Живот под наем или на заем?

• 18 537
  • 217
  •   1
Отговори
# 90
Аз не познавам лично някой, който да е успял. В разни форуми само съм срещала мнения на 3-4 човека, който казват, че са успели да си договорят различни условия.

# 91
След като изтеглите заема, това, което ще те побърква е, че този месец вноската може да е 500лв, а другия 1000лв Twisted Evil и нищо не може да направиш по въпроса ...

Няма чак толкова луди банки, че от 500 да го направят 1000 Laughing те искат да си получват редовно парите, нямат нужда от закъсали, затова и %-тът мърда с по малко. И както мърда нагоре, така и надолу, но тенденцията е надолу, освен по време на криза (в Бг, в другите държави и тогава пада).

Хич и не ревахме 2005-та, когато ни намалиха %-тите с по 4-5, нали? Някъде да се чу? Всеки си мълчеше и се радваше, сега скочиха с по 1 и то беше вой, беше чудо.

Накратко за нашия, за да е нещо конкретно:
- 2004-та теглихме на 12.75%, по-ниско нямаше
- 2005-6-та падна с 4% и стана 8.75%
- 2008-ма рефинансирахме в др. банка, защото ни предложиха по-добри условия и минахме на 6.55%
- 2009-та заради кризата скочи с 1% на 7.55%
- 2011-та намалиха го с 0,5% и е 7.05%

Както и да го гледам с 40% е паднал.

Не мога да кажа същото за наемите, те колкото и да падат при криза, пак тенденцията е нагоре.

П.П. Това не е агитация за заем с/у наем, а само пиша собственият ми опит (7 г. съм била под наем и 7 на заем).

# 92
На мен ми предложиха и друг вариант - вместо ипотечен да теглим потребителски кредит. Срокът е по-малък и връщаме в пъти по-малко пари. Вноската е малко по-висока и трябва поръчител.
Сега и за това се чудим.

# 93
Човече, това, че вие от 12.75 сте слезли на 7.05 не е показателно.
И уверявам те, познавам един куп хора, на които вноските са скочили с повече от 30%. И тъй като не съм добра в сметлите давам примери -
ДСК, 2008г. - 5.5% - 2010г. - 9.35%.
Булбанк 2006г. - 7.28, 2009 г. - 9.75%.
Горното с 500 и 1000 лв беше пример.
Освен това 2г. съм водила борба с Булбанк, чела съм договори на Пощенска, Райфайзен и т.н., интересувала съм се от европейското законодателство и приложимостта му за българските ипотечни кредити.
В България в момента банките си правят каквото искат и определят лихвите както си искат, без да използват прозрачни пазарни индекси. Заведени са няколко дела за незаконно вдигане на лихвите, силно се надявам да бъдат спечелени. Воят беше, именно защото банките вдигнаха лихвите незаконно. Лично моят вой доведе до връщане на лихвата в първоначалния й вариант и до личното ми решение, че преди да влезе в сила закон, който да регулира ипотечните заеми по справедлив и за двете страни начин, ипотечен кредит аз няма да тегля.

# 94
На мен ми предложиха и друг вариант - вместо ипотечен да теглим потребителски кредит. Срокът е по-малък и връщаме в пъти по-малко пари. Вноската е малко по-висока и трябва поръчител.
Сега и за това се чудим.
Кроки, това е малко странно - обикновено лихвите по потребителски са малко по-високи. Ако свалите срока на ипотечния до този на потребителския - вноските изравняват ли се?
Потребителският има и др.предимства:
 - липса на наказателна такса при предсрочно погасяване, не всички ипотечни го имат като опция.
- спестявате си разходите по учредяване и после по заличаване на ипотека.

# 95
А може ли кредитоискателят да поиска намаляване на лихвеният процент?
Както вече писах по-горе 12 и малко процента е нашата лихва.
Струва ми се страшно висока.

Извинявам се за тъпия въпрос, но не разбирам Embarassed.

# 96
zigizagi, и аз имам такива познати, но се подведоха по промоции за 1 г. и след достигането й, + увеличението стана 3%.

За ДСК не се учудвам, те при големият спад на лихвите с по 4% не си пипнаха техните, тогава и доста народ избяга от тях, странна политика имат, но те си знаят ...
Радвам се, че си успяла да върнеш лихавата, щом увеличенето е било голямо, но и изборът на банка явно е от огромно значение Peace

Sourcherry, то за можене, всичко може, но дали ще стане е др. въпрос  Laughing за ипотечен ли става дума? Високичка е наистина, ако не стане, можеш дапробваш с рефинансиране в др. банка (или поне го спомени като си излагаш исканията)

# 97
Sourcherry, прочети си внимателно договора, за да разбереш имала ли е право банката да ти вдигне лихвата. Ако не е имала- напиши си жалба до банката, може и да БНБ, наеми си адвокат и действай.

# 98
Благодаря, момичета Hug.
Съпругът ми е кредитоискателят. Заемът е ипотечен.
Лихвата е ужасяваща според мен, като на няколко пъти я увеличаваха.
Банката е Булбанк.

# 99
  • с/у ОколоМръсТното
Човече, а коя банка в момента дава изгодна (най-ниска) ипотечна лихва? Щот' ти всичко знаеш, а аз трябва да се ровя...

# 100
Човече, а коя банка в момента дава изгодна (най-ниска) ипотечна лихва? Щот' ти всичко знаеш, а аз трябва да се ровя...

Много е относително, на място трябва да се проверява, според конкретния кредитоискател, има кредитни консултанти, които могат да ти направят сметка за теб конкретно и да ти дадат насока за най-изгодните условия. Услугата е безплатна.

# 101
Оф, не знам как и къде ги виждате тия скачащи вноски от 500 на 1000 лв.! Имаме два ипотечни кредита. Единият е с намаляващи вноски, за осем години. Сега, в последните три години ще плащаме под 200 лв. на месец вече. Другият е с дълъг срок на погасяване и вноската е 500 лв. За петте години, откакто го изплащаме, веднъж ни се увеличи вноската с 8 лв., а след това я намалиха с 9 лв. В общи линии все са си 500 лв.
Хубавото е, че на единия кредит вноските ни намаляват, на другия са си горе-долу едни и същи, а нашите доходи с всяка изминала година се увеличават.
Когато теглихме първия заем, лихвата ни беше 12% /на такъв процент е сключен договорът/, а постепенно лихвата падна драстично. В момента е седем и нещо, но е била и шест процента, та така, в общи линии сме на далавера, защото сключвайки договора, си мислехме, че все ще си плащаме на 12 %.

# 102
  • Варна
Оф, не знам как и къде ги виждате тия скачащи вноски от 500 на 1000 лв.! Имаме два ипотечни кредита. Единият е с намаляващи вноски, за осем години. Сега, в последните три години ще плащаме под 200 лв. на месец вече. Другият е с дълъг срок на погасяване и вноската е 500 лв. За петте години, откакто го изплащаме, веднъж ни се увеличи вноската с 8 лв., а след това я намалиха с 9 лв. В общи линии все са си 500 лв.
Хубавото е, че на единия кредит вноските ни намаляват, на другия са си горе-долу едни и същи, а нашите доходи с всяка изминала година се увеличават.
Когато теглихме първия заем, лихвата ни беше 12% /на такъв процент е сключен договорът/, а постепенно лихвата падна драстично. В момента е седем и нещо, но е била и шест процента, та така, в общи линии сме на далавера, защото сключвайки договора, си мислехме, че все ще си плащаме на 12 %.

Колко е размера на този кредит, на който вноската ви е 500 лв. и за какъв период е сключения договара, защото на нас до сега никога не са ни давали такъв вариант от банките с вноска 500лв. Вариантите винаги са били с много по-големи суми.

# 103
  • София - Варна
Ако човек има образование, квалификация, доходи над средните, перспективи може да си позволи да живее под наем, не да се заробва. Жилището не е това, което беше за предните поколения. Днес си тук, утре - на 10000 км.  А що се отнася до това, че като се пенсинираме, няма да може да плащаме наем - всеки може да си позволи да си купи къща на село /ако няма наследствена, разбира се/.

# 104
Аз бих променила началото на последния пост на: "Ако човек има образование, квалификация, доходи над средните, перспективи може да си позволи да има собствено жилище, а не да си хвърля парите на вятъра по наеми"  Wink

Общи условия

Активация на акаунт