Резултат при болест на Даун?

• 128 025
  • 740
  •   1
Отговори
# 165
Мedimed, много е деликатна ситуацията ви и аз не знам кое е правилно, но ще споделя личния си опит.
Хорион-биопсията дава фалшиви резултати - положителни и отрицателни, особено ранната биопсия и в случаите на Даун. Така ми каза един от многото ФМ-генетици, с които се консултирах - синдромът бил много коварен, в смисъл прикриващ се, и най-сигурно се диагностицирал с амниоцентеза.
По учебник фалшивите резултати от хорион-биопсия били 1:1000. Аз се оказах точно от тези единици - в 2 от 20 клетки имаше допълнителна 13-та хромозома /синдром на Патау/, сто пъти по лош от Даун, защото бебето няма никакви шансове за живот.
Веднага ми направиха амниоцентеза. Оказа се, че бебето е напълно здраво, изследваха го за 8 от най-тежките генетични болести. Всичко това ми костваше месец и половина болезнено чакане на резултати от двете изследвания /но в БГ стават доста по-бързо/ - можех да си го спестя, ако бях отишла направо на амниоцентеза.
Силно се надявам и при вас тревогата да е фалшива! Hug

# 166
  • Малта
Вани, колко ме радват думите ти ако знаеш  Hug Виждам че при теб бременноста още продължава, за това ти желая удпешен финал и най-здравото и щастливо бебе !

Благодаря също на Инката и Джун, за подкрепата.

Ще се радвам ако и други мами пишат и споделят, това много ми помага и успокоява  Tired

то явно и амнио ще се прави ... пък аз бебетата много си ги искам здрави и двете  Praynig

# 167
medimed, да се включа и тук с едно въпросче - къде си ходила за мнение, говори ли със специалист? Ако не си ходила в Майчин дом в Националната генетична лаборатория, отиди и потърси проф. Кременски. Невероятен човек и много добър специалист. Послушай неговото мненеие относно хоронбиопсията, амнио-то и как стоят нещата при близнаци. Мисля, че напълно може да му се довериш относно това колко да изчакаш и коя процедура е по-добрата.
По-нагоре Evita_Peronski беше с Даун 1:5 и то при ранен и късен БХС, а сега е мама от 10-тина дни на една прекрасна Рада Simple Smile ! Стискам палци да се окаже фалшива тревога и знам, че е трудно да повярваш в това, когато се касае до теб и твоето бебе, но преди всичко бъди спокойна заради малчовците и те очакваме тук с добри новини   bouquet !

# 168
  • Малта
Джун, при д-р Стратиева и д-р Янкова от МЦ Св. Петка ходих, защо това е едно от малкото места на които правят ФМ и БХС на близнаци (поне така ми беше казано от моята АГ).

То за хорион май няма смисъл пак да правя, навсякъде чета, че амниото е по-точно, даже от лабораторията Геника, като ми върнаха пробата така ме посъветваха  newsm78

По-гадна ми е ситуацията, какво правя, ако недай боже единият близнак е болен а другия здрав??? Както споменах, в такъв случай ще ме поставят пред избора "или всичко ... или нищо" ....

За сега се Моля силно за рисковото бебенце да е здраво и да няма никакви проблеми повече  Praynig

# 169
Medimed, не разбрах ти БХС правила ли си или не?
Сега правят ли вече на близнаци, преди не правеха БХС?
На-сигурно скрининг в Майчин дом.

# 170
Мedimed, благодаря за пожеланията! Да ти се връщат! Praynig

По-гадна ми е ситуацията, какво правя, ако недай боже единият близнак е болен а другия здрав??? Както споменах, в такъв случай ще ме поставят пред избора "или всичко ... или нищо" ....
Не мисли предварително за такива варианти, вярвай, че всичко ще е наред. Зная, че е много трудно, аз самата не успях, даже вече си представях, че абортирам, защото мислех, че няма начин щом две клетки са с Патау синдром, да няма и други. При мен даже опасността беше по-конкретна, докато БХС си е главно статистика. В крайна сметка се оказа, че само плацентата при деленето си е дала някакъв дефект.

# 171
  • Малта
Kalifornia, правих Ранна ФМ и БХС (това на 30.08, тогава някъде бях 12+3)
Резултатите са комбинация от двете. На БХС показателите ми са ОК!

Ами за близнаци се прави, но само от лицензирани специалисти от Световния център по Фетална Морфология в Лондон, в БГ има такива само на две места (до колкото разбрах) в МЦ Св. Петка и МЦ Фемина.

За МД звънях по спешност на доц. Вили Димитрова, но тя като чу че вече ми е правена хорионбиопсия и отказа да ме приеме  Confused

Та сега еветуално амниото мисля в АГБ Щерев да правя, аз и там се следя и вярван на техните специалисти.  Praynig

# 172
Medimed, както са ти казали и по-горе бегом марш при проф. Кременски 14 етаж М да погледне резултатите от БХС все пак. Още едно мнение е само в плюс.

# 173
  • сред маслини и портокалов цвят
medimed, отиди при Кременски, задължително.
Бих те посъветвала да направиш още една ФМ, при Марков, примерно, след като Вили Димитрова ти е отказала. Кажи, че е спешно, ще те прегледа.

# 174
medimed, абсолютно същото щях да ти кажа като jasmin! Преди всичко останало намери проф. Кременски - Майчин дом, ет.14, каб.4 (ако не е този номер, на вратата има името му със сигурност, там ще ти кажат). Ако е там, ще те приеме задължително и всичко ще ти обясни, но то не е само до обясненията, а до неговото оношение и съвети. Ако го няма - поизчакай или разбери кога може да бъде намерен. Този човек тогава ми вдъхна толкова увереност и спокойствие !!! Марков също няма да ти откаже прием при спешен случай! Следвай тези пътеки. Много ми е странно защо Вили Димитрова е отказала прием в МД??? Нали в крайна сметка първата процедура не е отчела някакви резултати  newsm78 . Аз бях при нея, след хилядните повторения на всички около мен, запознати със случая, никой друг да не ме пипа - платих си "избор на екип за амнио" и така ...
Не се шашкай много, но и не подценявай наистина изборът на точните хора!
Моля се за теб  Praynig и стискам палци тези две седмици да минат бързо и после да тичаш насам с добри резултати! На финала, разбира се, да си гушнеш двете здравички бебчета  Hug !

# 175
  • София
Ехоооо ма някой тук да не е унил  или тъжен!!!????

Мило маме, мила medimed ,

много съжалявам че чак сега се включвам, но както и прекрасната сладка JUNE по-горе е споменала моя ДАУН е на 12-тина дни и нон стоп иска да папа.
Миличка моя съвет, отиваш задължително при Марков, ако няма часове при него, записваш час при Ели Павлова, тя бачка и в Майчин Дом и в Марковс център също, и даже ако няма часове удобни за теб ми свирни на ЛС ще ти дам и мобилния й и всички други координати, но тя е страхотен спец. (това в случай че Марков е извън БГ или няма ма грам часове)
После отиваш на консултация при Кременски и от там шурмуваш пак Вили Димитрова, пак ми пиши на ЛС ще ти кажа как и какво да й кажеш и от чие име й се обаждаш. мисля няма да ти откаже, на други момичеа не отказа.
Моя рсик беше и на двата БХС1:5, и минута не съм имала съмнение, че детето ми е здраво, бъди силна и много позитивна за да може бебетата ти да растат, усмихвай се и пиши......ох отиваме да се кърмим!!!!!!!

# 176
Medimed, малко ме изуми, че са ти правили БХС на близнаци, на близнаци БХС не се прави точно защото има огромен рис от фалшиво-положителни резултати. Личното ми мнение е да не ходиш при такива "лекари", а да се консултираш с проф.Кременски!
Понеже съм докторска съпруга, не се подвеждай с "лицензите" Simple Smile обикновено са такива от изкаран курс на някоя организация, която звучи гръмко, но е от типа плащаш и получаваш! Качествена консултация в твоя случай можеш да получиш само от проф.Кременски.
Ако слушах колеги на мъжа ми трябваше да правя амниоцентеза, но проф.Кременски ме успокои, разгледа резултатите ми, каза че няма нужа, достатъчно е само хубава ФМ и това е... синът ми се роди жив и здрав, без Даун - при риск 1:65 Simple Smile

# 177
  • Малта
Evita_Peronski , мерси мила  Hug

Кратунка, то резултатами не е само от БХС, а комбиниран с ФМ. Иначе няма какво да се прави освен амнио вече. Така че за сега (до амниото) мисля да не ходя по лекари, само да се напрягам ....

ами да ви кажа успокоих се вече и сега ще си изчакам датата за амниото. Имам усещането че всичко с бебетата е наред и само изпитание на с съдбата беше това чудо, дай боже да е така  Praynig

доц. Вили Димитрова, уви вече ми отказа и май ще правя амниото в Щерев (там ми правиха и ин витрото и ме следят, така че съм много "привързана" към тях )

Все пак ако е много скъпо там може да се наложи в МД да ходя и тогава пак да потърся доц. Димитрова, тогава може да ти пиша.

Ами БОГ да е с НАС и да сме живи и здрави и аз и двете ми малки шушулки, и вие и вашите деца  Praynig Hug  bouquet Praynig NeWS76   

# 178
Ясно е, че ФМ + БХС, но все пак... каква е нухалната транслуценция по-малко ли е от 3 и съответно виждат ли се назалните костици, макар че близначетата са по-мънички...

# 179
  • Малта
Кратунка, ами и аз на това разчитам, че бебчето което е с риск е по-мъничко от първото и се надявам да си израстне и гънката и костицата. Гънката в 12 г.с. беше 4 мм., което си е много, сега е 3,4 ... а костица назална има, но е малка ... обаче на мъжо нослето е мнооого малко, ако това въобще е възможно да е фактор някакъв (но поне ме успокоява  Wink)

За съжаление има и обратен кръвоток ли беше (нещо на Доплер), ама то и голямото беше така, но сега се е оправило и всичко е в норма  Praynig

Аз като гледам на снимката, такава сладка муцунка има малчо - с малко носле и малки нацупени устнички ... ама... майчина любов  Praynig бог да ни пази !!!

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 09:57 от medimed

Общи условия

Активация на акаунт