ОДЗ 100 гр. София Люлин 10

• 40 295
  • 418
  •   1
Отговори
# 120
И аз мога да потвърдя думите на hellebore  ( бяхме в една и съща градина макар отново в различни групи) когато няма друга възможност родителя остава с детето. При нас бяха три дечица, проблема беше, че никой не им обръщаше внимание те си правеха каквото искат и щяха да си изпочупят главите, не пречеха на диалога, но оставени без надзор в стая пълна с родители и учители беше доста абсурдно, но мога ли да направя забележка на друго дете при положение, че родителите му са там, а същите се държаха сякаш не са тяхните деца.
Ако съм здрава ще отида, ако не съм няма смисъл, за 50 - те лв. дето ще ми ги искат да разболявам другите, а мъжа ми няма да го пратя, че той е такъв оратор друг думата няма да вземе Mr. Green

# 121
  • В сънния Люлин, прибулен...
Моя мъж се е предал на грипа, което слага точката на всички драми и колебания, той остава у дома до края на седмицата. Ще взема детето малко по-рано, ще го оставя на баща му и ще се върна за срещата. Днес се засякох с директорката и тя каза, че е коментиран вариант педагог да се занимава със сборна група дечица, чиито родители не могат да ги оставят у дома на някой и да се върнат. Нямало окончателно решение.

# 122
То там всяко решение е пред последно Heart Eyes

# 123
Въпрос към ходещите на градина: казаха, че заради грипната епидемия в градините ще повишат предпазните мерки, поне сега преглеждат ли децата преди да влязат, или това беше само прах в очите на хората newsm78

# 124
Повишили са мерките - сестрата седи на входа на градината Simple Smile Днес я заварих да си говори с един човек, даже не ме забеляза да поздравя. Е, предната сутрин оглеждаше втренчено влизащите, даже разменихме 2-3 приказки - моят син се беше проявил по време на представлението  Laughing
Не виждам много смисъл. Хипотетично, ако аз единствена имам привилегия да водя детето на  градина, както е у нас, и се случи така, че нито съм много болна, но не съм и съвсем здрава, нали аз ще внеса вирус? Какво да контролира сестрата по-напред?
Аз вече писах, че снощи с директорката се засякохме вънка на изхода. Жената изглеждаше свежа и внимателна на края на работния ден, както винаги. Усети ме, че не искам да я задържам, но нарочно продължи разговора. Нищо особено, но ми стана приятно. Стана дума за храненето на децата, успокоих се малко, щото моя син сам изяжда 3 лъжици, колкото да покаже, че може сам, и трябва да го дохранвам, да не говорим, че скача от масата и иска да се забавлява, а някой да му пъха лъжиците в устата. Толкова ми е изнервящо, че въобще не питам дали е ял. Създали сме му порочен навик и се надявам в градината никой да не се занимава персонално с него, за да се отучи. У нас като каже "не искам" (разбирай - не искам да ям сам) и стане, го оставям. Някой след мен с пълен с упрек поглед поема нещата и го нахранва. Това е положението. В градината пък нашичкият търсил пасатор. Това е другата "тема". Има яденета, които яде непасирани без проблем, напр. онова на семпер със сьомга, картофчета и грахчета. Някои, дето има месце вътре, като сложа вътре сухарчета или хляб, щото обича и яде хляб, с тях сдъвква и месото (иначе влакънцата го нервят и ги плюе). Та г-жа директорката ме "успокои", че най-злоядите и трудни на хранене много ги подпомагат, да не остават гладни, а и ние определено не сме били тежък случай (дали персонално се е занимавала с нас!?).
И друго - имало детенце с много тежка хранителна алергия, коментирано било да го вземат и хранят у дома. Готвачката в градината била страхотна - запретнала ръкави и сега готвела отделно само за това дете. Ей, ако е верно (а що пък да не е!?), много ще се изкефя.
Моя синковец снощи се беше заврял в снега встрани от входа на градината, забавляваше се добре и аз бях на нокти как ще го прекъсвам, за да се завлечем с тролея до вкъщи и госпожа директорката веднага го отрази как се е заиграл Simple Smile Дребни неща, но правят впечатление. Питах малко предварително какви ще са допълнителните занимания, каза, че басейнът скоро ще бъде пуснат, ще има и танци, език...
Иначе моя син за шести ден на градина сутринта влезе почти без мрънкане и уговорки, явно представлението и часът по музика му бяха създали по-положителни нагласи и очаквания. Днес даже не съм звъняла на обяд да питам как е, те така или иначе всеки път ми казват едно и също - че е спокоен. Чакам с нетърпение родителската среща. Много се надявам да почнат да се опитват да ги занимават с нещо. Някъде четох, че основните цели за първа група били: да се обслужват сами (слабото ни място), да могат да нарисуват дъжд, трева, пушек и да знаят основните цветове (ние знаем допълнителните). Кой ще привнесе нещо повече?
Айде спирам, че ме хвана логореята пак. Поздрави!   bouquet Не се давайте на грипа  Laughing

# 125
как ви се стори родителската среща?

# 126
Силвето вие нали сте 2-ра група? Какво да си говорим... те важните въпроси бяха после.
На вас по колко ви събират за помагала и материали?

А някой да ми каже колко е редовната такса за ДГ?

# 127
  • София
Таксата май е 60 лв.

Аз съм доволна от родителската на 1А.Учителките бяха доста подробни. Запознахме се помежду си. Мисля, че ще успеем да се кооперираме за успешен старт.
Имам критика единствено към искането да има минерална вода в групите. Моя позната е с жълти зъби, защото е прекалявала с минералната вода като малка. Има много инфо по въпроса. Да не говорим за огромното количество отпадък (чашките), който ще се генерира. Не виждам какъв е проблемът всеки да носи вода в шише, каквато прецени за нужно. Подсещане на децата трябва, дори да има машина в стаята. Не ангажирам никого с мнението си. Поне в нашата група се реши водата да е изворна, не минерална.
За ТВ в групата доста от родителите бяха против, което ме радва. Ако се реши да има един за цялата градина за конкретни поводи, ще участваме. Едната учителка каза, че децата обичали да гледат hahaha Ама това е проблемът -  ако ги оставим, ще гледат по цял ден.
Мъжът ми предложи на Директорката да сложи камери в групата ни безплатно. Тя каза, че имало предложение да е така във всяка градина в Общината, но засега предстоят конкурси. Казахме и на учителката. Тя е против. Ок, щом ще е по-спокойна, но ми се ще да има поне на входната им врата.
Как гледате на този въпрос?
Направи ми впечатление, че се предвижда децата да се научат да броят до 3, да познават основните цветове и животни... Което ми се струва, че повечето деца отдавна са усвоили Rolling Eyes
Някой знае ли по наредби колко градуса трябва да е в помещенията? Струва ми се прекалено топло.
Като цяло всичко ми направи добро впечатление - и разположението  на персонала, и готовността на родителите да съдействат, и идеите за занимания.
Някой знае ли къде мога да видя трудова характеристика на учителките?
Дъщеря ми си изпява всичко и ми направи впечатление, че каза, че учителките често си вършели работа на бюрото. Питах я помагат ли им да редят пъзели. Не им помагали. Иска ми се да знам, че се занимат активно с тях. дано като започнат по програмите, да е по-занимателно!

# 128
Намерих в нета едни калцуни 4,40 лв за 100 бр., но трябва да се поръчат 1000 с безплатна доставка. Не е лошо да се кооперираме. Иначе един баща бил обещал кашонче с калцуни на родителската среща, аз нищо не съм чула, но ми каза г-ца Гигова тази вечер

Повече утре  Peace

# 129
На мен ми се стори дълга Mr. Green
Понеже аз " този филм", вече съм го гледала( но се оказа и повечето родители) ми беше малко скучно.
И при нас родители против ТВ-то бяха повече решихме за сега да не купуваме( учителките останаха разочаровани), а да вземем музикална уредба за музика и приказки.
От предложените учебни помагала решихме да купим 5 от общо 7 те тетрадки, тези които са по музика и физ. възпитание отказахме като безпредметни.
Разбрах ме се да съберем по 50лв + тези за учебници.
Това което ме изненада е, че учителките отказаха да си дадат мобилните телефони, градината още няма телефон и е напрактика невъзможно да се свържем с тях когато се налага, но те вдегнаха рамене и казаха така сме решили. За това решихме да им купим един който да стои в групата.
Водата не я обсъждахме много, повече говорихме за нуждата да се пие, то най-вече учителката говореше сякаш ние сме и казали вода само в краен случай, хубаво е, че е с такава нагласа към приема на вода, дано не са само думи.
Заявих желание детето да посещава танци и плуване, когато се организират дано танците започнат скоро, че басейна още е без всичкита си необходима документация за експоатация и ще почакаме още.
Друго важно и интересно май не се сещам.

# 130
  • София
За телефон и ние говорихме. Нашите учителки си дават номера, но като се наложи да звъннат, клипват само. Това, предполагам им е неудобство. Действително не са длъжни да влагат пари в служебни разговори. Мъжът ми може да вземе фирмен телефон с изгодни тарифи и да го плащаме всички, ако родителите са единодушни по въпроса. На мен едната учителка се обади, за да каже за род. среща, понеже дъщеря ми не беше на градина. Мисля, че ще е полезно и няма да е голям разход.
Как ще процедирате по гупите с консумативите за рисуване? Аз мисля да не зареждаме до края на годината, а де се набавя впоследствие, каквото свърши. Няма смисъл от 28 комплекта темперни бои, фулмастри, пластелин. Ножички не съм сигурна дали ще им трябват. Може би по 2 комплекта на маса ще  е ОК. Така няма да остаряват, нито ще има огромни количества за прибиране.
ДВД уредба една мама обеща да даде, което ще е чудесно.

# 131
Да клипнат е нормално, нищо не може да ги задължи(пък и не е редно) да звънят от личните си телефони по слежебни дела. В основата сме ние и нашите деца така, че ангажимента е наш и за наша сметка. Аргументите на нашите учителки изхождаха от горчивия им опит разтревожена мама да звъни посреднощ, че детето и е неспокойно и как е било през деня и какво се е случвало през деня.
В старата градина разполагах с телефоните на двете госпожи и на медицинската сестра и ясната уговорка - те звънят аз затварям и се обаждам.
От тази градина веднъж ми звъняха, че трябва да платя таксата(бяхме болни и не бях запозната със сроковете за плащане). Щом се налага съм съгласна да им купим дори предплатен номер(срува ми се най-удачен), но да имаме връзка с тях и децата си.
Пълната такса е точно 60лв. за всеки ден извинено отсъствие се приспада от таксата, за декември за 8 дни съм платила 22лв.

# 132
Силвето вие нали сте 2-ра група? Какво да си говорим... те важните въпроси бяха после.
На вас по колко ви събират за помагала и материали?

А някой да ми каже колко е редовната такса за ДГ?

Ние се разбрахме по 15лв.за учебници и по 20лв.за играчки и всеки месец ще събираме по 10лв. Таксата е 60лв.А нашата госпожа предложи да се вземем телефон който да се ползва в групата понеже телефона в детската ще е само един и няма да е удобно да остави децата и да говори с нас.Мисля че е добра идея но още не сме го решили окончателно.

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 11:06 от silveto25

# 133
Тези дни разбрах, че в детски магазини Марсел Тойс при покупка на неща над 200 лв получаваш клиентска карта и 10% отстъпка, които с натрупване от историята на покупките от този момент нататък нарастват до 25%
Аз си мисля, ние като ще събираме 2800 лв все ще се дадат 200 лв за играчки? Файдата е картата да е в градината и ако някой родител после иска да купува нещо за тях си, да я взема и да го плаща с отстъпката, а пък така да се натрупва в картата и по-голяма отстъпка за по-нататък.

Аз си давам сметка, че звуча рекламно, обаче ние имаме много играчки, но НИТО ЕДНА СЧУПЕНА от Марсел. Фен съм им.

В Марсел имаха хубави големи конструктори наистина с много елементи като за повече дечица. http://marseltoys.com/, ама като им гледах сайта, всичко е горен ценови клас. В действителност имат и играчки на човешки цени
Също така съм голям фен на куклите - ръкавица, давам си сметка, че много деца обичат меки играчки, но лично на мен ми ес струва, че това е единствения вид меки играчки, които могат да са наистина полезни за децата. Например тук: http://smehurko.com/catalog/index.php?cPath=35_118

По другите въпроси ще пиша като се... съмне, че не ми е ясно как ще си водя детето на градина  hahaha

Последна редакция: ср, 02 фев 2011, 03:59 от veihaivei

# 134
При нас един татко предложи личната си карта с отстъпки, каза че били 40% за Марсел и сигурно от там ще купят играчките и за нашата група, аз не съм вземала от там, а това, че са хубави и здрави е добре все пак доста деца ще играят с тях и издръжливостта има голямо значение.

Общи условия

Активация на акаунт