Какво количество може да изяжда дете на почти 6 г. ?

• 9 976
  • 220
  •   1
Отговори
# 15
Нел, моето дете е на същите години като твоето и се храни по същия начин... Simple Smile

Единственото, от което се опитвам да го ограничавам са сладките храни, които винаги търси за десерт. Наистина в градината порциите са много малки и нашето дете все търси допълнително  Joy Разбира се, това не му пречи вечер, след градина, да е мн. гладен - смятам всичко до тук за нормално, а относно коремчето и ние го имаме, но за това допринася и структурата на малките деца, то за това и повечето имат коремчета като малки... Не се тревожи излишно.

# 16
Не ограничавай детето в количеството никога, има опасносат да му иzградиш комплекси, че яде много.

А ако наистина яде много?

Авторката, килограмите при подрастващите са ми доста болна тема. В семейството ми има дете, което от именно такива успокоения, че няма лошо да си хапва, нека яде, здраве да му, сега е на 12 години близо 70 кг. при ръст от 160 см.
Другата крайност е голямото ми дете, което на 6 години и 3 месеца едвам стигна заветните 18 кг. и то мерено с дрехи, при ръст 116 см.

Да, няма нужда от налагането на някакви драстични ограничения, стига храненето да не излиза от нормалните рамки.

Разбери дали детето ти се храни добре в ДГ. От това тръгват доста проблеми.
Също е важно и в колко часа се храните вечерно време, защото за количеството храна, за което говориш, е нужно поне два часа храносмилане, преди детето да легне. Да не говорим, че е добре да се вечеря по принцип с по-лека храна.

# 17
Големият ще стане на 6 другия месец, 114 см, 17 кг.  Simple Smile
Знам че е в долната граница, според педиатърските таблици, знам и че не яде количества. Но, поне е разнообразно, като изключим месото, което почти не яде.
Също ходи на бойни изкуства 2 пъти седмично, но не съм забелязала да му се отразява на апетита. За училище му пакетирам храна, да имам идея, колко изяжда.

Трудно може да добиеш представа от тукашните мнения, така че най-добре си се консултирай с педиатъра, ако нещо те притеснява. И много по-малки деца познавам, които вече са на препоръчителна диета, нищо че видимо не са много пълни.

# 18
Педиатърката смята , че детето е супер  Rolling Eyes В градината си изяжда почти всичко , често ми казват , че му дават допълнително даже ... Но винаги е много гладен след градина .
Аз съм доста слаба , мъжът ми също е с перфектна фигура ... Ние също имаме пример на дете , което от много ядене вече на нищо не прилича , а е само на 9 години  Confused
Затова исках да сравня някакви примерни количества , макар да ми е ясно , че за всеки човек е различно ...
Ще се опитам да огранича някой храни за сметка на други .
За щастие моят син поне вафли , шоколади и др.такива не яде или поне изключително рядко се сеща ...

# 19
Само на мен ли ми се струват множко 23 кг за 6 год?
Не съм гледала норми, просто сравнявам.
Иначе сигурно е  много трудно  да ограничиш дете от храна, когато не съзнава (както впрочем е адски трудно и да го накараш да яде, което пък е моят голям проблем!).
просто много движение и предлагане на пълноценна храна, това е! Вече не е малък, има варианти за спорт на тази възраст. Нещо динамично като натоварване-таекуондо е ок, но може още.

# 20
дъщеря ми скоро ще стане на 6 години. 116 см и 21-22 кг. обича да си хапва от малка. но........в къщи се ядат определени неща, също като мъжа на авторката държа на здравословното хранене. и тя има коремче. като беше на 3 години си беше направо дебеличка. сега на почти 6 е много отслабнала и коремчето доста се е поскрило, почти го няма. ходи на спорт 2 пъти в седмицата и почти не ходи на градина. стигнах до извода че е въпрос на структура, спорт и хранене. брат й е на 3 години и яде колкото нея и никога не му се подува стомаха ! въпреки че е пухест защото си е бебе още си личи ще след 1-2 години ще е направо кльощав, такава му е структурата. бих казала на авторката че с качествена храна и спортуване детето ще се развива добре, а не с диети и лишаване от храна още повече че момчетата ядат доста повече от момичетата като цяло. за справка дъщеря ми на 3 години беше към 20 кила и оттогава си седи все толкова. вече виждам че ще стане слаба и супер стегната, докато брат й ще е слаб,но не така стегнат - въпрос на конструкция.

# 21
Педиатърката смята , че детето е супер  Rolling Eyes

Ако тя има наблюдения върху него с години и той винаги си върви по-едър, най-вероятно е нормално. Гадаем в момента.

Сега проверих в нашата педиатрична таблица, при 23 кг под 6 г. възраст, е в графата, че е по-тежък от 90% от децата на тази възраст. Същото е и при ръст 118 см - по-висок е от 75% от децата. Педиатрите обикновено следят тенденцията в графиката и ако има рязка промяна, тогава реагират. Или, видима най-малкото. Коремчето само по себе си, не е притеснително. Проблем са мастните натрупвания около кръста например, които се срещат все повече и при малките.

Последна редакция: пт, 24 дек 2010, 00:12 от Кейси

# 22
бях чела някъде че скелета/структурата на човек се променя 2 или 3 пъти в живота му не помня, като последната решителна промяна е в пубертета. тогава става ясно дали ще си нисък, висок, дебел, слаб и прочее особености. лично за мен първото сравняване между децата трябва да става на 7 годишна възраст. като си гледам снимките на 3-4 години съм била като слон, а в 1 клас съм многооооо слаба, краката ми са като конци.
а по темата може да изяжда всякакво количество - зависи колко е гладно Simple Smile

# 23
Момчето ми е почти на 6.
И откакто се е родил - правилото е никога да не яде на сила и винаги, когато е гладен - да яде. По този начин не мога да ти кажа колко изяжда, защото е различно - някой път може да яде наравно с нас, а друг път да вечеря само чаша кисело мляко или кило мандарини. За мен е важно освен колко и какво яде и поради това се опитвам да предлагам качествена храна, пък боклуците са сведени до минимум, колкото да не живеем в саксия  Peace
Уви тестени неща обича и то много, затова основно правя домашни (а и аз обичам  Mr. Green)
Коремче на тази възраст, мисля че би ме притеснило...

# 24
  • София
Само на мен ли ми се струват множко 23 кг за 6 год?
Леле, а какво да каже дъщеря им, която е на четири и е 113 см и 20 кг. И не е дебела, носи си панталоните от две годишна, само че като къси. Просто има тежък кокал явно. Че  е висока да, ама за тежка никой никога не е казвал. Краката са й клечки и има плочки на коремчето. Никога не е била пухкава, и като бебе беше висока, но не дебела.

# 25

На 6 и половина е, 135см и 32кг.

Иван е на 6 год. и 4 месеца и е почти наполовина на споменатите килограми - 17.800 кг.  Laughing
Колко различни са децата ...

Аз и друг път съм казвала, за Иван яденето е излишно усилие. Единственото, което хапва винаги и неотказва са сурови зеленчуци и плодове, моркови и ябълки основно. Днес закуси банан, 3 см баничка и 2 парчета шоколад и аз съм супер щастлива, иначе яде само банана.
Не бих позволила шкембе при дете, аз съм от тези изродски майки, които ще изтезават от глад, но шкембе няма да позволят.  Crazy
Няма нищо по-грозно.

Всеки си знае, аз смятам, че щом яде зеленчуци и мляко напр. е достатъчно, не настоявам да яде хляб.
Опитвам се да си спомня вчерашните му хранения, като се има в предвид, че трапезата ни беше отрупана ... закуси малка филия с пастет, обядва супа без хляб, следобед яде мандарини, вечерта 2 пържолки /пак без хляб/ и това беше, значи 1 филия на ден, и то не всеки ден, вчера яде доста като цяло, спрямо другите дни.

п.п. а и огромна салата от маруля към пържолите.

# 26

Аз и друг път съм казвала, за Иван яденето е излишно усилие.

А за моя син-досаден ангажимент.
Само дето не зная как не си изчерва енергията, непрекъснато е в движение.
"Празничната" му вечеря-една зелева и една лозова сърмичка без обвивките, един залък от питката,точно залък, колкото се взема при посрещане "с хляб и сол" и няколко парченца нарязана краставичка с две маслинки.

Както при възрастните така и при децата очевидно потребностите са различни.Но ако детето има видими признаци за наднормено тегло трябва да се внимава.Ако е кльощаво- не знам какво трябва да се прави, отказала съм се от "неравната борба" Simple Smile

# 27
 ooooh! светкавица, познато.
току-що успях с 1000 зора да го накарам да изяде чинийка супа, буквално 3 лъжици, телешко варено - толкова си играх да я сготвя.
при вида на пилешки бут за второ почти се разплака с думите 'ама защо трябва да го ям това'  Shocked
и аз не знам как има толкова енегрия и как не боледува /чукам на дърво/, изобщо не боледува.

# 28
Не бих позволила шкембе при дете, аз съм от тези изродски майки, които ще изтезават от глад, но шкембе няма да позволят.  Crazy
Няма нищо по-грозно.

Shocked  Whistling
Има слаби деца, които имат шкембенца - това е вид структура, по-слаби коремни мускули или вид стойка - изпъчени напред, дупето вирнато назад.
Храната в ДГ е недостатъчна като количество и качество за растящо 6г. момче. Щом детето не прекалява със сладкиши и шоколад, аз бих ограничила само белия хляб. Едва ли детето системно преяжда на вечеря, нека вечеря по-рано.
И не бих отказала да му дам филия с луканка след вечеря - вие след като сте се наяли не хапвате ли и нещо, което ви се е прияло?

# 29
Често, но ми е странно как при 18 кг. на височина 116 см. ще има шкембе?
Едва това може да се получи при слаби коремни мускули.

В една друга тема писах, че от 20-на деца в групата на детето ми в ДГ на възраст 6 години +/- половин година две-три бяха под 20 кг.
Има 30 килограмови при ръст 120 см. и нагоре и определено не са ....слаби.

Вергилия, говорим за нещо като близнаци, само дето аз имам дъщеря.

Общи условия

Активация на акаунт