Живот под наем или на заем?

• 18 509
  • 217
  •   1
Отговори
# 60
  • Пазарджик
Живяла съм под наем дълги години, сега живея "на заем" и се чувствам по-спокойна. Живеенето под наем е наливане от пусто в празно. Това е моето мнение, разбира се.

# 61
Моето мнение е, че животът под наем не е наливане на пусто в празно, стига човек да умее да се възползва от някои особености. Разбира се, че ако живееш под наем и пилееш средства  за различни удоволствия вместо да се стегнеш и да събираш колкото можеш, за да вземеш по-нисък кредит, тогава си е наливане от пусто в празно. Аз обаче предпочитам да не се поддавам на емоции да си е мое, но да изнемогвам с вноски от порядъка на 1000+ лева (дори сега да не изнемогвам, не се знае след 5-10 години дали сумата няма да ми е непосилна), а вместо това да поживея под наем някъде близо до работа, за да нямам транспортни разходи (квартира лесно се мени) и след няколко години просто да имам стабилно финансово начало и вноските ми по евентуален кредит да се доближават до тези на наем, тоест да не усещам разлика в бюджета. Така хем ще спестя пари от лихви, хем ще съм по-кратко време зависима от банка и след същия брой години, жилището пак ще си е мое. Все пак докато изплащам ипотека жилището е на банката, а не мое.

# 62
12% лихва  #Crazy То и аз бих се зачудила дали да взимам ипотечен заем в българска банка в такъв случай  Rolling Eyes

# 63
12% лихва  #Crazy То и аз бих се зачудила дали да взимам ипотечен заем в българска банка в такъв случай  Rolling Eyes
Пък като си прочетеш договора, в който пише, че банката може по всяко време да ти вдигне лихвата с колкото си прецени и да ти направи предсрочно изискуем кредита, когато звездите й го проговорят, и че ти имаш само задължения, не и права - направо ще се откажеш  Twisted Evil

# 64
12% лихва  #Crazy То и аз бих се зачудила дали да взимам ипотечен заем в българска банка в такъв случай  Rolling Eyes
Пък като си прочетеш договора, в който пише, че банката може по всяко време да ти вдигне лихвата с колкото си прецени и да ти направи предсрочно изискуем кредита, когато звездите й го проговорят, и че ти имаш само задължения, не и права - направо ще се откажеш  Twisted Evil

Мдам, това е другият проблем.
Въобще обирджийска история Confused.

Сетих се и още нещо. Тези дни четох, че след като съпругът на някаква жена умира, банката започва да тормози вдовицата, за да продължи да изплаща вноските по ипотеката. А по договор е сключена застраховка "Живот", именно за такива случаи - ако почине кредитоискателя, сумата по застраховката да покрие ипотеката.
Обаче не става така. Клетата жена е пред ръба да бъде изгонена от жилището.

Последна редакция: пн, 03 яну 2011, 15:58 от Sourcherry

# 65
Вишничке, къде го прочете това???? Shocked

(Ептен ще се откажа от кредити и ще си събирам бавно и плавно, това го мога)

# 66
Жози, даваха репортаж и по ТВ. Това си е практика. Има доста случаи по медиите и в нета.
Преди няколко години КЗК глоби с 5 млн. (ако не ме лъже паметта)Райфайзен, които предлагаха застраховка живот, включена в цената на кредита. На някакъв човек жена му починала и изведнъж се оказало, че застраховката била за 1 година, а според рекламата и договора - за целия период. Банката естествено обжалва, нямам идея какво стана после.
Освен това в такива случаи Общите условия на застрахователя имат един куп изключения и накрая все кредитиполучателят е прецакан. Освен това в повечето случаи застрахователят плаща, а после си търси парите от наследниците. Така че ако някой си мисли, че като умре, застрахователя плаща, а наследниците му си живеят в апартамента - не е така.

# 67
Е, тогава да го ......

Аз май дотук ще бъда с опитите за кредити. Stop

# 68
За съжаление застраховка "Живот" не е гаранция, че няма да останеш на улицата.
Банката и застрахователната компания преценяват дали кредитоискателя е починал "по правилата", т.е. винаги има вратичка, с която не дай Боже! да останеш на улицата, ако например съпругът ти е взел ипотечният заем.
Това е ужасно, и за съжаление се оказва честа практика.

Жоз, не помня къде го четох. Значение няма.
Но много мъчно ми стана за женицата, защото може да се случи и на мен, и на вас.

Не тегли кредит, по възможност.

Ето и нещо повече, обяснено от специалист:
Една от основните причини поради които е добре кредитоискателя да има сключена застраховка „Живот” към заема си е предпазване на застрахования и неговото семейство при възникване на непредвидени рискови обстоятелства. Възможността застрахователната компания да заплати обезщетения се определя от вида и покритите в сключената застраховка рискове. За да бъдат изплатени обезщетения пряката причина за възникналата смърт на кредитоискателят трябва да бъде посочена в полицата като покрит риск. Например смъртта е вследствие на заболяване, което компанията е посочила в списък със заболяванията, които се застраховат. Поради фактът, че не сме запознати с причината за възникване на фаталния край, както и компанията, в която е била сключена застраховката не можем да Ви кажем със сигурност дали имате право да получите възмездяване. Именно това е и причината да Ви искат диагнозата в смъртния акт – за да се установи в резултат на какво е настъпила смъртта. Ако обезщетение се дължи то обикновено при тези застраховки се равнява на остатъка на неизплатената главница по заема, което би предпазило роднините от по-нататъшно плащане на дължимите месечни вноски към банката.
За съжаление заемът не се прекратява със смъртта на кредитополучателя, което налага последващото му обслужване от преките наследници. Нашият съвет в случая е да изчакате становището дали застраховката покрива настъпилото събитие и задължително да се запознаете с условията на сключената застраховка, за да сте запознати със случаите, в които наследниците имат право да искат изплащане на обезщетения. Какви са обикновено покритите рискове по застраховка „Живот” и случаите, в които компанията дължи обезщетения може да намерите в нашата секция със ЗАСТРАХОВКИ ЖИВОТ. Докато бъде установено дали обезщетения се дължат кредитът трябва да продължи да бъде обслужван, поради вероятността наследницата му да изпадне в просрочие.

# 69
 Shocked Това ми е реакцията след прочитането на последните няколко поста  Shocked

# 70
Добре де, помислете трезво. Ако тази жена беше под наем, пак щеше да е клета, но никой нямаше да я държи без пари, нали? Той може да е теглил заемът, но има СИО, тя е толкова задължена, колкото и той.
Ние също сме към Райфайзен, застраховката не влиза в цената, отделно е, в крайна сметка човек като подписва нещо и не чете, после страдат наследниците, не само за това, а по принцип. Разбира се, има и неща, които застраховката не поема, самоубийства и др.
Никой няма да я кара да плаща насила, може да продаде апартамента, зависи от обстоятелствата, може и пари да й останат.
И в това, както и в др. няма място за емоции, щом става дума за пари.

# 71
Човече, пак твоята плоча нави.

Ако вноската е 400 евра на месец, а наемът - 200, как може да правиш съпоставка между двете, за Бога?

И да продаде апартамента, пак ще и остане да плаща,. защото едва ли ще може да го продаде на същата цена.

# 72
А ако вноската е 170 е? Ами, ако е 500 евро, всякаква може да е, не знам. Само написах мнението си.
Съпоставката беше, че без пари никой няма да я държи, а не за точната сума. Сумата е според възможностите. Тя е кредитоискател, колкото и той, съвсемна ясно е била, той можеше и инвалид да остане и да има разходи и по него, всичко може да стане, такъв е животът. Много лоши неща могат да ни се случат, може да построя къща със собствени средства, да я срине нещо и да не ми признаят застраховката, нищо, че я имам и да остана на улицата, защото това са били единствените ми пари, щом някой се страхува, да не предприема нищо, личен избор е Peace усетих нотка, че банката е виновна, че не оставя горката жена да живее без пари вътре, но това не е благотворително дружество, ако на всеки закъсал му правеха поклон, нямаше да ги има на пазара.

...
И да продаде апартамента, пак ще и остане да плаща,. защото едва ли ще може да го продаде на същата цена.

Зависи кога е купен, може и на по-висока, може и на по-ниска, през годините и част от него е изплатен, така че не е цялата сума, зависи. Може и под наем да го пусне и да доплаща малко, няма еднозначен отговор.

Ако това е случаят, доста подвеждащо е написано, та тя не е наследила заема, тя Е съкредитоискател така или иначе. И извинете, но да теглиш 35-40000 лв. за къща на село е не риск, а безотговорност, съжалявам за нея, ако беше апартамент, ще го даде под наем, но с имот като техния едва ли ще стане.

Последна редакция: пн, 03 яну 2011, 18:03 от Не се сърди, човече

# 73
  • с/у ОколоМръсТното
Жозка, нещо те питах, ти ме подмина...

Иначе по въпроса със застраховките...
Е, аз познавам жена, чийто мъж внезапно почина (за 2 седмици от рак) и ипотеката й "падна". Застраховката влезе в сила.

# 74
Като чета как някои си мислят че се продават апартаменти  ooooh! все едно вафли  Shocked.Излиза ,че ''кризата'' на пазара на имотите е полод на нечие развинтено въображение.
Обсъждайки разни проблеми в областта на застраховането се сещам как преди няколко години по времето на наводненията имаше репортаж в новините как застрахователя се измъкнал.Хората теглили  голям кредит за ремонти и обзавеждане.Направили и застраховка на имота.Когато наводнението съсипало напълно и жилището и мебелите ,застрахователя не платил нищо,защото не било обявено бедствено положение в района.Бяха снимали как нивото на водата е било над прозорците на хората и цялата къща бе пълна с тиня ,обаче някой чиновник удобно не е обявил ''бедствието''.
Сещам се и как отказаха да ми заплатят ''застрахованата'' витрина на магазина.Добре ,че строителната фирма виновна за щетата я пое изцяло и то на добра воля.Като се сетя колко години съм плащала  застаховка на витрина за тоя дето духа....яд ме хваща.

Последна редакция: пн, 03 яну 2011, 18:29 от mamamari

Общи условия

Активация на акаунт