Раждане вкъщи 7

• 63 468
  • 1 515
  •   1
Отговори
# 405

Ти четеш ли или само пишеш?

Между другото, винаги съм се питала - какво прави майката вкъщи при усукана около врата пъпна връв - едно истински неболестно състояние, което не е толкова рядко.

Аз самата съм била така и лекарите са предприели спешно секцио - като са ме извадили полумъртва. Можете ли да ми кажете какво щеше да се случи с мен, ако се раждах само с майка си и баща си у нас? Не се заяждам, просто питам.

Можем, само изчакай звездите да ми го кажат...  Tired  Ти можеш ли да ми кажеш какво ще се случи с мен при раждането на второто ми дете? Да искам и твоят телефон тогава и тарифата за предсказанието...

Какво значи нещо не е законно? Противозаконно ли е? Моля, в кой закон пише, че е противозаконно да родя вкъщи и каква е санкцията, ако все пак го направя?

# 406
Благодаря, Нана! Значи все пак има светлина в тунела.
След толкова години...
Но не за това е темата.
За друго си много права.

И да - подкрепям да има домашно раждане, но уредено по законов път и в присъствието на акушерка или лекар.

Както е навсякъде по света.

# 407
  • София
Благодаря, Нана! Значи все пак има светлина в тунела.
След толкова години...
Но не за това е темата.
За друго си много права.

И да - подкрепям да има домашно раждане, но уредено по законов път и в присъствието на акушерка или лекар.

Вечерница, аз нали точно това пиша. Абсолютно съм "за" жените да имат право на избор къде да раждат. Ако искат в болница, ако искат вкъщи - НО с лекар или акушерка. И идеята не е да се плюе безогледно, а да има здрав разум.

Затова абсолютно съм против да раждат като прабаба ми сами вкъщи. Защото това е опасно, много рисково и въобще е супербезотговорно.

# 408

За друго си много права.

Точно утре ще стане - министерството гори от желание, а ние ще се стискаме, докато им дойде музата...

"От здравното министерство обясниха, че у нас ражданията в домовете са под 1 процент. И стремежът е въобще да ги няма."

http://www.btv.bg/story/308077858-Rajdane_v_domashni_usloviya_za … fatalen_kray.html

# 409

Можем, само изчакай звездите да ми го кажат...  Tired  Ти можеш ли да ми кажеш какво ще се случи с мен при раждането на второто ми дете? Да искам и твоят телефон тогава и тарифата за предсказанието...

stelt77, отново ще отбележа, че войнственият ти тон и плоските шеги са истински неуместни при така стеклите обстоятелства.

Ето, вие искате да раждате у дома. Детето тръгва да излиза и се души от пъпната връв около вратлето. Колко от вас твърдят, че ще реагират по-адекватно от акушерка?

Няма нищо болестно в такова състояние - здраво дете, здрава майка и малко случайна механика. Това значи ли, че бихте заложили живота си, че ще се справите по-добре от специалист?

# 410
jp, Людмил ти даде линк, в който е обяснено и в който е показано с видео какво се прави при увита пъпна връв... Вместо да видиш какво се прави, ти продължаваш да задаваш въпроси... Явно интереса ти към домашното раждане не е породен от чисто любопитство или любознателност... Поне разбра ли защо майката е занесла бебето си в болница или ти трябват още жокери?

# 411
Само да добавя-и бабите ни не са раждали сами в къщи, нито пък дядовците ни са израждали жените си. Идвала опитна и разбираща жена-бабата или акушерката в селото и т.н.
 Аз влязох тук не да споря или да се заяждам. Ясно е , че всеки си има мнение. Моля да споделите-когато се информирате и планувате раждането, по принцип имате ли план В, ако нещо се обърка в хода на самото раждане. И какво в конкретния случай се е объркало-знае ли се вече?

# 412
Няма нищо болестно в такова състояние - здраво дете, здрава майка и малко случайна механика.

Нещата са толкова навързани, че си нямаш никаква идея....
Усукването не е никаква механика, камо ли пък случайна. Има си причина за това и обикновено раждащите вкъщи я прескачат.

# 413
  • Под кленовите дървета
Стелт77, опитвам се да ти обясня, че никой не може да гарантира какво ще се случи с теб у дома, ти ме питаш дали АЗ ще нося отговорност за ТЕБ и твоето ДЕТЕ, ако ти родиш в болница или у дома? Shocked Аз нося отговорност за моето и затова избрах болница, екип и подписах информирано съгласие, което прочетох. Никой не носи отговорност за теб и твоите решения. Ако обаче аз те убедя да родиш на нивата, защото така е природно, да се подмиеш после с непреварена вода и да не получиш мед. помощ аз ще нося отговорност ако на теб ти се случи нещо, а аз не съм ти казала рисковете от зарази и сепсис..
Ти поемаш пълната отговорност за евентуални усложнения и не дай боже смърт на твоето дете ако се роди в домашни условия, така ли да разбирам? Искам еднозначен отговор- ДА или Не! Поемаш ли?
И ако недай си боже нещо се случи, какво правиш бе момиче, ти мислиш ли за детето си или само си ги дрънкаш?
Защото в болници има начини за реагиране, у дома няма.
Аз не поемам риска и отговорността да родя неасистирано у дома.

Все говорите за правата на родилката. А правата на детето, правото му на живот и да получи мед. помощ ако нещо се обърка? Къде са тези права?

# 414
jp, Людмил ти даде линк, в който е обяснено и в който е показано с видео какво се прави при увита пъпна връв... Вместо да видиш какво се прави, ти продължаваш да задаваш въпроси... Явно интереса ти към домашното раждане не е породен от чисто любопитство или любознателност... Поне разбра ли защо майката е занесла бебето си в болница или ти трябват още жокери?

Не - там пише "Защо пъпната връв НЕ ТРЯБВА да се прерязва веднага след раждането?" - някаква конспирация за това как лекарите продавали плаценти.

Думите "врат" и "увита" не се срещат, между другото, на цялата страница. Би ли ме насочила към инструкциите?

Не, не знам защо майката и бебето са отишли в болницата - още чакам да ми кажеш.

# 415
Айде направихте всички ембриони светци!
Ако пациентът иска да живее, то медицината е безсилна.... Важи и обратното.

# 416
Преди да има дете, то има жена, която го носи. Да се научим да уважаваме Жената (Майката, Родилката или както искате я наричайте), преди да размахваме с пръст правата на нероден Петко.
Ако се научм да се съобразяваме с нейните права, а не клиниките ни за раждане да приличат на месарница, тогава може и да няма домашни раждания  Wink

# 417
...Също и не разбирам как пишещите тук (и в други теми), подценяват лекарското образование? Всеки чел нещо в нета, пресал 1 нощ и получил факс свише, се пише за всезнаещ по тънкостите на медицината.  
Все пак повечето от вас имате професи и знаете как един лаик може да осере нещата, но всеки тука е по-добър и по-навътре в нещата от един лекар...
Лекарската професия е доста по-различна от останалите. Хайде да не сравняваме круши с ябълки, невъзможно е. Никой не се ражда специалист по търговско право примерно. Няма как да го практикуваш ако не си го учил. Но човек може да тича, диша, ражда и пр. без да е лекар. Лекарите са само за патологичните случаи, което нашите акушер-гинеколози отдавна са забравили. Рждането в БГ болница е все едно да тичаш 200 метра спринт и накрая да те чака пулмолог, който да започне да ти диктува кога да вдишаш и издишаш, да те включи на апаратно дишане, ситеми и пр., замо защото хипотетично може да взъникне проблем. За съжаление лекарската намеса при раждане в БГ е в много уродлива форма...

При първото ми раждане се чувствам съвсем буквално насилена и физически, и емоционално. Останаха ми за цял живот съответно и физически (много неприятни), и емоционални травми. Да се борим за нормални, човешки условия в българските родилни домове и жените да могат да раждат където и както желаят асистирано - аз лично категорично заставам зад това. Но! в най-добрият случай това ще започне да се случва у нас след около десет години примерно. Въпросът ми е към всички осъждащи домашното раждане:
- искам да родя второ дете максимално естествено, активно И асистирано, за да се сведат всички рискове до минимум
- искам детето ми да бъде посрещнато в този свят с име и с любов, а не като пореден номер произведен на поточната линия
- искам около мен хората да са с нагласата, че се случва едно красиво чудо, а нераждането на детето ми да е поредният банален досаден ангажимент, задължително патологичен случай, акт на насилие и пр.
- не ми се ще да чакам десет години
- не мога да си позволя да дам 3000 лв, че и повече, за да ми се сбъднат частично желанията в някоя частна болница
- не мога да родя отново в държавна болница, не мога да си представя, че ще бъда насилена втори път по същия начин

Кажете ми къде да родя така както желая и при това асистирано? Ще съм благодарна за всяко конструктивно предложение!

Малко са жените, за които неасистираното раждане е първи избор. Повечето сме принудени да го изберем!

# 418

Кажете ми къде да родя така както желая и при това асистирано? Ще съм благодарна за всяко конструктивно предложение!

magi1111, аз ако знаеш колко неща искам... Но се опитвам да преценя какво мога и какво не мога. И какви са рисковете, ако не успея. И правя компромиси - за да не загубя неща, без които всички ми избори нямат да струват и стотинка. Такъв е животът.

# 419
  • Куциндрел
jp, Людмил ти даде линк, в който е обяснено и в който е показано с видео какво се прави при увита пъпна връв... Вместо да видиш какво се прави, ти продължаваш да задаваш въпроси... Явно интереса ти към домашното раждане не е породен от чисто любопитство или любознателност...
И ти си сигурна, че в домашни условия ще успееш (ти или мъжа ти) да го повторите?!?
Стелт, кефиш ме, ти си за викането само заради самото викане. hahaha

Общи условия

Активация на акаунт