Резултат при болест на Даун?

• 128 279
  • 740
  •   1
Отговори
# 480
Ами не съм била свидетел и не знам как е възможно по принцип, но все пак хора правят изследването, а и вероятността за достоверен резултат при изследването е около 99,5 или нещо такова, никога за никое изследване е е на практика 100 % така че...

# 481
Ами не съм била свидетел и не знам как е възможно по принцип, но все пак хора правят изследването, а и вероятността за достоверен резултат при изследването е около 99,5 или нещо такова, никога за никое изследване е е на практика 100 % така че...
Точно така е, гледах една графика за резултати от амниоцентеза по отношение на синдром на Даун, съотнесени към реалните данни - родени деца или хистология на плода. Имаше както неоправдани аборти на здрави деца /при което амниоцентезата е показала, че уж са със синдром на Даун/ Cry, така и родени деца със синдрома, които според резултатите от амниоцентезата, би трябвало да са здрави. Като процент грешката е към 0,05% в двете посоки. Едва ли бих могла да намеря графиката, за да ви я покажа, беше в една докторска дисертация на унгарски лекар, но след като я прочетох, казах на мъжа ми, че не ме интересува резултата от амниото, при наличие на възможност за грешка и чувството ми, че бебето ми е здраво, аз аборт няма да направя. Слава Богу, не ми се наложи такъв избор.

П.П. Вероятно грешката идва от това, че хромозомите се броят от хора, поне така разбрах от генетичката, която ми прави цитогенетичния анализ. В 21 ч. вечерта ми се обади за да каже, че е преброила хромозомите /46 бр./ в 56 клетки и в тях няма проблем. За другия ден й оставаха още 44 клетки /пак умножено по 46/ - смятайте какво взиране в микроскопа е. А на месец прави по 200 такива анализа /не знам сама или заедно с колежката й става тази цифра./ Да ме простят професионалистите /в случай, че се появи някой/, ако обяснението ми е прекалено лаишно, но това разбрах. Wink

Последна редакция: пт, 13 апр 2012, 12:54 от Ванилия Канелска

# 482
Не ми се иска да мисля, но като знам на работа ежедневно колко грешки се допускат и като имам предвид това което е написала Ванилия Канелска, както и че доктори, лаборанти и други подобни също са хора, вече си мисля, че друг път няма да се подложа на такива изследвания.

# 483
  • София близо до Витоша
Не ми се иска да мисля, но като знам на работа ежедневно колко грешки се допускат и като имам предвид това което е написала Ванилия Канелска, както и че доктори, лаборанти и други подобни също са хора, вече си мисля, че друг път няма да се подложа на такива изследвания.

Момичета , тези изследвания освен притеснения  и главоболия .........През декември си направих задължителното изследване за синдром на Даун , резултата беше 1:300 . Втора бременност при живо и здраво родено момиченце ,което е вече на 2г. и 8 мес.Като видях резултата това бяха едни от най-кошмарните ми дни. Веднага ми казаха да отида на ФМ ,за да се види дали всичко е наред с бебка. Двата дни от изследването до УЗИ - не знаех  къде се намирам.Отидохме в Фемина със съпруга ми , казаха че всичко си има и на този етап не се налага амиоцентеза . Единственото което искам е децата да са ми живи и здрави .

# 484
Не се паникьосвай предварително ,аз писах по на горе моят кръвен тест беше 1:10 ,но амниото показа че бебето е добре.Лекаря не ти ли обясни ,като правил ФМ за бебчо!? Hug Hug Hug

# 485
Здравейте, момичета,   Hug
кой резултат има най-голямо значение: резултатът на бременната жена за болест на Даун или биохимичният риск за болест на Даун?

# 486
  • София
Моят лекар искаше амнио на база на резултата за биохимичния риск + плацентарен протеин резултат.

# 487
Биохимичният ми е най-висок     Sad, жалко

# 488
Дай си тук резултатите, да ги погледнем и ние.

# 489
  • В две мънички очи...
Преди по-малко от година едно момиче от МА караше стажа си в генетичната лаборатория на МД и разказваше за случаи в които лаборант е трябвало да отговори на телефонно обаждане по въпрос свързан с наследяването на болест. Отговорили са му, че трябва да си направи изследване, за да му кажат, само че в медицината отдавна било открито, че за конкретния случай няма наследяване и е излишно да се правят изследвания. Така че риска да има грешен резултат си е повече от 0.05% според мен.
И друг път съм споделяла мнението си, че това изследване според мен е излишно.
Стреса който се изживява при един резултат като 1:30 си ми остана като единствения неприятен спомен от цялата бременност и раждане.

# 490
БХС ли или самото амнио?

# 491
Напълно съм съгласна с Ysabell, откак минах амниоцентезата вече не искам дори да ходя на доктор, нито пък да ми гледат бебето на видеозон, просто знам че всичко е наред, колкото и банално да звучи, бременея си и се чувствам чудесно, а и да си кажа, изживявам толкова нови неща, че гледам да не си спомням кошмара около моя кръвен тест и притеснението през което минах. Както вече съм казвала, не бих се подложила отново на подобно нещо, но бременността ми е първа и не бях наясно какво да очаквам. И откак си дадох сметка, че всяко изследване се прави от хора, вече нямам чак такова доверие на изследванията. Момичета, ние сме бременни, а не болни!

# 492
Амнито показва хромозомни дефекти. Аномалии на сърцето например, мозъка или бъбреците могат да бъдат видяни само с ултразвуково изследване и аз не бих се лишила от него.  Simple Smile

И да, изследванията се правят от хора и грешки се допускат. Но заради незначителен процент от 0.0... не мисля да отхвърлям с лека ръка всичко. Имам две познати - едната отказа амнио и сега гледа силно увредено дете, другата направи и махна също такова. А и подобни примери - милион. Исках само да кажа, че е хубаво, че медицината вече е напреднала дотолкова, да предлага тези опции за предварителна информираност, а иначе всеки сам си преценява дали ще се подложи или не. Просто личното ми мнение е, че не бива с лека ръка да се отхвърлят изследванията и резултатите които носят.  Simple Smile

И не, ние не сме болни, така е, но бебетата може да са и е хубаво да се знае  Hug

# 493
Амнито показва хромозомни дефекти. Аномалии на сърцето например, мозъка или бъбреците могат да бъдат видяни само с ултразвуково изследване и аз не бих се лишила от него.  Simple Smile
Така е. Освен това при амниоцентезата се проверяват само 8-9 от възможните хромозони аномалии, няма как да се провери всичко, затова ФМ в никакъв случай не е излишна.

# 494
Здравейте, момичета,   Hug
кой резултат има най-голямо значение: резултатът на бременната жена за болест на Даун или биохимичният риск за болест на Даун?

Крайния резултат за риска от Даун се определя въз основа на биохимичния скрининг и други данни като възраст, размер на НГ, наследствени заболявания, тютюнопушене и т.н. Но както много пъти сме го коментирали, това изследване не е диагностично, а чисто статистическо, така че не бива да те стряска излишно, доколкото е възможно  Simple Smile.
Иначе и аз съм съгласна, че е хубаво медицината да ни предлага възможности за откриване на аномалии, а всеки сам да прецинява колко и какво би понесъл  Peace  А за БХС то съм по-склонна да мисля, че е излишно изследване, тъй като резултата може да бъде доста подвеждащ - както фалшиво-положителен, така и фалшиво-отрицателен за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт