Кога да очакваме първите думички?

• 1 941
  • 32
  •   1
Отговори
Сега започваме 8 ми месец ,казва някои срички и то не много,кога да очакваме първите думички или
още е прекалено рано?

# 1
Всяко дете се развива индивидуално. Големият ни син на 11мес. казваше "бау-бау", "ало", "баба", "мама"...сега, дребния (на 1г и 2мес) казва "деде" и "мама"-другото не се разбира, иначе е много бъбрив Mr. Green

# 2
Съгласна съм с MTV, че всяко дете се развива индивидуално. На вас пък ми се струва прекалено рано.  Peace Моят син започна да казва съзнателно мама, тати и пр. други прости думички около годинката и беше едно от първите "проговорили" деца, така че определено смятам, че ви е рано.  Peace

# 3
Сега започваме 8 ми месец ,казва някои срички и то не много,кога да очакваме първите думички или
още е прекалено рано?

Сричките са т.нар. лепет.
Кога ще дойдат първите думички никой не знае.

Детето ми изговаряше "Баба", "Мама", "Тата" на 9 месеца. На 14 месеца направи първото си изречение и спря дотам. Проговори разбираемо чак на 2 години.

# 4
Малкият ми син казва "Аи", което е ало, "Тататататата", когато ми обяснява нещо, за него всчки сме "тати" и чат-пат "ам-ам" като яде и от време навреме, пак докато яде "мама", но ми си струва, че просто оплита език, докато казва "ам-ам". Като ви чета, започвам да се притеснявам.

# 5
Като ви чета, започвам да се притеснявам.

Недей Simple Smile.
Щом изговаря отделни думички и има обръщение, няма място за никакво притеснение.

# 6
Като ви чета, започвам да се притеснявам.

Недей Simple Smile.
Щом изговаря отделни думички и има обръщение, няма място за никакво притеснение.

И аз с това се успокоявам  Simple Smile
Пък и двама приказливци ще ми дойдат много  Laughing

# 7
Малкият ми син казва "Аи", което е ало, "Тататататата", когато ми обяснява нещо, за него всчки сме "тати" и чат-пат "ам-ам" като яде и от време навреме, пак докато яде "мама", но ми си струва, че просто оплита език, докато казва "ам-ам". Като ви чета, започвам да се притеснявам.

Няма за какво да се притеснявяш.  Peace Повечето деца до към 2 години са на "Ъ Ъ Ъ"  Peace Няма нищо притеснително - ще си проговори детето.  Peace

# 8
  • София
Моят син преди годинката казваше "мама", "тата", "ам-ам", "па-па", "да-да" и "ньееее", сега е на година и половина и още си стои на това ниво. От време на време ме сюрпризира с някоя сложна и място казана дума, но това е еднократно, рядко я казва по два пъти.

С две думи- много рано ми се струва за твоето бебе, но пък знае ли човек, може да те изненада Simple Smile

# 9
Е доста се поуспокоих,защото личната лекарка ни пита за срички и се притесних,звуци всякакви издава и вика нарежда някакви неща.
Благодаря ви за успокоението

# 10
  • Шумен
И ние на година и половина сме още на сричките "тата", "баба", "ляля", "мама", "ам-ам". Дори напоследък отпаднаха повечето от речника им. Само преди 3 месеца постоянно ги повтаряха. Аз подозирам че ще стане като с предните "периоди" при нас. Гукаха преди на навършат месец и към 5-тия вече поспряха, след месец почнаха със отделни звуци после пак поспряха, на 9 месеца почнаха тези "думички" за мен са срички сега пак сме в мълчалив за нашия език период. Иначе диалога по бебешки не спира, така добре се разбират двете че май се чудят защо им трябва ние да ги разбираме  Grinning

# 11
кога да очакваме първите думички или

Не знам дали има земна или неземна сила, която да може да отговори на този въпрос.

# 12
  • Varna
АЛЕКС,
Споко, моето Диване на месеците на твоето първо каза Деди и от тоя сорт, мама, тати. И толкова,  показваше със пръст и издаваше разни звуци, та му виках нямчо. Но да се притеснявам не е било. Не се притеснявай и ти. И на две години изведнъж проговори, ама чисто, мързела му със мързел Wink Но му говорех като на възрастен човек и обичаше да му чета много. След това нямаше спиране, че и до сега #Crazy Laughing

# 13
Чета му но въобще не ми обръща внимание:),но обича определени песнички и като ги чуе се радва много

# 14
  • София
Беше на 10 или 11 месеца като се научи да казва тате, да и не. Преди това беше само на А, Ъ и други подобни. Отделни повтарящи се срички никога не е казвал и до момента е така. Като научи някоя дума започва да я казва правилно в повечето пъти, рядко изяжда букви или срички от нея. Има сравнително богат речник за момента, чак ме изненадва като се има предвид, че започна по-късно да "говори" от останалите дечица в отчетната ни тема.

Общи условия

Активация на акаунт