Живот под наем или на заем?

• 18 510
  • 217
  •   1
Отговори
# 75
Ние имаме жилищен кредит /все още/ ,пред продаване сме. Заплатата на съпруга ми се срина неколкократно и стана смешна сума. Смея да кажа, че реагирахме адекватно като пуснахме гратисен период от 1 година докато решим какво да правим. Решихме да продаваме, ще си платим кредита и ще останем с известна сума кеш. За 4-те години по време на кредита успяхме са спестим не малка сума и да си купим парцел 1200 кв на който смятаме да построим така жадуваната къща.
Ще ползваме останалата ни разлика и малък потребителски кредит.
Искам само да вметна ,че от 7,79% лихвата ми по жилищният кредит е вече 10,97....без уведомление, без нов план.
Аз отказвам да живея "на заем " вече

# 76
Аз бях готова допреди месец само да тегля ипотека. Не непосилна, 30 000 евра за 10 години. И погасителен план взех,

и каква щеше да ви бъде месечната вноска? Стана ми любопитно...

Азаф, все съм чувала, че животът е колело и т.н.., но палачинка  Joy Чак ми се прияде.   chef
Извини ме, слънце, не видях.

Около 350 евра за 10 години. На месец.

# 77
  • с/у ОколоМръсТното
Не тази вечер, Жозефина!!!   bouquet

И аз тъй го сметнах. Мисля, че е поносима вноската, но лихвата не е.

# 78
абсурд е да се унифицират нещата. аз примерно не си предствям да живея под наем, ще се чувствам безкрайно потисната непрекъснато. обаче гледам на други не им пречи. така че всеки според нуждите си и възможностите. лихви и други не коментирам, нито опит имам, нито съвет бих си позволила д а дам.

# 79
  • Gabrowo->Sofia
Ние живеем доста време под наем. Тежи ми, че винаги трябва да се съобразявам с нещо, не искам да е така цял живот, но за съжаление възможностите за промяна към настоящия момент са никакви. Та, от моя гледна точка, вичко се свежда до две неща 1. възможности, 2. лични предпочитания. В случая аз имам предпочитания, но нямам възможност (сега да не кажете не си решила, не си се постарала, не си го направила...щото опитваме, търсим варианти, но за сега неудачни).

# 80
Моето мнение е, че животът под наем не е наливане на пусто в празно, стига човек да умее да се възползва от някои особености. Разбира се, че ако живееш под наем и пилееш средства  за различни удоволствия вместо да се стегнеш и да събираш колкото можеш, за да вземеш по-нисък кредит, тогава си е наливане от пусто в празно. Аз обаче предпочитам да не се поддавам на емоции да си е мое, но да изнемогвам с вноски от порядъка на 1000+ лева (дори сега да не изнемогвам, не се знае след 5-10 години дали сумата няма да ми е непосилна), а вместо това да поживея под наем някъде близо до работа, за да нямам транспортни разходи (квартира лесно се мени) и след няколко години просто да имам стабилно финансово начало и вноските ми по евентуален кредит да се доближават до тези на наем, тоест да не усещам разлика в бюджета. Така хем ще спестя пари от лихви, хем ще съм по-кратко време зависима от банка и след същия брой години, жилището пак ще си е мое. Все пак докато изплащам ипотека жилището е на банката, а не мое.

Прекланям се пред финансовата ти дисциплина, ако успееш да я спазиш  bouquet
Но повечето хора, начело с мен, не могат да са толкова дисциплинирани. Преди да купя жилище с ипотека, колкото ми е заплатата - намирам й място отма  Mr. Green Като имаш предвид, че за около 5 години е скочила няколко пъти... Просто няма сила, която да ме накара да заделям бели пари за черни дни. По-скоро живея на кредит, освен, че уплътнявам всички заплати Crazy Единствено взимането на ипотека и задължението да я плащам всеки месец ме кара да не похарча парите за семки и бонбонки и каквито още импулсивни покупки можеш да се сетиш Embarassed
Иначе е вярно, че се случват и непредвидени ситуации по време на периода на ипотеката, например "бременност и майчинство", при което в момента вноската ми е повече от майчинството... Но, постегнахме колана още малко и ще доизбутаме почти до 1 годинка на беба. Което само доказва, че можем да живеем сносно без толкова много неща!
Който както иска да живее, аз след 5 години ще имам мое жилище, а тези, които са под наем - свободата си на предвижване Mr. Green Mr. Green

# 81
  • Пазарджик
Моето мнение е, че животът под наем не е наливане на пусто в празно, стига човек да умее да се възползва от някои особености. Разбира се, че ако живееш под наем и пилееш средства  за различни удоволствия вместо да се стегнеш и да събираш колкото можеш, за да вземеш по-нисък кредит, тогава си е наливане от пусто в празно. Аз обаче предпочитам да не се поддавам на емоции да си е мое, но да изнемогвам с вноски от порядъка на 1000+ лева (дори сега да не изнемогвам, не се знае след 5-10 години дали сумата няма да ми е непосилна), а вместо това да поживея под наем някъде близо до работа, за да нямам транспортни разходи (квартира лесно се мени) и след няколко години просто да имам стабилно финансово начало и вноските ми по евентуален кредит да се доближават до тези на наем, тоест да не усещам разлика в бюджета. Така хем ще спестя пари от лихви, хем ще съм по-кратко време зависима от банка и след същия брой години, жилището пак ще си е мое. Все пак докато изплащам ипотека жилището е на банката, а не мое.

Прекланям се пред финансовата ти дисциплина, ако успееш да я спазиш  bouquet
Но повечето хора, начело с мен, не могат да са толкова дисциплинирани. Преди да купя жилище с ипотека, колкото ми е заплатата - намирам й място отма  Mr. Green Като имаш предвид, че за около 5 години е скочила няколко пъти... Просто няма сила, която да ме накара да заделям бели пари за черни дни. По-скоро живея на кредит, освен, че уплътнявам всички заплати Crazy Единствено взимането на ипотека и задължението да я плащам всеки месец ме кара да не похарча парите за семки и бонбонки и каквито още импулсивни покупки можеш да се сетиш Embarassed
Иначе е вярно, че се случват и непредвидени ситуации по време на периода на ипотеката, например "бременност и майчинство", при което в момента вноската ми е повече от майчинството... Но, постегнахме колана още малко и ще доизбутаме почти до 1 годинка на беба. Което само доказва, че можем да живеем сносно без толкова много неща!
Който както иска да живее, аз след 5 години ще имам мое жилище, а тези, които са под наем - свободата си на предвижване Mr. Green Mr. Green
Peace

# 82
Ами всичко е въпрос на мотивация и упоритост, както и собствена статистика - не вярвам на тези на брокерите.

# 83
И ние избрахме ипотека пред наем,избрахме по дълъг период с по малки вноски за да сме сигурни че ще можем да ги покриваме и да остават средства и за другите ни разходи.

# 84
  • Sofia
Живяхме около 5 години под наем. После решихме, че ако плащаме нещо, то по-добре да е за нещо наше, което да направим както ние желаем. Тогава гледахме вноските да са ни около 30 процента от дохода. Само веднъж се вдигна и то с около 10лв. В момента вноската ни е още по-малък процент от дохода, защото през годините той се повиши.

# 85
  • София
Според мен е най добре да си купите жилище отколкото да сте под наем.

# 86
Ние живеем под наем от година.
Сега се каним да живеем на заем  Confused  Това, което ме побърква в квартирата е, че нищо не мога да направя както аз искам. Това просто не е мой дом  Sad
Разполагаме с 35-40 % от ориентировъчната цена на имота / не че сме го харесали вече де/
Изискванията ни са сведени до минимум, за да можем да теглим до 20000Е. Така се надявам вноската ни да е със стотина лева над наема в момента.
Иска ми се по-хубав район, по-голям апартамент, ама всеки трябва да се разполага според чергата си. Един ден, живот и здраве за втория ще съм с много претенции  Mr. Green

# 87
  Това, което ме побърква в квартирата е, че нищо не мога да направя както аз искам.
След като изтеглите заема, това, което ще те побърква е, че този месец вноската може да е 500лв, а другия 1000лв Twisted Evil и нищо не може да направиш по въпроса.
Иначе - при вас ситуацията е добра, имате значителна част от цената, и кредитът няма да е голям. Hug

# 88
Един ден, живот и здраве за втория ще съм с много претенции  Mr. Green
Peace
Успех в избора! Сега има много повече възможности, макар и кредитите да са с високи лихви! А денят, за който говориш, живот и здраве, ще дойде - бъди сигурна! Важното е човек да бъде позитивно настроен и уверен в бъдещето си (което гради сам)  Hug Подкрепям на 100% мнението, че трябва да се действа тук и сега според възможностите, а когато след време те се повишат, да се направи корекция. Купуването на първо жилище с ипотека не означава, че то ще остане последно, макар че е ипотекирано за 20-30 години.

Това, което ме побърква в квартирата е, че нищо не мога да направя както аз искам.
След като изтеглите заема, това, което ще те побърква е, че този месец вноската може да е 500лв, а другия 1000лв Twisted Evil и нищо не може да направиш по въпроса.
Можеш - да четеш ситните букви и общите условия, да питаш и да не се съгласяваш на всяка цена Peace Обаче преди да подпишеш Wink

# 89
Можеш - да четеш ситните букви и общите условия, да питаш и да не се съгласяваш на всяка цена Peace Обаче преди да подпишеш Wink
Дали изобщо някой има силата да промени този ред от ситните буквички?
"Банката си запазва правото да променя лихвените условия..."

Общи условия

Активация на акаунт