Питане за шевовете при раждане

• 5 734
  • 58
  •   1
Отговори
# 15
И аз имам 3-4 външни шева,сложоха ми упойка.Не ме болеше,не усещах нищо.Сами си паднаха,не ги усещах,и след това не са ме болели.

# 16
  • Пловдив
Абе не искам много да те плаша, ама по-гадното са промивките и дезинфекцията, които ти правят след раждането.

За това пък не знаех, наистина ooooh! Как протича ?
Ох, искам всичко да си бъде естествено- те ще те побъркат- бръснене, клизми, бъркане да проверят разкритието, после шевове, промивки и дезинфекция- "разграден двор" ли е жената, като отиде да ражда ? Как са раждали жените преди тези манипулации да бъдат вкарани в практика ? Искам да родя нормално, но да не ме заставят на определена поза; да не ми правят клизми и най-вече да не ме бръснат. Извинявайте, че се отклоних от темата, но съм гледала филм за домашно раждане с помощта на акушерка как протича, човечетата пак се раждат живи здрави.
Още един въпрос- имам ли право да откажа бръснене, ако аз самата се обезкосмявам идеално ?
Някои са споделяли, че не е имало време за тези манипулации и са ги прескочили, значи е възможно.

# 17
Аз се обръснах във вкъщи и не са ме бръснали в  болницата. В Бургас не правят клизми и не са ми правили, но съм "за" клизмата. А промивките не бяха лоши, идваха с един съд, като чайник, вътре имаха йодирана вода и поливаха, нищо особено, даже си исках редовно.
Честно казано, тези неща вълнуват преди раждането, но дойде ли време да се ражда, всичко вече е на заден план.
Аз като имах въпроси, ходих и питах всичко на място и ми беше обяснено с подробности.

# 18
когато раждах първото си дете ,това беше 89 година ,имам страшно много шевове,честно казано адски ме болеше,без упойка ме шиха,естествено си казах че това е първото и последното ми раждане.Но радоста от малкото бебче  ме накара бързо да забравя неприятния спомен,ето вече имам второ дете ,раждах със секцио,ако годините не са ми пречка бих родила още едно дете!Смятам че сега доста са се променили нещата от далечната 89 година и разбира се ти няма да разбереш ,че те шият ,ако изобщо се налага!Не го мисли ,а се наслади на момента.....

# 19
Мен шевовете ме боляха повече от контракциите по време на раждането.
Не ми сложиха упойка, защото първия път бяха само две бодвания, а в този случай в известна степен е безсмислено. Вторият път, Слава Богу, се разминах без шевове.  Mr. Green

# 20
  • Пловдив
В Бургас не правят клизми и не са ми правили, но съм "за" клизмата.

Еха, значи можело и без Wink

# 21
  • В две тъмни очички
svetla, както ти самата си казала - споменават шевовете като нещо съвсем нормално и не им обръщат внимание - не мислиш ли ,че го правят защото е точно така  Peace
Ако се наложат шевшве , на повечето места слагат ледокаин и от "порцията" , която ще получиш зависи това колко ще е безчувствено мястото. Винаги обаче, можеш да си поискаш повече от обезболяващите, а дори можеш да поискаш и венозна упойка, с която гарантирано, нищо няма да усетиш, тъй като с нея нямаш никаква чувстителност.
Относно обезкосмяването - ако сама си си направила тоалета, няма да има какво те да бръснат например,а при първо раждане имаш време за тежи неща и у вас.
Клизмата - по - добре е да ти направят. Помисли го от друга гледна точка - хората пари дават да си ги правят тея клизми за прочистване на стомаха. А и не е толкова неприятно, даже хич! В някой болници не правят! А в други, приемат и да си направиш сам вкъщи!
Раждането в къщи - малко или много си е опасно! Не че в някой доста при това развити страни не го правят, но там имаш лекарски екип на разположение. При всяко едно разкъсване, може да се получи кръвоизлив и да не контрахира правилно матката! А ако не си в болницата да те следят след раждането това може да е фатално за теб! Акушерката "Вкъщи" няма да може да направи това, което лекарите биха могли в една болница
И разбира се дебата нормално - секцио - Тези неща от които се притесняваш при нормалното раждане , ги има и при секциото - бръснене, клизма, шевове и то мускулни и повърхностни, възстановчването при които е много по-дълго!
И накрая - успех от мен , дано скоро се радваш на прекрасна бременност и невероятно раждане след това!

# 22
  • София
 Не се притеснявай толкова за тази клизма. Не е нищо особено. И аз съм "за" нея. Просто се изтърпяват тези неща. А за бръсненето, аз се обръснах преди да отида. Не мисля че някой ще те бръсне ако няма какво. А иначе моя приятелка и при двете раждания нито са и правили клизма, нито са я бръснали. Промивка ми направиха една единствена веднага след раждането -с йод, после аз сама си правих със смрадлика.

# 23
Имах седем външни и не знам колко вътрешни шева, абсолютно нищо не чувствах с изключение на последните 2 външни шева и то беше едно съвсем леко убождане, като съм си убождала пръста ме е боляло повече. Преди шевовете нямах упойка, но преди напъните ми сложиха местна долу и може още да ме е държало. Също мен не ме бръснаха, хем се бях бръснала преди 3-4 дни, просто нямах време в деня на раждането. Клизмата не е нещо особено, но мисля не е добре да се отказва, поне на мен така ми беше по-спокойно. А и в предродилна зала с изключение на времето, когато ми слушаха тонове, можех да си се разхождам и да си правя каквото си искам. Даже и душ ходих да вземам. Дори ме съветваха да се движа повече, но от един момент, когато много ми зачестиха контракциите аз самата се чувствах по-добре легнала. Промивки не са ми правили, аз сама си ги правех, но не ме е боляло. Като цяло родих много леко и пак бих родила така. Родих в най-обикновена болница в областен град. От шевовете най-голям дискомфорт ми създаваха вътрешните, близо месец докато ми падна един дълъг конец  (последния), беше ми дискомфортно като стоя права. Но минава и се забравя.

# 24
Не са ме бръснали - бях свършила тази работа предварително вкъщи  Wink Клизмата не е нищо особено и мисля, че по-добре да я има. За промивките - малко щипеше след като ме бяха зашили, но се търпи...по-гадното беше, че водата беше ледено студена  ooooh!

# 25
 Здравейте,  bouquet
имах 2 вътрешни и 3 външни шева,направени без упойка,но аз не ги усетих заради еуфорията най-вероятно!Дори докато ме шиеха се шегувахме с мъжа ми,които беше неотлъчно до мен,че ако има претенции,да се разбере с „дизйнерката“ hahaha!Паднаха сами след време и аз също не смятам,че това е неяо за което трябва да се тревожиш!Лека бременност и бързо и безороблемно раждане на всички! Hug Peace

# 26
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Имах 2 вътрешни шева.Упойка не са ми слагали.Не усетих нищо, защото просто ми беше изтръпнало всичко от раждането  Peace

# 27
  • София
Шият с упойка, мен не ме болеше, но усещах, чат-пат леко придръпване...неприятно, но не кой знае какво.

Ако се наложи шев, няма как да не те обръснат, вероятно просто им е по-удобно да е преди раждането... като не искаш те да го правят - свърши го преди да тръгнеш за болницата.

Клизмата пък изобщо не ми е правила впечатление...по-точно доксадно, от колкото нещо друго, но знам, че не винаги правят.

Домашно раждане с акушерка у нас е неосъществимо.

# 28
 A аз да питам за тези шевове след епизиотомията. Колко са големи белезите, с каква дължина са, много ли личат?

# 29
Това с белезите и размерите е много индивидуално - зависи какъв разрез е необходим,от способностите на доктора,типа кожа и тн.При мен белегът е 2см и  е като одраскано от котка,много тънък и почти невидим.

Общи условия

Активация на акаунт