Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 031
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 750
Просто няма нужда от коментар срамната, изключително срамната история, която се случва в момента! Няма и нужда да се разсъждава може ли или не може постмортални контракции да причинят позиви за дишане. По света спасяват бебета по 600 гр, тези тръгнали да убиват недоносено, което 24 часа след раждането си все още живее без никаква лекарска помощ!

Ето да припомня записите от разговорите им:

"Какво да го правим? В кофа ли да го удавим?... Аз се надявам до сутринта то да си е заминало..."

"Да е мислил вчера, като се е родило в три часа, защо не са извикали неонатолози... цяла нощ какво правим, що не извика неонатолог, ще стане голям проблем", казва единият лекар, цитиран от Цветан Цветанов.

"Кого да викаме сега, ще стане голяма разправия, колко време мина, ще кажат - оставили са го да мре", са също думи на лекар. "Аз му казах, че сме атакуеми, защо толкова късно ще търсим Плевен".

"Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло", "Той си е виновен. Откъде накъде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?", "Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", "Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе човек!", "То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим".

"Трябва да е под 500 грама", "Нека го сложим във фризера с биологичните отпадъци, те там си решават как да ги горят", "Никой не е виждал, не е чул, слагаме го в биологичните отпадъци", "Умряло е при раждането, казваме".

Как могат да обиждат интелигентността на хората с тази позорна експертиза??? Това е просто наглост и безочие, защото при неоспорими доказателства дори не си правят труда да измислят правдоподобни обяснения. Следсмъртно дишане! Безочие!

Репликите са оттук: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3449431

# 751

Че сам по себе си този срок на бременността не е фатален.

Да? А какво да кажат майките, загубили децата си по този НЕ-фатален начин?

Това доказва, че е възможно недоносени бебета да оцелеят, но не е изключено, въпреки всички предпиети мерки, да се стигне до фатален край.

И ако едно бебе е мъртвородено, то и Господ да се материализира насред отделението, пак няма да помогне.

# 752
Важното е все пак да бъдат предприети някакви мерки, а не да се потулва непредприемането на мерки. Ясно е какво е станало - решили са по призумция, че няма смисъл да го спасяват. 24 часа по-късно са видели, че плодът е бил жизнеспособен и не умира. Само че са решили да потулят работата и да го оставят да умре ,за да не им търсят отговорност, че са го зарязали.

# 753
  • Paris, France
baibibi , Аз лично съм потресена от отношението и изказванията на всички участници в драмата. Много грозно беше. И съм отвратена, че един професор, експерт и бла, бла, бла, може да се изкаже в медиите, че в 26та седмица плода  
Цитат
няма формиран бял дроб, нито сърдечносъдова система или мозък
.

джей пи, разбирам за лекарите от старото поколение, които не са работили с ехограф и не са учили фетална медицина, генетика и други подобни,  така, както се учат сега. Но, забележи, че това е човек, учавствувал като експерт, тоест, познавач на материята в аутопсията. Ей това е шокиращото. За такова изказване биха скъсали студент, нали?

# 754
  • Плевен
baibibi, не смятаме, че наблюденията ни са 100 процентова извадка. Няма спор детето може да оцелее, може и да не оцелее. Никой не казва, че лекарите е трябвало обезателно да го спасят и да порастне живо и здраво.
Наистина си права, че някои нямат шанса да оцелеят. Всъщност това дете е нямало как да оцелее, тъй като шанс не му е даден.
В тази болница няма неонатология и никакви условия това бебе да оцелее. Въпроса е, че лекарите след раждането не са потърсили Неонатолог от Плевен /лично директора на Университетската болница в Плевен го потвърди/, тъй като това е центъра за недоносени рисково родени в Централна Северна България.
Просто в ГО решават, че бебето е мъртво, като нито един лекар не каза твърдо как се е стигнало до това заключение /по скоро първоначално се опитаха да обяснят, че това е аборт/. И без да са направили поне по телефона консултация с национален неонатолог за състоянието на плода след раждането. Ето това ме притеснява.

# 755

И ако едно бебе е мъртвородено, то и Господ да се материализира насред отделението, пак няма да помогне.

Да, и? Може би не си слушала днес един от експертите, обявили бебето за мъртвородено - който заяви в прав текст, че колегите му от ГО не са били достатъчно компетентни, за да разберат едно денонощие, че бебето е мъртво и затова са го третирали като живо. Т.е. 24 часа те са знаели, че там при тях има едно бебе, което се бори за живот и не са направили нищо за него. Това не те ли смущава поне малко? (Пак ще повторя, че в случая това не го твърдя аз, а един от авторите на оневиняващата експертиза.)

И второ - наистина ли вярваш, че в подобна ситуация който и да е екип ще изготви експертиза, която директно ще прати лекарите в затвора? Особено след цялата конфронтация с МВР.

Nevena, какво да ти кажа... Аз илюзии нямам за лекарите като цяло. За себе си гледам да подбирам такива, на които мога да разчитам. Другото е руска рулетка. Последният пример беше като ме приеха в Тина Киркова с кървене в четвърти месец бременна и лекарят, който ме прие, ме наблъска с аспирин - докато по принцип идеята беше да овладеят кървенето. После като дойде лекуващият ми лекар и ме завари с аспирина в ръка, щеше да се гътне...

Последна редакция: чт, 23 дек 2010, 23:21 от jp

# 756
  • Paris, France
И второ - наистина ли вярваш, че в подобна ситуация който и да е екип ще изготви експертиза, която директно ще прати лекарите в затвора? Особено след цялата конфронтация с МВР.

Не знам. Такива експертизи са съдебни и доста е трудно да се фалшифицират. Тази експертиза, ако четете внимателно, не твърди 100 процентово, че бебето е родено мъртво. На експертизата не вярвам, защото не вярвам на това, което чувам от експертите, тоест, не вярвам на експертите.

# 757
Nevena, за Франция и Англия говоря, като имам предвид два конкретни случая. Едната в Париж трябваше да се зачисли първо като сестра, и постепенно успя да достигне до нормално лекарско място. В началото получават пари по-скоро близки до стажантските. Мисълта ми беше, че дори и да им плащат в началото по-малко, едва ли работят по-лошо. Лошото отношение, безсърдечието, липсата на съвест, грубостта не могат да се оправдават с парите. Съгласна съм на лекарите да се плаща и десеторно повече, като се вдигнат здравните осигуровки, защото и без друго сега те не са особено голяма сума. Проблемът е обаче, че не е сигурно дали тези пари ще се усвояват по предназначение, както и че в България 1.5 милиона не плащат здравни осигуровки, а ползват системата. Това са предимно хора роми, които от друга страна непрекъснато пълнят болниците. Изобщо положението е безкрайно тъжно и от двете страни "на барикадата".

# 758
Nevena Virolan, нищо не е шокиращо.
Не е вярно, че е неграмотен или лекарите в ГО са такива.
Нещата тук опират до заблуда на масовата аудитория.
Целите са други и "оправдават средствата".
Прочети в предходната темаколко хора са на същото мнение и колко статистики се извадиха.
Нали това не е тяхното дете, а защо да тежи на обществото/сега и в бъдеще/.

# 759
Никой не казва, че лекарите е трябвало обезателно да го спасят и да порастне живо и здраво.
Напротив, всички това твърдим. А че въпреки всички усилия понякога се стига до фатален изход ни е ясно и няма защо да го коментираме тъй като в случая не е имало желание да се помогне на детето. Тъй де, нека " замине " при " Андрей Баташов ", че Те-децата и хората на изкуството само се пречкат на угоените чудовища в бели престилки да защитят поредната си дисертация и да грабнат поредния висок чин в обществото.

# 760
  • Плевен
Дай да пишем в недоносени или тук и да им пишем. Грозно е. Утре в някоя друга болница ще се случи същото и пак ще кажат, че детето не е имало шанс.
Аз и в предната тема ти казах - недей, няма смисъл.
Те национални неонатолози се изказват ежегодно за проблемите и какво трябва да се промени и тях никой не ги чува.
В България "шанс" стана мръсна дума, особено ако шанса струва пари.
И пак тук - в България да си майка на недоносено родено под 1кг. е самотно занимание, повярвай ми.
В предната тема се появиха няколко поста, за това дали такъв плод трябва да бъде спасяван, тъй като струвал ужасно много пари и бил в тежест на обществото.
Спасяването и отглеждането на детето ми 3 месеца в болница струва малко над 60 000лв. Хората, които се припознават в гореспоменатите постове, могат да ми пратят банкови сметки да им върна парите, с които съм ощетила обществото. Аз ще си направя труда да сметна колко са здравноосигуряващите се в България и колко им е струвало на човек.

Последна редакция: чт, 23 дек 2010, 23:32 от Stanislava_

# 761
Nevena Virolan, припомних си и нещо друго, че според експертизата бебето е било толково вътрешноутробно увредено, че не спада към "нормалните" бебета родени в 25 седмица с тегло 700гр., т.е. ако не е бело увредено, то е можело да живее, но при този случай не.

# 762
Дай да пишем в недоносени или тук и да им пишем. Грозно е. Утре в някоя друга болница ще се случи същото и пак ще кажат, че детето не е имало шанс.
Аз и в предната тема ти казах - недей, няма смисъл.
Наистина няма смисъл, за другото не обръщай внимание, защото аз ако започна, може би няма да спирам и този случай ще изглежда на някой хора тук като "песен".
Гледай си детето и да ти е живо и здраво!  bouquet

# 763
Мисля че е крайно време да се промени заглавието на темата на  " За детето, на което не дадоха шанс, нека помним и обичаме."  И да не допускаме повече безобразия, безочие и наглост.  Експертиза правена от затворен кръг " специалисти " не можем да приемем.
Снежа63, стига вече безочия и " квалифицирани " мнения. Разбира се, че е можело да живее. Разбира се, че за това е трябвало да му се помогне. И разбира се, че няма " нормални " и " ненормални " бебета, а само бебета, на едните просто е нужна повече помощ за да живеят.

# 764
  • Плевен
Nevena Virolan, припомних си и нещо друго, че според експертизата бебето е било толково вътрешноутробно увредено, че не спада към "нормалните" бебета родени в 25 седмица с тегло 700гр., т.е. ако не е бело увредено, то е можело да живее, но при този случай не.
ОК, бебето е било с малформации и не е можело да живее. Но директора на ГО болница не каза такова нещо в интервютата си. Мисля, че ако го беше казал, тази дискусия нямаше да я има.

Общи условия

Активация на акаунт