Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 095
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 585
  • Плевен

Много ме впечатли историята ти! Ако не е неуместно, за коя болница говориш?... Да знам, в случай че ми се наложи да раждам  Wink Laughing

Ако правилно съм разбрала, че въпроса е към мен - в Университетската болница в Плевен раждах.

Аз между другото още в първата тема писах, че изказванията "от пърче месо, човек не става" /както се изказа акушерката от ГО/ са ми познати. В болинцата бях с родилка транспортирана от ГО с бебе родено 29г.с. 1200гр. Била там на гости и родила преждевременно. Реанимирали са бебето и е показало признаци на живот, след това са го оставили в пелени близо 30мин. при родилката, като се е оказало, че през това време са се опитали да подготвят кувоьоз, но не са успели да включат кислорода, след което се е наложило да го реанимират още няколко пъти. След като мъжа й е щял да се сбие с цялото отделение се е обадил лично на неонатолог от Плевен, и тъй като лекарите не са им достигали са им изпратили лекар, който е бил в почивка с транспортен кувьоз. Жената каза, че те са си платили на Националния неонатолог. Тя си беше лежала след раждането в ГО един ден и сама си беше тръгнала, като мъжа й я докара в Плевен с колата. В резултат на всичко това бебето й беше доста по-зле от моето и с повече мозъчни кръвоизливи, макар и родено по-голямо.
 Питах я след три месеца, няма ли да съди болницата, но тя каза че едва ли ще се занимава, нали всичко е приключило добре и иска по-бързо да забрави за всичко.

Последна редакция: чт, 23 дек 2010, 13:13 от Stanislava_

# 586
  • София
За камерите навсякъде - не ми се струва разумно. В крайна сметка човек трябва да може да разчита на някакво лично пространство и тайна по отношение на здравословното си състояние.

Зависи от желанието на пациента. Аз пък бих прежалила личното си пространство, за да знам, че ако нещо се обърка, ще имам ясна представа има ли допусната лекарска грешка и ако има, то кой, кога, и в  кой момент я е направил. Такъв човек съм си просто.

Може би най-разумно е всеки пациент да избира иска ли следене на медицинските процедури, или не.

Ружа, 25 милиона е предвиденият бюджет за СРС за 2011 г. За 2009 и 2010 са похарчени общо 95 милиона, а колко е бил заложеният бюджет, нямам идея. Но ще проверя.

# 587
Между другото, какво стана след дългата тема за трета градска?

# 588
Цветан Цветанов: Не съм произнасял присъди
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1461202839-Tsvetan_Tsvetan … syal_prisadi.html

Цветан Цветанов: Едно живо бебе е умишлено умъртвено
http://vbox7.com/play:d083604a

Борисов: На Цветанов му приляга да е президент
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/19/1013825_borisov_na_cve … a_da_e_prezident/

ПП
Цветанов: Ще цитирам съдържанието, което е от пряката реч в нощта, сутринта и часове след извършеното престъпление (3 м. 40 сек.)

http://vbox7.com/play:d083604a

Последна редакция: чт, 23 дек 2010, 12:27 от Холограма

# 589
Kаквото ще стане и след тази,  уви. По зле.
Между другото, какво стана след дългата тема за трета градска?

Да ви спделя пресен, пресен пример от чужбинско здравеопазване. Преди образна диагностика, по часова схема се приема реактив, през устата, по 3 капки. Предписа го главния лекар, първа доза- вечерта в 22 00. Часът за образна диагностика- потвърден, ако го изпуснем следващия най скорошен- след 8 седмици. Вечерта в 22 дежурният нощен лекар идва кахърна и ми обяснява как на шишенцето с реактива нямало капкомер. Търсила, питала в аптеката на боницата, обадила се и в аптеката на другата голяма болница в града и никой не знаел на колко мл са равни 3 капки от въпросния реактив. Затова, моли ме да разбера, че е за доброто на пациента,  няма да даде капките, а ще изчака главния лекар на сутринта. В начаото помислих че се майтапи, но се оказа истина.
Та помислете си какво са правила, при които не смееш да отмериш 3 капки с друг капкомер. И какво е всеки пациет да утъпква пътека.

Последна редакция: чт, 23 дек 2010, 12:24 от Рокси

# 590
А защо смяташ че примера с капкомера е смешен...явно нямаш близък с онкозаболяване и не знаеш как обезболяващо се изписва от сестра, на око, поради липса или нежелание на доктора, или какво е да те държат няколко минути по-дълго в камерата за лъчелечение, достатъчно да ти изгори голяма част от червата фатално...

# 591
Лост, не на мене тея:) От 12тте месеца на тази година 9 съм прекарала в болница. Видяла съм достатъчно, че и повече от достатъчно. Ако не ти е ясно как се мерят капки- питай. Капката си е капка, затова и капкомери се продават и отделно. Гравитацията и плътността си знаят работат.
Ставаше дума за съвсем друго нещо, който разбрал- разбрал.

# 592
Не знам на кого може да се вярва, но бебето на една приятелка се роди 730 грама, колкото се е родило и починалото дете, и в момента е живо и здраво момиченце на 4 години вече. От болницата ги изписаха в много добро състояние, над два килограма и половина беше станало.
Лято, последиците от лъчелечението, ако не се уцели точното време и доза могат да бъдат фатални, да.

Последна редакция: чт, 23 дек 2010, 12:54 от катюнгелче

# 593

Тези общо 95 милиона са били похарчени за СРС, но не за 2009 и 2010 г., а за 2007 и 2008 г.
Това е сумата, която към септември 2008 предизвиква скандали в парламента.
Ето тук материали по въпроса:

http://www.ssd.bg/news.php?item.10.1
Близо 95 милиона лева за прослушване и проследяване за последните две години стана повод за голям скандал вчера
....
Това дори не са само лобитата в БСП, а това е цялата управляваща коалиция. Вижте какво, те не знаят за какво са изхарчени тези пари нито настоящият министър, нито бившият министър на МВР г-н Румен Петков.
- това е от септември 2008 г.

Друг материал, пак от септември 2008 г.

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2008091700040000302

Ружа, 25 милиона е предвиденият бюджет за СРС за 2011 г. За 2009 и 2010 са похарчени общо 95 милиона, а колко е бил заложеният бюджет, нямам идея. Но ще проверя.

# 594

Станислава, благодаря!
Ето, че за някои болници доброто справяне е системно, а за други системно е обратното.
Самите лекари трябва да се откажат да бранят зле справящите се колеги, защото такива като лекарите от ГО много вредят на името на цялото съсловие.
Друг е въпросът, че извън моралните и хуманни има и чисто икономически въпроси за решаване.
Като например източването на пари, ползването на държавна база за частните практики, вземането на пари на ръка, за които не се плащат данъци.

# 595
Какви са условията за адекватна реакция в подобна болница? Дали лекарите не са изкупителна жертва в този случай? От къде се взе това удобно слухнене, точно на тези лекари? Наистина ли се оплака майката или просто я използваха с неизвестни нам цели? Защо журналисти, които в други ситуации си врат микрофоните в далеч по-големи трагедии, не интервюираха поне един от близките и?
Абе, бабешки въпроси. Не ми обръщайте внимание.

Моля те, Бабилия, въпроси! Какви въпроси?! Просто са го хвърлили в кофата, после са го сложили във фризера, после са го из0вадили оттам и са го тикнали в чувал, после пак са го извадили и са го сложили пак в кофата....Не става въпрос за качеството на лечението в България, нито за лекарите, нито за здравеопазването и т.н. - става дума за изроди, които са захвърлили живородено дете и са го оставили 24 часа без помощ. За това става дума! Стига си инсинуирала, стига си ги оправдавала! Ниски им били заплатите за туй вземат на ръка - изроди.

# 596
  • Paris, France
Дълго се чудех да пиша ли в тази тема....... Прочетох, че експертизата е готова. Не разбрах как точно са доказали, че е родено мъртво. По принцип голяма част от белите дробове на родени живи и дишали или обдишвани недоносени бебета не изплуват при аутопсията, защото алвеолите са затворени и поради липса на сурфектант в дроба дробът не може да задържи въздух. И това се знае отдавна. Всеки анатом го знае. Тук има в последното изречение обяснение:

http://journals.lww.com/obgynsurvey/Citation/1948/04000/The_Limi … Tissue_in.27.aspx

Тук за дробове на родени недоносени плъхове:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2717269

Само 7% от дробовете на недоносени плъхове изплуват в сравнение с 85% на доносени.

Очаквах точно такава експертиза. Както и да е. В тази седмица, без интензивни грижи от самото начало бебето не е имало шанс. Станислава писа за разликите в развитието според началните грижи.

Аз се надявах след случая да има коренни промени. За жалост, едва ли ще има. Амиииии, това от мене.

# 597
Аз не разбирам, какво значи "навлизаш в личното ми пространство", след като си на работа или ползваш услуга и то за здравеопазването.
Ако си в кревата с някой може и да няма камера и да ти навлизат в личното пространство, но не в родилна зала.
Какво значи това "всички под един знаменател".
При нас има камери и какво? Не съм видяла нито един да е против камерата и охранителните средства.

# 598
Е, все пак трябва да са разположени подходящо тези камери. И на работа има, но не и в тоалетната. То не във всички АГ кабинети има завеса, зад която да се съблечеш, и столове насочени срещу вратата съм виждала. Та нема да се учудя ако и камера видя плясната така..

# 599
Мишона, ти беше там? Защо, след като знаеш с категоричност тези факти, не отидеш при разследващите да дадеш показания?
Цитат
Просто са го хвърлили в кофата, после са го сложили във фризера, после са го из0вадили оттам и са го тикнали в чувал, после пак са го извадили и са го сложили пак в кофата....

Така случаят ще бъде решен много бързо и в желаната от теб посока.

Общи условия

Активация на акаунт