Израел-52

• 37 823
  • 739
  •   1
Отговори
# 75
  • T"A
Илче, възможно е в Ерусалим да са по-приветливи хората, ерусалимци обичат да го натъртват, когато идват в Тел Авив (с което аз никога не съм се съгласявала обаче, защото си мисля, че и тук, в общи линии, хората помагат и не гледат да те прецакат - поне не на ниво ГТ). Но ето, че с количката сама ми е много трудно  Sad (ако сме двамата с мъжа ми няма проблеми).

Но за билета и ние бяхме в шок!

В София пътувах само в тролей, но бебето беше в слинг, направи ми добро впечатление, че хората ми отстъпиха място да седна Simple Smile

# 76
  • София
При по твърдите теста се ползва амонячна сода, защото тя има малко по силно действие от содата бикарбонат. Действително докато е топло изделието се усеща остатъчен аромат на амоняк, но след пълното им изстиване той изчезва.

Ако не я предпочитате - ползвайте бакпулувер (някъде съм чел, че ако той ще замества амонячната сода трябва да е с удвоеното количество предвидено за нея, ама не съм сигурен).

За брашното с набухватели нямам представа какво е съотношението брашно - набухвател. Затова ако ме питаш мен си ползвай обикновенно брашно и си добави набухвателя според рецептата, защото понякога вследствие на съхранението набухвателя в готовите смеси загубва качествата си.

# 77
  • София
Мента, в София наистина малко са се поочовечили пътуващите. Аз като бях бременна редовно ми отстъпваха място, като съм била с Ида - също. Но просто самите превозни средства не са пригодени за колички, било то инвалидни или детски. Имам приятелка, която живее близо до Южния парк и пробвахме на няколко пъти да излизаме заедно. Аз хем имах по него време директнен транспорт - трамвай, до там, но като застанех на спирката с количката и почвах да се оглеждам има ли някой младеж под ръка да ми помогне като дойде трамвая. Случвало ми се е да пропусна трамвай-два докато дойде подходящ или докато не изникне някой да помогне, че иначе все пенсионери се возят  ooooh!

# 78
  • Sofia
Момичета,

Предстои ни след два дена пътуване до Израел - Тел Авив-Йерусалим-Мъртво море-Назарет. Дали може да ме ориентирате за времето, за да си вземем подходящи дрехи и да не мъкнем излишно багаж?

Благодаря и Весели празници на всички!

# 79
  • T"A
Tari Tasartir, топло е  Simple Smile В момента термометърът показва 21.6оС на сянка, става дума за района на Тел Авив. На Мъртво море ще е по-топло, в Ерусалим и Назарет - по-хладно. Вземете си връхна дреха (от сорта памучно яке с подплата или без, ако сте с по-плътна блуза), вечер застудява, но дните са слънчеви и приятни (аз излизам с тениска и дънки). Обувките - без подплата най-добре, нещо леко.
За края на седмицата се очаква температурите да паднат с 3-4 градуса, не повече, и щяло да се заоблачи  Peace
Бих опреличила сезона с българската пролет...  Peace Ако има изненадди - най-много да завали дъжд (да препръска)...

Весели празници и да се наслаждавате на всеки миг от екскурзията! Grinning

Илка, все едно си описала моята ситуация (1 към 1), само дето моята приятелка е тук на един хълм, а не в Южния парк... и съм така блокирана, че утре, за да я посетя, трябва да оставя бебока на свекърва ми, колкото и да не ми се иска...
(и тук през деня хората, които ползват ГТ, са обикновено възрастни)

# 80
  • София
Мента, а такси?

# 81
  • Sofia
Mentha,

Много благодаря за бързия отговор!  bouquet
С нетърпение очаквам да се запозная и с този край на света.
(специално на теб благодаря за рецептата за Гвиниоти, които правя вече някоко пъти, и се надявам да опитам и оригиналите им в Израел)

# 82
Tari Tasartir, в момента времето е супер, но в четвьртьк ще стане облачно, а в петьк, сьбота и неделя - валежно...Sad Дано да не са познали. Живо се интересувам, че и аз чакам гости от БГ за Нова Година...
Можеш да следиш ето тук:
http://sinoptik.bg/?tid=20&oid=100&lid=100293394#d01.01.2011

Мента, останах в шок за билета Shocked. Не сьм се возила все още с количката и честно - нямам и желание. Ако трябва да се плаща и за количата - то тогава цената ти излиза като с такси.
Но чух, че някои от автобусите (не всички, само определени номера)имат платформа на предната врата - трябва само да помолиш шофьора да я пусне.

Нямам много време сега да пиша, но ви чета. Чао и хубав ден  Hug

# 83
  • T"A
Тари, във всяка фурна, като питаш за гвиниот, ще ти предложат поне два вида, мисля  Hug Но домашните са най-вкусни  Wink

Илка, шубе ме е да го кача в такси, защото това означава да пътува без да е обезопасен  Confused много майки поемат този риск, то понякога и човек няма избор, но аз още не смея... Ние взимаме колата от време на време, но предимно с автобуси пътувам. Допускам, че с влак ще ми бъде по-удобно и скоро и това ще пробвам, но пък с влак пак си ограничен до няколко точки, до които може да пътуваш  Thinking Другото, което си мисля, е  да взема един маккларън, който се сгъва като чадър, това пак ще е улеснение (чикото ми е тежко за такава маневра)...
Ти с каква количка си между другото?

# 84
  • София
Ние сме с Хане:
http://slunce-bg.com/product/215/jane-slalom-pro-travel-system-3 … -amazon-j04-.html
и съм страшно доволна. Какво ли не е видяла тази количка.  ooooh! Със самолет е летяла, по автобуси, трамваи, влакове ... Де що има транспорт сме го изпробвали, без морския де. Бутам я вече трета зима. На сняг се държи просто перефектно, което за БГ е важно, защото зимата често задминавам разни закъсали майки с по-леки колички. А на дупки и павета няма равна, управлявам я с една ръка, а с другата си пия какаото  Whistling Но както казах не е най-удобната за сгъване, защото трябва синхрон между двете ръце, но това да й е кусура. На всичкото отгоре я взехме с две години гаранция и миналата есен ми смениха цялото шаси, защото влязох в една дупка и счупих една незаменима част, ама се водим вип клиенти на магазина и се уредихме с ново шаси за тяхна сметка, въпреки че според мен аз си бях виновна  Embarassed
А, Мента, ти не можеш ли да вземеш коша за колата и с него да пътувате?  Thinking
иначе ми е ясно защо не искаш да поемаш риска да пътува малкия необезопасен.  Аз си мислех, че в БГ шофьорите карат като луди, но след като видях в Израел какво е вече дори през ум не ми минава да се оплаквам  ooooh!

П.С. тук вали сняг на парцали. Ако успея да приспя Идата ще ти щракна два-три балконски пеизажа, да оплакнете очи Wink

# 85
Мента, на няколко пъти  споменаваш, че захранваш малкия с твърда храна. Стана ми интересно какви точно храни му даваш и по какъв начин ги поема.
За щастие не ми се е налагало да ползвам градски транспорт, когато съм с бебето навън, но съм се замисляла как бих се справила сама с количката....ами никак. Confused  newsm78 Сигурно щях да помоля за помощ, защото иначе ще е почти невъзможно да се кача в автобуса.
Дори влизането в магазините във Варна е проблем, защото не всички имат рампи, а тази, която е на входа на Окръжна е толкова стръмна, че никога не съм я ползвала, а просто ... грабвам количката ведно с беба в нея и я качвам 10-12 стъпала. Само веднъж ми се случи един мъж сам да предложи помощта си.  Blush

# 86
Мента,и на мен ми стана интересно как захранваш малкия.Когато ти остане време,би ли обяснила,че и мен това ме чака.

# 87
  • T"A
Момичета, захранвам по метода на Рапли - отбиване, водено от бебето (baby led weaning). Всъщност не точно по нейния начин, защото е малко радикален, но спазвам препоръките, които Фата от форума е превела от холандски в блога си: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=529928.0
На мен ми идва много интуитивен, не е нещо затормозяващо, но все пак и детето отговаряше на описанията за готовност, както ги дават по книга, това много ме облекчава...

Започнах с банан, броколи, после морков, круша, тиквички, давах му франзела да си чеше зъбките, постепенно минахме на по-манджеста храна - ориз със зеленчуци, днес баща му му беше направил кюфтета в доматен сос с тиквички; за сандвичите вече май разказах.. и така  Simple Smile Яде по малко, но се храни сам. 

---
аз се сетих кое ми беше най-трудно в София (освен разбитите улици) - да сваля количката по тези рампи на стълбите в подлезите - кошмар  Crazy

# 88
  • Някъде там...
Да ви кажа ли какво става след като си въведеш 3 пъти грешен пин???Банкомата ти гълта картата  #Cussing out Сега ще чакам 10 дни за да ми я върнат  Tired Де да беше само това..., но нямам нерви да се оплача  Tired Както и да е оплаках се та лека нощ  Hug

# 89
  • T"A
Бубе, и на мен ми се случва да забравя паролата, обаче си знам за 3-те пъти грешно въвеждане и не съм стигала до там...  Confused
Знаеш ли трика със записване на паролата в телефона?

Илка, не става със столчето, става много тежко. Като беше по-малък, ми се случваше да излизам така, но сега вече не е по силите ми... а и той няма да търпи да го сложа там (вече е голям и иска да гледа)

Намерих една статия, която ми беше интересна - за юдаизма и кърменето: http://www.greenprophet.com/2008/12/breastfeeding-judaism/

Мъничко червеничко ще се окажа права за застудяването  Sad днес вече беше мрачно навън  Confused

Вчера, точно като са съобщавали за влака, не си бях вкъщи и съм изпуснала подробностите. Бях оставила малчо на свекървата и Ментов го прибрал от там прегладнял и недоспал.  Rolling Eyes Голяма е на приказки, но с действия така и не успя да ми спечели доверието.

Общи условия

Активация на акаунт