Бебето от Горна Оряховица е родено мъртво

• 38 001
  • 1 129
  •   1
Отговори
# 765
  • Paris, France
Е, добре, струвало е 60 000 лв. Ако, обаче, те не бяха похарчени, и то от самото начало, сега щеше да стува по 60 000 годишно на държавата. Много добре зная какво е в Бг да си майка на недоносено, и то по-голямо от кило. В този форум, в подфорум недоносени, чета често. И често нямам какво да пиша. Всъщност има, но то с нищо няма да помогне на тези майки. В България няма никаква, ама никаква програма за превенция на недоносеността. Има начини тя да се намали драстично и в Америка вече има спад. Просто в БГ няма координация. Пресни примери от този сайт:

- недоносено с токсоплазмоза, установена на 11 (май беше) ден. Майката пита останалите изследвани ли са по време на бременността. Кажи ми как да и пиша, че аз съм изследвана ВСЕКИ месец като част от задължителните безплатно????? И с какво това ще и помогне

- майка на деца, родени долу горе като мойто. Сега са с ретинопатия. Лекарите са мили и правят всичко. Просто нейните са били в скапаните, стари кувьози. Не пиша там. Нямам какво да и кажа.

- във форум "рискова бременност" след 2 спонтанни аборта пращат жената на генетични и имунологични изследвания. Тя и мъжът и всъщност имат хламидии и уреаплазми. Някои гинеколози даже не знаят, че уреаплазмите пукат мехура.

- в ин витро клиниките редовно връщат по 2-3 ембриона. Многоплодната бременност е рискова за недоносеност. Ако се хванат повече - махат излишните ембриони и после хоп - инфекция. Никой не им държи сметка.

Глезотии като кърма, кенгуру и други подобни в БГ са си утопия. Пфу!

Nevena Virolan, припомних си и нещо друго, че според експертизата бебето е било толково вътрешноутробно увредено, че не спада към "нормалните" бебета родени в 25 седмица с тегло 700гр., т.е. ако не е бело увредено, то е можело да живее, но при този случай не.

Аборт в 20 седмица, удавило се в околоплодните Joy, задушило се в утробата, задушило се при раждането, било със свличаща се кожа, 500 гр, сега 700. И сега пък и увредено. Нали правили ехография. И какво точно му е увреждането.

Аз не вярвам, сори.

# 766
Брей, много скъпо станало тук!! Чета в линка по-долу, че в САЩ разходите по недоносено дете до 6-годишна възраст през 2005 г. са били 33 хиляди долара. А тук много "луксозно" излиза, и то при положение, че стандартът ни е много по-нисък.
Не се съмнявам, че е било така за теб, Станислава, просто ми е чудно ценообразуването.

http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=11622&page=400#p200122729960400001

Спасяването и отглеждането на детето ми 3 месеца в болница струва малко над 60 000лв.

# 767
  • Плевен
Глезотии като кърма, кенгуру и други подобни в БГ са си утопия. Пфу!
Не са утопия - в Плевен ги има, но само тук май. Тук има бебе родено 800гр, което е кърмено от майката от първия ден. А аз с очите си съм виждала бебе родено със същото тегло в кенгуру отглеждане - бях изумена - няма по-мила гледка.
Между другото най-малкото спасено бебе в България без последващи увреждания е също тук - 600гр. и е хранено пак с кърма.
Просто това е неимоверен труд за лекарите и на някои отделения не им изнася. По им е удобно да доказват, че няма смисъл от тези неща.

Последна редакция: пт, 24 дек 2010, 00:15 от Stanislava_

# 768
  • Paris, France
Ружа, в посочения линк става дума за цена на специалното обучение и загубите от работа и ранно раждане за майката. Това не включва неонатологичните грижи, които могат да достигнат 200-300 000 долара.

Станислава, нямаш си представа колко се радвам да прочета написаното от тебе за болницата в Плевен. За Токуда чувам хубави неща. Но!!! Това не е навсякъде Peace. Аз в "Недоносени", като прочета за ново бебе, все пиша на майката да се цеди, обаче ми отговарят, че им спряли кърмата Sad. И други такива нещица. БГ не е само Плевен и София.

# 769
  • Плевен
Брей, много скъпо станало тук!! Чета в линка по-долу, че в САЩ разходите по недоносено дете до 6-годишна възраст през 2005 г. са били 33 хиляди долара. А тук много "луксозно" излиза, и то при положение, че стандартът ни е много по-нисък.
Не се съмнявам, че е било така за теб, Станислава, просто ми е чудно ценообразуването.

http://www.nap.edu/openbook.php?record_id=11622&page=400#p200122729960400001

Следната стойност в момента в ЕС по последните доклади до Европейската комисия е около 38 000 евро. Цените се образуват от заплати на обслужващ персонал, апаратура, медикаменти, и т.н. и т.н.
Стойностите за всички страни са различни в някои европейски държави достигат до 50 000 евро. Тук обаче става въпрос за екстремно недоносени - родени с тегло под 1кг.
Някои недоносени могат да се отгледат и с 10 000 евро, но някои могат и със 100 000 евро. Има деца, на които им правят по няколко  операции още през първия месец. Повечето бебета се наблюдават и от външни специалисти, а не само от неонатолози, на които също се заплаща за консултация.
Между другото в България и в ЕС неонатологиите са постоянно в преразход.

# 770
Разбира се, че е можело да живее. Разбира се, че за това е трябвало да му се помогне. И разбира се, че няма " нормални " и " ненормални " бебета, а само бебета, на едните просто е нужна повече помощ за да живеят.

Извинявай, че те цитирам, но твоето изказване е като обобщение на всички, които приемат вината на лекарите за стопроцентова.
Та, коя от вас беше лично там, прегледа бебето и установи, че то има шанс да живее?

Моля ви, не бъдете толкова категорични.

А обобщенията за лекарската гилдия като цяло са толкова обидни и мерзки, че дори ме е срам да ги чета.

# 771
  • Paris, France
Разбира се, че е можело да живее. Разбира се, че за това е трябвало да му се помогне. И разбира се, че няма " нормални " и " ненормални " бебета, а само бебета, на едните просто е нужна повече помощ за да живеят.

Извинявай, че те цитирам, но твоето изказване е като обобщение на всички, които приемат вината на лекарите за стопроцентова.
Та, коя от вас беше лично там, прегледа бебето и установи, че то има шанс да живее?

А обобщенията за лекарската гилдия като цяло са толкова обидни и мерзки, че дори ме е срам да ги чета.

Системата е порочна за мене. Не обобщавам нищо за лекарите. Не ме е срам да чета, но не знам тези лекари, които днес се произнесоха в медиите как не ги беше срам от лъжите, които изричаха. И това са експертите!

# 772

...

Не мисля, че четеш наистина мненията - извинявай, че ти го казвам. Обобщаваш, без да се опитваш да разбереш какво казват опонентите ти.

Ето, пак ще те попитам. Днес един експерт, участвал в експертизата, каза, че колегите му от ГО са били некомпетентни да различат мъртво от живо бебе и на практика са говорили помежду си, считайки бебето за живо. Т.е. 24 часа те са мислели, че имат живо бебе в отделението, за което им е било пределно ясно, че не мохат да се грижат. Не са и се опитали - местели са го насам-натам и са се тюхкали. Това не го казвам аз. Каза го участникът в експертизата.

Ти не виждаш ли нещо притеснително в една такава ситуация?

# 773
Nevena, объркала си се нещо, на предната страница е дадена подробна разбивка.
Казват така:

Изчислено е, че през 2005 г. ОБЩИЯТ годишен разход, свързан с преждевременните раждания в САЩ възлиза на 26,2 милиарда или = 51,600 долара за преждевременно родено дете. Близо две трети от този общ разход е за медицински грижи. Делът на медицинското обслужване в общия разход е 16.9 милиарда долара или = 33,200 на недоносено (въпросното от таблицата), като 85% от тези медицински разходи се правят през най-ранната бебешка възраст (до прохождане). Разходите за преждевременно раждане са 3,800 долара на недоносено. За ранни интервенции се харчат 611 милиона (1,200$ на недоносено), като 1.1 милиарда $ (или 2,200 $ на недоносено дете) се харчат за специално обучение поради по-голямата честота при недоносените на четири основни заболявания – ДЦП, умствена изостаналост, увреждане на зрението и слуха. Разходите по семейни проблеми и влошена работоспособност във връзка с тези заболявания заема дял от 5.7 милиарда (11,200 $ на дете).  

# 774
  • София
Мисля че е крайно време да се промени заглавието на темата на  " За детето, на което не дадоха шанс, нека помним и обичаме."  И да не допускаме повече безобразия, безочие и наглост.  Експертиза правена от затворен кръг " специалисти " не можем да приемем.

Уоу, а каква експертиза можете да приемете  Laughing Може би другия път трябва в БгМамма да се прави експертиза - тук са сите специалисти.

Снежа63, стига вече безочия и " квалифицирани " мнения. Разбира се, че е можело да живее. Разбира се, че за това е трябвало да му се помогне. И разбира се, че няма " нормални " и " ненормални " бебета, а само бебета, на едните просто е нужна повече помощ за да живеят.

Ти беше ли там, видя ли го, диагнистицира ли го, та си толкова сигурна дали е можело да живее? Втората част от абзаца няма да коментирам, безумна е...

# 775
jp, чета, при това много внимателно. Не коментирам вината или невинността на лекарите от ГО. Просто казвам, че няма яснота какво точно е станало, нито какво е или не е направено. Също казвам, че не може да се мятат камъни, докато не се изяснят всички факти.
А обобщенията за обобщенията са по повод едно конкретно изказване. Ако се върнеш 2-3 страници назад, ще го видиш /или може би няма?/. Потриса ме склонността да се лепят етикети върху цяло едно съсловие, без изобщо да се познава материята, условията, в които работят тези хора /не конкретните лекари, а лекарите изобщо в България/, възможностите им за квалификация, начините, които използват да си вършат добре работата въпреки държавата.
Да, за жалост държавата е абдикирала от здравеопазването. Освен, че в болниците условията са мизерни, освен че с ниските заплати прогонва добрите специалисти извън страната, освен че няма медикаменти, освен че липсва апаратура, то и най-добросъвестните специалисти, за да поддържат що годе ниво, което да се доближава до световното, са принудени да си плащат сами за специализациите. С мизерните си заплати. А, ако случайно успеят да си намерят спонсор, то този спонсор ще предпочете да финансира обучението на един утвърден вече специалист, а не на прохождащия младок, който се е дипломирал преди месец.

# 776
  • Paris, France
Ружа, извинявам се официално. Не погледнах предишната страница. Екстремно недоносените бебета стуват в пъти повече от посоченото. Те са, обаче, много малък процент. Разликата в цената на отглеждане и лечение на родено в 34гс и родено 24гс е огромна. Детето на Станислава е родено преди 28 седмица, моето - 3 дена след. Моето е струвало повече поради разликите в стандарта и заплатите.

baibibi, разбираме. Това за плащането на специализации наистина е абсурдно. Разбирам тези, които отиват другаде. В края на краищата, не са крепостни селяни. Не разбирам, обаче, тези, които, под рубриката "ниски заплати", "лоши условия", "липса на перспектива" итн се отнасят нечовешки с пациенти. Не разбирам и многобройните лъжи, които излязоха от устите на експертите, които са изготвили експертизата и поради тях не им вярвам.

# 777
Nevena Virolan и Flip, мисля, че едно мъртво дете заслужава да си спестите нахилените емотикони.
Мисля че е крайно време да се промени заглавието на темата на  " За детето, на което не дадоха шанс, нека помним и обичаме."  И да не допускаме повече безобразия, безочие и наглост.  Експертиза правена от затворен кръг " специалисти " не можем да приемем.

Уоу, а каква експертиза можете да приемете  Laughing Може би другия път трябва в БгМамма да се прави експертиза - тук са сите специалисти.

Снежа63, стига вече безочия и " квалифицирани " мнения. Разбира се, че е можело да живее. Разбира се, че за това е трябвало да му се помогне. И разбира се, че няма " нормални " и " ненормални " бебета, а само бебета, на едните просто е нужна повече помощ за да живеят.

Ти беше ли там, видя ли го, диагнистицира ли го, та си толкова сигурна дали е можело да живее? Втората част от абзаца няма да коментирам, безумна е...
И кое точно е безумно ?

А коя от вас беше там и видя как поемат бебето, как го завиват в топли пелени след като са му оказали необходимата помощ за да вземе първата си глътка въздух и как съжаляват, че не е могло да се пребори със смъртта ? Безумна наглост. И не ми лепвай никакви обобщения за лекарската гилдия като цяло, защото прекрасно разбирате, че не става въпрос за всички лекари.

# 778
Точно така, напишете им и ги ограмотете простите лекари. Какво ли знаят и разбират те.
Малко тъпо ми се струва да се пъненеш пред майки с недоносени деца ,дадени бяха доста примери ама не ние трябва да вярваме ,че бебе в 26 седмица няма мозък няма бял дроб няма сърдечносъдова с-ма и неговия шанс за живот е 0.

# 779
jp, чета, при това много внимателно. Не коментирам вината или невинността на лекарите от ГО. Просто казвам, че няма яснота какво точно е станало, нито какво е или не е направено. Също казвам, че не може да се мятат камъни, докато не се изяснят всички факти.
А обобщенията за обобщенията са по повод едно конкретно изказване.

Ами говори тогава за конкретното изказване, а не за "обобщение на всички, които приемат вината на лекарите за стопроцентова"?

Ниските заплати и лошите условия не могат да бъдат оправдание за това, да не положиш грижи да спасиш живота на пациент? Или могат?

Общи условия

Активация на акаунт