За ананаса не съм сигурна, че  има проблем смятам, че може да се хапва  Wink. Също и за шоколада бях чела, че не е добре да се яде  newsm78, но незнам защо. Хубаво  ще е да споделите тези, които кърмите вшечатления за хранителния режим, защото наистина има значение, а на мен тепърва ми предстои и трябва психически да се нстроя на предстоящата диета  Laughing

# 94
  • София
здравейте,

За цитрусите изрично ме предупредиха да ги избягвам по време на кърмене.

Честити бебчета на Мама Ивка и C'mon - да са ви живи и здрави бебчетата Simple Smile.

Аз отивам да се подготвя за къпането.

# 95
Пижамка, за памперсите горещо ти препоръчвам да опиташ с Либеро или Хъджис. И двете марки имат ластик на гръбчето, което липсва при Памперс.

# 96
Здравейте!По време на курса за бременни ,а и по-късно в родилния дом ни казваха да изяждаме поне по 1 цитрусов плод на ден,направо вече не знам......

# 97
кърмих баткото до 1г. и 3 месеца без да се съобразявам или ограничавам от каквато и да е храна и не съм имала никакъв проблем .Колики слаби до 40 ден само еспумизан сме пили и това е то . Peace

# 98
Djesy изчисти си съобщенията за да ти пратя ЛС .

# 99
 На мен ми казват докторките които съм питала че може да се яде всичко,но да не се прекалява с зърнените храни и цитрусите,а шоколад не трябва да се яде понеже всичко отива в кърмата и като засуче онова човече и познай newsm68 не трябва да се ядат и фастъци те са забранени,аз лично не се лишавам от нищо но се съобразявам все пак с количествата

За памперсите аз съм със същите като на Пижамка с разликата че си взех направо 2-ри размери съм много доволна Peace

Pyjamka До колкото знам пъпчетата не ги болят Peace

# 100
Здравейте, мами  Hug
За всички, които съм пропуснала - да са ви живи и здрави рожбите!!!
Аз се включвам да ви кажа, че 30god   е родила момиченце  baby_neutral  обаче забелязвам, че нещо липсва на първа страничка или поне аз не я видях нито в родилите нито в тези които все още чакат голямото събитие.Дали е случайно  newsm78  Все пак ако не съм догледала - моя грешка  Mr. Green

# 101
  • София
Към ЛЛЛ Здравейте родих нормално преди 10 дни и още от самото начало се кърмим - сменяме памперси на всяко хранене и откакто сме родени 2 или 3 пъти не са били наакани.Въпроса ми е задължително ли е редуване на гърдите и проблем ли е ако давам само от 1-та а другата изцеждам,защото когато беба суче от дясната по-малко се изморява,винаги след това си спинка до следващо хранене,не заспива 100 пъти по време на хранене а и дори след като откаже да суче повече чувствам гърдата празна,а от другата след хранене се събужда още след час,час и половина освен това суче трудно и се изморявя много бързо,а и мен ме боли ужасно много за разлика от дясната.

Здравей, Jojolinka и добре дошла на бебка!

Допускаш ли, че е възможно позата на кърмене, когато държиш бебето на лявата гърда да не е съвсем удобна на бебето? И/или може би не засуква добре гърдата, от там да идват болките в зърното, също некомфортното сучене, което довежда до по-малко прието мляко, а от там и съответно намалено производство на мляко. Може да обърнеш внимание на стойката, в която кърмиш - дали ти е така удобно, както и когато кърмиш от другата гърда? Хубаво е да не усещаш никакво напрежение нито на гърба, нито на ръцете. Облегната стабилно назад и ако е необходимо, подпряна с възглавници и ли одеяла. В обичайната поза "люлка" бебето е обърнато с цялото си тяло към майката; коремчето му е опряно в корема ти; ухото, рамото и бедрото са в права линия; бебето е на височина, която позволява да суче, без да се налага ти да се навеждаш надолу(ако гърдите не са големи, майките повдигат бебето до необходимата височина с възглавница или навито одеяло). При подаване гърдата на бебето, то се прибутва към гърдата, а не гърдата към него. Би могла да проследиш дали закачваш бебка за гърдата тогава, когато тя е отворила широко уста. Може да насочиш зърното към носа на бебето и леко да докоснеш. Когато бебето отвори уста широко, тогава го придвижваш бързо към гърдата, но не натискаш главата, а избутваш плещите напред(главата да остане леко назад). Когато е засукала вече, трябва да е обхванала голяма част от ареолата, брадичката да е опряна в гърдата, а носа едва да я докосва.Устните на бебето са извити навън. Ако усещаш болка, която не преминава за няколко секунди, може да пъхнеш кутре в ъгълчето на устата на бебето, за да освободиш вакуума, да махнеш от гърдата и наново да опиташ да закачиш така, че да не боли. Може също да пробваш и други пози за кърмене, например "футболна топка - бебка лежи под лявата ти ръка(когато кърмиш от лявата гърда), така, че крачетата й сочат гърба ти, а лицето е при гърдата ти. Ти поддържаш гръбчето й с лявата си ръка, китката ти е на плещите й, а в дланта ти се пада тила й. С дясната ръка придържаш лявата гърда така, че пръстите ти са отдолу, а палецът отгоре. Закачането на гърдата става пак по обичайния начин. Ето и една доста подробна статия за правилно поставяне на гърда: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=45914.0
 А това е кратка статия със сникми: http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=403

Та, независимо дали проблемът е в лошото засукване на бебето или лично негово предпочитание, вероятно производството на мляко от тази гърда е понамаляло. Освен подобряване на позите за кърмене и начинът на засукване(ако смяташ, че може там да има проблем) може допълнително да помогнеш за повече произведено и изсукано мляко. По време на сученето може да помогнеш на бебето да приеме повече мляко, като приложиш компресия след като то се е изморило и е спряло да гълта(в тиха стая се чува добре). Ето линкове към статията и видеото:  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683
 http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=article … ips&Itemid=13
 Друго, което би могла да направиш, ако е вариант за теб, е да предлагаш по-често лявата гърда. Така би стимулирала гърдата да произвежда повече. Казваш, че като суче от нея после се събужда по-бързо и отново търси да суче. Може да предложиш отново пак лявата гърда. След като мине реда на дясната гърда, после  няколко пъти под ред пак предлагаш лявата, докато не се увеличи млякото достатъчно, за да задоволява бебето за по-дълго време. Междувременно се учите заедно как лявата гърда да бъде поета така добре, че да не те боли теб и да не се изморява тя от дискомфорта  Peace

Поста ми стана дълъг и може би някои неща съм написала неясно. Ако има нужда, ще опитам да обясня по-разбираемо. Успех!

# 102
  • София
Scretch ......
 Аз имам обаче един друг проблем - разранено е едното ми зърно на дясната гърда. Мажа и двете си зърна с Лансинох, защото от самото начало изпитвах болка и в последствие, това на лявата ми гърда се оправи, но дясното много ме боли. За целта ползвам предпазител за зърна, когато е ред да суче от дясната гърда. Мисля да го ползвам още малко, докато напълно се оправи и това зърно (тази сутрин я кърмих без предпазител, като се надявах да е поотминала болката, но установих, че още не съм готова за това). Забелязвам обаче, че колкото и дълго да суче от гърдата с болното зърно, когато е поставен предпазител, после непременно трябва да я дохраня и от втората гърда. И макар и за няколко дръпвания от здравата гърда, тя се успокоява и заспива малко след това. Нима не си добавя достатъчно мляко като го има този предпазител? Или пък може би дясната ми гърда пуска по-малко мляко от лявата. Онзи ден трябваше да изцедя мляко за 2 хранения, защото се наложи да се разделя с детето за няколко часа и тогава установих, че от дясната изцеждах доста по-продължително количеството, което от лявата изцедих за отрицателно време. А и лявата понякога така ми се препълва, че докато сложа детето на гърдата и тя почва сама да тече със струйка, докато от дясната това не се случва. Нормално ли е това? Трябва ли да предприема нещо, така че да стимулирам повече и дясната гърда с разраненото зърно? Предварително благодаря!   bouquet

Нормално е да откриваш разлики в гърдите си. Възможно е едната гърда да е "по-трудна" за цедене и сучене от другата.
 Възможно е разраняването да се е получило от лош захват на гърдата. Извини ме, но за да не удължавам излишно темичката ви, моля да погледнеш какво съм писала за позите и засукването в предишния ми пост - отговор за  Jojolinka! Подобряването на засукването обичайно е достатъчно за да донесе облекчение на майките. Може да опиташ да смениш позата с друга или леко да извъртиш досегашната така, че разраненото място вече да попада под друг ъгъл в устата на бебето. Това би могло да донесе облекчение на болката.

А за по-бързо лечение на раничките много майки споделят, че при тях от голяма полза са били въздушните бани - ходят без сутиен по възможност или често го свалят за кратко. Ако използваш подплънки, добре е често да се сменят, за да не се задържа влага при зърната. Слънчевите бани също помагат, ако успееш да издебнеш слънце в тези зимни дни. Преди и след кърмене гърдите не се мият. След кърмене може да размажеш малко кърма по зърното и така да изчакаш да засъхне преди да сложиш сутиен. Различен вариант за постигане на ефект "въздушни бани" е поставяне на цедка в сутиена  Rolling Eyes . Купуваш си малка пластмасова цедка от магазина по левче, режеш дръжката и пъхаш в сутиена чашката. Така се получава въздушен джоб, който държи зърното далеч от плат и влага, и то диша.

# 103
Честито на всички, които гушкат новоизлюпени бебчета да са им живи и здрави newsm44
Ние още неродилите сме все по-малко и ако съдя по себе си по-изнервени еи нетърпеливи smile3508, а темичката ни все повече  Sadоредява

# 104
Добро утро,

Рали прави си... мамите с термин до средата на декември родиха, че и забравиха за това , а ние които сме по към края се правим на срамежливи... странна работа Simple Smile На всичко отгоре май по активни в темата са били точно тези вече родилите мами и като вляза в темата и никой не е писал ми става едно  криво... НО така ще е  и за напред, поне докато всеки влезе в крачка, не е никак лесно в началото. На мен сега ми е зор да родя, да се отърва от всички болежки, да си гушна бебчето, да спра да се карам на таткото и баткото, но реално като родя нещата поне в началото ще бъдат още по- напрегнати и ще имам още по малко време за всичко Simple SmileSimple Smile Абе живи и здрави да сме...

Аз макар и неродила да дам някой друг акъл за храната ... за цитрусите също като вас знам , че поне докато отминат коликите е препоръчително да не се ядат под каквато и да била форма или да се ограничат максимално, точно от тази гледна точка, киселината от тях преминава  в кърмата и на някои по-чувствителни бебчета коликите се засилват. За шоколада работата е същата, но пък някое друго парченце сигурно не е проблем да се изяде. Общо взето храната на мама трябва да е полезна, разнообразна и от всичко може да се хаправа в разумните граници Simple SmileSimple SmileSimple Smile 

За ПАМПЕРСИТЕ аз имам спомени, че навремето всички ги хвалеха, но при нас протичаха. Незнам от мойто момче ли беше проблема, много се въртеше, пишкаше настрани ли Simple Smile , но беше постоянно мокар, макар че ги сменях през 2-3 часа максимум. Смених марката и проблема се оправи.  Така че Pyjamka това че марката Pampers се води класика и и че са най- добрите си е мит и легенда. Май по-скоро от бебето зависи ( но незнам от какво точно )  Има още толкова много марки на пазара, пробвай с някоя друга, определено има и добри... както wondergirl  е казала Либеро, Хъджис, аз за начало съм си купила един пакет и на Пуфис за проба Simple Smile

vilkoni  Hug Наистина се позагуби напоследък, надявам се, че си добре, до колкото може Simple Smile Радвам се, че все пак  се включваш с някоя друга хубава новинка за родило се бебче. КОлкото до 30god мисля, че никой досега не е съобщил официално, че е родила, така че затова е няма при родените Simple Smile Но ако е родила много ще се радвам и се надявам, че всикчо е наред и просто няма време да влезе за да си каже Simple Smile

Айде лек ден от мен, аз отивам на поредния запис на тонове ... успешна седмица на всички Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт