Цената на живота / Ömre Bedel - тема 7

• 29 493
  • 750
  •   1
Отговори
# 675
Еп. 62
Йомюр и Ердем са на брега на морето. „Е, достатъчно далече ли дойдохме? Хайде, говори, да видим.. Няма, нали. Всъщност, няма нищо за казване.” – нервен е Ердем. „Аз не ти изневерих. Сутринта, след сватбения ни ден, Джесур ме изнасили.”
Моля? - реагира Ердем
Онази сутрин в една стара къща, ме изнасили..

Джесур и Айлин разговарят.Сениха ги оставя сами. Той казва, че нищо не може да добави към това, което е казала, и се очудва защо е дошла. „Ако можеше да видиш как  дойдох до тук, не знам дори какво да ти кажа” – казва Айлин. „Вероятно за да говорим за развод, сигурно си го обмислила?” я пита Джесур. „Аз дори не знаех къде да отида, с кого да поговоря, не остана никой, на когото да се доверя, на когото да вярвам, във всички и във всичко се съмнявам. Отидох при Йомюр и открито я питах дали имате връзка, знаеш ли” му казва Айлин. „Не се отказа от тези глупости, ако не можеш да вярваш на никого, питай себе си” така я съветва Джесур. „Питах се, му казва Айлин, но...”  „Но нямаше полза..- я допълва Джесур. След това тя му обяснява, че докато е разговаряла с Йомюр е звъннал  телефона, и ...нейната майка, най-довереният й човек в живота, се е опитала да убие съпруга й

Ердем аплодира Йомюр: „Свалям ти шапка за играта – й казва той. Мислиш си, че ние двамата, заради казаното ще се прегърнем? Много хубаво.”
Ердем какви ги говориш?  Мислиш, че те излъгах?”
„Коя си ти?”
Аз не  лъжа. – му казва Йомюр.
Защо мълча толкова много време?
Защото каза, че ще те убие. Сигурно е, казвам ти. Толкова пъти се опитвах да ти обясня
Млъкни. За глупак ли ме мислиш. Мислиш ме разбира се. Толкова години. Всичко знаех, всичко разбрах. Да, знам. Вървете по дяволите, знам за връзката ви, знам, че Джан е негов си.  Но ти с години ..”виж баща ти това, баща ти онова..” Накара ме да повярвам, че е мой син. Принуди ме.
Ердем, чуйме. Умолявам те. Тя му припомня, за бизнес срещата на сутринта след сватбата им.
Аз не искам да слушам повече лъжи. – й казва Ердем
Помисли върху събитията, моля те. Женитбата на Джесур беше, за да влезе в семейството. За да съм пред очите му, за да ме шантажира. Опитах да се намеся. Съвсем нищо ли не си спомняш от това?
Може би си ревнувала. Да, ти си ревнувала Джесур.
Защо Джесур бе Ердем. Не знаеш ли колко го мразех. Тя го догонва. „Ще ме изслушаш, не може да тръгваш, ще ме изслушаш”

Ако след всичко казано, след всички обяснения, сърцето ти е объркано,  тогава какво бих могъл  да направя. Ти като няма да ми вярваш, аз как да чувствам твоите болки?” Джесур пита Айлин.
„Аз само исках да споделя нещата, които чувствам. Все още имаме право на това нали.?
Нямаме.
Моля  те, не говори така Джесур. Аз си нямам никой друг, освен теб. Прав си,  дори майка ми да...
Дори майка ти ли...? Каквото и да кажеш, този ден вече е ден за равносметка. За причинените ми страдания, тя ще се измъкне. Но гледай ти, сама се била предала. Няма нужда да ми показва състраданието си.
Защо не искаш да разбереш. Не съм дошла заради нея,  само заради теб съм тук, заради нас вдамата дойдох
Няма вече такова нещо „нас двамата”
Виж, мога всичко да поправя. Ти, аз, дъщеря ни, само ние тримата.
Вече не искам нищо да слушам – казва Джесур
Това ли е последната ти дума?
Да.- й отговори Джесур

„Седем години. Седем години си лъгала мен, семейството ми, в моята къща, на моята маса, в моето легло. Лъжите каква работа имат в моя живот. – Ердем пита Йомюр
Ердем, защо не ми вярваш? – плаче Йомюр
Защо ли? Защото жената която обичам, има достойнство. И не смей да разказваш лъжите си на семейството ми. Не го обърквай още повече.
Ердем моляте, не тръгвай, спри..- моли се Йомюр

Сениха изпраща АЙлин и се опитва да я успокои , като й казва, че утре всичко ще се оправи, усеща песимизъм в нея, казва й, че я плаши, и че...след всяка нощ идва сутрин.. Но Айлин продължава, ..че за нея края на пътя вече е дошъл. Сениха я пита, къде отива сега, съветва я да не остава сама.
Влизайки в къщата се скарва на Джесур за това как се е държал с Айлин „И какво да бях направил лельо? Майка й се опита да ме убие”
Да не би тя да се е опитала да те убие. Да не би хората да нямат причина да те мразят.
А така. Кажи си го. Спокойно си го кажи, че съжаляваш, че не ме убиха. Че си го заслужавам да умра. Хайде, какво мислиш, кажи го този път.
Какво искам аз, много добре знаеш Джесур.
Не, незнам. Кажи ми, за да знам.
Виж, миналото си е минало, каквото си направил, направил си. Нямаш никакъв шанс. Айлин няма никаква вина за събитията. Единствената й вина е, че те обича.
Ето това е, няма две страни – правилно, неправилно. Или си тук, или отсреща. Ако ти е писнало от мен, и искаш да си тръгнеш, вратата е там. Тук в моята къща, няма отказване (отричане)  от човека.
Исках само да ти кажа, добре да видиш състоянието на Айлин.
Без „само” и  „еди какво си”, . Много ясно (открито) говоря. Не искам някой, който е  срещу мен и да ми дава  акъл. Ясен ли съм.
Става ясно, че Дилбер е заминала за Килис. Сениха му иска някакво обяснение.
Попитах, да ли ме разбра?
Разбрах. – така му отговаря Сениха и така приключи разговора им.

Последна редакция: чт, 20 яну 2011, 12:42 от dani_ka

# 676
Не разбирам...тоя филм мн го завъртат и няма дейсвие...малко поне малко да има близост между йо и дж...и стези отвличание и пистолети само отблъскват зрителите...
каква е причината Тайфур да помага на йо..
и не може да отречем ,че в момента той е най силен(Тайфур)
Да, защото няма нищо, което да обича.
Дали е по-лош от Джесур не знам, но не е по-добър.
И той наказва сестрата (Йомюр заради Илкнур), без да има тя вина за нищо.

# 677
Осман Сънав, един от най-известните турски режисьори, е откупил правата за романа на Людмила Филипова "Анатомия на илюзиите" и ще снима тв сериал по него със заглавие "Стената на раздялата". В момента екип работи по сценария, а Сънав ще кани и наши актьори. Главният герой ще бъде български турчин, който вместо Борис ще се казва Баръш. Самата Людмила имала подобно намерение, но критиците я предупредили, че може да предизвика нежелани реакции. "В турското издание обаче го промених", казва Филипова.
Засега единственият филм на тази тема е "Откраднати очи" по сценарий на Нери Терзиева, който бе заснет преди няколко години в България от Радослав Спасов заедно с турски режисьор.
"Доган китал", най-голямото издателство в Истанбул, чиято звезда е писателката Елиф Шафак, излизаща в 200-хилядни тиражи, подготвя за пазара "Анатомия на илюзиите".  

Людмила Филипова е внучка на Гриша Филипов. Казват, че е много добра писателка, не съм чела нищо от нея. Но съм чела от от Елиф Шафак.(шафак-зора). Последната книга, която прочетох е "Любов" (Четирийсет правила за любовта - оригиналното заглавие) Разказва се за поета Руми (мевляна-уителя). Хубава книга е. Общото между двете писателки е, че и двете са много красиви жени.

Последна редакция: ср, 19 яну 2011, 23:34 от dani_ka

# 678
БЛАГОДАРНОСТИ ЗА ПРЕВОДА.

това много ми хареса:
Джесур :
Ето това е, няма две страни – правилно, неправилно. Или си тук, или отсреща. Ако ти е писнало от мен, и искаш да си тръгнеш, вратата е там. Тук в моята къща, няма отказване (отричане)  от човека.

семейството е крепост. близките и обичаните за завинаги свързани - така го разбирам. грешни или не , близките и обичаните винаги си остават близки.
останалите са на другия бряг.

умен си е Джесур.

с най-близките винаги трябва да си  разбиращ, дори да не одобряваш някоя тяхна постъпка или идея.

забелязах, че Йомюр казва на Ердем :
Не знаеш ли колко го мразех. /Джесур/.
а дали и сега го мрази, се питам аз

Последна редакция: чт, 20 яну 2011, 00:08 от Светозара

# 679

това много ми хареса:
Джесур :
Ето това е, няма две страни – правилно, неправилно. Или си тук, или отсреща. Ако ти е писнало от мен, и искаш да си тръгнеш, вратата е там. Тук в моята къща, няма отказване (отричане)  от човека.

семейството е крепост. близките и обичаните за завинаги свързани - така го разбирам. грешни или не , близките и обичаните винаги си остават близки.

умен си е Джесур.

с най-близките винаги трябва да си  разбиращ, дори да не одобряваш някоя тяхна постъпка или идея.

И аз се питам същото все пак тя е била учителка би трябвало да го каже в сегашно време, а не в минало, а може би омразата и към джесур да е намаляла вече, което би било  добре. Дано да намалява наистина , че от доста време чакаме.

# 680

това много ми хареса:
Джесур :

умен си е Джесур.

с най-близките винаги трябва да си  разбиращ, дори да не одобряваш някоя тяхна постъпка или идея.

Това за миналото време, не се чува, много добре, но е минало време,  не е сегашно. Тя обаче го казва, защото в първите серии знаем, а и цялата фамилия Сойкан, колко беше тя против него. Точно това иска да припомни на Ердем. Събития и случки от този период. Иначе ако питате мен, тя и сега го мрази, но го търпи, и се прикрива.

# 681
Фрагмент 63 епизод
Ердем към Джесур
 Че си я изнасилил, вярно ли е?
Тайфур към  Йомюр
Искате смъртта на Джесур, нали?
Годеника на Дуйгу към Джесур
...ще се види мъж ли си?
Айлин и Йомюр също си говорят за смъртта на Джесур
Ердем към Джан
Моят смел (cesur) син.
Ердем към Айлин
Аз вече не мога да имам мои деца.
Джесур към Йомюр (доста неясно)
Синът ми трябва да знае, кой е баща му.
Тайфур към Джесур
Ако не можеш да разкажеш за направеното на г-жа Йомюр,.......ще умре.

Последна редакция: чт, 20 яну 2011, 16:42 от dani_ka

# 682
Обаче всички ,  дори и този Сезгин сега  , годеникът на Дуйгу , кой с молби , кой с уръжие , със заплахи , или пък с гласа на разума , все се опитват да накарат Джесур да говори за направеното, колко жалко наистина , а той ще предпочете да умре пред това да загуби завинаги онези които смята за своето семейство , коя истина ще избере , неговата или тази на Юмюр , рано или късно ще трябва да вземе решение , умен е , и знае че всички искат да чуят от него как потвърждава нейните думи , но това също така е равно на самоубийство , по добре да замени живота си за този на Дуйгу , но Тайфур няма да му остави такава възможност , тогава всичко е в ръцете на Юмюр ,  животът на сестра му , не зависи от него и от неговите признания , зависи само от Юмюр , едно нейно обаждане до Тайфур и Дуйгу ще е свободна , но тя е  жена изтъкана от нерешителност , на която никой не може да разчита всъщност , животът на една невинна душа срещу истина която отдавна вече  не струва нищо.

# 683
Да наистина зависят много неща от Юмюр, в живота на Джесур, а сега и на сестра му.
Ама тя май му иска смъртта, не го разбирам, как може да искаш това за бащата на детето си.

А пък тоя Тайфур, точно той да раздава правосъдие, ммм..... да, трябва да му сложат и положителни черти, като на всички в този филм - имат и добри и лощи страни.

А това е несправедливо спрямо Джесур, няма кой да го защити, или поне да му каже кой какво му крои. А когато той трябваше ги защитаваше всички  - и Юмюр, и неговото семейство - леля му и сестра му. Направо ми е жал за него.

# 684
Хайде , хайде сега , Джесур ще се справи и с това  , толкова е умен и откровен  и с тези сълзи в очите  , веднага ще им каже и на двете глупачки стоящи зад него , че Тайфур е отвлякъл сестра му , а  Юмюр няма да позволи невинен да страда заради нея , и то  само за да може Тайфур да наложи на всички нейната истина , ще се обади на Тайфур и тази глупост също ще премине без много много усложнения и ненужни признания . То и за тях ще дойде време , но не така и не по този начин , поне до 68 епизод , когато очакваме обрат , нещата ще се въртят около това , Джесур ще има последната дума , но когато той реши  , тогава ще говори , нито по рано , нито по късно .

Лично аз , виждам в това , една възможност за Юмюр да му покаже че не му желае злото ,че не е отмъстителна като него , че не иска от него да плати за смъртта на сестра и със смърта на неговата сестра ,  не би трябвало да е така , иначе филмът е построен върху една безмислица , сигурно хиляди пъти му е желала смъртта през годините , но никога не и от нейната ръка или пък затова да страда някой невинен .

Последна редакция: чт, 20 яну 2011, 19:38 от schivik

# 685

това много ми хареса:
Джесур :
Ето това е, няма две страни – правилно, неправилно. Или си тук, или отсреща. Ако ти е писнало от мен, и искаш да си тръгнеш, вратата е там. Тук в моята къща, няма отказване (отричане)  от човека.

умен си е Джесур.

с най-близките винаги трябва да си  разбиращ, дори да не одобряваш някоя тяхна постъпка или идея.

леле това ще е мн хубаво ако наистина е така всмисъл глагола е в мин време...тогава има надежди хора надежди и според мен тя му прости заради Джан и заради това ,че намери сили да се върне на мястото от където започна всичко...знам ,че вече мн пъти го написах ,но според мен тя му е простила именно с отиването си там

# 686
Утре ще видим в резюмето ще станат по-ясни нещата силно се надявам тя да не иска смъртта му .

# 687
Хайде , хайде сега , Джесур ще се справи и с това  , толкова е умен и откровен  и с тези сълзи в очите  , веднага ще им каже и на двете глупачки стоящи зад него , че Тайфур е отвлякъл сестра му , а  Юмюр няма да позволи невинен да страда заради нея , и то  само за да може Тайфур да наложи на всички нейната истина , ще се обади на Тайфур и тази глупост също ще премине без много много усложнения и ненужни признания . То и за тях ще дойде време , но не така и не по този начин , поне до 68 епизод , когато очакваме обрат , нещата ще се въртят около това , Джесур ще има последната дума , но когато той реши  , тогава ще говори , нито по рано , нито по късно .

Лично аз , виждам в това , една възможност за Юмюр да му покаже че не му желае злото ,че не е отмъстителна като него , че не иска от него да плати за смъртта на сестра и със смърта на неговата сестра ,  не би трябвало да е така , иначе филмът е построен върху една безмислица , сигурно хиляди пъти му е желала смъртта през годините , но никога не и от нейната ръка или пък затова да страда някой невинен .
единствено ако Йомюр каже:
не беше изнасилване, имах избор и избрах това - излъгах ви, Сойкан и Тайфур!

така може да спаси всички
единствено така може да стане.
тя е на ход.
сега трябва да му отдаде дължимата благодарност, че има Джан и че токова много е обичана.
ако е мъжко момиче  така ще направи.
ако е подла душичка, която само удобства, ще замълчи.
Йомюр е единствената,щом Тайфур е главния Инквизитор така стоят нещата.

Джесур не може да реагира отвсякъде е притиснат- просто е Мат.
или признава да спаси Дуйгу
или отрича и убиват Дуйгу.
или стреля по Тайфур, но този път смъртта няма да го подмине.
или се самоубива за да спаси всички.
или поставя някакво много мъдро условие...за Айтен...

интересен израз от страна на Ердем:
Моят /Джесур/ Смел  син Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 00:18 от Светозара

# 688
+++ 62 еп.
Пътувайки в колата, Ердем все пак си припомня събитията за които Йомюр му говореше.
Айтен е в ареста. Ердинч я среща при извеждането й. Той й казва, че са можели да направят нещо, за да й помогнат. Тя казва, че е късно вече за каквото й да било, и че вече не иска помощ от него.
Ердинч позвънява на Ердем
Какво е станало, защо звучиш така? – нещо е доловил Ердинч
Нищо – Казах да не отиваш при майка.
Твоят кеф ли да бяхме чакали?- явно го упреква, че закъснява – Тя тръгна за съда.
Добре, ще дойда в съда тогава.

Йомюр се прибира в къщи. Разие я посреща.
Йомюр, какво стана. Не сте говорили, или, - тя се опитва да подразбере – говорили сте. Леле и какво ли ще направи сега. На Джесур да му кажем веднага да се маха (да изчезва), къде  е телефона – засуетява се Разие.
Спри Разие – й казва Йомюр. Добре. Не ми повярва. Лъжкиня съм била. С изнасилването  съм се опитвала да се спася, за това съм лъжела

Айтен е в съда, Разглежда се въпроса дали да бъде задържана.Решението: Съдът....от 15 февруари ...да бъде задържана. Ердинч се приближава до адвоката и го пита: „Тя сама се предаде. Знае се името й, знае се адреса й. Това е невъзможно. Защо съдебното решение е за задържане?” Адвоката вдига ръце.
Ердем, вдигни глава. Не е време за извинения (оправдания) - Айтен казва това на Ердем
Не се тревожи майко. Ще те изкарам от там, обещавам – й казва Ердем, преди да я качат в затвворническия бус.
След това Ердинч и адвоката провеждат разговор, в който не съм много сигурна, но все пак...Адвоката казва, че ако г-н Джесур даде съвсем различни показания, то тогава за Атен може й да има шанс. „В това положение, от тук на нататък  аз вече не мога да съм помощник (да съм полезен)” – казва адвоката. Ердинч го разбра.
Ердем, майка ти защо не ми обясни (разказа) за човека, за когото говорихте? (сигурно става въпрос за Тайфур) Зададох ти въпрос.
В този момент не съм в състояние да ти отговоря татко.
Майка ти среля по Джесур, после отива и се предава, какво трабва да направиш, си знаел ти казва. Какво става? Какво знаеш? Какъв е този. Още сега ще ми обясниш.
Достатъчно е да стоиш на далече от това. Аз ще изкарам майка си от там. Ти само не се бъркай.
Как така да не се бъркам? – много е ядосан Ердинч
Татко, остави ме намира – му отговаря Ердем  и си тръгва.

Разие и Йомюр продължават разговора си.
Не се изоставяй (не се отказвай) така, веднага.  Той днес е гневен, но ти казвам на истина, ще те разбере, само се успокой
Дори ако ми повярва, няма да ми прости, и е прав.
Ама как така, прав бил. Ако искаш, аз да поговоря с него.
Той на мен не повярва, и на теб няма да повярва. Отдавна бил спрял да мисли за мен.
Така ли ще мълчи ? пита Разие
Заради Айлин ще мълчи. Мен той отдавна ме е извадил от живота си.

Атен влиза в затвора.. Надзирателката я предупреждава, че я чакат трудни дни, но й казва, че в крайна сметка всичко се купува. (там поздрава е „господ да те пази”)
Ердем отива при Яшар.
Яшар, аз съм Ердем, отвори вратата.
Нещо ли е станало? Че за какво би дошъл тук.
Майка се е предала, и е арестувана. Казала е, че тя е простреляла Джесур.
Но защо е направила това – пита Яшар.
Седни – казва Ердем на Яшар – Аз бях в затвора. Знам как е. Майка няма да може да издържи.
Но аз ще издържа,  така ли? - пита Яшар малко ядосан.
Знам, трудно нещо е. За поемане на наказанието, ще направя каквото трябва, Ти само изкарай майка от там и ще помисля за начина.
Ще ми дадеш пари? - малко иронично го пита Яшар.
Колкото искаш. Като излезеш, ще си създадеш бизнес.
Ще ми помогнеш. Вашата помощ  обрече семейството ми, с вашата помощ баща ми не е жив. И тук Яшар говори за посещение в затвора, за притискане в ъгъла, и баща му е дал душата си (платил е с живота си). Ердем се изнерви. (да ли няма нещо общо с убийството на бащата на Яшар) Разговора предусещам, че е много важен, но ми е труден. Ердем пита Яшар „Ти никаква ли вина нямаш?” Яшар му казва: Майка ти се възползва от мен”
Яшар в крайна сметка не приема предложението на Ердем. „Виж, като на мъж ти казвам, да не ме принуждаваш да правя накои неща.”
Казах да си тръгваш – с тези думи Яшар отпраща Ердем.

Последна редакция: пт, 21 яну 2011, 00:21 от dani_ka

# 689
 #2gunfire Да се гръмне правилно и аз щях да се гръма ..ама искам и Ердем
и без това Йомюр няма да и пука така че .....няма смисъл човека дастада за една невъзможна любов .Единствено детето заради него си заслужава да живее и би направил всичко  него.

Общи условия

Активация на акаунт