На море в Гърция - 3

• 231 168
  • 724
  •   1
Отговори
# 375
Гледам, че е позаспала темата, вчера се върнахме от Волос и Портария. Времето изобщо не беше морско Simple Smile тия дни ще поразкажа със снимки, ако някой се вълнува от по-странни места. Имаше мераклии за Скиатос, помня, може да си набележат нещо в района.

# 376

Параход,

чакаме с нетърпение и разказ, и снимки

# 377
  • София
Гледам, че е позаспала темата, вчера се върнахме от Волос и Портария. Времето изобщо не беше морско Simple Smile тия дни ще поразкажа със снимки, ако някой се вълнува от по-странни места. Имаше мераклии за Скиатос, помня, може да си набележат нещо в района.
Параход, понеже пишеш за Портаря, да кажа, че Пилио е чудесно място и изкарахме страхотно море там по-миналото лято. По-хладно е, тоест не е ужасна жега, не е толкова претъпкано и съчетанието море планина си заслужава. През деня на плаж, а вечер из романтичните селца на Пилио. Препоръчвам, ако някой се интересува за подробности да пише Simple Smile

# 378
  • София
Ами хайде пишете и двете, интересувам се и от двете места, къде се намират всъщност? Grinning

# 379

Параход, ти разказвай  Hug, ние ще набелязваме.
Толкова пъти сме минавали транзит покрай Волос, че е време да го разгледаме
на път за Скиатос.

# 380

И аз съм се запътила натам,досега не съм била.
Четох преди време за влакче от Волос -теснолинейка,било много готино-пътувал ли е някой да каже?

# 381
Планинската теснолинейка доколкото знам е спряна преди няколко години, но може и да греша. Не съм се возила.

Начало:
във Волос хубав хотел честно казано не ми е известен, но градът е фантастичен за еднодневна спирка по пътя към Пилио или Скиатос. Известен е с най-хубавата морска храна в таверните си и славата им въобще не е преувеличена. В колкото заведения съм седнала по крайбрежната алея - не са се посрамили. Изглеждат непретенциозно, но миди, тиквички, дзадзики, риба - всичко е прясно и лудница просто Simple Smile А ние сме мнооого капризни на храна Simple Smile Също така е и доста по-евтино, отколкото по островите или нагоре в планината.
Аз по принцип харесвам атмосферата на града, едновременно е чисто и ориенталско като дух. Крайбрежната алея с палми е много приятна за разходки, има и паркче зад общината - пак до брега.

Волос се намира на 318 км от Кулата и на около 500 от София. Взимат се обаче по-бързо, отколкото 400 до пръстчетата на Халкидики например, защото голяма част е магистрала. От Солун се продължава надолу за Атина, покрай Олимпийската ривиера и се отбива при Лариса.  Магистралата е платена, около 10 евро излизат общо толовете до Волос. Има две отсечки през планината, които са тесен планински път, после магистралата продължава, не е съвсем готова, т.е. През лятото пътят е натоварен.

Волос, крайбрежната алея:

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 12:27 от Параход

# 382
Пилио, или Пелион, както е в англоезичните източници.
Планина, извисяваща се над залива Пагаситикос, с много китни селца и ужасяващи пътища. Гладко асфалтирани са, но тесни,стръмни, серпантини... не е за шофьори със слаби сърца, а и като пристигахме, валеше проливен дъжд. С една дума, ужас.

Главните села в планината над Волос са Портария или ПортарЯ, и Макриница. И от двете се открива чудесна гледка към залива. Портаря е на 12, а Макриница на 15 км от града, но както казах по кошмарен планински път.

Цените в планината са високи. През лятото е пълно с всякакви туристи, зимата предимно гърци за уикендите. В най-студените месеци на върха на планината, в Ханя, се карат ски. Много любопитно е, че в Портария се развива туризъм още от началото на XX век - в центъра са останките на хотел "Теоксения", който е бил най-луксозният на целия Балкански п-ов, но е разрушен от немската окупация по време на световната война. Селото е в, можем да го наречем, възрожденски стил, но по-богато от нашите подобни селца.

Природата е неописуема, има стотици вековни дървета. Лятото Пилио сигурно е много добре, защото е прохладно и зелено на фона на неистовата жега долу, но аз лично не бих пътувала всеки ден до плажа по този път.  А и както казах е скъпо. Иначе има хотели за всеки вкус, включително 5-звездни спа. Ако сте без деца и в топъл сезон, много ретро и романтично е в т.нар. "архонтико" - хотели в традиционни къщи от XIX и началото на XX век. Като цяло е строено в стил "архитектурен резерват", тоест в духа на традицията и няма изцепки като из нашите хотели.

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 12:28 от Параход

# 383
Полуостров Пелион се спуска и до морето от другата страна, но да се кара 100-200 км по планинските пътища е трудно и безсмислено Simple Smile по-добре от Волос по крайбрежието, където може. Иначе там има и морски курорти. Други красиви селца в планината са Цангарада, Визица, Агиос Лаврентиос.

Карта

Някога фериботът за Скиатос е спирал на Трикери, научих от един американец, живял дълги години в Гърция, което било чудно красиво място. Вече не спира. Не знам как може да се стигне дотам - предполагам с много каране по суша Simple Smile

Важно допълнение: в Пилио почти никой не говори английски или други чужди езици. Във Волос по се оправят.

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 12:39 от Параход

# 384
  • София
Понеже вече е абсолютно сигурно, че ще почиваме на Занте се включвам с едно въпросче: как е най-добре да пътуваме - дали да нощуваме някъде по пътя (къде?) или да тръгнем късно през нощта и да сме на Занте около обяд(поне така изчислявах, че би трябвало да стане). И двамата  мъжа ми сме шофьори, така че можем да се сменяме. Ще бъдем и с двете деца, та те а ми основното притеснение, макар че баткото ни е много търпелив пътник (като за дете)

# 385
  • София
Опитът ми (без деца) сочи, че ако тръгнете рано сутринта или през нощта, без преспиване, само с 2-3-4 спирки за по половин-един час - ще сте стигнали за максимум 12 часа. Ние го направихме за 10 часа, с 3 спирания, включително един обяд за час и малко объркване на пътя (около 15-20 минути допълнително, вследствие на което ни се изправиха косите дали ще хванем ферито... с основание - бяхме на ръба).

Слънцето (началото на август) не помня да ни е тормозило - по едно сенниче на задните стъкла и сте готови  Simple Smile

# 386
Аз съм привърженик на преспиването и пътуването по 3 дни с камили Simple Smile Хеле пък с деца!

За Закинтос - някъде между Трикала и Янина е удачно, районът е приятен. Ще минете към 500 км първия ден и втория остават доста по-малко.

# 387
  • София
Аз съм привърженик на преспиването и пътуването по 3 дни с камили Simple Smile Хеле пък с деца!

За Закинтос - някъде между Трикала и Янина е удачно, районът е приятен. Ще минете към 500 км първия ден и втория остават доста по-малко.
А би ли препоръчала нещо по-конкретно, тъй като района ни е напълно непознат и не ми се иска да се ориентирам "на сляпо".

# 388
Например тук - http://www.metsovo.org/index.php?menu=1&pageid=1, този сайт обаче предлага доста ограничен избор от хотели, можеш да погледнеш в букинг например, ако ти допада градчето. То е доста туристическо, има десетки места за спане.

# 389
  • София
Например тук - http://www.metsovo.org/index.php?menu=1&pageid=1, този сайт обаче предлага доста ограничен избор от хотели, можеш да погледнеш в букинг например, ако ти допада градчето. То е доста туристическо, има десетки места за спане.

благодаря   bouquet Ще разгледам и ще покажа на съпружието. Аз също обичам да спирам и да се мотая и да разглеждам на където и да пътуваме, а мъжът ми все бърза да стигне, сякаш крайната точка ще вземе да се помести ако спираме много-много.

Общи условия

Активация на акаунт