Поредната лекарска грешка

• 50 272
  • 883
  •   1
Отговори
# 705
... според МЗ има прекалено малка контролна роля, дори не води списък на лекарите с отнети права, което е смешно...разчита се на съда, но там хората отиват след като вече се е случило най- лошото, много ни куца друго- контрола че да не се стига до там.

Това отдавна го повтарям. Да се обяснява на хората как да си търсят правата в съда след дъжд качулка, е глупаво. Трябва да искаме да се наложат конкретни правила в болниците, да има контрол и да се налагат санкции от страна на изпълнителната власт. По бензиностанциите могат да правят проверки и да налагат глоби, а в болниците - не. Защо?

# 706
Аз изпратих писмото на simplyaven на адреса goreshtalinia@mh.government.bg, който някои бяхте дали на здравното министерство.
 Защото днес чух, че лично здравният министър може да отнема лекарски права. Ако чакаме БЛС  ooooh!
 Исках да ви питам мислите ли за разумно да даваме и линк към темата  за да се види, че сме много ?

# 707
Лично мое мнение е вместо една петиция или писмо от много хора, да се залее съответната институция с писма от много граждани...

# 708
Това правим в момента. Аз изпратих подписано от мое име. Но идеята ми е към он-лайн писмото да има линк към темата за да видят, че много майки се вълнуват(защото не съм сигурна дали всички писали тук ще напишат лично писмо)

# 709
Това правим в момента. Аз изпратих подписано от мое име. Но идеята ми е към он-лайн писмото да има линк към темата за да видят, че много майки се вълнуват(защото не съм сигурна дали всички писали тук ще напишат лично писмо)

Лично мнение - не мисля, че линк към някакъв форум и с разни бръщолевения в него, ще направи впечатление някому... Едно на ръка, че е неуместно в официално писмо...

# 710
Ок, добре съгласна съм да няма линк.
Само с едно не съм съгласна, мисля че това тук не са бръщолевения а множество майки изразяваме съпричастност.

# 711
Лоша мама, писали сме много страници, не вярвам министъра да седне да чете 50 страници, за да отсее житото от плявата, както се казва. Може би затова няма нужда от директен линк.  Peace Многото писма също ще свършат работа.

# 712
Комбинирах двете писма това на Venetta и на simplyaven. Добавих като т.4 искането на multimodal. Това е писмото, което смятам да изпратя:

До
Премиера на Република България
Министъра на здравеопазването
Министъра на вътрешните работи
Министъра на правосъдието
Председателя на Държавната агенция за закрила на детето

Г-н Премиер/ Министър/ Председател,  (в зависимост на кого се изпраща)

В качеството си на граждани на Република България и майка се обръщам към вас. Сериозно съм обезпокоена и шокирана от  случая с четиригодишното момиченце Гергана Пламенова Илиева, починало в УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" гр. София, след операция на сливиците. От произтеклите събития е ясно, че правата на Гергана Пламенова Илиева са грубо нарушени, което довежда до фатални последици за дeтето - неговата смърт. Нарушено е основното й конституционно право, а именно по
Чл. 28.  от Конституция на Република България:
Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.

Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване ясно подчертават, че децата са приоритет в националната здравна стратегия, но в българската медицинска практика зачестиха случаите с фатални последствия за живота и здравето на децата.
 За да се предотвратят подобни случаи с други деца настоявам  незабавно да бъдат предприети мерки от служителите на ръководеното от Вас агенция/ министерство /... (в зависимост от това на кого ще се изпраща писмото) и да бъдат извършени:
1. Подробно разследване и събиране на доказателства  с цел уточнение на поредицата от събития довели  до смъртта на Гергана Пламенова Илиева. Виновните лица да понесат персонални наказания.
2. Да бъде инициирана проверка на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" във връзка с абсурдната липса на алгоритъм и процедура за постоперативно лечение  и да бъде упражнен контрол за утвърждаването на такава процедура.
3. Да се разследва и УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ" гр. София и да се провери дали всичко случило се е съгласно нормите, както и защо не са спазени правата на Гергана като пациент, а именно:
Право на информация;
Право на зачитане на пациента;
Право на спазването на стандартите за качество и безопасност.
4. Да се приложат от изпълнителната власт конкретни механизми, вкл. външен одит и санкции, които да гарантират спазването на всички пациентски права в болниците. Правото на информирано съгласие да бъде прилагано по смисъла на европейското законодателство.
5. Ръководните лица на болницата да понесат персонална отговорност и наказания, за липсата на оказване на контрол в повереното им учреждение и да се ангажира с конкретни действия, за да се предотвратят подобни трагични случаи.
6. Настоявам за незабавни мерки и реално гарантирана медицинската помощ и право на живот и здраве на всяко българско дете.

Настоявам на основание дадените ви законни права и задължения, да предприемете незабавни действия за надеждната защита на децата на Република България!

С уважение:

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 13:12 от Passiflora

# 713
Ето информация за контакти на:

Министерство на правосъдието:   http://www.mjeli.government.bg/contacts.aspx
Министерство на вътрешните работи:      http://www.mvr.bg/contactus.htm
Министерство на здравеопазването:   http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=422
Държавна агенция за закрила на детето(адресът е най-отдолу) :   http://www.sacp.government.bg/za-deca/telefoni-adresi/

Мисля и до Бойко Борисов да пратя:
http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0237&g=

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 13:16 от Passiflora

# 714
Мисля, че т. 6 е по-добре да бъде така формулирана:

6. Настоявам за незабавни мерки, гарантиращи - медицинската помощ и правото на живот и здраве на всяко българско дете.

ПП: Незнам защо, но както е написано, все едно в България няма закони, в които"право на живот" е основното. Дано да сте ме разбрали.

# 715

ПП: Незнам защо, но както е написано, все едно в България няма закони, в които"право на живот" е основното. Дано да сте ме разбрали.

Закони има, но на практика са на само на хартия и до тях се опира чак в съдебна зала. Това го пиша вече за не знам кой път. Тия закони обаче, трябва да бъдат облечени в точни и ясни правила (изисквания към болниците), които гарантират спазването на законите.

# 716

Закони има, но на практика са на само на хартия и до тях се опира чак в съдебна зала. Това го пиша вече за не знам кой път. Тия закони обаче, трябва да бъдат облечени в точни и ясни правила (изисквания към болниците), които гарантират спазването на законите.

Peace Това е моето мнение /това е и моята поправка/...

# 717

Сигурна ли си, че няма такива правила??
Виж Раздел II. Органи на управление на националната система за здравеопазване от ЗЗ.... Според мен до министъра не трябва да се пишат писма, а направо да се пусне жалба в съда за несвършена работа... Знаеш, че когато институцията няма желание да свърши работа, винаги ще си намери причини, а когато иска да свърши работа, ще я свърши и без писма от разтревожени майки...

# 718
Не съм сигурна, не работя в тия среди. Съдя по онова, което чувам  - напр. от адв. Таушанов в предаване по тв.

Нали все пак проблемите се коренят някъде - ако не в са в законодателството, значи са в изпълнителната власт. Това не е наш проблем, а управленски.

Не може оня ***** да излиза и да заявява пред медиите, че не чувствал вина, защото родителите били подписали информирано съгласие!

# 719
Момичета, трябва да се предложи според мен "Лекарски одит" да има възможност да налага по-тежки наказания за немърливост, а и да отнема лекарски права. Защото де факто кой може да спре този лекар да продължи да практикува в някоя по-забутана из планините болница, след като му изтече наказанието? Никой освен шефът му, който днес беше абсолютно неадекватен в проведеното интервю по БТВ.

Хареса ми писмото на Пасифлора и аз ще изпратя такова. Смятам да го разпечатам, да го подпиша, да го сканирам заедно с подписа и да го изпратя по е-поща.

Един коментар бих искала да ми позволите - направи ми впечатление, че шефът на болницата твърди, че срещу болницата има кампания. Струва ми се, че основния морален проблем в тази болница е, че колегите на този лекар не се разграничиха от него, не се събраха, не обсъдиха, скриха се като мишки. По този начин, в глуха защита си бранят задниците и не е изключено още нещастия да станат там докато не се разбере от лекарската гилдия, че тези некомпетентни, нехайни, немотивирани, безхаберни техни колеги само вредят на имиджа на най-ценната в света професия. Не смятате лби, че трябва да се изпрати писмо до БЛС с молба да се разграничи категорично от тези свои членове, които убиват от немарличост докато тече разследването и т.н.?

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 14:54 от Мишона

Общи условия

Активация на акаунт