Израел-52

• 37 929
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
  • Някъде там...
Май Мимкис може да даде най-точния отговор за тези, които не са здравно осигурени как се процедира. Аз самата знам, че има начин да се покрие със здравната карта на бащата, но как се осъществява този начин Мимкис ще каже  Peace

# 166
      Мента,  благодаря!   Аз днес се поувлякох с въпросите си,  но от 3 дни съм сама в къщи  (мъжо е липсващ за 5 дни)  и ми е малко скучно  и изпадам в разни състояния.
      Бубе, на нас ни казаха, че в един прекрасен ден ще ни върнат 80% от всички изхарчени по случая пари.  Ако не ни беше тази надежда- със сигурност щях да раждам в БГ. 

# 167
Цитат
Преди време разправяха, че единият от братята Аргирови бил роден в Асеновград, другият в Пловдив, вЕрно ли е?  Wink  Laughing

Joy Ха ха ха, не го бях чула този виц! И докато зацепя...ми отне известно време.(Бубче и аз сьм руса по душа и по сьрце Wink )

Браво бе, компанията! Еййй, този град бил по-прочут от колкото си мислех! И за роклите сте писали и за мавруда..А Борянка ако се окаже, че имаме накрая и общи познати ще бьде вьрха.

Ментуш, добре че си тук! Hug Когато кажеш - сьм насреща.

Елинда, аз сьм писала някога за моите килограми и сигурно ще се повторя, ама нищо-качих 22 кг по време на бременността и се чувствах супер с това...Разхождах се като един кораб наляво-надясно. А сега няма и помен от тях. Така че споко!
А за чантите за болницата -можеш и без тях..За мен си беше цяло удоволствие да си ги подготвя-нямах тьрпение вече да дойде този момент. Та от 6-ти месец имах 2 готови чанти -една за родилното и една за след това.

Имена, които харесвам за момчета: Йонатан, Ами, Амир, Матан, Одед, Давид, Ор, Морис. Забелязах, че много бьлгари тук дават името Даниел.
За момичета- много ми харесват Ли, Лирон, Хейди, Ширли
_____

Албена, стискам палци за детенцето - дано да оздравява бьрзо! Praynig

# 168
  • T"A
Ти пък - кой не е чувал за Асеновград?  Wink Аз го знам с булчинските рокли  Simple Smile

Потвърждавам!

Абсолютно нераждала изглежда, човек би си помислил, че е взела да разхожда чуждо дете  Grinning
Аз за момче много харесвам Амит и Даниел, но и двете имена са срещани в родата на Ментов и не исках да се повтарят.

Тук има нещо такова - млади и стари имена. Напр. Хая е име на баба (то е и заради филма), в смисъл - по-често се среща в предишното на предишното поколение... Моето име - тоже така  Crazy На мен ми харесват и имена, които имат значение и на двата езика, напр. Рая е от рай на бълг., а на иврит - като приятелка...

# 169
Голямо благодаря, Мента! Blush Стига, стига, продьлжавай....Wink  newsm08

Елинда, аз сьм получила всичко чрез здравната каса, така че за сьжаление  не мога да ти бьда полезна...Мимкис сигурно знае.
А доколкото си спомням, ако скоро си направила битуах бриут - след около 6 месеца можеш да ползваш всички облаги. Та в твоя случай, живот и здраве, ще можеш ...Но най-добре иди в някой клон на касата и питай. Ти в коя каса си между другото?

# 170
Абе хора къде намирате домати по 3 шек ?! При нас са между 7-10 напоследък.
Мента според мен сигурно харчите по 2000 шек. за храна, защото на нас ни отиват около 2500 при положение, че не разточилстваме, но и не се ограничаваме. С 1000 шек. просто не мога да си представя как ще изкарете месец  Thinking.

За имена аз харесвам Маор, Гал, Тал, Нив, Янив, Амит, Идан, Бен, Лиам, Ноам....

Относно формите на Червиничко, доста модели биха могли да завидят на силуета и излъчването и.
А и на Ментуш хич не и личи да е раждала. Дааааааа, знам сега ще каже ама тук там кило- две.. това е защото беше много слаба преди да забременее.

Аз и с двете бременности качих малко около 6-7 кг. Но и двете бяха проблемни, та не съм еталон. Определено кърмещите майки свалят по бързо. Вторият път след като родих, тежах по- малко от преди да забременея.

# 171
   Като споменахте името Даниел, на нас това ни беше втория вариант, но като гледах бебо просто не ми идваше да го наричам така  Blush и двамата с мъжа ми без спорове се спряхме на Давид и според познати и приятели името му отива Grinning
    Елинда, нямах желание особено да пиша по въпроса, защото положението не е хич розово, не искам да те стряскам, но за туристи( такива като нас Peace) днешното положение е никакво ooooh!
     Не знам в коя каса е съпруга ти, но ние проверихме няколко и навсякъде е едно и също, ако нямаш лична карта, не можеш да си направиш застраховка покриваща бременност, дори и в частна компания като Арел например. Трябва 9 месеца преди това да си имала в същата,за да ти покрива прегледите при гинеколог само  Peace Пари за прегледи и изследвания никой не връща, за раждането се покрива от 80 до 100%, зависи от цената на болницата, но това при условие,че съпруга ти няма задължения за минали години към осигурителния институт(битуах леуми). Забележи срока за връщане е 18 месеца, така че предварително вие трябва да платите, защото иначе  от болницата отказват да дадат акта за раждане. Ние имахме уговорка да платим на 2 пъти, но в последствие ни отказаха и ни изнудваха да платим до 10 дни, въпреки,че мъжа ми беше дал чекове битахон и т.н. За късмет, битуах леуми им преведе парите до 10 дни и после ние чакахме болницата да ни върнат предплатеното около месец ooooh! Не ме разбирай погрешно болниците са на далеч по добро ниво от БГ, както и лекарския персонал, но бюрокрацията е навсякъде ужасна Sick  Наложи се да платим и първия преглед на бебето(300шекела), защото нямаше все още постоянен личен номер(заради сертификата,който задържаха в болницата, и се водеше по мен, не по баща си, тези пари, също не се връщат Peace
        За бременността аз как процедирах- Първите 3 прегледа ми бяха тук, всеки преглед е около 300-400 шекела, а феталната морфология от 600 до 1000 зависи къде се прави, изследванията обаче са много по скъпи, първите ми изследвания бяха колкото за билет до БГ. Първите месеци тук ,правих само ПКК, в БГ си бях 2 месеца 4-6 месец от бременността и там правих пак платено всички изследвания, прегледи и т.н. и в БГ се покриват малко неща за бременност от здравна каса Peace Като се върнах тук пак ходех всеки месец на преглед и основните изследвания само.  В 9-и месец ходих по-често, и за една фалшива тревога платихме 1000 шекела, не се връщат Peace Та това е в общи линии, не е евтино, но малкото човече е най-важно Grinning  Много мой приятелки в БГ са ходили само 3 пъти на видеозон и рядко са били на изследвания и имат здрави бебета, аз обаче правих много изследвания за да съм спокойна, всеки сам си решава как да процедира Peace
       Извинявам се, че спамя темата, но може на други мами да е полезно инфото Peace
      ПП. Самото раждане е 10 000 шекела +/- толкова плащат битуах леуми за 2 дни престой в болница

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 14:55 от mimkis

# 172
Мимкис, важното е, че вече е зад вас всичко това. Аз вярвам, че ще се наредят работите и дано да е по- бързо! Важното е, че сега си гушкате Давид.
Вярно има много Даниеловци сред нашенските емигрантски деца. И ние го спрягахме, но много Данита щяхме да станем из къщи, та не би... малко след мен роди зълва ми и те го кръстиха Даниел.
Значението му също е хубаво.

# 173
  • София
Елинда, не се заблуждавай, че в БГ ще родиш по-лесно, по-евтино или каквото и да е друго "по".  Naughty Тук, ако искаш да родиш в добра обстановка, трябва да родиш в частна болница. Аз и двата пъти раждах в Токуда и норманото раждане там + изследвания на бебето е 2000лв. За тукашния стандарт това да много пари, но поне получих насреща добро отношение, добро раждане, хигиена (една мама от отчетната беше писала, че докато седяла с контракции в коридора на Майчин дом видяла умряла мишка  Shocked). Та тези 2000лв са за така да се каже минимума - без епидурална, без самостоятелна стая - за тях се плаща допълнително. ХУбавото е поне, че докторите и останалия персонал не очаква от теб да дадеш "под тезгяха". Иначе в държавните болници в общия случай плащаш за екип - 5-7-900лв, апосле и на самия доктор.  Crossing Arms 
Така че миал, стой си в Израел на топличко. Леко бременеене и раждане и хич не му мисли!

П.С. В БГ наистина масово отиват да раждат с един сак багаж. В държавните болници, някои, ти искат дори да си носиш конци, ако се наложи да те шият  #Crazy Иначе аз и двата пъти отидох с дамската си чанта, в нея прибрани минимум тоалетни принадлежности.  Peace Е, в нашата стая имаше една жена с пътническа чанта, подобна на тази, която аз пълня като ходим на почивка  Joy

# 174
      Ilka, и аз това съм отбелязала, че в БГ също си плащах, но там проследяването на бременността е по-евтино, за сравнение, пълните изследвания, които ми искаха тук бяха около 800лв на частно(в БГ не се правят изобщо, пример- хормони на щитовидната жлеза, антитела за редица болести и т.н.), а в БГ 130лв в Цибалаб Peace  За раждане не съм и мислила да раждам в БГ, лично решение. Peace

# 175
  • Някъде там...
Мимксиче, извинявай, че те върнах към тези лоши спомени, но дори и при добро желание нямаше как да извадя тази информация  Peace Знаех, че е зверски скъпо, но не очаквах, че е чак толкова  Tired Ние и за това се пазим, поне тази бюрокрация да избегнем  Tired Иначе се предполага, че от от февруари месец ще имам здравни, но пак зависи колко са бързо в Битуах Леуми...писна ми вече  Tired
Тали, при нас в царханията доматите са 3,99 , краставиците- 4,99...
Хубав ден ви пожелавам  Hug

# 176
    Борянче, не исках да пиша да не стряскам точно с цените Peace Ти не се плаши, аз през цялата бременност си повтарях, че всичко ще е наред, всичките тези проблеми са дребни кахъри, важен е крайния резултат както отбеляза и Тали. И само да допълня за Елинда, че аз съм по-принцип болнава за това се налагаха допълнителни изследвания Peace, астма, леко прескачащо сърце и т.н. Tired

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 16:07 от mimkis

# 177
  • Някъде там...
А аз не се плаша понеже от утре започваме разправиите с Бетуах Леуми  Tired А и преди да завършим ученето няма шанс за деца, това е поне още 1 година в най-добрия случай  Confused А иначе ти си правя, съкровището, което имаш в ръцете те кара да забравиш всички трудности  Heart Eyes
Само на мен ли ми се струва, но бебетата се растат със страшна скорост  Rolling Eyes
Аз трябва да изчезвам на даскало, спи ми се и ми е студено  Tired Вече май взех да се скапвам, нямам неизчерпаема енергия като преди  Thinking

Тали, да ти изпратя колет някое кило доматки Simple Smile

# 178
    Благодаря на всички за имената.  На 31.01. съм на фетална и доктора каза, че тогава ще се види пола с по-голяма точност.  Женско име и ние си имаме, даже няколко, но за мъжко-нямаме нито едно. Посочените от вас имена, не че не сме ги чували, но като започнем да мислим - не се сещаме за тях.  И много от тях ми харесаха.  Така, че на 31-ви ще дискутираме с таткото вашите преложения.
   Относно моята битуах бриут:   Живея тук от 2г и половина.  Карахме я на т.н. семейни начала, ходихме всяка година на интервюта и ми подновяваха визата и разрешителното за работа.  През целият този период, мъжът ми плащаше в Арел и на няколко пъти се възползвах от правата си без проблем.  Когато стигнахме до момента и двамата да искаме дете, ни стана ясно, че ще е по-добре ако узаконим отношенията си.  След като се разписахме в БГ, започнахме с опитите.  Не вярвахме, че ще се получи така бързо, защото годинките ни не са никак младежки - аз съм на 35 а той е на 40.  След като вече се получи, си мислихме, че можем да получаваме някаква отстъпка или нещо от Арел, тъй като 2г и половина съм към тях.  Ама не можело.  Поеха само първият ми преглед при гинеколог- т.е. да се установи бременността и толкова.   През април очаквам да получа оранжевата си карта и някъде от ноември ще мога да се ползвам с права пред Битуах Леуми. Не е приятно всичко това, нервихме се много в началото и още ще се нервим с бюрократщината и тукашните закони,  но нито за момент не сме
съжалили.        Мимкис, благодаря ти много за изчерпателната информация. За изледванията и аз разбрах вече колко са скъпи.  Започнах да си записвам и смятам в една тетрадка: кръв +урина 1200шк и още едно кръвно изсл. за вируси- 920шк, феталната ще ми е по 900 и т.н. Но в крайна сметка, както и вие казвате, важен е крайният резултат.

# 179
Елинда, твоето питане за имената ми припомни, че преди около година  аз влетях в темата с този въпрос.  Embarassed
Когато раждах Девора в Окръжна в началото на април постъпих с чанта, предварително подготвена според списъка, окачен на входа на отделението. Тогава той включваше предимно превързочни материали и дрешки за бебето, мокри кърпи и памперси, лични принадлежности. До колкото знам в момента е "обогатен" и подобно на АГ вече искат от бъдещата родилка абокати, спринцовки, конци, 2 комплекта памучни пелени за бебето (които остават в болницата), масло за бебето HIPP(!!!) и т.н.= на около 200 лв. Rolling Eyes Някои неща са безумица, за другите ги разбирам - казват, че нямат пари, но мисля, че заплатите си ги получават редовно...Отношението на персонала, обаче, няма как родилката да си го "донесе" от вкъщи, за да е спокойна, че и в тази насока се е подсигурила. Чист късмет си е да попаднеш на загрижени медицински лица. Аз май бях сред късметлийките, а и тъй като съм здравно осигурена, не съм плащала нищо за раждането (тогава цените за избор на екип за секцио бяха 460 лв., а за нормално раждане - 400 лв.).
Мента, на тези овесени блокчета им се каня от известно време  и щом казваш, че са сполучливи, ще взема да ги пробвам и аз. Peace

Общи условия

Активация на акаунт