Примерна схема за захранване- 30

• 38 486
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
  • IT
:.Stef.:. Hug аз не бързам с жълтъка, ама да не изпускам нещо ценно като хранителен състав. Щом може и по-късно е по-добре, обаче ми идва и другия въпрос-масло, сирене преди или след него ще дойдат?
Каша съм въвела-оризова и елда.
campanula ми отговори на въпроса за сиренето.  Hug
Аз въвеждам малко по-малко и благодарение на тази тема и вече си яде-не замествам ядене, но си опитва човека и му готвя-купешки яде само едни, които са нови и го няма навсякъде даже.
А на Плазмон само пастата им е ок за мен и то след глутена, но аз ям едни макарони с ориз и амарант и след като въведа глутена по реда си ще му дам от тях

# 571
  • София
Напоследък и мен ме вълнуват бебешките бисквити, защото моя сладур като ни види да ядем хляб си иска доста настоятелно, понякога чам ми присяда на гърлото. Мисля да въвеждам глутен чак след месец и търся начин да му приготвям нещо с ориз, елда, царевица и просо. Лулу е дала линк към страхотна рецепта, но ме притеснява маята. Кога е подходящо да се дават храни съдържащи мая? Какво мислите по този въпрос?
Намерих безглутенови бисквити на Plasmon, но там също има мая  Sad

# 572
От гледна точка на глутена - няма нищо страшно в маята Simple Smile На този етап обаче, наблегни на кашите, хляба го остави за по-късничко (освен ако не намериш безглутенов или въобще нещо безглутеново от сорта).

Алекса - маслото идва преди сиренето. Въобще, важна е цялостната картинка на захранването - има логически ред на храните и е важно той да се спази, другото са подробности. Имам предвид следното: не гледай коя храна за кой месец се препоръчва - защото всяко захранване е индивидуално, зависи кога е започнало, по колко време е отделено на видовете храни и т.н. Така че - когато ви идва ред за нещо, нека е според въведените до момента неща. Иначе - от кашите имаш още полезности да въведеш, доста при това Simple Smile Hug

# 573
има логически ред на храните и е важно той да се спази, другото са подробности.
Стеф в този ред на мисли отдавна се чудя дали въобще спазвам тази прословута поредност на храните.
Ще се опитам да обясна защо.
По ред причини не мога да карам всички плодове и всички зеленчуци, пък чак после всички видове меса, каши ,млечни и т.н
От зеленчуците съм въвела няколко съобразени със възрастта.
От плодоветепак така
От месата-само пуешко
От кашите-ориз,елда, овес.
НО.....въпроса ми е, че въвеждам примерно пуешко и понеже за други меса ни е рано въвеждам някакъв зеленчук.После не продължавам пък със зеленчук,защото от тези които още не съм давала ни е рано а давам примерно някакъв слабо алергизиращ плод.....После не мога да продължа с други плодове защото пак ни е рано, пък да не изтърва времето за глутен давам овес ooooh!
Та въобще правилно ли е това newsm78 да се редуват така групите храни newsm78

Последна редакция: сб, 19 фев 2011, 11:50 от Хъни - Бъни

# 574
Хъни - абсолютно правилно постъпваш, това са условията, предлагаш каквото има и каквото е удачно за възрастта. Само една корекция - щом си въвела пуешко месо, значи спокойно можеш да дадеш и пилешко, заешко, телешко. Свинско и агнешко - след годинката. Рибите и те.
невъзможно е да се предложат всички зеленчуци, плодове, меса и каши накуп - но като се дадат две-три каши, се счита че "семейство каши" е въведено и може да се мине нататък Laughing Аз специално на кашите много държа, защото редом с плодовете и зеленчуците, зърнените храни са на първо място по значимост за детския (и въобще ) организъм - и тъй като има голямо разнообразие, лесно е да се предложат няколко вида каши.
С две думи - логическата последователност на храните се следва, като се имат предвид възрастовите особености (т.е., когато се въвеждат зеленчуци, дават се тези, които са удачни за възрастта-без да се изпада в крайности, но и без да се подхожда лекомислено, защото има наистина тежки зеленчуци, алергизиращи плодове, мазни меса и т.н.). Ако за еди-кой си-месец дадени зеленчуци са подходящи, могат да се дават спокойно. Ако не са - отлагат се за по-късен етап, без значение дали е преди или след годинката, просто в този момент не е било удачно да се предложи това нещо.
Аз в предния пост май не се изразих много ясно и излезна така, все едно не е важно детенцето на каква възраст е, когато мус е предлага дадена храна Embarassed
дано съм била полезна Hug

# 575
Стеф мерси за изчерпателния и бърз отговор Hug
За месата .....имам пилешко, но понеже сме по чуствителни мислех първо заешко пък после пилешкото newsm78.
То затова разпитвах и за пюрета чисто заешко защото все пак трябва да се съобразя с въведените зеленчуци .Те повечето са с моркови пюретата заешко със зеленчуци пък аз морков още не смея да давам.
За заешкото голям проблем.....някой беше писал за чисто заешко на плазмон ,но със сол.
Намерих на Семпер пюре заешко с картофи, ама и там има сол Sick.Колко ли ще да е тази сол Rolling Eyes
За телешко само си мечтая засега да дам един ден Praynig

Последна редакция: пт, 18 фев 2011, 21:48 от Хъни - Бъни

# 576
  • Обетованата земя
А откъде можем да видим в какъв ред се въвеждат нещата? Аз досега съм въвела доста зеленчуци, от плодовете ябълка, круша, синя слива и банан, от месата-заешко и пилешко, от кашите-елда, просо, киноа, оризова и сега въвеждам глутена с овес. По време на глутена (между някое от ръж, ечемик и пшеница) ми се иска да въведа млечните, но незнам в какъв ред. Понеже слагам рапично олио в някои яденета, мислех да въведа козето сирене и така да правя нещо като попарка с нещо зърнено, малко рапично олио и козе сиренце, така да отложа краве нещата за малко по-късно. Друг е въпроса, че наскоро някой каза, че рапицовото олио било генномодифицирано.  Rolling Eyes
 Във връзка с глутена, за каква реакция да наблюдавам? Ивайло вече 5ти ден хапва овес, като постепенно стигнахме до 2 супени лъжици от кашата, но днес му излязоха 3 пъпчици на бузката и една на крачето и се чудя дали има връзка... newsm78

# 577
Стеф мерси за изчерпателния и бърз отговор Hug
За месата .....имам пилешко, но понеже сме по чуствителни мислех първо заешко пък после пилешкото newsm78.
То затова разпитвах и за пюрета чисто заешко защото все пак трябва да се съобразя с въведените зеленчуци .Те повечето са с моркови пюретата заешко със зеленчуци пък аз морков още не смея да давам.
За заешкото голям проблем.....някой беше писал за чисто заешко на плазмон ,но със сол.
Намерих на Семпер пюре заешко с картофи, ама и там има сол Sick.Колко ли ще да е тази сол Rolling Eyes
За телешко само си мечтая засега да дам един ден Praynig
Има пюре на Хипп картофи с копър и заешко-и двете буби много го обичаха.

# 578
Хъни, не се притеснявай за солта в пюретата, неизбежно е, всички или поне всички пюрета са приготвени със сол...проблемът е не в това, че ще се хапне едно ястие със сол, а че се получава натрупване като цяло, от всичкото хранене през деня - а до годинка, количеството сол, което организмът може да преработи, е 1 грам. Трудно е да се изчисли дали на ден детето приема този грам, или не Confused Затова гледай максимално да приготвяш домашна храна, в която ТИ имаш избор да сложиш или не сол. На самите пюрета, когато пише "сол", има едно уточнение - че е според нуждите на организма и не надхвърля допустимите стойности. Дали е така - само те си знаят...
А ако може да попитам - защо телешкото да ви е "мираж"?  Hug Пилешкото - да ти кажа честно, и да го пропуснеш, няма да загубиш особено много...

Диди - ето я въпросната последователност:
1) зеленчуково пюре –-> плодово пюре (2-3 вида) –-> оризова каша с плод –-> друга каша с плод –-> месо (1-2 вида в рамките на 2 седмици) –-> глутен –-> масло –-> сирене
или
2) зеленчуково пюре с ориз –-> оризова каша –-> плодово пюре –-> месо –-> глутен –-> масло –-> сирене

От тук ти го копирам: http://september2008.multiply.com/journal/item/66/66

Относно глутеновата непоносимост - поне месец след като детето е захранено с глутен, могат да се проявяват признаци, затова се препоръчва месец да се предлага глутен всеки ден. Пъпките са ви от друго Simple Smile
Рапично олио не ти препоръчвам да използваш. Подозренията че е ГМО са му най-малкият проблем...
Щом като искаш комбинация за закуска - зърнена каша + масло (с него започни въвеждане на млечните) и сирене по избор. Имай предвид, че млечните продукти пречат на усвояването на желязото (калций и желязо заедно не се обичат и не се усвояват) - затова, внимавай в какви комбинации предлагаш сиренето и маслото (или пък АМ-то, ако правиш нещо с АМ).

# 579
Стеф, какви са му другите недостатъци на рапичното олио? Аз приготвям почти всичко сама, но в месните пюрета на Хипп, които понякога ползвам, го има   Thinking И още нещо - днес продължавам с въвеждането на жълтъка (3/4) и се чудех след това колко често е добре да се дава? Едва ли всеки път, когато предлагам зеленчуково пюре...или греша?
Млечните сме ги въвели почти всички май (масло, извара,сирене, кис.мляко...сметана имаше в едно пюре със спанак), а кога е добре да се предложи кашкавал....предвид съдържанието сол предполагам, че следва да се изчака  Thinking

# 580
И аз слагам рапично олио в пюретата.
Стеф, ще споделиш ли защо не го харесваш?

# 581
И аз слагам рапично олио в пюретата.
Стеф, ще споделиш ли защо не го харесваш?
Стеф разбуди тука мислите newsm78
Аз давам Хипски пюрета.Там има рапично олио newsm78
За чистотата на продуктите и т.н кое ГМО и кое не-то не само за рапичното важи това а за всичко.Или се доверяваш или не Confused
Когато имаше екологично производство от баба и дядо нямах деца.Сега имам деца ама няма вече на село Sad
За телешкото Стеф-набедиха ни за АБКМ и затова ме е страх.
То затова разпитвах и за пюрета чисто заешко
Има пюре на Хипп картофи с копър и заешко-
Видях го, но има царевично масло, пък аз царевица още не съм давала.Копър също newsm78

# 582
  • Обетованата земя
Стеф, мерси за изчерпателните обяснения  Hug
 2) зеленчуково пюре с ориз –-> оризова каша –-> плодово пюре –-> месо –-> глутен –-> масло –-> сирене
точно така съм ги въвела дотук, значи трябва да предложа масълце преди сиренето. Май писахте на президент, че ползвате, в него има ли растителни мазнини  newsm78. Трябва да се поогледам в супермаркетите. За рапицовото олио-дано не е много вредно, аз го давам с мисълта за полезност  Laughing. Ден през ден слагам по някоя и друга капка, купих го от един Био магазин в София.
 За млечните продукти -от много отдавна четох някъде да не се дават краве преди годинката и това така ми се е втълпило в мозъка, че не мога да се пречупя, въпреки, че всички писахте, че давате и няма проблем, освен с прясното мляко.
А пъпчиците почти се махнаха, може да са нещо от претопляне, незнам.
Хъни-Бъни, аз писах за плазмонските месни пюренца. Наистина пише, че съдържат сол,  аз като опитах не усетих да е соленко, дано наистина не прекаляват. Друг е въпросът, че примерно плазмонското пилешко сравнено с хипското, въобще не ми хареса на вкус  Rolling Eyes
Тия италианци бе-в бебешките бисквитки слагат захар, а в пюренцата сол, да им се чудиш...
 Аз вече месните ги правя домашни, защото имаме баба и дядо, които гледат зайчета, пуйки и кокошки. Но исках да ги въведа с пюренца първо.

# 583
Спортче  Heart Eyes - изчакай с кашкавала, заради солта именно (освен ако не намериш безсолен) - вариант да го предлагаш е настърган и разтопен в нещо (аз предлагах преди крем супа от картофи и някаъв зеленчук + настърган кашкавал, без да слагам нито сол, нито мазнина). Жълтък по стандарт се предлага в дните, когато не се дава месо, а се дава зеленчуково пюре - аз лично така практикувах, но от сегашна гледна точка не виждам смисъл толкова често да се дава жълтък. Освен това, моето дете спря да яде яйца (а и месо) откакто навърши годинка, затова при мен решението да не давам беше подкрепено и от неговото мнение Simple Smile

За рапицата - за съжаление, не мога да посоча конкретни аргументи в полза на мнението ми, защото не помня какво четох против рапицата Embarassed Преди няколко месеца попаднах на интересни източници, не бяха български - и тогава реших за себе си, че друг път няма да ползвам такава мазнина. И явно в онзи момент съм си останала с решението, без да съм запомнила причините. Затова, не ме слушайте, тъй като не мога да се аргументирам, но намеря ли източника - веднага ще споделя Hug
Иначе, като цяло за мазнините - до годинката спокойно може да се ползва олио (да, рафинирано е, обаче е по-лесно усвояемо от бебешкия организъм) или масло, а след годинката - екстра върджин зехтин, гроздово олио (ползвам го отскоро и съм очарована от вкуса му) и други =- въпрос на вкус, и традиции (както беше писала Косе Босе). Важното при мазнините е да се има предвид точката на пушене - мазнини, които са с ниска точка, не са подходящи за готвене. Затова, добавяйте мазнините в края на готвенето. Ей сега ще пусна линк по въпроса, много полезен ми беше на мен. (редакция и тук: файл за сваляне: http://www.-spam110-/document/Hnve3fGD/oils_smoke_point.html

Хъни - копърът и царевичното масло не се въвеждат отделно, спокойно можеш да предложиш от пюрето. Телешкото месо - интересно ми стана каква е връзката между алергията ви и телешкото месо, не знам нищо по въпроса, но сигурно са ти обяснили лекарите...?

Диди - Президент е с 82 процента минимум масленост, останалото не знам какво е, сигурно вода Crazy А за млечните продукти - като цяло въпросът с даването на животински мазнини е спорен - дали човешкият организъм има нужда от тях (в тях наред с полезните неща, има и вредни, докато за растителните мазнини това не важи). Лично за мен - няма значение какво животинско давам, дали е краве, овче или козе.

Редактирам се - намерих точно къде коментирахме в друга тема рапичната мазнина, за мен това мнение (на уважаван от мен и компетентен потребител) беше причината да се разровя повече по въпроса: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=552719.msg17648666#msg17648666

Последна редакция: сб, 19 фев 2011, 13:12 от .:.Stef.:.

# 584
Стеф, мерси, изчерпателна си както винаги!

Общи условия

Активация на акаунт