Какво количество може да изяжда дете на почти 6 г. ?

• 9 969
  • 220
  •   1
Отговори
# 30
вие след като сте се наяли не хапвате ли и нещо, което ви се е прияло?

О, аз не спирам да ям по много и постоянно, каквото ми се изпречи на пътя, в момента съм на Торнадо чипс и шоколад 'Милка', преди малко унищожих половин скумрия с картофена салата, но аз в най-лошите си моменти съм 52 кг и нося 26 номер дънки. Ако искам мога да си позволя да изям и слон, защото на пръстите на едната ми ръка ми се броят жените, които съм виждала и изглеждат така добре като мен след 2 раждания.   Crazy  Ген, да се похваля малко.
Та, казвам, че според мен ако едно дете е склонно да е 'едро', 'пълно', 'дебело', 'с наднормено тегло', то би могло да се ограничи в храненето.

Не ограничавай детето в количеството никога, има опасносат да му иzградиш комплекси, че яде много.

Shocked какъв пък е този комплекс, за пръв път го чувам. Не звучи като лош комплекс, много по-добре от това да ядеш много, за да нямаш комплекс, и да имаш шкембе. Особено за дете.

Темата беше за количеството храна при 6 год, според мен - зеленчуци, плодове и мляко неограничено, бисквити и сухари понякога, хляб около филия на ден, не задължително. Естествено понякога баничка, дюнер, пастичка и т.н. боклуци няма да навредят.

Последна редакция: сб, 25 дек 2010, 15:24 от Вергилия

# 31
  • Шумен
Моят син е на 6г. Един от най-високите в групата е 1.30м , но е 24 кг. Понякога (рядко, но се случва) може яде много, напр. 1 голяма пица или два сандвича, но в повечето случаи си изяжда само половината порция и то без хляб. Иначе сладко може много да яде. Не го ограничавам , защото и той си носи панталонките от 2 годишен, първо на дълги, после на 7/8, а на края до коленете. Е това лято някои най-после му умаляха вече. А малката е още по зле на 3г. - 12кг. при 98 см. Но едно нещо никога не отказват - прясно мляко с топчета Нескуик

# 32
Преди малко прочетох норми за физическо развитие за момче на 6г. - средно тегло 20,6кг; среден ръст 114 см;  максимум тегло 26,5кг; макс. ръст 124,5см.
Оттук се вижда, че и за двата показателя детето на авторката е над средната норма, но не и над максимума (като това е статистически определен максимум, не, че не може да има деца и над него  Simple Smile).

# 33
  • София
Не знам за норми за количество храна.Моят син е на 3г.и 9м. и изяжда доста повече от твоя.След детска(където обикновено е ял и допълнителна филия) яде нещо сладичко меденка или суха паста.После преди  вечеря 4-5 сурови моркова(луд фен е на морковите).Вечеря супа или манджа една голяма паничка със салата от домати  и карастевички + филия хляб.Ако яде филийка с нещо то една никога не му е достатъчна(обикновено изяжда 3).Не яде само кремчета ,пиле каша ,грис и сладолед.Всичко останало поглъща в огромни количества.И трудно може да се каже ,че е дебел.По- висок е и по-едър е,но не кой знае колко-106 см и 18 кг.Ама е много як.То всичко си е до телесна конструкция аз съм си яка,с добре развита мускулатура,широк гръдан кош  и макат че се побирам в М размер тежа доста.Така ,че не знам то си е индивидуално. Но да накараш дете да плаче за храна...Трябва да се намери подходящ начин за ограничаване,за да не го усеща детето-много спорт,занимания,които са му интересни(за да не яде от скука).

# 34
  • UK/София

Синът ми е 135см, 23кг. и изглежда нормално.Но това не значи, че твоето дете изглежда ненормално, въпрос на структура е.Синът ми свършва училище в 3.15ч., обядът му е бил в 12ч.Когато се прибере е освирепял от глад.
  Аз съм съм за здравословното хранене, но не се вманиачавам.Понякога съм му омесили нещо, или съм му направила десерт.Каквото и да е го изяжда с охота, но след 2ч. пак е гладен.Давам му и плодове задължително, в 19ч. вечеряме манджа и той я изяжда с хляб.Когато не е на училище по цял ден нещо гризка, не знам как поглъща толкова храна.Но не бих лишила детето си от луканката и хляба, ако се разплаче, че още е гладно.Пържолата, краставицата и филийката е нормално да не го заситят напълно, все пак не е на диета. Simple Smile

Само на мен ли ми се струват множко 23 кг за 6 год?
Не съм гледала норми, просто сравнявам.
   Laughing Laughing LaughingПърво погледни нормите, а след това задавай въпроси.
  Малкият ми син е около 107 см, 17кг и вярвай ми, че никак не е дебел. Simple Smile

# 35
  • Варненска клюкарка
Когато съм гладна, ако хапна плод с цел да "убия" апетита си, то точно след половин час съм в състояние да погълна средно едър слон, при това с обилна гарнитура.

Горното все едно аз съм го писала.И още по-точно ще е, ако кажа, че  след такова "убиване" на апетита, после целия ден не мога да спра да ям  Embarassed
Относно децата, те изразходват страшно много енергия, и дори и да ни се вижда много храната, която приемат, навярно такова количество им е необходимо в този момент.
Синът ми е на 7г. и 6.м. висок е 134 см. и тежи 31 кг.Един от най-високите в класа е, изглежда съвсем нормално, дори някои казват, че е слабичък.Никога нищо не яде на вън, чипсове, снаксове,тостове и газирано не обича- предпочита готвена храна,която изяжда с една филия бял хляб, но по-често без никакъв и обожава сладкиши, но вместо последното,( единственото, което ограничавам в известна степен ) най-често получава 2-3 препълнени лъжички мед с малко орехи или фъстъци.
Миналата година съм имала случай да го взема от градина, и докато стане вечерята, изяжда 3 банана, след тях вечерята си, че и малко допълнително, някакъв десерт и след два часа пак е гладен- в такива случаи се оказва, че на градината почти нищо не е ял и както често казваше баба ми " яде и до корема му стига, но до мозъка не..." Crazy

# 36
Като чета какви колосални количества изяждат дечицата ви....хора, внимавайте. Разширява се стомахчето и няма връщане назад  Peace

# 37
Аз искам да питам друго-като видите откровено затлъстяло дете/  не става въпрос за нормално, но ядящо повече, нито за пълничко, нито за закръгленко/и това дете си похапва повече, дали казвате нещо на родителите.С мои познати се беше случило нещо подобно ,познат казва на дете от другото семейство, че яде вече пето кюфте, детето се разплаква, майката се обижда, бащата се сконфузва.Сега това "дете" е девойка , която се подлага на коя от коя по-безумни диети.
На мен ми е идвало на плажа като видя на някое дете да му купуват най-огромния сладолед да си отворя устата, но съм се спирала.Имам колега, който е много над нормата по кг, точно на плажа видях цялото му семейство, вкл. и внучетата, всички тип "барбарони" и нагъваха мазни баници.

Много пъти ми се е искало да взема отношение, защото близките често са заслепени.Но винаги съм се страхувала, че ще се изтълкува погрешно, от една страна, защото имам очевидни проблеми с изхранването на детето си/ трудно ми е да го накарам да яде/,  от друга-защото аз все гледам да се ограничавам и да не излезе, че завиждам на ядящите.

Последна редакция: нд, 26 дек 2010, 17:08 от Светкавица

# 38
  • UK/София
....................гледам да се ограничавам и да не излезе, че завиждам на ядящите.
Ти защо така смени темата?Въпросът на авторката е съвсем друг, мазните баници не са приоритет в храненето на детето й.
  Всеки родител има глава на раменете си.По-добре не си и отваряй устата за поучаваш другите.Може пък и на теб някой да намира кусур в нещо и да му се иска да си отвори устата.Никой няма право да поучава родителите на чуждо дете.Ако ще и 2 пакетчета с масло да изяде пред тях.Постъпката на твоят познат със забележката за кюфтетата към детето е под всякаква критика. Naughty

# 39
Аз искам да питам друго-като видите откровено затлъстяло дете/  не става въпрос за нормално, но ядящо повече, нито за пълничко, нито за закръгленко/и това дете си похапва повече, дали казвате нещо на родителите.

На наши приятели момиченцето беше едно такова слабичко и много енергично дете. Тия хора оставяха 4 годишно дете да изяде 4 /четири/ броя кренвирши за обяд. Отделно на вечеря пак солидна порция. Аз лично съм споменавала деликатно пред тях, че детето им хапва повече от необходимото. А те се смееха и казваха, че нищо и няма, нали била много енергична и все се движи. И както се смееха, само в рамките на 2 години, това момиченце от фино и слабичко се превърна в топка. В първи клас вече се бореха със затлъстяването, опитваха да я ограничават с храната, ма то като е свикнало да яде....Абе лошо, сега я мъчат да отслабва, но не става.

# 40
Проблемът изобщо не е само в чисто естетическият вид на индивида с наднормено тегло.
За мое огромно съжаление този затлъстяването касае племенницата ми, която освен проблеми с подигравки от страна на съученици, отстъпване на място в градския транспорт с идеята, че е бременна и пр., има и сериозен проблем със сърцето, който идва именно от свръхкилограмите й.

# 41
Гос`жа Мафани сигурна ли се че не е обратното? заради проблем със сърцето да идва напълняването?
истината е че болшинството хора много се тъпчат с храна и напитки. и здрав да си с такова ядене ще ти започнат проблемите с сърцето. но може и заради увредено сърце да не ти се ще да се движиш и да трупаш само кила.
на другата крайност са пък тези майки които си държат децата полугладни за да не станели дебели. е в 8 клас като бях стана следното - почти всички супер слаби момичета станаха с дебели задници и качиха доста кила, станаха направо пълни, ако не дебели. аз пък до 8 клас бях малко по пълна от тях, не дебела , а след 8 клас при височина 172 си останах 50 кила и така с години. както писах скелета се променя и външния вид зависи много от спортуване, хранене, но и от генетика. учили са ни че деца особено в пубертата не трябва да са на диети, а да имат диетично и здравословно пълноценно хранене. но трябва движение, много движение....

# 42
Не ограничавайте детето откъм храна! Като е гладно, нека яде. Децата минават през периоди, в които може да са много гладни, защото в съответния момент растат, периодът ще мине след месец-два. Но независимо от всичко, ако детето иска да яде, трябва да му дадете. Какво значи "яде много"?!?! Яде колкото му се яде, защото е гладно, не вярвам да яде, просто за да ви дразни ooooh!
Детето спортува, това е допълнителен фактор, който обяснява глада. Аз като спортувах също ядох повече от обикновено.
Имало шкембе... Шкембета и подобни се оправят със спорт, не с недояждане, особено на 6 години. Нека стане на 30, да си лишава организма от каквото иска, но на 6??? Че и заради вас?!

# 43
  • София
А, ама ти защо се връзваш? Едно време бабите така врякаха "яж, яж, яж", сега мамите са много отворени и вият "не яж толкова". Поведението е абсолютно еднакво, само противоположно по посока. И с нахъсването, и с надъхването, и със злобничките коментари "на едни познати детето..."  #Silly

Шкембета и подобни се оправят със спорт, не с недояждане, особено на 6 години. Нека стане на 30, да си лишава организма от каквото иска, но на 6??? Че и заради вас?!
Peace

# 44
Гос`жа Мафани сигурна ли се че не е обратното? заради проблем със сърцето да идва напълняването?

Сигурни сме.
"Хапни си, хапни си, да си здрава!"- доведе до рязко напълняване във възрастта 5-6 години, за която лекарите обясниха, че е една от най-податливите на рязко качване на килограми.
От там са и сърдечните проблеми.... Confused

За това от една страна намирам успокоение за прекалено слабото си дете, от друга тоталната липса на апетит ми идва повече от плашеща.
Днес е изяла за закуска една овесена бисквита с кисело мляко + 1/4 банан, за обяд половин домат и миниатюрно парче варено пилешко месо, сега на вечеря малко краставици, малко сирене и половин чаша прясно мляко. Това за нея е равносилно на преяждане. На 6 е. За справка сестра й, която е на 18 месеца яде средна порция от по 250-300 гр. + междинни хранения с плодове.

Общи условия

Активация на акаунт