Живот под наем или на заем?

• 18 494
  • 217
  •   1
Отговори
# 45
Азаф, а лихвата колко процента е?

Не знам колко точно излиза. За мен беше важен какъв е размерът на месечната вноска, а и не съм много добра в изчисленията, за да го сметна сега  Embarassed /договорът не е в мен и няма как да погледна/. Ако някой може да го сметне: 30 000 лв. кредит, със срок 5 г. и месечна вноска 650 лв.

# 46
... излизаше за 10 години около 13 000 евра отгоре!!! ...

Е, ако имаш къде да живееш са ти правилни сметките, но ако 10 г. трябва да си под наем, дори да е нисък - примерно 200 евро, сметката е 24000 евро, вместо 13000 ...

...

освен това разбрах, че оценителите дават по-ниски оценки, когато искаш за по-малък период. Е, че то тогава, ако се стигне на 50% самоучастие, човек може да се постегне още малко и да оправи и остатъка.

Не знам кой ви го е казал, но оценителят няма никаква идея за колко години е кредита, когато прави оценката, дори да пита - не му влиза в работата Peace

# 47
Абе няма да тегля и това е. Себе си ще стегна.
Не и на сегашния етап, имам и друго предвид (кризата далеч не е отминала)

# 48
Абе няма да тегля и това е. Себе си ще стегна.
Не и на сегашния етап, имам и друго предвид (кризата далеч не е отминала)
това не е криза , а постоянен спад , да не казвам упадък , кривата на развитие вече не е нагоре , а надолу ...

# 49
Еми....и това, да. Говорих с мъжа ми по Коледа, при мене криза няма и няма да има, такъв е секторът, но те...не се знае накъде ще избие тази година. Нямат проблеми със заплати, но тази година отново не са изпълнили бюджета.

# 50
Азаф, а лихвата колко процента е?

Не знам колко точно излиза. За мен беше важен какъв е размерът на месечната вноска, а и не съм много добра в изчисленията, за да го сметна сега  Embarassed /договорът не е в мен и няма как да погледна/. Ако някой може да го сметне: 30 000 лв. кредит, със срок 5 г. и месечна вноска 650 лв.
Според калкулатора на Експресбанк:

Месечната Ви вноска с включена групова застраховка за Жилищен кредит е BGN 648.84
Годишен процент на разходите по кредита: 12.05%

# 51
Значи, наистина е доста солен процент, погледнато по този начин.

# 52
Азаф, ако се сетиш, погледни договора и виж лихвата. Проявявам нездрав интерес към банки и лихвени условия по ипотечни кредити от години Twisted Evil

# 53
Ще погледна привечер - когато ида до апратамента, че договорът е там и ще ти кажа.

# 54
Нашата ипотека е към Булбанк. Годишната лихва е 12% и малко.
Месечната ни вноска е 720 лева. 2 пъти годишно има някакви изравнения и сумата е около 1000 лева.
Срокът за изплащане е 30 години.

# 55
Много високи лихви имате  newsm78
Нашата е 7.55% Райфайзен. Беше 6.55, но 2009-та вдигнаха еднократно с 1%.

# 56
Какви са лихвите в българските банки? Тук например има заем за млади хора (под 34г) с номинална 3.15% и ефективна 3.24% мисля, че беше. Затова ми беше много странно да прочета, че ипотеката се изплащала двойно, докато тукашните условия са много хубави и както и да правя сметките ... не ми излиза двойно Thinking Можеш първите няколко години да плащаш само лихвите по заема, после другото. Можеш да избереш фиксирана лихва за определен период.

Teresa of the Faint Smile, лихвите са към 8-9%.

Ето примерен калкулатор, където сама може да сметнеш за различните периоди какви са лихвите и каква би била вноската:

http://www.sgeb.bg/bg/loan-calculator.html - Само трябва да смениш вида на кредита да е жилищен.

Някъде по-напред бях сметнала, че според този калкулатор, за кредит 50000Е за 20 години  трябва да се върнат над 105000Е, което според мен е минималния вариант. Предполагам сумата е по-висока.  Peace

8-9% си е горе-долу три пъти повече от тукашните лихви  newsm78 Нищо чудно, че хората са толкова против заемите. Тук се има за нещо съвсем нормално и за повечето не е проблем изплащането и поддържането на нормален стандарт на живот. Също има и друг момент - по-дълъг период = по-малки месечни вноски  Wink Пред дилемата кратък срок и безумно високи вноски или удължен срок и поносими вноски - аз избирам второто.

# 57
Тереза, именно И заради лихвите аз и мъжът ми за момента задържахме нещата.

България И Румъния са страните-челнички в ЕС по високи лихви, и на заеми, и май и на депозити.

# 58
8-9% си е горе-долу три пъти повече от тукашните лихви  newsm78 Нищо чудно, че хората са толкова против заемите. Тук се има за нещо съвсем нормално и за повечето не е проблем изплащането и поддържането на нормален стандарт на живот. Също има и друг момент - по-дълъг период = по-малки месечни вноски  Wink Пред дилемата кратък срок и безумно високи вноски или удължен срок и поносими вноски - аз избирам второто.

Преди кризата бяха м/у 6-7%, а в Европа м/у 4 и 5%, т.е. прилично на фона на това, че в България ипотечното кредитиране няма и 10 г. активно развитие, все още се води високо рисково и като такова е и по-скъпо. Всяко нещо с времето си  Simple Smile лошото е, че падането на лихвите води до увеличаване на търсенето наимоти и съответно покачване на цените, по-голям кредит и пак по-голяма вноска.

# 59
нормално е да сме с по-големи лихви - тук инфлацията е по-голяма , а лихвеният % я следва ,
ако Гърция имаше собствена валута  и тя щеше така да направи - по-голяма инфлация , голям лихвен % , щеше да пообезцени валутата си ,и нямаше да фалира на практика ..

Общи условия

Активация на акаунт