Раждане вкъщи 7

• 63 208
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 1 245
Аз предлагам:
1.  Родилница да поеме официално вината /нищо, че е неформална организация/, след което ритуално да се саморазпусне.
2. Тази тема и всички подобни теми да се затворят и всеки опит да се подновят да се наказва с бан. Засега у нас, а по-късно и по цял свят.
3. Раждането вкъщи да се инкриминира. Както и веганството.

Ето ви нещо за обсъждане:
http://www.monitor.bg/article?id=291199

# 1 246

Да излезеш с някакви искания някъде е едно, а да си ги плеснеш в страницата като критерии за спазване при раждане вкъщи в държава, в която това не е законово уредено е съвсем друго... Както виждаме и от страницата на Естествено, излиза се с искания пред законотворците...

Така де - когато казваш какво искаш да се промени в законодателството, трябва и да уточниш условията и детайлите - кой, при какви условия, какво може да прави - това е сериозен подход.

"...да си ги плеснеш в страницата като критерии за спазване при раждане вкъщи..."

А да "плеснеш" на страницата си агитация за начин на раждане, който не само не е уреден законово, а и е опасен - може. Така ли?
Единственото, което не разбрах и което продължавам да не разбирам е има ли право някаква организация да пише критерии (та дори да следи за спазването им) за дом. раждане, ако то не е законово уредено у нас...

Има право да предложи такива критерии и да лобира те да станат част от законодателството - след като се проведат нужните дискусии с лекари, юристи и т.н.

И не само че има право, но и е длъжна да има изразено мнение по този въпрос - ако наистина иска промени в закона.

Иначе просто да се опитва да налага критерии без обсъждане със специалисти и без да се бори те да влязат в регламент - не знам дали има законово право, но във всички случаи ми изглежда гнила работа.

# 1 247
Марта ЩЕ записва предава другата седмица.  Peace

дано се сети да попита някого, който е компетентен, относно това кой носи отговорност за детето
защото на 15/03 йогадамата каза, че жената си носи пълната отговорност

както и кой носи отговорност при тази агитация
все пак е подстрекаване към нещо, довело до смърт

# 1 248
  • София
мисля си дали пострадалата майка не може да ги осъди за нанесени щети и опит за неумишлено убийство?  newsm78
защото именно това се случи в крайна сметка
Флип?

Малко вероятно. "Опит за неумишлено убийство" не съществува като понятие (нали е неумишлено, как ще се опитваш да го правиш), а за "неумишлено убийство" не може да се говори в този случай - детето не е убито, удавило се е в околоплодни води. Прокуратурата ще прецени дали да подведе майката под отговорност за престъпна небрежност - това е правилният състав в случая (не вярвам, че ще го направят). Но няма как "акушерките" да отговарят заедно с нея, тъй като подстрекаване към престъпна небрежност няма. Имай предвид, че всички престъпления се преследват от прокуратурата, а не от майката срещу някой си.

Майката - може да води дело само за неимуществени щети срещу тези, които са я съветвали да роди вкъщи, но практически шанс да успее в България почти няма. Нашето законодателство не е толкова чувствително на тема "щети", "склоняване", "морал" и подобни, колкото е западното. Съдът ни е материалистичен Simple Smile Щом не са я вързали насила у тях, значи  е можела да реши да отиде в болница и е останала вкъщи по своя воля - това е. Няма процесуална пречка да се пробва, но вероятността за успех клони към нула.

Ако изобщо се стигне до съд в цялата работа, ще съдят нея и вероятно бащата, но дори и това ме съмнява. Медицината не е точна наука и едва ли може да се докаже еднозначно, на 100 %, че бебето е починало единствено и само заради домашното раждане. 1 % шанс детето да почине в болница по същите медицински причини е достатъчен да се стигне до оправдателна присъда.

Последна редакция: пт, 13 май 2011, 15:34 от Flip

# 1 249
Аз предлагам:
1.  Родилница да поеме официално вината /нищо, че е неформална организация/, след което ритуално да се саморазпусне.
2. Тази тема и всички подобни теми да се затворят и всеки опит да се подновят да се наказва с бан. Засега у нас, а по-късно и по цял свят.
3. Раждането вкъщи да се инкриминира. Както и веганството.

Хм...къде ли прочетох тази хубава мисъл: Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Yoda
 Laughing чети си собствения подпис по-често

# 1 250
Нали темата е точно за това: за препоръки, споделяне и обмяна на опит или не е за това  Thinking

За лични препоръки, не препоръки от организация... А Родилница, ако правилно съм разбрала, не са организация...

П.С. agneshka ме изпреварила - неформална организация били...

Искам да си направя блог и да си сложа там критериите ми за сурогатното майчинство... Кто влезе в блога ми някоя жена, да знае дали отговаря на критериите и дали може или не може да бъде сурогатна майка... Горе-долу така разбирам искането, отправено към Родилница с критериите...

# 1 251
Хм...къде ли прочетох тази хубава мисъл: Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
Yoda
 Laughing чети си собствения подпис по-често

хм...не ти разбрах препоръката: в това, което съм написала няма нито страх, нито гняв, нито омраза...само известна доза ирония и отегчение от правораздаващите в темата...

# 1 252
  • София
Хайде, моля, да оставите веганите и суровоядците на мира. Да обсъждате обществено значим проблем е едно, а да използвате смъртта на едно дете, за да си прокламирате ВМ-НВХ (според мен не по-малко сектантски режим  Laughing ) и да превръщате темата в поле за грозни нападки между пържолената и нахутената партия - съвсем друго.

Да запазим добрия тон преди всичко и да не зяпаме в чиниите на другите, предлагам.

# 1 253
Хайде, моля, да оставите веганите и суровоядците на мира. Да обсъждате обществено значим проблем е едно, а да използвате смъртта на едно дете, за да си прокламирате ВМ-НВХ (според мен не по-малко сектантски режим  Laughing ) и да превръщате темата в поле за грозни нападки между пържолената и нахутената партия - съвсем друго.

Да запазим добрия тон преди всичко и да не зяпаме в чиниите на другите, предлагам.

Аз нали съм тъпа, не виждам никаква разлика... Ключовото словосъчетание е "дете в риск"... За едни това е дете, родено вкъщи, за други дете-веган, неваксинирано дете, дете на село, което пасе овце... Предлагам да зяпаме в чиниите на другите и да се избием...

# 1 254

Искам да си направя блог и да си сложа там критериите ми за сурогатното майчинство... Кто влезе в блога ми някоя жена, да знае дали отговаря на критериите и дали може или не може да бъде сурогатна майка... Горе-долу така разбирам искането, отправено към Родилница с критериите...

Ех, stelt77, на глупава ли се правиш или отвътре ти идва?

Ако някой влезе на блога ти и ти си написала какви според теб са критериите за СМ, то той няма да знае дали отговаря на критериите и дали може или не може да бъде сурогатна майка, а само какво ти мислиш за това.

При това, ако си се аргументирала добре - може дори да си му полезна, ако той има колебания.

Но ако само си написала с големи червени букви, че искаш да се регламентира на всяка цена и си плеснала само патетични истории с прекрасен край за случаи на СМ - миии... само можеш да навредиш.

# 1 255
  • София
Не, stelt77, не е номерът да си направиш някакъв блог и да си пишеш там вижданията. Номерът е да направиш всичко зависещо от теб вижданията ти да станат част от законодателството. Това означава да се бориш за кауза. Не да си пишеш нещо си, а някой като умре заради твоите писания, да вдигнеш рамене и да се покриеш. Не че е забранено, но това просто не е кауза, а безотговорност.

# 1 256
опитвам се да намеря и критериите за Холандия:

http://clinicaltrialsfeeds.org/clinical-trials/show/NCT00237601

ето и някакво пълно изследване по темата
http://www.hjfødsel.dk/Files/Hjemmef%C3%B8dsel.pdf

ползвайте:
http://translate.google.com/#

# 1 257
Стелт, според мен когато става въпрос за критерии, това трябва да са законово регламентирани правила, и съответната ЛЕГИТИМНА формална организация/която е пряко засегната от тях/, да ги публикува. Естествено и Родилница са се "нагърбили" да разпространяват идеята за домашното раждане, даже и пресконференции организират по различни теми и какво ли още не.
Начина по който е организирана информацията в тези сайтове,обаче си е чиста проба агитация. Аз друго не мога да го нарека. Ти не знам как му викаш. Липса на обективност всякаква.
До всички успешни раждания, мисля че има място и историята на Цвети. Само, че на тях не им отърва.
Висят тук скрити като шушумиги,  и си мислят, че някой си търка клавиатурата заради тях.
По-скоро го правим за всички жени, които са си помислили за такова раждане. Ако поне една седне и помисли още веднъж, пак е нещо.
И малко офффф..
за веганството/въпреки, че не е моята "философия"/, много повече го приемам, пред това, което виждам в градинките. Деца под 2 години масово ядат солети, чипс, картофки от Макдоналдс , мечета Барни, и всякакви такива простотии Sick

# 1 258
Аз видях - в един от постовете имаше позоваване на аутопсията, и то не от д-р Григорова, а от съдебна медицина. Значи поне те си направиха труда да обявят обществено становището си.

Може ли да посочите къде?

# 1 259

Ех, stelt77, на глупава ли се правиш или отвътре ти идва?

Ако някой влезе на блога ти и ти си написала какви според теб са критериите за СМ, то той няма да знае дали отговаря на критериите и дали може или не може да бъде сурогатна майка, а само какво ти мислиш за това.

При това, ако си се аргументирала добре - може дори да си му полезна, ако той има колебания.

Но ако само си написала с големи червени букви, че искаш да се регламентира на всяка цена и си плеснала само патетични истории с прекрасен край за случаи на СМ - миии... само можеш да навредиш.

Отвътре ми идва... Отде знаеш кой ще влезе в моя блог и какво точно ще разбере? Решава някоя жена, че иска да бъде сурогатна майка в България, иска да знае дали отговаря на критериите и влиза в моя блог (примерно и на комшийката), информира се, че става и всичко е ок... След като Родилница са група родители, защо техните критерии да са по-законни от моите и да имат право да си ги качват в сайта, без да дезинформират?

petkanka_1, от Родилница искат да напише някакви критерии и да ги сложи в сайта си, а те нямат законово право да го правят... Така мисля аз, тук ме убеждават друго...

Общи условия

Активация на акаунт