Дисциплина на дете на 1г.3м

• 7 196
  • 76
  •   1
Отговори
Здравейте,
по принцип се осланям на интуицията си и на прочетеното в книгите и интернет. И досега си бях спокойна за синът ми, в смисъл че го намирам за нормално за възрастта си, жизнено и любопитно дете. Вкъщи всичко е максимално обезопасено, по-скоро празно и без предмети и на практика детето няма какви "бели" да свърши толкова. Самото цапане с храна също не е толкова страшно, защото сме с ламинат и се чисти лесно. Имаме бавачка, която се грижи отскоро за детето през деня и която когато я питам детето дали я уморява или слуша отговаря "детето е разкошно" и "мен децата не ме уморяват". Затова много неприятно се изненадах когато свекърва ми започна да недоволства, че детето ни било недисциплинирано, "лошо" и освен това бавачката не го била научила на нищо. Както и че нейните деца не били такива като малки.

Та искам да ви питам дали децата на тази възраст наистина биха могли да "слушат". Когато му казвам да не прави нещо, реакцията е да продължи да го прави, да ме гледа в очите как ще реагирам или често и въобще да не ме отразява, че му говоря.
Това нормално ли е и може ли и най-вече според вас ТРЯБВА ли да упорствам да променя това поведение....Това, което съм прочела е , че вниманието трябва да му се отвлича. Понякога се случва да го оставя да пореве и потръшка малко, когато виждам че се опитва да се налага, понякога го разсейвам.

# 1
Свекърва ти не е добре.

# 2
  • София
Ама ти сериозно си се вързала, така ли?  ooooh!
За мен това е типично за свекърва изказване, отделно, че сигурно отдавна е забравила какво е било, когато децата й са били на тази възраст. На 1г.3мес. това е все още бебе, не знам свекърва ти какво точно иска...

# 3
  • София
В семейстовото на мъжа ми имаше такива настроения - детето на 1 г. трябва да се научи да слуша и да не пипа насам-натам. Те никога не били обезопасявали, прибирали ножове или качвали на високо препарати. Аз смисъл не виждам да търча и викам посотянно по едно бебе, което открива света. То това му е работата. И нейните синове били родени с обноски, ама моята дъщеря не е. На майка си се е метнала.  hahaha
Как да се научи детето да яде прилично, ако не си омаже косата два-три пъти с пюре?  Heart Eyes

# 4
И у нас е така - напълно обезопасено и не ми се налага цял ден да тичам след него с думите "Не питай това, не пипай онова". И все пак трябва да има някакви ограничения, за да знае детето, че не всичко е позволено. Например - да не се качва сам на високото легло на сестра си или нещо подобно.

Те чуждите деца все възпитани са раждани.  ooooh!

# 5
  • София
не може да се очаква кой знае каква дисциплина, но все пак децата се учат бързо. зависи за какви бели става въпрос. Компромис с бъркането в контакта, нарочното разсипване на храна и напитки не признавам. Ясно е, че децата пробват и те гледат в очите и дърпат покривката на масата, но ако няколко пъти му кажеш и покажеш, че не трябва да го прави, в един момент се научава.
Откриването на света си е откриване, включително да открие, че не е препоръчително да маже храна по земята.

# 6
  • София
За омазването с храна имам предвид да се учи само да борави с лъжица. А не на две и половина да ги е страх родителите му да го пуснат на ясла "Ще остане гладно, не може да се харни само още". При първи опити с чиния, лъжица и вилица има "мазане".

# 7
  • София
нямам предвид ученето да яде с прибори, а мазането на храната като игра. Разбирам опознаване на консистенцията, но не и да бръкне с двете ръце в паницата и да пръска наоколо или  да хване паницата и да я хвърви на земята. То се познава кога просто още не умее да си координира движенията и кога го прави нарочно.

# 8
  • София
Ясно, ама и това един-два пъти не е повод за драми. Просто отстраняваш чинията и обясняваш. Но това не пречи да сложим предпазители на контактите и да приберем чупливите украшения. Те се чупят не само от "лошо" отношение, а просто от несръчни детски ръчички. Минало-забърсало без да иска.

# 9
  • София
За свекървата- не е права да говори така. Но пък знаеш ли, дали не се е държало лошо детето при нея? Въпреки това, подобни думи са ужасни и аз определено не бих си замълчала  Laughing

Колкото до НЕ- да и двамата изпълняваха. И докато не се научиха да реагират не спрях да упорствам. За мен е важно да реагират на НЕ по мноого, много причини. Колкото са по-малки, толкова по-лесно се научават. Това с отвличането на вниманието не е моята истина...детето трябва да спира от раз, когато чуе НЕ.  Понякога това е единственото, което можеш да кажеш и направиш в дадена ситуация.

# 10
  • София
Драми? Не! Просто правила какво може и какво не може. Утре може на някой контакт да няма предпазител и тогава какво правим?  Въпросът е принципен да се научи какво е разрешено и какво е забранено. На такава малка възраст нещата трябва да са точни и ясни.

# 11
  • загубено
И вестник четат  на тази възраст Mr. Green

# 12
Ами дай й го да го гледа за 1-2 седмици и кажи, че очакваш да ти го върне дисциплинирано  Laughing.

# 13
A ако бавачката лъже, и се окаже, че детето не е чак толкова разкошно?
Доста от тях послъгват за да не влизат в излишен спор с работодателя си.
Все сте склонни да обвините бабите.  Simple Smile

# 14
Ти решаваш. Ние разрешавахме да прави всичко (и да рисува по стените например или да шляпа в локвите на воля), опасните неща бяха обезопасени и постепенно с възрастта я въвеждахме, но никога не съм се осмелявала да оставя контакт без предпазител и да повтарям Не пипай!. Това си е нашият дом, нашето дете, така сме намерили за добре. Твоето дете си има родители, поставете двамата с бащата границите и не се влияйте от чуждото мнение. Ако вие смятате нещо за нередно, ограничавайте го, но ако го приемате за нещо нормално, оставете детето.

Общи условия

Активация на акаунт