Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 221
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 315
  Е, може и да не са толкова прости, ама пак сигурно се вижда дали някой е мъртъв или жив... Действително, че могат да се интерпретира различно всяко едно нещо, ако човек има желание, съфорумци юристи вече са обърнали внимание на това.. Само не и на факта, че ако бебето просто е било мъртво такива разговори нямаше да има..
   Много ми е странно поведението на лекарите, освен ако просто се обясни с ужас пред извършена грешка и паническо желание някак да се покрие. Бебето е било нежелано, майката явно няма претенции...  детето е било и увредено... общо взето на никой не му пука.

Грешиш Iris04, обърнали сме внимание на този факт. Той е достатъчен да има образувано наказателно производство, и никой от колегите, който се включи в темата, не го оспорва. Затова и няма коментари по него. Никой от юристите не защитава лекарите. Но тъй като сме прочели твърде много записани показания, които на живо звучат съвсем различно, сме скептични относно годността на един прочетен текст, да установи какъвто и да е обективен факт, ако не е подкрепен от достатъчно други доказателства.

Последна редакция: ср, 22 дек 2010, 10:31 от Хърмаяни

# 316
  • гр. Шумен
Освен това не оневиняват колегите си, констатират, че са мърлячи (мърлячи, а не убийци).
И аз в това вярвам. Само че в тяхната професия мърляч=убиец, за съжаление.

Докторът, който ме кърпи преди 5 години беше мърляч и се наложи втори път да ме отварят. Ама на - жива съм и хич не ми се мре.
Снежа, и аз питам за този %, защото безгрешни хора няма.
А за експертизата- при точно тия обстоятелства, екшъни и медиен шум трябва да си луд, за да покриеш някого, пък ти да си на топа на устата. Вярно, че и луди се намират, ама тия експерти не ми изглеждат от тях. Така че да не сравняваме несравними неща. ВЯрно, в тая работа, експертно заключение по даден проблем, също може да има хипотези и недотам изяснени неща (все пак това не е като да изкопаш дупка и тя да е ясна и видима), но умишлено да покрият горнооряховските доктори НЕ ГО ВЯРВАМ! Просто е тъпо.

# 317
Това за регламентиран % лекарска грешка не знам дали може да го има  newsm78 Но хората отдааавна са си дали сметка за неща като информационна асиметрия например- има неравнопоставеност между лекаря и пациента, и това може да доведе до изкривявания в много посоки- индуцирано търсене(предписване на ненужни манипулации) , изнудване, но и неглижиране на състоянието и т.н. С две думи пациента не може да прецени кое е най- доброто за неговото здраве, и разчита на лекаря- от тук и отговорността на конкретния лекар и съсловието като саморегулиращ се механизъм- нормалното е лекари да преценяват за грешки на колегите си. За съжаление бяха цитирани само решения на съда, но не и на БЛС за отнемане на права- дори временно(то ако над 5 години ен се практикува, май се загубваха звинаги до явяане наново на изпити, ако не се лъжа). Иначе наскоро четох че МЗ иска да изземе част от функциите на БЛС и БСС и да води(паралелна)  статистика на лекарските и сестринските грешки и отнетите права, ама съсловията се противопоставии много упорито...защо ли...

# 318
Sessilly, защо считаш, че лекарите в чужбина се различават от тези в България и те няма да потвърдят българската експертиза?
Считате ли, че някоя експертиза от чужбина ще се подпише под друго заключение?
Аз попитах вчера, дали знае някой за регламентиран % медицинска грешка?
Снежи, не зная дали има заложен % лекарска грешка, но има държави, в които сложни операции, и аутопсии при криминални разследвания, се записват с камера и звук. Имат и строг протокол за последователността на интервенциите. Така, при съмнение на лекарска грешка, има обективни изходни данни, въз основа на които други лекари ще се произнесат.

# 319
Аз попитах вчера, дали знае някой за регламентиран % медицинска грешка?

Интересен въпрос.

Т.е лекарите са маскари навсякъде? Т.е щом е лекар, то той е убиец, мърляч, лъжец и т.н. красиви епитети?

Интересно, повечето от вас вече са наясно с присъдата си и нямат нужда от повече доказателства. Не, те нямат нужда от никакви. Защо тогава продължавате да спорите?

И когато сме в нужда, тичаме при тях - убийците, лъжците.  
Не знам дали сте общували с лекари, но "гнусният" език е характерен.  Може би по този начин оцеляват. Защото не е лесно всеки ден да се срещаш със страданията, та дори смъртта.  

# 320
А за експертизата- при точно тия обстоятелства, екшъни и медиен шум трябва да си луд, за да покриеш някого, пък ти да си на топа на устата.
Че за Балнейски, мигар нямаше медиен шум, но изготвиха противоречиви СМЕ.

# 321
  • Майничка

... но има държави, в които сложни операции, и аутопсии при криминални разследвания, се записват с камера и звук. Имат и строг протокол за последователността на интервенциите. Така, при съмнение на лекарска грешка, има обективни изходни данни, въз основа на които други лекари ще се произнесат.
Ами да вземат и тук да го въведат като нормативно изискване, пък да го финансират от бюджета за СРС, едва ли ще има недоволни. Известно ми е, че понякога лекарите снимат операция или част от нея, със съгласие на пациента, но за "лични" цели - публикация, илюстрация при обучителен процес и т.н. и със собствени технически средства.

За % лекарска грешка - може и да има постфактум статистики за определен отчетен период, но едва ли има прогнозно регламентиран такъв, все пак материята е много деликатна, касае се за човешко здраве, не може току-така да лепнеш в писмен документ нещо, дето утре може да излезе в публичното пространство като "Оправдават предварително затриването на 0,2% от българите като неизбежно шкарто!" (примерно).

# 322
Sessilly, защо считаш, че лекарите в чужбина се различават от тези в България и те няма да потвърдят българската експертиза?Считате ли, че някоя експертиза от чужбина ще се подпише под друго заключение?
Т.е лекарите са маскари навсякъде? Т.е щом е лекар, то той е убиец, мърляч, лъжец и т.н. красиви епитети?
Тук се вдигна много "патърдия" и се удари държавата ни като цяло/ и лекари и полиция/.
Няма начин да не се вземат мерки за защита, не на 1-3 лекари, а на лекарите, като цяло, както и на изпълнителната власт.
Мисля, че делото ще завърши за лекарите/допуснати грешки, поради немърливост, но изхода 100% за бебето ще е бил един и същ.
Цв.Цв. ще си поднесе последствията. Не можеш да правиш полицията за "сейр".

# 323
    Трещерица, преди години трябваше да придружавам много близък човек за операция в онкологията. Езикът на "каруцарите" ми се стори като поезия, в сравнение с лекарския. Излязох от болницата ужасена, но по-късно, открих същото, което си написала.
    Докато бях там, човекът който придружавах, колабира в ръцете ми, часове след излизане от упойка. Случи се в коридора, покрит с мозайка. Сестрата мина покрай мен и ме подмина. И аз трябваше, със своите тогава 43 килограма, да издържа тежестта на доста по-тежък от мен човек. Но това беше точно онази сестра, а не всяка в България.

# 324
  • София
За % лекарска грешка - може и да има постфактум статистики за определен отчетен период, но едва ли има прогнозно регламентиран такъв, все пак материята е много деликатна, касае се за човешко здраве, не може току-така да лепнеш в писмен документ нещо, дето утре може да излезе в публичното пространство като "Оправдават предварително затриването на 0,2% от българите като неизбежно шкарто!" (примерно).

По-скоро "Мрем законно, осовбождават лекарите от отговорност за убийство!"  Mr. Green

Езикът на лекарите, юристите и полицаите винаги е бил циничен. Нормално - работиш сред най-голямата помия. Естествена защитна реакция, бих казала.  Звучи гадно, но не е престъпление.

И все пак, гражданките с префинените ушички търсят лекар, когато са болни, търсят адвокат, когато имат нужда от защита, и полиция, когато ги оберат.

# 325

По-скоро "Мрем законно, осовбождават лекарите от отговорност за убийство!"  Mr. Green

Езикът на лекарите, юристите и полицаите винаги е бил циничен. Нормално - работиш сред най-голямата помия. Естествена защитна реакция, бих казала.  Звучи гадно, но не е престъпление.

И все пак, гражданките с префинените ушички търсят лекар, когато са болни, търсят адвокат, когато имат нужда от защита, и полиция, когато ги оберат.
Какво странно има в това? Кого да търсят? Музикант, танцьорка ,инженер, архитект , магазинер или директно поп?

# 326

Грешиш Iris04, обърнали сме внимание на този факт. Той е достатъчен да има образувано наказателно производство, и никой от колегите, който се включи в темата, не го оспорва. Затова и няма коментари по него. Никой от юристите не защитава лекарите. Но тъй като сме прочели твърде много записани показания, които на живо звучат съвсем различно, сме скептични относно годността на един прочетен текст, да установи какъвто и да е обективен факт, ако не е подкрепен от достатъчно други доказателства.

Ами то това е странното в случая, защо се водят разговори, като за живо бебе, което се чудят какво да правят. Колкото и различно да звучи нещо, все пак това е недвусмислено. А пък експертизата казва, че бебето се е родило мъртво. Как става това, просто наистина изглежда съмнително...  Аз не вярвам обаче, че се манипулира нарочн о експертиза.  Не знам дали може да се докаже всъщност  с тази експертиза категорично бебето мъртво ли е било, или е умряло след това...  или има процент съмнение. Явно, че е било недоносено и с увреждания, а и нежелано -  направо излишно. Може би щяха по друг начин да подходят, ако пациентката беше друга...
  Тук просто гадаем, според информацията, която е общодостъпна. Явно, че нещата ще се решат в съда...  ако може да се разчита на това.

# 327
Стига ги защитавахте за грубостта и циничният език, като идат да работят в чужбина, как се научават да се държат добре с пациентите ?  Stop

# 328

Явно сте добър адвокат, щом изъртате така нещата
"Гражданските с префинени ушички" не се възмущават от псувни по адрес на бебето или майка  му, а от това, че всеки от нас съвсем законно може да бъде убит или оставен да умре срещу около 30 хиляди лева и 8 месеца условно и това е напълно в реда на нещата и се случва непрестанно. И е нормално да отидат при лекар, когато са болни, но са наясно че той също е човек и може да се разболее психически, примерно, да се пропие, или просто да се скара с жена си и да е афектиран, в резултат на което да вземе погрешно решение- което може да е фатално. Един шофьор с 20 години стаж зад волана не получава опрощение за убит човек ан пътя само заради 20те години безпроблемно каране, но лекар може да прави грешка след грешка само защото е спасил н брой хора  newsm78
Просто ми е чудно това абсолютно доверие в някой, само и единствено защото е лекар

# 329

Просто ми е чудно това абсолютно доверие в някой, само и единствено защото е лекар

Тъй де, като ти е лошо, ходи при шамана или при бабата.

но лекар може да прави грешка след грешка само защото е спасил н брой хора  newsm78

Оооо, все пак признаваш, че е спасил н брой хора.

Общи условия

Активация на акаунт