Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 065
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 675

Не според министъра, а според самите лекари, споделяли си това по телефона.
Трябва да е дишало само, явно, щом те не са му помогнали с друго, освен да умре по-бързо.

Точките, или по-точно многоточията, могат да ни кажат точно какво са "споделяли" по телефона лекарите помежду си.
          Нито аз, нито някой от нас е чул точно думите, които са на мястото на Точките.
          Така, че...

# 676
Липсата на всякакъв респект към човешкия живот граничи с извращение. Ако цената на оцеляването е да се превърнеш в морален деградат, то смисъл от такова оцеляване няма..  Confused
Да, въпросът не е в начина на изказване, въпреки, че за страничния наблюдател е ужасен.
Преди  4 години в МА след като едва не загубиха/за последното не съм сигурна/ едно 9 годишно дете, чух думите "Голямо парти беше". Звучеше ужасно, но по-лошото беше веселбата по времето на партито и цената.
Тук "махмурлука от напиването" ще бъде по-дълъг.

# 677
  • Майничка

Gargamela, правя разлика между регламентиран разход (и фактуриран) и регламентиран доход от една страна, и нерегламентирани разходи и доходи от друга.

Тази, мисля, е много по-важната, отколкото онази, за която питаш.
Понеже се цитираше фактура от Франция за 1500 евро.
А може ли някой да цитира за пари на ръка, взети от френски доктор от държавна болница, за да си свърши работата, за която му се плаща от държавата?

Ружа, но след като правиш съотношение заплата на лекар и средна работна заплата във Франция, коректно би било съответния паралел да е заплата на болничен лекар и средна работна заплата тук, нали? За мен това е по-важно.

А доколкото си спомням, в началото на т.г. средната работна заплата на страната, по данни на НСИ, беше 620лв., а болничните лекари бяха със средна работна заплата 700 и нещо лв.

# 678
  • София

Бояна, във Франция здравеопазването е безплатно за осигурените, като в България също се плаща, и то немалко извън осигуряването.
Средната заплата на френски лекар е 5600 евро спрямо средна за Франция 2700 евро.
В България едно джипи взема средно 2000 лева, спрямо средна заплата за страната 600.
Тоест, в съотношение ние плащаме същото и явно въпросът не е в заплащанията.
А пък разликата между българската и френската болница е, че тук в повечето случаи надплащаш настрана и без фактури, дори и да си осигурен.
И пищенето не е за мръвката, а ако мога така да се изразя, пак с пример от Франция, че тук няма никакви гаранции, че ще бъде отсъдено справедливо.
За българската правосъдна система по едно време не бяха достатъчни доказателствата, събрани от френското следствие и български съд оправда убиеца на Мартин Борилски изобщо без да им мигне окото.
Тоест, всичко се извърта и всичко е възможно, а хората си отиват без възможност за възмездие.
Явно нещо трябва да се промени и то не е в по-високото заплащане - защото магистратите не вземат малко, съдебната система не се неглижира, но въпреки това батакът, замазването и неморалното отношение към справедливостта и възмездието са на същото ниво.
Не си разбрала за какво говоря, но нищо. Не става въпрос за заплати, а за качество на здравната услуга, което не може да се гарантира при 600 лв за цяла клинична пътека, по която в друга страна престоят на ден е 2000 евро. Апаратурата, чиято цена формира цената на престоя струва едни и същи пари и у нас, и във Франция. Не камерите и СРС-тата са направили френската здравна система това, което е. Трябва да се наложат съответните стандарти и това се случва като се започне от обучението и се стигне до практиката. И здравеопазването във Франция не е безплатно, а е високо платено. Виж осигуровките какъв процент от брутното възнаграждение са и ще разбереш, че безплатен обяд няма никъде.

ПП Чудно е и защо българската здравна каса покрива подобни разноски на българи ако аварират в чужбина, а у нас не.

ППП Средната заплата във Франция е 2400, но ако си работник или неквалифициран кадър ще получаваш 1200- 1500.

# 679

Гаргамела, във Франция има както под тази, така и над тази заплата. Дала съм усреднените стойности, понеже и в българските болници лекари получават по 5-8 и т.н. хиляди заплата. Нали затова се и наложи да им слагат "таван".
Въпросът не е в това, че във Франция се плаща повече, а в това, че тук вероятно ако се сумират какви са разходите на българския пациент РЕАЛНО, ще излезе, че май плащаме почти колкото на запад, само дето парите не отиват за подобряване на системата като цяло, а потъват в нечий джоб. И като потъват там, после за това никой не плаща данъци.
Тоест, ощетяването на хората е двойно - веднъж като пациенти, два пъти като данъкоплатци.

# 680

Бояна, и като "Трябва да се наложат съответните стандарти и това се случва като се започне от обучението и се стигне до практиката." - кой и как ще следи дали се спазват?
При спецификата на тези професии, има ли изобщо някакъв рутинен обективен начин, по който всичко това да е контролируемо и съответно нарушенията доказуеми?
При положение, че редовно се извърта, лъже и потулва, и обикновеният човек е беззащитен, когато го сложат сам между четирите стени и медицинския кадър?

# 681
Да, бе, да, само неквалифицираните получавали по 1200-1500.

Учители - http://www.education.gouv.fr/cid1052/professeur-des-ecoles.html
След 30 г. стаж може и да стигнеш средната заплата на Ружа.

# 682
Ако тази случка беше станала в нашата болница, има престъпление или не, само емоционалните щети в/у майката от безумните думи/и действия на персонала щяха да им струват много пари.
А ако знам, че бебето ми е захвърлено 'мърдащо' в 'изливната стаичка" тежко им и горко.
Изцяло подкрепям това. Трябва да има обезщетения за емоционалните вреди, причинени от неспазване на етичните правила и установените процедури. Дори при липса на престъпление.

Съгласен съм, че трябва да има обезщетение за майката на детето, но като имам предвид темповете, с които съда решава делата то съдебното решение няма да има целения морален ефект, защото случая ще бъде забравен от всички.

# 683

Птица, първо цитираш заплата на учители, а те не са еталон за добро заплащане. 

Второ ми даваш заплата НЕТНА, а цитираната от мен е брутна. Тоест, все тая излиза.
Заплатата, която ти посочи като средна във Франция, тук е посочена като заплата на стажант, нетно.
Тъй като във Франция социално-здравните удръжки никак не са малък дял, нито пък данъците.
Като естествено такива реплики и дуплики вече си стават спор заради самия спор.
Идеята на постинга ми беше съвсем друга, нейсе.

# 684
птица, не зная каква е социалната система в Франция, но за Англия знам, образованието е безплатно.
Безработен също получава от държавата, средната за нашата страна.
Под тази заплата, която цитираш трябва да се знае, какво се крие отдолу. Какви са цените на стоките от първа необходимост /храна,дрехи, отопление/.

# 685
  • София
Какво я награчихте птица за тая Франция  ooooh!
Тя основното го каза:

Приехме увеличаване с милиони на бюджета за СРС, окълцани от образование и здравеопазване.
Приехме съдилища по бързата процедура, въз основа на донос и СРС.

Пак имат късмет тези доктори, ако беше догодина, вече щяха да са осъдени, а тълпата да се радва и да яде пуканки пред ешафода.

Изключително ме отвращава това, което прави ЦЦ, с цялата наглост на поста си.

# 686
Под тази заплата, която цитираш трябва да се знае, какво се крие отдолу. Какви са цените на стоките от първа необходимост /храна,дрехи, отопление/.

Тъй, де, и аз това имам предвид. Много неща се крият отдолу, отгоре или наоколо, затова е добре да не се изхвърляме с линкове. И то за частния сектор. И да викаме, че учителите не били еталон за добро заплащане, затова няма да ги броим Laughing

Както и да е, изместихме темата. Мир Peace

Истината е, че по темата пак нищо не знаем. Само си говорим тук.

# 687

Ами това т.нар. "основно" - за увеличения бюджет за СРС е лъжа
Колкото до това дали точно тези лекари от ГО ще бъдат осъдени или не - надявам се много горещо изобщо да не им се размине без нищо. Хайде да не е присъда, но поне забележка от БЛС, например, която да гласи, че такива прости, груби и немарливи лекари са срам за професията.

# 688

Защо да не ги броим? На средна учителска заплата от 1600-1800 евро нетно колко мислиш, че става брутно? Само дето няма никакво значение за това, което се обсъждаше, а именно - средна лекарска към средна за страната.

Тук се разглеждат усреднените стойности, като българската средна заплата също се формира и въз основа на частния сектор.
Мисълта ми беше, че съотношението лекарска заплата спрямо средна заплата във Франция е 2:1, докато в България е 3:1. Тоест, във Франция също лекарите не са позлатени от горе до долу спрямо тамошния стандарт, но системата им е в много пъти по-добре функционираща от нашата.
Което води до извода, че не са само парите важни, а и нещо друго, което тук много липсва.

Тъй, де, и аз това имам предвид. Много неща се крият отдолу, отгоре или наоколо, затова е добре да не се изхвърляме с линкове. И то за частния сектор. И да викаме, че учителите не били еталон за добро заплащане, затова няма да ги броим Laughing

Както и да е, изместихме темата. Мир Peace

Истината е, че пак нищо не знаем. Само си говорим тук.

# 689
Ружа, последният ти пост онагледява колко елементарно и нереално се разбират проблемите. Заплатите на лекарите са най малкия дерт, а сигурно и най малкия разход. Влез в една добра болница в бяла страна, виж първо колко помошен персонал има- сестри, санитрки, помошници, чистачки, терапевти, радио-, очни и всякакви там технически помощен персонал. След това виж оборудването по стаите- дори и в най леките отделения навсякъде има изводи за вакуум, за кислород и т.н. Навсякъде е достъпно за инвалиди, има вдигащи кревати, през всяка една врата може да мине легло, има специални пособия за вдигане на неподвижни пациенти и да не и изреждам още. Само като видиш как в Бг ти нагласят системата със скролер и си гледат часовника, броейки капки, и после видиш машините за инфузии в нормална болница и ти става ясно. За операционни, интензивни и т.н. да не отварям дума.
За съпътстващите фирми, които осигуряват помощшни средства и апаратура за дома също.

не се сдържах.

Общи условия

Активация на акаунт