Дисциплина на дете на 1г.3м

• 7 203
  • 76
  •   1
Отговори
# 45
ГЖледай си детето, както ти прецениш за добре. Свекърва ти е възпитала нейните деца, както е преценила, сега е твой ред с твоето дете.
Думата "невъзпитано" за дете, което тепърва се учи за света коло себе си и за отношенията с другите ми идва в повече.
Много деца пробват НЕ-то на родителите си, това не ги прави лоши.

# 46
Казвате, на година и малко какво възпитание, каква дисциплина....Хм, после пускате теми... Laughing

# 47
  • София
Какво му е на възпитанието? Правим го постоянно, още откакто се роди детето, макар да не го осъзнаваме! Възпитание и дисциплина не означават камшик в ръката! Възпитава се включително чрез родителско действие или бездействие.

Разбирам авторката защо се шашка, кой ли не е минал през това! Съветвам я да приемее, че винаги оттук нататък, всички около нея ще  мислят, че разбират от възпитанието на  нейното дете повече от самата нея, ще й даватт акъли и прочие. Нека да си гледа детето, да прекарва много време с него, за да се опознаят взаимно, пък майната им на другите! Който иска на практика да приложи  възгледите си, да вземе да си роди едно!

# 48
Благодаря ви на всички за мненията, много са ми полезни, помагат ми да погледна от различен ъгъл на нещата.
За мен си реших, че най-вероятно съм по-мека и отстъпвам повече отколкото "трябва", а свекърва ми е прекалено крайна.
Понякога имам чувството, че по-възрастното поколение си представят под "послушни" и "добри" деца, някакви роботчета, без много собствена воля и мнение и затова често думите "послушен" и "добър" ме карат да настръхвам.

# 49
  • София
За мен си реших, че най-вероятно съм по-мека и отстъпвам повече отколкото "трябва", а свекърва ми е прекалено крайна.
  bouquet
За мен това е истината и правилният път- без крайни мнения и обобщения  Hug
Взимай всички крайни мнения и истината е някъде по средата  Hug

# 50
Казвате, на година и малко какво възпитание, каква дисциплина....Хм, после пускате теми... Laughing

Може ли да дадеш пример, защото подозирам, че мислим за едно и също, но с различни думи.

# 51

Може ли да дадеш пример, защото подозирам, че мислим за едно и също, но с различни думи.

Пример за тема, или пример за що е то възпитание, дисциплина на година и малко?

Дисциплина- научаване. Всеки влага различен смисъл в тази дума, а той е доста по-различен от здрав строй.
Научаването на елементарни неща от от бебешка възраст не оказва никаква травма на детето, а напротив помага му. Светът е съставен от правила. Всички ние живеем по правилата на обществото, на семейството, на училището, на работата. Не, не подчинение, макар че, и това го има, а спазване на определен ред, по който и ние и другите да живеем добре съвместно.
Дисциплина на 15 месеца-  научаване да прибира играчките си, да донесе предмет, да изпълни заръка...Елементарни и наложащи неща в тази възраст. Така детето се развива, не се потиска. Същото като да му се каже, да не пипа в контакта, или да не хвърля предмети.
Нима не започвате с научаването още на 7-8-9-месечна възраст с "Кажи чао"?
И да, едно дете може чудесно да разбере какво се изисква от него. Дадох линк с една добра таблица за развитие на детето-моторно, когнитивно...Погледнете я. Да, има и изключения, но водещ е родителският подход. В повечето пъти останалото за мен е оправдание.

Последна редакция: пн, 03 яну 2011, 13:24 от Гос`жа Мафани

# 52
Така е Peace но на тази възраст, обясненията за това е опасно, например нож, вървят успоредно с обезопасяването - да не попада нож в ръцете му, съответно контакт, лекарства и т.н., защото обясненията са задължителни, но отговорността наша. И ако на 1г. и 2-3 месеца все още опознавайки света няма страх от контакт, не мога да нарека това дете непослушно или невъзпитано.

За другото е многоотносително, моето на тази възраст току що беше направило първите си крачки, едва ходеше, т.е. подреждане на играчки и носене на нещо бяха в сферата на фантазиите, затова питах какво имаш предвид, не при всяко е приложимо на една и съща възраст.

Хвърлянето на играчки, при нас го имаше този проблем, четох, четох, било нормално именно з атези месеци, не пазя статиите, че отдавна беше, но дори се препоръчваше като упражнение - имаше връзка с научаването на причина и следствие, гравитация, разстояние, което детето открива самО. Естествено тук идва и ролята на родителите, да внимават какво попада в ръцете му - мека играчка или стъклена чаша  Mr. Green естествено върви с обяснение защо се хвърля едното, а не другото, може и да се покаже с нещо чупливо защо не трябва, но постепенно с възрастта детето прави разликата и пак на тази възраст не е непослушно, ако провери наистина ли нещо ще се счупи Sunglasses малък аналогичен пример - дъщеря ми не драскаше в книги, знаеше, че не трябва, но на 3 г. изведнъж започна да го прави, пробвах със забрани, с обяснения, но ме гледаше неразбиращо, след известно време успя да обясни, че го прави, защото в градината учителката "драска", драска, ама в учебната тетрадка, която е почти 1:1 с учебника. На 1г. и 3м. съм го казвала, но ако имаше достъп си го правеше, на 3 г. повече не повтори. Вашите деца може да са по-умни и да схващат, но ...

И още нещо - играта с храната за мен е начин детето да включи още едно сетиво в опознаването й. Правеше го до време, точно в тази възраст, сега абусрд да я пипне, може бабата да го има за невъзпитано, но за мсйката да не е, а точно обратното, като нещо полезно и тук нещата се заплитат  Laughing

# 53

За другото е многоотносително, моето на тази възраст току що беше направило първите си крачки, едва ходеше, т.е. подреждане на играчки и носене на нещо бяха в сферата на фантазиите, затова питах какво имаш предвид, не при всяко е приложимо на една и съща възраст.

Да, има деца, които дори и не ходят на 15-месечна възраст, но това не пречи да бъдат научавани на нещо друго, неизискващо ходене.
Идеята ми беше, че е меко казано глупаво да се твърди, че едно дете на година +, че даже и по-рано, не може да се възпитава.
За това попитах кога започва иначе това възпитание, ако не със самото раждане.

# 54
Естествено, едва ли някой си е зарязал детето в кошарата и нито му говори, нито го докосва, но дали очакванията на бабата за възрастта са реални е въпросът и кое дете е невъзпитано Simple Smile

# 55
  • София
Аз още си пазя надрасканите учебници - гледа ме, че подчертавам, та и тя тръгва, обаче с химикал. И на всичко отгоре го правеше тайно,само ме дебнеше да се обърна. Дам й празен лист - не ще. Аха, викам си, значи тук трябва да си обясняваме и да променим собственото си поведение! Спрях да пиша по учебника - и детето спря! Започнах да пиша на празни листа - и детето започна! Точно беше на годинка и малко, като им е времето да криволичат с молива и в най-добрия случай да праввят гнезденца. Сега като ги види тези свои произведения ми вика, как съм могла да й позволя да драска там!
ей, как ме накарахте да си спомня тези отминали случчки!

Искам накратко да обобщя - детето си иска занимавката! ако възрастният се занимава с него - детето е послушно. Ако възрастният не обръща  внимание на детето - детето скучае и става непослушно. Боже, колко пъти, до припадък съм я играла играта с "бебе хвърли играчка - мама дава играчка" или безбройната игра с пъхане и вадене на предмети в кутии... Сега се чудя как съм имала толкова голямо търпение и мерак!

# 56
Andariel, така е, но една майка, която разрешава на детето си да гази с кеф в локвите, в очите на някоя баба ще е безотговорна пикла с невъзпитано дете, така че детето на авторката може и да си е съвсем прилично, а в очите на бабата - не, само те си знаят  Simple Smile

# 57
Моята майка изпадна в ужас, когато видя как позволявам на сина ми да рови с една лъжица в пюрето, а аз го храня с другата, да сяда в пясъка и в пръстта и да играе с тях, да отваря гардероби и шкафове и да вади всичко от там /на около посочената възраст/. Не позволявах единствено досег с контакти и остри предмети. Всичко останало беше разрешено в къщи, дори копчетата на телевизора.
След около 100- тина НЕ-та и отстраняване от опсно място, детето само се научи къде може и къде не. И не, че не ме е пробвал пак поне 1000 пъти.
Сега се пробва за друго- дали ще му разрешим по-дълго на пързалката, на компютъра, повече шоколади и др., придружено естетвено с пазарлъци отдалеч. Ами ако мине номера?!
Не приемам обаче това за невъзпитано.

# 58
Снощи четох тази тема и докато реша как да формулирам мнението си,виждам,че Андариел вече го е написала.Много точно обобщение и го подкрепям на 100%.
То важи и за вече пораснали деца/каквито са моите/ и дано повече майки го прилагат.

# 59
  • София
ха-ха, свекърва ти да не е старшина в казарма...  Joy

Общи условия

Активация на акаунт