Интериора и чистотата в дома

• 10 070
  • 50
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Благодаря ви момичета за мненията.
Явно майстора е прав-светла баня и сиви фуги.

# 31
Имам няколко бани - бяло-червена, шоколадово кафява, светло лилава, бежова...Водата ни е варовита. Най-чиста винаги изглежда тази с бели и червени плочи. Изгледът зависи и от покритието - гланцираните повече носят на капки и по-лесно се поддържат, но пък са по-непрактични за под, например. Някой беше питал за фугин за плочки цвят "слонова кост" - "жасмин" е подходящия, доста фирми го предлагат.

# 32
Моите плочки са розови ,при нас водата е доста твърда,но нито за миг не съжалявам за решението си.Почиствам ги веднъж седмично  може и на две седмици и не е толкова трудно.Плочките са гланцирани  с високо качество и  дори и непочистени пак изглеждат добре.Подът е матиран,но също се пичиства лесно.
Ще следя темата ,интересно ми е Peace

# 33
За фугите - няма пълно щастие. Тъмните ми фуги побеляха, а светлите потъмняха. Търкам като луда, само дето тъмните не мога да ги мия с белина, използвам други препарати. Белите плочки в комбинация с варовита вода са сравнително добър вариант. Поне визуално много не си личат капките. На вилата, освен че са бели плочките, ами изглеждат и все едно са мозаечен вид /сякаш са налепени много малки плочици с размери 2Х2 см./ - на тези плочки най-малко им личи замърсяването.
Настилки - равномерен цвят - всичко си личи от километри.
               - шаренко /меланж/ - не се забелязва, ако не се вгледаш отблизо.

Мебели - светли мебели - О.К.
             - тъмни - всяка прашинка боде окото и все изглежда мърляво, дори да съм чистила преди един час.

Колкото по-малко отворени шкафове и украшения по лавици и полици, толкова по-чисто и лесно за поддръжка.

Мразя мебели с цокъл - зад него се натрупва мръсотия, но просто не я виждаш, не я почистваш често, а тя си стои там, трупа се и при завихряне на въздуха  из стаята се разпръсква по пода и допълнително го цапа. Шкафове, гардероби - всичко ми е на високи крачета, за да имам лесен и бърз достъп с прахосмукачката отдолу.
Текстилът също е голяма прахосъбирачка. Налага се да се пере често. Пердета, шалтета, дамаски, възглавнички, покривки, килими, дрехи - просто се набиват с прахоляк за дни, а след това стават генератори на мръсотия, когато ги ползваш /размяташ, потупкваш, разпухваш, сядаш, лягаш/. Да не говорим и за това, че и от самия текстил се ронят власинки, които допълват прахоляка влизащ отвън.

# 34
Скоро започваме основен ремонт, темата ще ми бъде много полезна.

# 35
  • Стара Загора
Изгледът зависи и от покритието - гланцираните повече носят на капки и по-лесно се поддържат, но пък са по-непрактични за под, например.
Хм, аз си мислех, че на матовите по няма да има личат капките.  newsm78
Споделете кои е по-добре  Hug

# 36
  • София
Изгледът зависи и от покритието - гланцираните повече носят на капки и по-лесно се поддържат, но пък са по-непрактични за под, например.
Хм, аз си мислех, че на матовите по няма да има личат капките.  newsm78
Споделете кои е по-добре  Hug
Пак зависи от самата плочка. Според мен не може да се каже категорично. Според моя приятелка, която работи от много години в една от най-големите фирми вносители на плочки, мебели и аксесоари за баня - на матовата не се забелязват, за разлика от гланцовата плочка. Но зависи,  цвят, покритие, фирма, материал. Най-добре е да купувате от голям магазин или шоурум, в такъв който се продават от най-ниския до най-високия клас файанс и санитария. Там могат да ви дадат много  ценни съвети, разбира се, ако попаднете на добър консултант.

Последна редакция: пт, 17 дек 2010, 11:16 от Klemy

# 37
Хм, аз си мислех, че на матовите по няма да има личат капките.  newsm78
Споделете кои е по-добре  Hug

Моят личен опит показва, че капките не личат на матовите плочки. На всичкото отгоре в едната ми баня са тъмнокафеви. В коридора ми гранитогресът е бежово-бял меланж, имитира мушел. Фугите са жасмин и все още не са мръднали. Много съм доволна, не личи като е прашно. И друг път съм споменавала, че кухня венге втори път няма да си сложа, защото всяка прашинка се вижда. Душ кабината ми е с прозрачни стъкла, виждат се капките, но пък ми е голям кеф като лъсна стъклата. Гледах да избягвам открити рафтчета, защото освен, че се трупат вещи по тях се събира и много прах и трудно се чисти. Меката ми мебел е много красива и удобна, обаче е съставена от множество възглавници, закрепени с велкро и между тях се тика какво ли не. В общи линии, това е.

# 38
    В банята имам 3 вида плочки. Най не си личи мръсотията по стъклокерамиката - тези малките плочици - те са и силно гланцирани и най-лесно се поддържат.  Peace

# 39
  • Пловдив
А някой има ли стъклени плочки, ако гледате дизайнерските предавания примерно Кандис Олсън, често ги слага. Стоят на едни малки плочки 2 на 2см например. Това за кухненски гръб. Редовно ги слагат и ми стана интересно какво става ако примерно се изпръскат с нещо мазно от печката. Защото докато са нови изглеждат страаааахотно, ама как ли се поддържат...

# 40
Гледам, че байбиби е писала за тъмните фуги, но и аз да се оплача от нашите тъмнокафеви фуги, много погрозняха, посивяха и въобще не си отиват на цвета на плочките. Ужасно съжалявам, че не ги направих светлобежови или жасмин както споменахте. Мисля даже на пролет да ги изстържа с диамантен нож и да си ги префугирам сама. Иначе нямаме все още параван в банята, сложих един телескопичен корниз (без дупчене) и текстилна завеска, доволна съм, пера за 2 минути веднъж на 2 седмици, до сега не ми е мухлясвала. На светлия ни ламинат (избелен бор) много си личат моите тъмни косми от косата, а и прахолякът си личи, бърша всеки ден. Нямаме още щори, но ще слагам някакви текстилни, защото изложението е южно, за сега съм с пердета от оранжев воал, който пера лесно, но се оказа, че много им личи като не са изгладени. Може би има някакъв препарат за пране на пердета, който да ги държи леко колосани, да не изглеждат така намачкани, но не съм го открила все още.
 Кажете сега какъв килим да си взема, тъмен ли, светъл ли, едноцветен ли, шарен ли?  Не харесвам много тези шагита, чудя се между акрилен или вълнен newsm78.

# 41
  • Стара Загора
Здравейте
записвам се и аз в тази тема ,предстои ни основен ремонт и цялостно обзавеждане ,за сега се спряхме на този интериор ,http://img46.imageshack.us/f/rain11.jpg/
маслина (лак)комбинация с черно,в тази комбинация ще бъде и холова секция ,масите ще бъдат цвят маслина ,столове и дивана черна кожа .......моля споделете вашият опит и мнение ,не ми се иска да ставам роб ,и всеки ден да съм по 5 пъти с парцала  Laughing
благодаря предварително   bouquet

# 42
Каквито и да са фугите, няма ли вентилация и обособяване на мокра/суха зона, каузата е обречена.
Подкрепям Янтра, че най важното за чистотата в дома е да има достатъчно сервизни помещения- килери,дрешници, гардероби и т.н.
Странно ми се струва това, което пишете за спалните. Никога не съм имала спалня с нещо отдолу, не ги харесвам, но почистването отдолу е елементарно, три движения с прахосмукачката/ моп и това е. Същото и за мебелите. Ако има цокъл отвсякъде, как ще влезе вътре прах? Влиза, ако някоя от страните е отворена.

# 43
Янтра , много е красива къщата. И ние имаме подобна. Купихме с голямо желание миналата година и се борим сега с тези проблеми.
rosy_bosy  с какъв импрегнант ще покривате камъните. Ние направихме механата в такова каменно помещение, но камъните още не сме ги покривали.

Ето такъв например: http://www.orgachim.bg/index.php?location=products12&pid=403&start=0
Ние имаме и каменни стъпала към къщата, та тях с такъв лак лакирахме.

# 44
Мен много ме дразни в кухнята малките "фуги" от по 1-2 см. между свободно стоящите уреди и шкафовете до тях. Например хладилник, миялна, пералня, сушилня. Всичките са ми невградени, има плот над тях, но отстрани са оставени по 1-2 см за да не се удрят в шкафовете при центрофугиране например, или при хладилника за по - добро охлаждане.
Та в тия фуги не може да се бръкне с нищо, а виждам мизерията дето се събира там. И трябва да се издърпват напред уредите, за да чистя окол тях.
Някакви идеи и предложения ?

Общи условия

Активация на акаунт