Казус със роднинско куче. Как бихте постъпили вие?

• 5 870
  • 43
  •   1
Отговори
Значи казусът е следният:

Наплатихме на лелини наследствената къща на баба ми и в момента я ремонтираме. Къщата е много стара вече и има много работа по нея. Къщата се намира в града и навремето, докато не беше обитавана,  лелини често си оставяха домашния любимец там докато им гостуваха роднини, за да не им се пречка. Това за тях е едно доста удобно решение, тъй като къщата не е никак далеч от апартамента, в който живеят и свяко ми всяка сутрин може да ходи да го наглежда, разхожда, храни и тн.
В момента, в който ние им дадохме сумата, за която се бяхме споразумели, те споменаха, че са си купили нов апартамент в града.
Преди около месец-два обаче се оказа, че братовчедка ми ще им гостува с малката и ми се помолиха, ако може да оставят кучето в къщата. Имайки предвид, че редовно го извеждат, се съгласих.
Само че, се оказа, че не съм съобразила някои неща и сега започвам вече да се дразня.
Кучето не е от най-чистите и послушните, а те явно държат да го затварят в някоя от стаите, вместо да е на двора. Освен това, периодът на престоя му се оказа доста по-дълъг от очакваното. Направи ми впечатление, че в едната от стаите, в която са го държали навремето преди къщата да стане изцяло наша собственост, има вече някои поразии, които е направило, например - изяло е част от касата на вратата.
Сега го държат вързано в една от стаите на приземния етаж. Тази стая наистина само преди няколко месеца беше в много окаяно състояние, мръсна, мухлясала, паяжинясала, тъй като там от много дълго време никой не беше живял и не беше почиствана. Откакто сме взели къщата обаче ние се стараем да поддържаме някаква елементарна чистота в нея, докато малко по малко придобие наистина завършен и уютен вид. Сега наистина е само едно празно помещение, в което оставихме един стар диван и едни дунапрени от други мебели, които смятахме да използваме за изолация. Всеки път като ходим я премитаме и й обираме паяжините и я проветряваме, за да се измирирше от мухъла. Освен това правихме хидроизолация.
Сега откакто кучето е там, виждам, че няма особена полза от нашето чистене, тъй като редовно намирам разни остатъци от храна и доста намирисва на кучешко пишкано.
Миналия уикенд кучето беше вързано на горния етаж, който е в доста по-добро състояние и тъй като мъжът ми имаше работа там, го отвързал да се разхожда из двора, за да не му се пречка в краката в самата стая. Аз един-два пъти се наложи да излезна на улицата и втория път кучето избяга. Опитах се да го хвана, но то ме ухапа и търти да бяга. Много се притесних от последиците. Дали няма да го сгази някоя кола, дали няма да се изгуби и лелини да си помислят, че ние сме му дали пътя, дали няма да уплаши някое дете или жена. Оказа се в крайна сметка, че то си е намерило пътя до лелини и свяко много скоро го върна обратно в къщата като се извини за притесненията. Аз, честно казано очаквах да си го заведе на село или в новия им апартамент, но явно навика си казва думата, а и варианта с къщата  му е далеч по-удобен, при положение, че ние не мрънкаме.
Днес като ходихме пак да разчистваме, се оказа, че любимецът наистина препикава стаята, защото вонеше ужасно. Мисля, че  беше препикавал дунапрените и ги беше дъвкал, та се наложи да ги изхвърлим. Междувременно свяко пак беше идвал и го беше вързал на двора, за да не се пречка.
Хвана ме искрено яд, че това, което се опитваме да превърнем в дом за живеене, те продължават да го смятат за нещо като кучешка бърлога и оставихме кучето вързано на двора. Предполагам, че утре като го видят, че е навън, пак ще го приберат в стаята, която вече не вони на мухъл а на чуркано.
Освен това ме хвана яд на хорската наглост и безотговорност към чуждата собственост и техният така обичан четирикрак другар. Иска ми се да им обясня, че според мен това не е подходящият начин да се отглежда домашен любимец, пък бил той стар и вече поомръзнал на порасналите деца. И основно искам да им обясня, че ако за тях досега тази къща е била бунище, където могат да захвърлят всичко ненужно, за нас е бъдещ дом за децата ни . Не знам, толкова ли не виждат колко се стараем, та малко от малко да се съобразяват кое доколко е допустимо. леля ми като жена пък откакто е комадировано кучето, изобщо не е дошла да го погледне да го види в какво състояние е.
От друга страна не искам да се смразяваме, и без това сме имали някои търкания в миналото и не искам заради едно куче  да си разваляме отношенията.
Вие на мое място как бихте постъпили? Ще си траете ли в името на разбирателството или ще им направите забележка?

Последна редакция: нд, 02 сеп 2012, 19:13 от Анонимен

# 1
Горди собственици ли сте на къщата - имам предвид и документално?
Защото аз не бих търпяла лай.. и пик.. в бъдещия ми дом, пък ако ще и недосетливите ми роднини да ме изключат от списъка с бъдещите им празненства.
Как мирише опикавано по стълби - дано нямаш идея, измирисването е след десетки години. От личен опит ти казвам. Да си му берат гайлето - не си длъжна да се съобразяваш със завареното положение.

# 2
 ooooh!
Направо не мога да повярвам колко са нагли и ти как си траеш.
На твое място щях тихо и кротко да поговоря с леля ми - все пак тя се предполага, че ти е по-близка и да й обясниш точно написаното тук. Кажи й, че вече малко по малко стягате къщата, ще започвате ремонт, искате да я ползвате и не ти е приятно да ти мирише на кучешка тоалетна. Обясни, че сте й платили за къщата, но не и за кучето и не желаете куче в дома си - те да измислят какво ще го правят.
Не чакай сами да се сетят - щом мълчиш, значи нямаш против. Пък недей да мълчиш.
Помоли ги да ти дадат и ключовете или просто ги уведоми, че сменяш ключалките - ако искаш излъжи, че е от страх от крадци или нещо такова, ако ти е чак толкова неудобно да кажеш, че причината е в кучето.
Обясни й, че е сътворило неща, които ще изискват пари за поправяне и ако ти ги плаща периодично, нямаш против.
Дори изтъкни това, че кучето те е ухапало и те е страх от него. То може пак да ти се нахвърли.
Та това вече е твоят дом. Какво означава "смразяване", когато ти ежедневно се дразниш и едно избухване по друг повод може да доведе до още по-голяма лавина от конфликти.
Точно кучето е единствената причина в момента и така й кажи - обясни, че не искаш, заради едно куче, да си разваляте отношенията.
Не бих си траела и не си трая при подобни проблеми. Естествено, понякога се разрешават, понякога следват проблеми, но поне няма да преглъщаш и да си траеш в дома си.
Щом имат жилище и вила - да си намерят къде да заключват кучето. Защо не го затварят в новия апартамент, когато дъщеря им е на гости у тях, вместо при теб? Или си пазят апартамента чист и нов, пък после вие с години ще проветрявате миризмата на кучешка пикня. Peace

# 3
Горди собственици ли сте на къщата - имам предвид и документално?
Защото аз не бих търпяла лай.. и пик.. в бъдещия ми дом, пък ако ще и недосетливите ми роднини да ме изключат от списъка с бъдещите им празненства.
Как мирише опикавано по стълби - дано нямаш идея, измирисването е след десетки години. От личен опит ти казвам. Да си му берат гайлето - не си длъжна да се съобразяваш със завареното положение.
Да, да, къщата вече е наша собственост.
azaf, и аз това се чудех - защо не си го заведат в свободния нов апартамент, но той явно е в доста сурово състояние, та не знам има ли стени, врати и прочее.
Мен малко ме дразни и мъжът ми, защото се цупи, че миришело, а като стана инцидента с бягането хем бяхме сменили дограмата и съответно вратите и сам се бута да дава на свяко ключ за долната стая. Сега, ако говоря с тях ( в случая все пак предпочитам свяко за събеседник, че леля винаги е била по-трудна в това отношение), вече наистина ще си помислят, че нарочно сме отвързали кучето онзи път, за да избяга. Hug

Последна редакция: нд, 02 сеп 2012, 19:29 от Анонимен

# 4
Едва ли ще трая.Пък и бих си помислила,че не безцелно ми връчват кучето да ми прави поразии.Всъщност аз още в началото бих им отказала.

# 5
  • Vienna
 Naughty Няма да си трая в никакьв слу4ай!!!
Просто им казваш - било каквото било - от днес ве4е не може!!! По4истили сме, ремонтирали сме, не може да се оправяте с 4уждо ку4е (прави поразии, пикае, ХАПЕ!!!) Кьщата си е ваша, вие се разполагате! Stop

# 6
Според мен трябва да му направите някакви условия на двора плюс да не може да излиза на улицата. Аз не обичам вързани кучета, но в крайна сметка, ако няма друг начин ВРЕМЕННО бих го държала на поне 5 метров повод. Още е топло, няма опастност.
И второ, говорене със собствениците ясно - къщата ще я правите дом, не искате да вързват животното в стаите (!) , излишно е да казваме сега, че това е безумно и вреднло и за самото куче, което очевидно се и дезориентира защо е оставяно в тези стаи и къде са неговите хора.

Честно казано не разбирам близките ти що за стопани са - това за мен не са добри стопани.
Къде са им сърцата на тези хора, как може да оставят живо същество вързано в някаква стая и кой знае колко ( не) наблюдавано. Естествено че ще гризе врати, дунапрени, ще пишка и тн вътре.

Нашето куче ни е като  дете. Грижи се полагат за здравето й, за спокойствието й... Не мога и за секунда да си представя такова отношение Sad(

# 7
1. Разбери се с мъжа ти. Той трябва да те подкрепи. Нали и той е дал пари за къщата и сега плаща ремонтите - не му ли е жал за собствения му труд? Питала ли си го защо дава ключа? Да каже - може пък да му е жал за кучето, но тогава се разберете кучето да остане у вас, но на двора /вързано, в колиба и т.н./
2. Щом свако ти е по-разбран, говори с него. Като не искаш да помисли, че тогава нарочно сте го оставили да избяга /ако си мислят така, това говори лошо за тях/ - поясни, че този случай те е притеснил, че не знаеш какви могат да са последващите реакции на животното.

И в случая първо се изясни със себе си - работили сте, изкарали сте пари, дали сте ги за къщата, а сега в нея вилнее едно пикаещо, смърдящо и хапещо куче, което не вие сте избрали да живее там. А и уж сте направили услуга за кратко, а то е станало сума време.

Не бих се притеснявала от реакции. Ако си развалите отношенията, понеже ти искаш да се чувстваш добре в собствения си дом, значи по-добре тези отношения да ги няма.

В кръга на шегата: ние също имаме едно некултурно псе - огромна /вече/ каракачанка, която така и не се научи да си зарива след изхождане и да не скача да си играе с всеки срещнат /което може да предизвика сериозни наранявания у човека/. Мога и него да ти пратя, че сега го гледа една близка възрастна жена, но и на нея спря да й се занимава /не сме й го натрапили, а сама го поиска, но й понатежаха грижите за едно 100-килограмово глупаво бебе/. Искаш ли да ми направиш тази услуга. Hug

# 8
А братовчедка ти кога ще си заминава? Ако ще е скоро, изтърпи още малко, за да не си разваляш отношенията. Ако ще се проточат нещата...  newsm78 Обясни им, че кучето ти пречи на ремонта и трябва да си го вземат. И повече не се съгласявай да ти го водят. Те може би няма и да помолят повече след като ремонтирате къщата, сега вероятно си мислят, че така или иначе е все още в лошо състояние, кучето не ви пречи. Даже и така погледнато, пак е малко нахално от тяхна страна да ви поставят в това положение.

# 9
Смени ключалката, без да даваш обяснения. Ако чак толкова ти е неудобно, кажи, че старата се е повредила.
Надявам се, че няма пак да им дадете ключ от вашата собственост?
Кучето на двора ще се чувства по-добре, отколкото вътре. Може да попиташ кога ще си го приберат, защото ти пречи, не искаш да носиш отговорност за него и т. н., ако ти се обяснява защо.
Ако нямаш против самото добиче, а на тях им е в тежест, защо не помислиш да го осиновиш? Направете му къща в двора и го оставете за пазач - ще има нужда от такъв. Къщите не са като апартаментите, мераклиите да "шетат" в тях са много повече.
Дано само не го отровят преди това...

# 10
Подкрепям Азаф и кака Сийка.
Говорете с тях и му направете къщичка на двора.

# 11
Според мен трябва да му направите някакви условия на двора плюс да не може да излиза на улицата. Аз не обичам вързани кучета, но в крайна сметка, ако няма друг начин ВРЕМЕННО бих го държала на поне 5 метров повод. Още е топло, няма опастност.
И второ, говорене със собствениците ясно - къщата ще я правите дом, не искате да вързват животното в стаите (!) , излишно е да казваме сега, че това е безумно и вреднло и за самото куче, което очевидно се и дезориентира защо е оставяно в тези стаи и къде са неговите хора.

Честно казано не разбирам близките ти що за стопани са - това за мен не са добри стопани.
Къде са им сърцата на тези хора, как може да оставят живо същество вързано в някаква стая и кой знае колко ( не) наблюдавано. Естествено че ще гризе врати, дунапрени, ще пишка и тн вътре.

Нашето куче ни е като  дете. Грижи се полагат за здравето й, за спокойствието й... Не мога и за секунда да си представя такова отношение Sad(

Ами ние точно в двора го оставихме днес под един навес и му постелихме една мушама. Не е кой знае какво, но дори и да завали, няма да е фатално за кучо. Той иначе си е вързан. Аз даже мислех, ако ме попитат защо не сме го вързали отново в стаята, да им обясня, че вече не желая много-мго да го пипам, тъй като не знам дали няма да ме ухапе отново.
 А това да е вързано в някоя стая и аз никак не го разбирам и не го намирам за признак на особена грижовност.
Иначе и него го тарлачкат като бебе когато им изнася, но явно в момента не е особено желан вкъщи заради детето на братовчедка ми. Навремето се чудех, защо жената на братовчед ми не обича да ходи у лелини и как може да я е гнус от кучето, но вече разбирам доста добре за какво става въпрос.
Аз също съм имала куче, което доживя до дълбока старост, но:
Първо: Никога не бих се притеснила да го оставя с детето си- нито от гледна точка на хигиената, нито от гледна точка на безопасността. Моето куче беше бетон в това отношение.
Второ: Никога не съм си позолявала да го оставя на чуждо място за повече от час-два.
Трето: То беше достатъчно интелигентно, за да не пикае там, където лежи. Само веднъж се случи, когато вече беше много стара и немощна да направи белята на терасата и се беше опитала да замаскира следите като си изяла изпражненията. Но аз в това състояние и не бих си позволила да я натрапя на друг човек.
А този образ е толкова неконтролируем дори на тяхна собствена територия, та камо ли ако попадне някъде, където е без надзор.

# 12
Как Сийке, мъжът ми даде ключа от чистак-бърсак новата ключалка. А днес роптае, че мирише, че трудът ни отива на вятъра...И той е за бой, защото и като цяло има малко странни разбирания за домашните животни. За него достатъчно е ставало дума в котешките теми или по-точно за това, как приучи котарака ни да се разхожда навън с каишка, дотам, че сега животното да скача по вратите в опитите си да избяга. Но това е отделна тема.
А точно това куче те твърдят, че много си го обичат и едва ли биха ми го дали for good Mr. Green
Отделно аз не го харесвам. В смисъл, не че имам нещо против него по принцип, а не ми харесват навиците му, темперамента му..., а до голяма степен и породата му, тъй като допускам, че до голяма степен пълната му липса на дисциплина зависи и от нея.
Мисля, че горният ми постинг е показателен за това какви кучета харесвам аз и как аз си възпитавам кучетата, когато съм решила да ги отглеждам в дома си.

# 13
Ами, тогава говориш направо - казваш защо не искаш кучето да стои вътре (пишка, гризе и т. н.) и питаш кога мислят да си го приберат. Толкова - ясно и делово.
Щом и у тях не се държи прилично, явно си знаят що за стока е и едва ли ще ти се разсърдят.

# 14
  • В.Търново
Направо не мога да повярвам.За мен те са много нагли,използват ви,ако имаха уважение към вас и кучето,нямаше въобще да ви питат дали може да си оставят кучето в къщата ви.Аз не бих се съгласила още в началото като ме попитат,нямат право да се сърдят при отказ.
Поговорете с тях и им обясни,че сте правили ремонт,а кучето им е направило доста поразии,а все пак сте вложили средства и труд,хапе те...и т.н.Повече не се съгласявайте.

Общи условия

Активация на акаунт