Израел-52

• 37 762
  • 739
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Така така, той Люлин ако ме питате мен си е съвсем отделен град и няма нищо общо със София. Даже като тръгнеш нали от Люлин към София по "новия път" и като излезеш от Люлин след тунела си имаше надпис "Добре дошли в София".

hahaha

Авива, щях и още да ти пиша, но ми изникна нещочко на момента и после забравих. За брит милата и за реакцията на по-голямото дете - в нашия случай мисля, че Ида нищо не разбра, ама как и да разбере, нали е само на 2  Thinking Но пък всички и до сега ни бъзикат как Ида на брита в синагогата е повтаряла само "ша го бием"  Joy Joy Joy Иначе за половото равенство - то къде ли го има?  newsm78

Мерси много и за информацията за изследванията. Интересно ми беше   bouquet
влязох в сайта, който е дала Мента, ама пусто нищо не разбирам от този език, само успях да налучкам да вкарам родителите ни. и излязоха едни писания ....  ooooh!

а, между другото, говорейки си по-рано за обриви, алерги и т.н. днеска бяхме с дребен на преглед и говорейки си с педиатърката стигнахме до извода, че на Йоси проблема му май идва от хумуса  newsm78

# 496
Авива, аз съм блондинка и имам нужда от малко повече обяснения...Wink Трябваше ми малко време, за да  разбера, че питаш за това от самото начало. Радвам се, че съм ти била полезна.
А и темата за мен съвсем не е изнервяща. Не искам да стават недоразумения.
Ти питай, а аз когато не знам ще си кажа без бой  Simple Smile
Между друго ти знаеш ли иврит? Питам те защото мисля, че ще ти е много по-интересно да четеш Библията в оригинал. Ще откриеш много любопитни неща, които се губят при превода...

За Сара и Авраам например:
Според Битие 17:15 Бог променя името на Сара (добавя буквата хей)като част от договора им. До тогава Сара се е казвала Сарай(в превод "моята принцеса"). А така тя става Сара -което означава "дама", "господарка", "принцеса" и обозначава много висок обществен ранг.Което няма как да знаеш, ако не знаеш иврит.Има неща, които не се казват с думи. В библейски времена промяната на името е било нещо изключително важно и е символизирало сключване на обет. Т.е.благословението на евреите е и поради Сара. А сина по обещание е обещан и на нея, чрез сключването на този договор.
Уф, дано да ме разбереш...

А предела в родословието по майчина линия се определя в зависимост от това кой пита. За дьржавата Израел има един предел, за ортодоксалните е друг , а за нацистите е трети....
Доколкото знам ако пра-баба ти е еврейка теб също ще те признаят тук, но разбира се преди това ще направят нужните проверки.Защото през 90-те години са дошли един куп хора, с фалшиви документи за измислени пра-баби...Та така

А на теб каква ти е връзката с Израел? Извинявам се, че питам, все нямам  време да попрочета..

# 497
И при нас имаше страшна градушка със слънце.Странна работа... newsm78

Ментуш, има ли шанс да се окажем по-наблизо една до друга...? Ха, дано, де!
А тази Ади Ашкенази е толкова сладка бременна...Много я харесвам. Не знаех , че чака дете. Много се зарадвах и на Натали Портман

Тали, страшни работи са това с риталина... Sick Направо опитни мишки

Мимкис,
Hug благодаря много, ама да знаеш колко много не знам...

# 498
  • София
Доколкото знам ако пра-баба ти е еврейка теб също ще те признаят тук, но разбира се преди това ще направят нужните проверки.

абсолютно вярно Peace

днес цял ден се занимавам точно с такава проверка.  ooooh!

МЧ, а на теб от къде са ти всички тези знания? направо ми "скриваш топката".   bouquet

# 499
Илка ме изпревари - тъкмо щях да  smile3501 за знанията на Червеничкото ( не успях да открия емотиконче на човече, което смирено и с уважение да се покланя  Rolling Eyes, та за това го заместих).
Татянка-бърборанка отдавна не е навестявала темата... newsm78

# 500
Така така, той Люлин ако ме питате мен си е съвсем отделен град и няма нищо общо със София. Даже като тръгнеш нали от Люлин към София по "новия път" и като излезеш от Люлин след тунела си имаше надпис "Добре дошли в София".

hahaha
 Но пък всички и до сега ни бъзикат как Ида на брита в синагогата е повтаряла само "ша го бием"  Joy Joy Joy
Joy  Joy  Joy  hahaha

Ох, големи смехове  Laughing!

Позволих си да занимая част от списващите тук относно промяната на имената на Авраам и Сара, по повод предстоящо контролно. Искам да ви споделя отговора на въпроса, така както го учат във втори клас  Laughing. Добавя се буквата хей, защото така Господ влиза в тях. (на иврит буквата ה написана с апостроф `ה се използва за съкращение на Бог-  אלוהים)

# 501
   Червеничко, завиждам ти  Blush, на мен много ми се иска да знам иврит на такова ниво, че да чета оригинала, но докато агадата за песах ми е трудна Embarassed едва ли ще се опитвам.
    Тали, във втори клас ли това учат, много интересно Grinning
     Илка, посмях се с Ида, уникална е : Laughing
Цитат
Татянка-бърборанка отдавна не е навестявала темата...
да и доста други..

# 502

Тали, във втори клас ли това учат, много интересно Grinning

Мда.. по  ред на номерата- съзаването на света, Адам и Ева, Кайн и Авел, Вавилон, Ноах, Авраам, Сара, Агар, Ишмаел, Ицхак (сега в/у житието, битието и обрязването на последните ща правят контролно  Laughing).
Хубавото е, че го учат като приказки. На едната страница е написано в оригинал, на другата е обяснено на иврит  Mr. Green, написани са непознатите думи и има картинки.

И докато сме на учебна вълна- да ви кажа какво домашно по музика прави сега второкласника: трябваше да чуе "Зима" на Вивалди и да нарисува картина според музиката  Grinning, рисуваме ветрове, снегове, дъждове и бури  cold   umbrella

Последна редакция: пн, 07 фев 2011, 18:08 от Tali Dan

# 503
  • T"A
Аз още помня, когато Меди учеше тази материя, а вече е дошло време да учим и с Вик  Grinning

Мимкис, ако искаш да четеш в оригинал - единият вариант е наистина с детските учебници по Танах, а другият - двуезичните издания, напр. аз имам такова от едната страна на иврит оригиналът, а от другата - преводът на руски. Само че моят руски е на такова потресаващо ниво, че по-скоро от иврит си превеждам написаното на руски, отколкото обратното  Laughing
Мерси много и за информацията за изследванията. Интересно ми беше   bouquet
влязох в сайта, който е дала Мента, ама пусто нищо не разбирам от този език, само успях да налучкам да вкарам родителите ни. и излязоха едни писания ....  ooooh!

Аз неслучайно не исках никакви изследвания да си правя. Невежеството наистина понякога е благословия (ignorance is bliss)  Mr. Green

, ако знаеш само колко обичам Тел Авив, но ще се отдалечаваме по-скоро...

# 504
Момичета и момчета,
Сега говорих с Цвети. Каза, че операцията на Габи се е състояла днес.
Отнела е 4-5 часа и според думите на доктора е успешна.  Вече са в реанимация.
Ох, дано да оздравява бързо това сладко, хубаво детенце!  (pray)

# 505
Опаа , довтасах  Laughing

Сега се прибирам от работа , капнала съм направо  ... София е супер тъмен град особено малките забутани централни улички , ако не си се бил като малък забрави  Whistling И постоянно срещам уриниращи хора на публични места  Tired Много просташко ми идва  Whistling ( понеже се прибрах пеша и споделям впечатления  Laughing )  В вашите населени места как е нощното осветление  Thinking

Почвам за хубавите работи , няма как да не започна със слънчицето Ида  hahaha Joy , Илче да ти е жива и здрава и много да ви радва  Wink Хубаво се посмях  Grinning
Цитат
а едната страница е написано в оригинал, на другата е обяснено на иврит

Joy Joy
Цитат
Вивалди и да нарисува картина според музиката  , рисуваме ветрове, снегове, дъждове и бури
Ей това му викам хубаво упражнение по музика , нас едно време преди не чак толкова много лета , ни караха да пеем и тактуваме  Tired Никво въображение , ни'ква душевност  Laughing

МЧ абе не е щото си блондинка може би и аз понякога не обеснявам както трябва , радвам се че не ти е неприятно   bouquet Grinning  Не зная иврит . С моя иврит първоначално нещо не случих на точните хора в точното време  Joy Нямаше много желаещи и не се знаеше дали ще има курс , а после малко немокаят работа . Работа едно друго , но все си го имам аз на сърцето  Blush   А иначе с Израел какво ме свързва - когато открих темата бях още млада и зелена , надъхана бях да хода казарма , знаех ,че имам някаква там пра баба еврейка ,която е , но в семейството никога не е било на 1ва линия . Обсъждало се е  в линия - Израел - жените ходят казарма - аа знаеш  ли ,че имаме една баба еврейка нейде  там и толкоз .  Laughing  Но аз съм тъй като съм доста напред като поколение , не съм се имала за еврейка , то ако има нещо много малък процент , просто ми се е искало ако има шанс за ходенето в казарма да ме улесни таз пуста връзка  Laughing

Ако пропускам нещо или някой - извинете , ще се връщам  , ще дописвам , само да си метна един душ ,че не се понасям , много прах много чудо , а днес времето вън хем прекрасно  Wink

Илчее за  какви документи те тормозят бре душа  Crazy

# 506
Благодаря ви момичета за всички похвали!  Blush Но не мисля че са ми кой знае  какви познанията, даже напротив...
Всеки един може да ги научи тези неща, стига да потърси малко информация. А инфо има навсякъде. Пълно е.Не е като едно време.

Мимкис, аз изобщо не претендирам, че знам иврит на такова високо ниво...Даже съвсем не.  И когато започнах имах голямо шубе, че няма да разбера нищо. Но не е така. Голямо удоволствие си е.Разбира се,  Танаха на английски и литература с обяснения определено са ми помагали и ми помагат много.

# 507
Момичета и момчета,
Сега говорих с Цвети. Каза, че операцията на Габи се е състояла днес.
Отнела е 4-5 часа и според думите на доктора е успешна.  Вече са в реанимация.
Ох, дано да оздравява бързо това сладко, хубаво детенце!  (pray)
От цялата си душа се моля за това!  Praynig Praynig Praynig

Червеничко, на какъв тел. номер се свързваш с Цвети? newsm78

Мента, ти сериозно ли би живяла година в пустинята? Rolling Eyes А относно местенето от едно място на друго...ами...не знам вие как се справяте с багажа, но аз колкото и да го редуцирам, пак остават много неща, с които не мога да се разделя, други пък са в графата "все някога може  да потрябват", а кашоните с книги си ме следват навсякъде (но как тежат само!).

# 508
  • Някъде там...
Аз Танаха на български няма да седна да го чета а вие в оригинал  Shocked
А добър вечер, наминах само да видя здрави ли се и се мятам да спя  Tired Тут днес ме вдигна в 4,30 аз пък видях, че е 5,30 и викам за какво да си лягам като след 30мин ще се разсвири часовника. И седа си аз пуля се ама часовника не свири, станах накрая аз и какво гледам то 5,05  Crossing Arms Та имах малко дълъг ден а утре ме чака още по-дълъг...
Ментуш, на кафе ти гледах, път видях към град на който името му започва с Х и завършва на айфа  Mr. Green Няколко годинки там ще живеете  (докато намеря някой друг на който да досаждам)
Тук цял ден си валя тихо и кротко  Heart Eyes
Стискам палци за малката душичка, бързо да се оправи и да не и се налагат болници повече  Praynig
Анди, при нас е много осветено а баскетболното игрище си има вечерно осветление и децата като се наиграят загасят.
Друго не се сещам, спи ми се  Tired
Лека нощ и мммммм за който има сила розови нощи

# 509
  • София
...
Ментуш, на кафе ти гледах, път видях към град на който името му започва с Х и завършва на айфа  Mr. Green Няколко годинки там ще живеете  (докато намеря някой друг на който да досаждам)
...

Мдаааа а пък аз тука хвърлях нали боб после гледах на леща и накрая на варен ориз със стафиди и се някакви градини ми излизат там в Хайха ама нящо като на Бахайски ли саааааа, Бахамски ли не мога го разчета убаво, че ориза ми се развари.

Общи условия

Активация на акаунт