Дисциплина на дете на 1г.3м

• 7 198
  • 76
  •   1
Отговори
# 15
Питай свекърва си колко точно трябва да е възпитано едно дете/бебе на 1г3м и какви умения трябва да има.
Беше ни обезопасено навсякъде и Саши си имаше свобода на тази възраст .
И аз не съм фен на това с отвличането на вниманието ,но може би понякога се налага.
Има правила ,които трябва да се спазват и трябва да му се повтарят винаги ,но на такава малка възраст не можеш да очакваш ,че ще те разбере като възрастен.
Едно дете може да бъде и разкошно /послушно и лошо/палаво в зависимост от възрастния и неговото отношение.

# 16

Та искам да ви питам дали децата на тази възраст наистина биха могли да "слушат". Когато му казвам да не прави нещо, реакцията е да продължи да го прави, да ме гледа в очите как ще реагирам или често и въобще да не ме отразява, че му говоря. Това нормално ли е и може ли и най-вече според вас ТРЯБВА ли да упорствам да променя това поведение....Това, което съм прочела е , че вниманието трябва да му се отвлича. Понякога се случва да го оставя да пореве и потръшка малко, когато виждам че се опитва да се налага, понякога го разсейвам.

Това, че свекървите са ужасни е ясно - направо чудовища. Laughing Уффф, добре, че няма да ставам свекърва.
Но по темата. Да, на тази възраст могат да "слушат".
Ако изобщо не те отразява, когато му говориш и не смяташ за нужно да промениш това поведение, защо изобщо му забраняваш?
За мен ако се забранява нещо, значи има причина и няма как да се остави детето да не "отразява" възрастните.
Личното ми мнение, че отвличането на вниманието не е панацея. Практикуването му винаги не ни дава възможност да научим детето на границите - може/не може. Как ще се научи какво може и какво - не, ако всеки път му се отвлича вниманието?

# 17
  • София
На тази възраст детето не може да слуша или поне не може през половината пъти. Като не те отразява можеш да прекратиш физически забраненото действие с отстраняване от мястото и обяснение. Сега може да изглежда, че не отразява обяснението, но го запаметява и от обясненията ще изгради логическа система, в която всеки контакт е опасен, както и всеки балкон, например. След време това ще му помогне да чуе не-то и да се съобрази с него. Вярно е, има деца, които са по- кротки или с по- развита мозъчна кора и са способни на задръжки и на 1, но те не са правило.

Всеки си има свои представи за развитието и възпитанието на детето си, едни искат детето да слуша, други други неща, но това си е само работа на родителите. На свекървата децата са най- добри, това е ясно, нали затова си направила семейство с едно от тях.  Wink Laughing

# 18
Като не те отразява можеш да прекратиш физически забраненото действие с отстраняване от мястото и обяснение.

Бояна мога добре го е разказала. Но това е различно от отвличане на вниманието и разсейване.

# 19
Напълно съм съгласна с Бояна.
На таzи въzраст НЕ могат да слушат. Има други начини, но класическото "слушане"  Laughing айде стига...
Опитай се обективно да прецениш кой е прав и кой - не, zащото наистина отстрани не бихме могли да раzгадаем zагатката ви.

Иначе.., ако някой ми каже, че на 1,3г детето му "слушало".. ами бая ще му се посмея  Laughing

# 20
  • София
Хайде сега, да уточним дефницията за "слушане"!

Ами, да, моите слушаха, колкото им позволяваше възрастта! Не се е случвало да не ме "отразяват", защото когато нещо беше важно, намирах начин да им привлека вниманието и да разберат, че е важно. Естествено, тяхното разбиране не е като нашето разбиране, но човек като си поопознае малко детето, се научава по мимиката и погледа дали казаното е достигнало до него. Ясно е, че всичко става с безброй показвания и казвания, но то така е и с възрастните, иначе нямаше да има нужда от обучение и началници!  Laughing

# 21
О.к. на 15 месеца не слуша, а кога започва? Кога се дава началото на елементарната дисциплина?
Нали "слушането" всъщност е изпълняване на команди. Е, пък те са признак на развитие у детето....

Ще ползвам прийомите на Кати- ми едно куче на 6 месеца може да и изпълнява елементарни команди, та едно дете на 15 месеца ли да не може?
Това че, родителят казва  на дете на тази възраст "Не пипай!", а то продължава да не пипа, едва второто се явява функция от крехката възраст на индивида и неразвитата му още мозъчна кора.
Фази на развитието на детето.

Последна редакция: пт, 31 дек 2010, 10:32 от Гос`жа Мафани

# 22
  • София
Точно, проблем е когато детето принципно и обичайно не се научава да изпълнява прости команди (макар команди да звучи доста неприятно за дете). Тогава вече може да има подозрения за проблеми с развитието или слуха. Обаче, когато детето, пък било то и на петнайсет месеца, те гледа в очите и посяга към контакта, въпреки че сто пъти си му казвала да не го прави, то вече Е разбрало почти напълно или напълно какво означава комбинацията от "не" и "контакт" или "там", но иска да се увери или просто се пробва да те надхитри по своему. Всички знаем играта още преди годинка на "хвърлИ играчката през леглото" и после ти се хили насреща. На петнайсет месеца, вече проходили, се научават да крият предмети (например, синът ми си умираше да крие дистанционното, но на все едно и също място), което говори за доста добро ниво на разбиране. Децата не са гении, но и не са малоумни!

# 23
Сега ще побъркате авторката ,че нейното дете не е съвсем наред щом на 15м не изпълнява всичко ,което му се каже/нареди.
А тя дори не е споменала в какво точно се крие лошотията му според свекървата.
Сова моето "слушаше" ама не защото имам някакви специални методи на възпитание ,а просто по характер е крайно предпазлив и страхлив.
На 4г е сега ,а едва от половин година се пързаля с кеф на пързалка сам без да го държа докато се спуска.
Та относно опасните начинания суша  Grinning

# 24
  • София
няма какво да се побърква. А и кой е казал, че детето трябва да изпълнява всичко? Тя нали си го познава - може да прецени за себе си колко и как изпълнява. А аз бих казала, вместо да се чуди дали детегледачката или свекървата са криви, да понаблюдава малко отстрани. Както написах, децата не са малоумни - държат се по различен начин според това кой ги гледа за момента.

# 25
  • София
О.к. на 15 месеца не слуша, а кога започва? Кога се дава началото на елементарната дисциплина?
Нали "слушането" всъщност е изпълняване на команди. Е, пък те са признак на развитие у детето....
Индивидуално е, но слушането е свързано със зрелостта на мозъчната кора и осъществяването на процес на задържане. Т.е. детето може да разбира какво се иска от него, но да не може да овладее импулса да направи нещо. Затова и се препоръчва освен с думи родителят да направи и нещо реално, за да предотврати нежеланото действие. разсейването, пък идва след това като алтернатива на ангажиране на вниманието с друго, за да се научи детето да замести забраненото с нещо друго и да не се фиксира.
И при всички деца е различна възрастта, на която са способни да задържат, някакъв показател може да е и способността да не се изпускат в гащите, да ходят на гърне. Всичко това изобщо не означава, че детето трябва да се остави да прави каквото си иска докато порасне. Напротив, в ранната възраст най- лесно и безболезнено се поставят нужните граници без насилие, наказания и агресия, без поставянето на тези граници да се превръща във война.

# 26
Бояна, съгласна съм! Но нали разбираш, и колко е тънка разликата между хитруването и неумението.
Защото, както става ясно от не един и два примера, децата някак много лесно усвояват първото още от най-ранна възраст.  Wink
Моето 6-годишно и до сега "не умее" разни работи и пусто не съзрява тази мозъчна кора, бе!

# 27
  • София
Бояна, съгласна съм! Но нали разбираш, и колко е тънка разликата между хитруването и неумението.
Защото, както става ясно от не един и два примера, децата някак много лесно усвояват първото още от най-ранна възраст.  Wink
Моето 6-годишно и до сега "не умее" разни работи и пусто не съзрява тази мозъчна кора, бе!
При малките тази разлика е без значение, защото родителят лесно може да ги премести физически. Сега, за 6 годишния, както и за 16 годишния причините са други. Wink Щом не се нааква и напикава изглежда мозъчната му кора е ок.

# 28
Не помня къде, но бях чела една статия на психолог, който обясняваше, че децата разбират за момента, че това нещо е НЕ, но е естествено на следващия ден или след 1 седмица да проверят дали все още е НЕ или си е било само за тогава Simple Smile

И всичко е много относително, зависи от изискванията на родителя, едно и също дете може да се приема за послушно от един човек и като ужасно разглезено и лошо от др. Не е рядко срещано да се поставят изисквания към децата, които не съответстват на възрастта им.

Не знам писала ли съм, но миналата година на плажа до нас бяха дядо с внучка на възрастта на моето дете, към 4-5 г. да са били. Толкова кротко дете не бях виждала, седеше на кърпата и просто си говореше с него, задаваше му много смислени въпроси, на които той отговаряше толкова троснато и с такъв тон, че всички хора се обръщаха. Детето гледаше как дъщеря ми тича до водата, повъргаля се на брега, легне пак при нас, после вземе пояса, кисне във водата сума ти време и т.н. По едно време и това дете поиска да влезе във водата, беше ужасна жега, а те бяха без чадър, дядото й каза, че може да си намокри само пръстите на краката Crazy то го попита защо другите деца се къпят, а на нея й е забранено? Отговорът беше, дане ги гледа, утре ще са в болницата на инжекции с антибиоитици. Ако случайно си зариеше крачетата с пясък идваше "Как може да си толкова мръсна, мърла такава, ти си най-непослушното дете, което познавам", всъщност непослушно се вмъкваше във всяко едно изречение, без значение какво е. Така че сами си правете изводите, в очите на бабата това дете може да е ужасно, а всъщност нещата да са др. ...

# 29
  • София
Ще ползвам прийомите на Кати- ми едно куче на 6 месеца може да и изпълнява елементарни команди, та едно дете на 15 месеца ли да не може?
ами... едно куче на 0 месеца може да ходи, защо тогава едно дете на нула месеца не може  newsm78

иначе съм съгласна с Бояна

А към авторката - дай детето на свекървата за месец да го научи да слуша  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт