Живот под наем или на заем?

• 18 496
  • 217
  •   1
Отговори
# 30
Под наем бих живяла ако и в България има жилищни сгради, построени с цел да бъдат давани под наем. С добро управление и с по-нисък риск от ситуации тип "синът ми се жени, трябва да освободите до края на месеца". Но доколкото ми е известно подобни жилища почти не се предлагат, затова и ние се спряхме на варианта ипотека. Ще платим доста повече от това, което банката ни даде, но категорично за мен това е предпочитаният вариант.

# 31
Какво ви е мнението по тази тема в днешно време, да живееш на квартира и да плащаш наем или да плащаш ипотека????
 Като се има в предвид, че няма никаква сигурност  на работното място, като изключвам възможностите които имат лекари, адвокати, големи бизнесмени и т.н.
 Говорим за средното социално общество!
В момента е по-изгодно да си под наем. С тези убийствени лихви е по-добра идея да се трупат на влог ако има ресурси за целта. Ипотеката е една нелоша практика, но за цивилизованите страни където лихвата за такива кредити е в рамките на 1-5% и може да се предоговарят безпрепяствено условията по кредита. Нашите банки са престъпни организации. 

# 32
  • Варна

[/quote]
В момента е по-изгодно да си под наем. С тези убийствени лихви е по-добра идея да се трупат на влог ако има ресурси за целта. Ипотеката е една нелоша практика, но за цивилизованите страни където лихвата за такива кредити е в рамките на 1-5% и може да се предоговарят безпрепяствено условията по кредита. Нашите банки са престъпни организации. 
[/quote]

Прав си за нашите банки. Точно това сравнявам и аз, лихвите и доходите в България и в една друга страна(излишно е да споменавам имената на цивилизованите държави).До преди две/три години сестра ми работеше в чужбина и въпреки че там тя беше чужденка т.е. с многократно по - малки доходи от гражданите на тази страна и с временен договор, нямаше проблем с изтеглянето на заем( който да покрие покупката на апартамент в България),което е първата спънка от страна на родните банки и второ тя успяваше да покрие разходите си по заема, наем на жилището там което държеше, централно парно,ток и всичко обичайно и необходимо. Но това беше възможно именно благодарение на ниските лихви.

# 33
[/quote]

Прав си за нашите банки. Точно това сравнявам и аз, лихвите и доходите в България и в една друга страна(излишно е да споменавам имената на цивилизованите държави).До преди две/три години сестра ми работеше в чужбина и въпреки че там тя беше чужденка т.е. с многократно по - малки доходи от гражданите на тази страна и с временен договор, нямаше проблем с изтеглянето на заем( който да покрие покупката на апартамент в България),което е първата спънка от страна на родните банки и второ тя успяваше да покрие разходите си по заема, наем на жилището там което държеше, централно парно,ток и всичко обичайно и необходимо. Но това беше възможно именно благодарение на ниските лихви.

[/quote]

Абсолютно е така! и ние имаме познат направил същата процедура! Безбожно големи са лихвите тук,просто понякога ми се струва че живеем не в 3я свят,а в десета глуха на 10я свят! тук всичко е вместо улеснение да е мъка за желаещите да направят нещо,да се трудят и създават семейства! абе...гола вода сме сме май във всяко отношение!

# 34
Нашите банки са престъпни организации. 

Абсолютно!
Лихвите са абсурдни и безумни, условията също.

# 35
Какво ви е мнението по тази тема в днешно време, да живееш на квартира и да плащаш наем или да плащаш ипотека????
 Като се има в предвид, че няма никаква сигурност  на работното място, като изключвам възможностите които имат лекари, адвокати, големи бизнесмени и т.н.
 Говорим за средното социално общество!

Какви са лихвите в българските банки? Тук например има заем за млади хора (под 34г) с номинална 3.15% и ефективна 3.24% мисля, че беше. Затова ми беше много странно да прочета, че ипотеката се изплащала двойно, докато тукашните условия са много хубави и както и да правя сметките ... не ми излиза двойно Thinking Можеш първите няколко години да плащаш само лихвите по заема, после другото. Можеш да избереш фиксирана лихва за определен период.

# 36
  • Германия
Под наем.  Peace Не мога да си представя да се обвържа за 20 и кусур години с ипотека. Това жилище докато не го изплатя така или иначе няма да го чувствам мое и както се познавам ще се поболея от мисли и тревоги, дали няма да се случи нещо и да не мога да си плащам ипотеката. Плюс това животът в днешно време е толкова динамичен, всеки момент може да ми се отвори възможност за работа итн. някъде другаде и после какво правим? Давам го под наем и пускам чужди хора да ми спят на леглото, да не говорим, че ако извадя “късмет“ може и да си сваря целия апартамент на трески.  Naughty Дори не е казано, че трябва да се местя в друг град, достатъчно е да си намеря работа на другия край на града и здравей двучасово пътуване всяка сутрин..колко по-просто е просто да си вдигна чукалата и да се преместя. Също така не мога да разбера хора, които инвестират десетки хиляди левове в пре-скъпи ремонти, падащи тавани и не знам си какви екстри, при положение, че реално погледнато всеки момент може да си загубят работата и жилището да си отиде при банката. Жилище бих купила (евентуално) единствено и само с готови пари и то най-вероятно не за да живея в него, а за да го давам под наем, за да си осигуря някакъв допълнителен доход..например някое едностайно в студентско градче.
За протокола обаче- живея в Германия и знам, че дори и да остана на социални помощи, наемът ще ми бъде платен, така че правилото “ ами то ако не можеш да си плащаш вноската, няма да можеш и наема“ при мен не важи.

# 37
Аз бях готова допреди месец само да тегля ипотека. Не непосилна, 30 000 евра за 10 години. И погасителен план взех, та....за 10 години изплащане при максимално намалена лихва (заплата, превеждана в банката, плащане на комунални услуги и т.н.) излизаше за 10 години около 13 000 евра отгоре!!! Колежка, взела кредит за максималния период, ми каза, че плащането накрая е двойно.

Вкъщи седнахме, говорихме, разсъждавахме по темата. Решихме да преминем на варианта "скатаване на пари". Нооо, ако този месец нямам 700 лева за вноската, просто никой няма да дойде да ми отреже главата от кръста. Засега ще е така. Може би след време, пак ще стигна до ипотечен, но ще се опитам да е в много по-малки размери.

освен това разбрах, че оценителите дават по-ниски оценки, когато искаш за по-малък период. Е, че то тогава, ако се стигне на 50% самоучастие, човек може да се постегне още малко и да оправи и остатъка.

# 38
Какви са лихвите в българските банки? Тук например има заем за млади хора (под 34г) с номинална 3.15% и ефективна 3.24% мисля, че беше. Затова ми беше много странно да прочета, че ипотеката се изплащала двойно, докато тукашните условия са много хубави и както и да правя сметките ... не ми излиза двойно Thinking Можеш първите няколко години да плащаш само лихвите по заема, после другото. Можеш да избереш фиксирана лихва за определен период.

Teresa of the Faint Smile, лихвите са към 8-9%.

Ето примерен калкулатор, където сама може да сметнеш за различните периоди какви са лихвите и каква би била вноската:

http://www.sgeb.bg/bg/loan-calculator.html - Само трябва да смениш вида на кредита да е жилищен.

Някъде по-напред бях сметнала, че според този калкулатор, за кредит 50000Е за 20 години  трябва да се върнат над 105000Е, което според мен е минималния вариант. Предполагам сумата е по-висока.  Peace

# 39
Ипотечният ни заем е за 65 000 лева за максималния период.
Сумата, която трябва да издължим към банката е над 210 000 лева Crazy.

# 40
Последният ни кредит за жилище е 30 000 за 5 г. /60 000 платихме кеш/- трябва да връщаме 5 г. по 650 лв. - т.е. 39 000 лв.
Не ми се струва голямо оскъпяването, още повече, че апартаментът вече го ползваме, а за 5 г. 9 000 ще отидат за какво ли не /една хубава семейна почивка за 10 дни само през 1 от тези години сигурно ще излезе толкова/.

# 41
Дай Боже всеки му да има възможности като Азаф!!!
да сте живи и здрави,Азаф! Браво на вас!

# 42
Дай Боже всеки му да има възможности като Азаф!!!
да сте живи и здрави,Азаф! Браво на вас!

Дай Боже, по-дълго да е така, че животът е палачинка и веднъж сме отгоре, веднъж отдолу.
Дано по-дълго сме горе /всички/. Hug

# 43
  • с/у ОколоМръсТното
Аз бях готова допреди месец само да тегля ипотека. Не непосилна, 30 000 евра за 10 години. И погасителен план взех,

и каква щеше да ви бъде месечната вноска? Стана ми любопитно...

Азаф, все съм чувала, че животът е колело и т.н.., но палачинка  Joy Чак ми се прияде.   chef

# 44
Азаф, а лихвата колко процента е?

Общи условия

Активация на акаунт