Нашите приятели или тези на родителите ни??

• 4 927
  • 59
  •   1
Отговори
# 15
Ами намерете някакъв компромисен вариант.
На моята сватба първо уточнихме бройката на гостите (до 50, барабар с нас от близката рода) и... то не останаха кой знае колко свободни бройки.  Laughing Поканих си приятелите. Нямаше хора, които не познавам, или пък не съм виждала от години.

# 16
  • София
Този, който се жени/омъжва, той задава формата на мероприятието. Ако родителите плащат, тогава въпросът е по-деликатен.
И ние стартирахме с бройката, исках малко мероприятие до 50 души. Възрастните поканихме на обяд, младите на коктейл и хора, които не съм виждала или не познавам, нямаше.

# 17
На нашата сватба плащаха родителите от двете страни, е, сватбата беше 112 човека  Crazy Толкова исках да го избегна, но моя тати каза "Аз имам едно дете, искам всичко да е ок", а свекър ми каза "Аз на дъщеря ми (по-малка е от мъжа ми) съм направил сватба с всички приятели, такава ще е и на сина ми"... И ние се съгласихме, но пък си поканихме и всички наши приятели, които искахме, макар че те бяха 1/3 от останалите гости. Важното е сватбата да е хубав ден, а не изпълнен с нерви от това кой, какво и защо!

# 18
Не, няма място за компромиси. Младоженецът плаща, но не им е до парите проблема. Те вече са запазили място, дали са бройка и пр. Разбира се, може да се промени бройката, но те не искат хора които не познават, а и самите гости дори са подбрани много внимателно-близки роднини и наистина истински и скъпи приятели, които да им се радват от сърце, а не да дойдат за едното ядене. Родителите на младоженеца никога не са казвали и дума за тяхни гости, не са споряли за мястото, за самия ритуал, защото той ще е нестандартен за БГ... Майката на булката обаче не спира!! Мъжът и е сдържан човек, но е вдигнал ръце от жена си.

# 19
  • София
Шунка, сещам се за нашата сватба отново - кумовете на моите родители живеят извън България от 30г., но това не попречи да ги поканим, независимо, че се броят на пръсти случаите, в които аз съм ги виждала. Толкова са малко моментите, в които можем да се видим и да поприказваме със стари близки хора, роднини и приятели, с които времето ни е разделило по някакъв начин.  Сватбата си е на младите, но това е ден, който родителите чакат с нетърпение сигурно от раждането на детето. За мен наистина ако няма финансова причина, не виждам друга такава да не се уважи желанието на всяка една от страните.

# 20
Не, няма място за компромиси.

А за какво е темата.

# 21
  • на плажа
 Омъжих се преди няколко месеца. Единствените роднини на сватбата ни бяха свекърва ми и родителите ми( по-точно баща ми, защото майка ми заведе ревящия шафер да спи и пропусна събитието). Никой не се е опитвал да ми вменява чувство за вина, че не съм поканила този или онзи. Както решихме - така я направихме. Беше много весела и непретенциозна сватба на плажа.

# 22

А за какво е темата.

За да споделите вие гледната си точка и как е било при вас. Стана ми интересно просто.

# 23
  • Sofia
Enti, все пак има основателна причина да се виждат рядко. Но роднини, които са ти на 3 спирки с трамвая, а сте се виждали 3 пъти в живота, явно не се интересуват от теб...

# 24

А за какво е темата.

За да споделите вие гледната си точка и как е било при вас. Стана ми интересно просто.

Това мисля, всеки си решава сам. Няма правилно и неправилно.

# 25
И аз никога не съм разбирала това запъване от страна на родителите, или младоженците...
Ама да не си мислите, че като направите сватба 50-100човека и ще може да обърнете внимание на всички....дрън, дрън, глупости...
В повечето случаи си общувате с вашите кумове, някой приятел и толкова. Останалите хора просто се забавляват заедно с вас и споделят празничният ви ден.
Голяма работа като ще платят за още 5порции, или не...
Но пък със сигурност ще имат едни намръщени и обидени родители, които като нищо ще им вгорчат сватбеният ден.
Вместо да си гледат спокойствието и всеки да е доволен, те са решили да влизат в конфронтации....
Ми тогава да каже мацката на майка си да не идва на сватбата и готово. Какъв и е проблема...

# 26
  • София
Зависи кой плаща хахаха, нашата сватба ние си я платихме и ние определихме броя и кои ще са гостите. Сватбата е наша, ние сме пълнолетни и отдавна не зависим от родителите си, данък обществено мнение не плащаме. Не съм от най-щедрите и добродушните и няма да храня 15-те си братовчеди или някакви абсолютни непознати, които ми се водят рода, а не знаят кога ми е рождения ден, на колко съм години и в кой град живея. То на сватба всеки иска да ходи, ама ние си знаем когато дойде труден момент към кого се обръщаме за помощ, и кой ни е наистина близък.

Моите родители са имали 400 човека на сватбата  Shocked, бая народ се е веселил с тях на този паметен ден, и поне половината от тях и двамата ми родители никога не са видели. Преди години някакъв се обадил на домашния телефон и казал на майка ми, че е на баща ми 3-ри братовчед, трябвало да го помни от сватбата им /тогава преди 20-на години/ и поискал услуга /финансова/. Майка затворила.

# 27
Е, има ли още хора, на които друг им плаща сватбата Tired. Така е било едно време.. не мога да си представя да съм на 25-30 г и нашите да ми плащат каквото и да било Rolling Eyes. Още повече  пък сватбата. А по темата - според мен никой, абсолютно никой друг няма думата (относно кой, кога и защо ще присъства или няма на сватбата), освен самите младоженци.

# 28
  • Бургас
Е, има ли още хора, на които друг им плаща сватбата Tired. Така е било едно време.. не мога да си представя да съм на 25-30 г и нашите да ми плащат каквото и да било Rolling Eyes. Още повече  пък сватбата. А по темата - според мен никой, абсолютно никой друг няма думата (относно кой, кога и защо ще присъства или няма на сватбата), освен самите младоженци.
Има, и то много..За някой хора е традиция,за някои родители е удоволствие,но като цяло най-добре е младоженците да си поемат разходите  Peace А нещата по темата се изясниха..При такава ситуация,в която аз плащам,дала съм куверт и майка ми е реишила с този тон да наложи мнението си-не,не бих поканила далечните приятели,които не познавам.Ако не съм затруднена финансово,ако тия хора не са ми неприятни,ако не правя сватба с най-близиките,а сватба по-скоро средна по обем и най-важното ако майка ми нормално ме помоли да поканя някого,а не да се налага по тоя груб начин-да,бих,но при тия обстоятелства-не!

# 29
  • София
Здравейте,
Аз когато се женихме с мъжа ми, не исках особено сватба, но и моите и неговите родители се примолиха да има, баща ми много искал да ме види булка, мъжа ми пък нямал братя и сестри и не можело ли да размислим. Хубаво, ама нямахме възможност за сватба тогава, та родителите искаха само нашето участие, бяха готови и да я организират и платят само и само да ни видят булка и младоженец. С любимия помислихме и решихме, че щом те ще я плащат бихме могли да им доставим това удоволствие и да ме видят мен булка и него младоженец. Не го намирам и за кой знае каква жертва от моя страна.
За гостите - понеже всеки поемеше неговите си гости, единственото ми условие към родителите ми беше да не присъстват хора в списъка, които като чуя име да не асоциирам с лице. Съобразиха се, за което много им благодаря! Не са ми "филтрирали" приятелите, които да поканят, нито са ми се налагали по какъвто и да е начин - аз избрах и ресторанта, и ритуалната зала и менюто и всичко, съобразявайки се, разбира се, с възможностите им.
Пиша всичко това, не защото някой се вълнува как е била моята сватба, а за да покажа, че има вариант да се намери начин всички да са доволни, което зависи и до голяма степен от участницте в мероприятието все пак. На мнение съм, че в такива моменти "надцакването" и правенето напук винаги са били лоши съветници за която и да било от страните!
Успех на момичето, дано да намери начин всички да са доволни да изкара един чудесен празник!

Общи условия

Активация на акаунт