Веганството - да споделим опит 3

  • 51 770
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
Вери, вече и за гарнитури към пържолите ли ще си говорим в тая тема... Laughing
 Joy Joy Joy

# 481
  • Мнения: 5 714
Не, само уточнявам.  Wink

# 482
  • Мнения: 2 132
Значи спокойно да го сложа в супа. Че, ако горечеше, няма кой да ми я яде Simple Smile

# 483
  • USA
  • Мнения: 675
Благодаря, Вери  bouquet!

Реалист, аз доколкото разбрах закваската за боза трябва да шупти, докато моята си стои така, мирише на кисело , но само това. Да я слагам ли така или да я хвърля и да пробвам наново? Ще сложа и аз 3, 5 литра вода като теб.

# 484
  • Мнения: 1 732
maimun77 ,
честно казано,  не знам  какво е шуптене. Ако е издаване на шум , такъв при мен няма.
закваската ми е била готова, когато има характерната миризма и появили се балончета на повърхността. Като я разбърквам, балончетата се "скриват".

според както го описваш, готова е и я слагай.  PeaceИзчакай обаче добре да се охлади цялата вряла смес. /Да е хладка/.
Докато ври, разбърквай, че иначе може да залепва по дъното .

# 485
  • Мнения: 1 849
Ето тук още за бозата и неудачите с нея:
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=27&t=3689
Шуптене=появили се балончета на повърхността  Simple Smile
Аз я правих от брашно от просо и да уточня, че който е пил от бозата от едно време се сеща за забравения вкус, а сегашната си е направо компот, даже резлива не става (аз затова и не съм купувала отдавна).
Да не се плашите ако накрая не е много хомогенна, за по-добър външен вид - я минах през пасатора  Mr. Green Големият я хареса, но дребното ме пита, това рядък крем ли е  hahaha

# 486
  • Мнения: 2 132
Шуптене е точно това - да има мехурчета. Нали се сещаш като сложиш сода в кис. мляко как казват, че '' шупва''  Peace

# 487
  • Мнения: 1 849
Исках да ви питам като правите домашен хляб - какъв тип брашно предпочитате да ползвате - пълнозърнесто, ръжено, типово,...?

А какви детоксикации сте правили или мислите, че са успешни?
http://www.ossem.eu/article.aspx?pg=arl29 - тази леко ме смути  Thinking

# 488
  • Мнения: 19 996
Аз пробвах да направя шипково вино и не разбрах дали съм го оцелила.

Реалист,

 ти начукваш ли шипките преди това? Аз ги врътнах един път в блендера. После налях вода и сложих кафява захар. Държах на топло (не много топло) 3 дена. Днес отварям буркана и на шипките, които бяха изплували отгоре, имаше на 2-3 места нещо като мухъл. Хвърлих ги и прецедих през тензух. Напитката е леко кисела, но въобще не е газирана. Дали малко съм го държала и как да избегна образуването на мухъл?

Баба ми каза, че навремето нейната майка по същата технология е правела "крушенца" Grinning
Слага круши, ябълки, захар и чака известно време. Получавало се леко кисела напитка.

Как преценявате дали пълнозърнестото брашно, което не е био, е о.к.? Вчера купих някакво на Мелко от Кауфланд и видях, че има още 3-4 вида.

М_ник
,

този уред беше обсъждан в темата за Оловото. Доколкото помня не беше сигурно дали не извежда и полезни в-ва от организма.

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 18:09 от Soleil*

# 489
  • Мнения: 2 132
Аз в машината последните пъти правя от типово (немското био) и пълнозърнесто царечично (био от ДМ) или био ръженето, дето се комбинирахме от тук за него. Но ползвам машина. Иначе моя мъж най-харесва бял хляб.. От време на време му правя чист бял, но в повечето случаи гледам към бялото брашно да сложа и друго Simple Smile

Пълнозърнесто взимам само на Хоуп. Пише ''100% несято, пълнозърнесто брашно. Без подобрители, консерванти и т.н.''


Да ви похваля книжката от (забележете) 1986 година - ''Спасителният кораб на Барбароните''. Барбароните първо спасяват животните от замърсяване на реката, после преследваните от ловците и убиването за палта и кожа. Хората цапат ли цапат и накрая барбароните построяват кораб, с който отпътуват заедно с всички животни на зелена планета Simple Smile На финала обаче хората се осъзнават и почистват водата, и въздуха, засаждат много дървета и обещават да не мъчат и убиват без нужда животните. Барбароните се връщат с животните и заедно с хората правят празник Simple Smile

# 490
  • USA
  • Мнения: 675
Благодаря ви, момичета!
Проблема е, че няма балончета, няма нищо. Аз съм правила закваска за хляб и горе-долу знам какво е, но тук липсва. Имаше балончета 12 часа след като я сложих, но за кратко и може би тогава е била готова. Сега ще прочета това , което M_Nik пусна. Ще пробвам да направя, но с половин доза, за да не хабя продукти, а ако стане, ще е супер.

Аз си правя пълнозърнест хляб от няколко вида брашна, смесвам ги-обикновенно е от спелта, малко ръжено и пшеничено, но днес например нямах спелта и сложих от кафяв ориз. Ползвала съм и ечемичено, овесено и царевично, зависи какво имам.

# 491
  • Мнения: 2 399
maimun77, аз и двата пъти като правих закваска за боза към 12 час ми беше шупнала, но я държах на доста топло място. Първият път я изхвърлих понеже и аз си мислех, че трябва да чакам още, вторият път я видях че беше шупнала, но беше доста късно вечерта, на сутринта почти нямаше следа от шупналото, но аз направих с нея боза и мисля, че резливият ефект се получи.

# 492
  • Мнения: 1 732
Soleil* ,

Натрошавала съм да, или съм взимала готово натрошени.
А понякога съм слагала само цели шипки.
Никога не съм пасирала/блендирала.
Смесвам обикновено с мед.
Само заливам с вряла/топла вода и чакам. После могат да се добавят  малко аромати-карамфил, ванилия, но аз не съм. Никога не ми е мухлясвало./може би заради меда/
Като премине в квас, цветът става по -мътен и трябва да се изпие бързо или да се сложи в хладилник.
maimun77 ,
и аз имам балончета, съвсем малко, още от началото-/в първите 12 часа/. Но няма и помен от миризма. После балончетата се увеличават и идва миризмата.  Peace

При каква Т я правиш?
Миризма до сега не се ли е появила?
пиши как върви процеса.

Интересно, до сега винаги много лесно ми е ставало....

M_Nik ,
аз съм резервирана към подобни намеси за детоксикация.
Ако има симптоми и показания, за нещо конкретно и специалист ме е насочил към някаква апаратура и процедури, ще ги премисля и сигурно правя.
Но иначе си правя плодови, сокови , чайови разтоварвания.

Последна редакция: ср, 26 яну 2011, 19:45 от realist

# 493
  • USA
  • Мнения: 675
Звездичка, ще пробвам, дано да стане!
Реалист, вкъщи е около 25-26 градуса. Няма никакви балончета, гола вода си е. Само като разбъркам става отгоре на пяна и после като се утаи пак си е вода. Но пък има миризма на кисело. След малко мисля да я сложа и ще пиша за резултата.

# 494
  • Мнения: 1 849
Реалист, то и аз съм резервирана, но понеже го четох...
Иначе правя с чай и плодове или салати, също и изчистването на черния дроб със зехтин и лимонов сок. Но в момента някак се чувствам задръстена и търсех нещо по-силно  Wink

Маймун, пробвай с малко количество наистина  Peace

Общи условия

Активация на акаунт