9 деца в тристаен апартамент !

• 43 720
  • 1 116
  •   1
Отговори
# 990
Е, айде стига, пак се изпокарахме. Peace...Съгласна съм с Argun, че дори и в град да живееш, ако е малък , пак нямаш шанс за посещаваш кой знае колко културни мероприятия. Аз съм от Бургас, имаме сравнително добър театър, също и опера, но пак не мога да сравня нивото с това на софийските театри и опера. Какво остава пък за моята приятелка, която живее в малко градче, и винаги като сме си говорели на тема изкуство ми е казвала" какво ли знам аз, ако дойде някой пътуващ театър за нас е празник, и то постановките са на едно ниво..." Няма как да ти гостува Лили Абаджиева, или Сашо Морфов примерно. Друг е въпросът, че може и в центъра на Вселената да живееш и пак през живота си да не си видял един спактакъл или да не си прочел книга. Въпрос на възпитание и потребности.

# 991
Не разбирам защо някои не желаят да слязат от собствената си камбанария.
След чисто човешката връзка, която градя с дъщеря ми, за мен е важно да й осигуря образование, възможности да се окултурява и прочие, наред с балансираното хранене, квалифицираната медицинска помощ и качественото облекло.Това са ми давали родителите ми - това давам и аз.
Обаче не могат всички да завършат университет, да ходят на театър и да разбират от кубизъм.
Докато аз съм на театър, някой трябва да дои кравата, чието мляко ще дам на дъщеря си на другата сутрин. Някой трябва и да е сигурен дали кравите всъщност се доят вечер. И не съм съгласна, че хората, които се грижат за всичко на масата в пицарията, в която ще похапна след театъра, са по някакъв начин по-недостойни от мен. Съответно и ако създават и възпитават деца, които ще се грижат за млякото на децата на дъщеря ми, макар и да не са чели Толстой, аз с всичкото си образование и цялата си култура не съм по-стойностен човек и по-добър родител от тях.

Последна редакция: нд, 09 яну 2011, 22:56 от schreier

# 992
schreier, чудесно казано!!! Така мисля и аз. Поздравления   bouquet

# 993
  • София
schreier, чудесно казано!!! Така мисля и аз. Поздравления   bouquet
+1

# 994
  • София
Andarie, селска къща виждала ли си newsm78
Та по този повод се сещам за Емо от "Дом за нашите деца", когато видя как се дои мляко: "Ти така ли си куп'ваш млякото, 'щото баба го куп'ва в пликчета"

Цялата продукция от баба и дядо идваше точно от по-малко от 1,5 декара (в тези декари беше къщата, стопанския двор и градината) та стига. ...лозето - за вино, а царевицата - за животните.
Те картофи не гледаха почти, но чушки, краставици (от тях дори продаваха на някакъв кооп), домати, боб, цвекло, лук (3-4 вида) домати, зеле, ягоди, малини, вишна, дрян, ябълки, дюля, круши.... Олио, жито, слънчоглед в зората на демокрацията получаваха като рента.
Как ти се струва от към зарзават?
Гледаха и дребни животни в различните години - месо, мляко, сирене, яйца.
Между другото някои неща се садяха на едно и също място просто се раминаваха във времето.

И да има градски хора, които си дават земята (градините) за обработване на живеещи в селото съседи ей така, за да не пустее и да се навъртат хора в къщата. Моите родители са отстъпили една градина на съседи, има и други като тях.

schreier   bouquet

# 995
Да, но тук говорим преди всичко за лишаване от шанса да бъдат духовни хора. Когато си принуден да мислиш единствено и само за физическото си оцеляване, понеже делиш хапката с още 8, 12 или 20 братя и сестри, ти се отнема шанса да бъдеш нещо повече от производител на мляко. Не казвам, че трябва всички да са интелектуалци, но има хора, които се раждат природноинтелигентни, или носят в себе си някаква дарба. Дарба, която неминуемо ще загине, ако се родиш в мизерия и си обречен на мизерия. За да имаш много деца в България и навсякъде по света е нужно да си добре материално. Ако не си-отглеждаш нещастници....Казвате, какво толкова нали има какво да ядат, но всички майки тук пишат и в теми, в които се коментира кой на какъв курс записал детето си, всяко ходи на уроци по език, на танци, рисува...Другаде се коментира, кой какви подаръци купил за Коледа, кое училище е по-добро от други, препоръчват се доста постановки. Никоя не е казала " Е, аз моето няма да го водя никъде, да ходи да дои кравите,или да пасе овцете, нали и млекопроизводители трябват, овчари също"...Така че, всичко е въпрос на шанс и възпитание, както казах. И на онези деца, може би им вървят езиците или умеят да рисуват, но кой ще прати детето си на подобен курс като трябва да изхранва още 12 гърла? И неговите стават овчари, а нашите, след десетки видове курсове, елитни училища и университети, хора с престижни професии и добри заплати. Така че, аз не отричам факта, че са нужни и млекари и овчари...но продължавам да твърдя, че тези деца, нямат равен старт с нашите деца, нямат шанс да се изявят, и станат нещо повече.

# 996
Да, но тук говорим преди всичко за лишаване от шанса да бъдат духовни хора. Когато си принуден да мислиш единствено и само за физическото си оцеляване, понеже делиш хапката с още 8, 12 или 20 братя и сестри, ти се отнема шанса да бъдеш нещо повече от производител на мляко. Н

тоест, производителите на мляко не са духовни хора?

# 997
нямат шанс да се изявят, и станат нещо повече.

Ама твоето "повече" не е универсално, то е "повече" за теб, за мен, за още двама-трима. Не всички хора мислят така и това не ги прави лоши родители.

тоест, производителите на мляко не са духовни хора?
Друго ще е да доят кравите, докато слушат "Тоска".

Последна редакция: нд, 09 яну 2011, 23:20 от schreier

# 998
  • София
aniese, аз пък си мислех, че говорим за това дали се грижим сами за децата, които сме създали.

# 999
нямат шанс да се изявят, и станат нещо повече.

Ама твоето "повече" не е универсално, то е "повече" за теб, за мен, за още двама-трима. Не всички хора мислят така и това не ги прави лоши родители.

Много ми хареса написаното от теб. Доста по-тактично от мен си се изразила. Simple Smile

# 1 000
А, очевидно е,че родителите създали по 20 деца не мислят като мен. То човек, живеещ в България, ако мисли за духовните потребности на децата им, за развитието на талантите и уменията им не прави по толкова деца.

# 1 001
  • София
Да, Десем, не само съм виждала селска къща, а и през цялото си детство всяка събота или неделя ходех на село! По време на соца, когато нямаше кооперации, а който си имаше някаква земя (която са му разрешили да остане негова, а не е била национализирана), си я работеше - лично стопанство му викаха!  Няма рента, няма продажба, защото беше забранено! Баба и дядо хем ходеха на ТКЗС-то да работят, а отделно имаха овце, прасе, кокошки, пуйки, патки, магаре, пчели и магаре. Сутрин още по тъмно овцете започват да блеят, че им е време за доене - няма събота, няма неделя, няма студ, няма жега! Пуйчетата са толкова кекави като са малки, че трябва да ги пазиш от всичко, да ги гледаш отделно и дори да ги храниш в човките, ако нещо са слабички! Патките не смеех да ги доближа, че съскаха срещу всеки и бяха доста нападателно. Знам и едно прасе какво яде, не е само да съм го гледала на пържола в чинията! И пчели знам как се гледат, и лозе как се копае, и на ливадата съм ходила мъжете да косят сено, но баща ми не ми даваше да пробвам, че да се се порежа с косата! Купуваха се фуражи, всякакви лекарства за животните, садеше се люцерна и някакви  други треви, които хем са за храна на животните, хем пчелите да имат паша! Не говоря наизуст, както много ти се ще! мога още да разказвам.
И като гледам, всичките им деца са се образовали, не са останали на улицата или да просят! и духовно бедни не са, ама не ми се изброява! Само ще кажа, че в нашата рода няяма човек, който да не се е занимавал с изкуство, било то пеене, танци, свирене на инструмент! Няма да срещнеш човек от родата,който да пее фалшиво или да не може да танцува и свири!

# 1 002

това всъщност е  глупаво, както и постингът ти за доячите на крави, които все пак са нужни,  докато с детето ти сте на театър ooooh!. Като каква се изживяваш? Кой ти дава право да твърдиш, че на някой млекар не му се  слуша Тоска? В кой век живееш, в 13ти?
Духовност и обща култура не са припокриващи се понятия, можеш да си абсолютно духовно пуст и на първия ред в театъра.

# 1 003

това всъщност е  глупаво, както и постингът ти за доячите на крави, които все пак са нужни,  докато с детето ти сте на театър ooooh!. Като каква се изживяваш? Кой ти дава право да твърдиш, че на някой млекар не му се  слуша Тоска? В кой век живееш, в 13ти?
Духовност и обща култура не са припокриващи се понятия, можеш да си абсолютно духовно пуст и на първия ред в театъра.

Абсолютно съм съгласна с теб. Вероятно не си разбрала иронията ми, която не беше адресирана към теб, между другото. Твърдо съм убедена, че има млекари, на които им се слуша "Тоска", а пък аз изобщо не се изживявам като някаква.

Не аз съм поставила равенство между духовността и общата култура, както и между духовността и образованието. Напротив, казах точно обратното, но може би не съм била достатъчно ясна.

# 1 004
  • София
Аз нещо не можах да си я представя съвсем точно картинката с тружениците с мотиките да се отдават на изтънчените духовни забвления.
Повече ми се вписва картинката след дългия трудов ден хапването, пийването и ей тези три неща.
Музикалния съпровод на танците и забавите също ме съмнява да е плод на някой виенски класик.
Но може би нямам достатъчно наблюдения върху БГ фермерския живот.

Общи условия

Активация на акаунт