Живот под наем или на заем?

• 18 536
  • 217
  •   1
Отговори
# 120
Мда, а за 180 евро получаваш квартира с нови уреди, дограма, хазяина ти пребоядисва всяка година, и  сте нашироко с децата:)))
.........
Това казвам подръжката на  малка къща в която живеем /собствена/ излиза  значително повече и се съсипваме от работа освен влагането на средства.Преди да го осъзная на свой гръб не съм си давала сметка за тези неща.

# 121
Да, дългосрочните заеми излизат по-неизгодно, отколкото краткосрочните. Но:
1. пък сме преценили, че тези 247 Е, които плащаме всеки месец са сумата, която няма да катурне семейния ни бюджет. На всичкото отгоре преди 2 г. бяха доста пари, а сега не са. Доходите ни са се увеличили и ще се увеличават, дори само и заради инфлацията. След 10-тата година тези пари няма да са същите, както в деня, в който сме взели заема, почти няма да ги усещаме.
2. както казах, имаме два кредита. Когато изплатим по-малкия след 3-4 години, ще предоговорим срока на големия и ще увеличим вноската за сметка на периода за изплащане.
3. когато купихме апартамента, нямахме 30 000 евро на куп. Нямаше и как да ги заимаме. Поне не в скоро време. А апартамента го взехме веднага, не след 20 г.
4. ако бяхме спестявали усърдно тези пари и след 20 г. имахме вече сухо в джоба си, едва ли щяхме да можем да купим такъв апартамент. Със сигурност цената щеше да е доста по-висока и тези спестени 30 000 евро, щяха да са една малка плюнчица на фона на актуалните цени от 2027 г.
5. с родителите ми живяхме в закупения от тях апартамент точно 37 г., като за този период сме правили само козметични ремонти - пребоядисване и циклене на паркет. Какви дограми, какви врати са ви в главите. Кой си сменя вратите на две години?
6. имам си собствен вкус и не мога да се примиря с чуждия - нито за обзавеждане, нито за разпределение на помещенията, нито за подбор на цветове, дограми, врати, плочки, настилки, санитарен фаянс. Затова, дори и да живеехме под наем, то поне мебелите щяха да са си наши /тоест това щеше да е неизбежен разход/.
7. като се оженят децата, тъкмо ще ми стане таман апартамента! Едната детска правя на дрешник, а другата - на библиотека. Екстра ще ми е. Или, както е споменела Рокси, продавам големия и купувам малък, а с остатъка от парите си пека дъртата кожа под жарките лъчи на някое екзотично място. Или давам големия под наем, със съпруга ми живеем на друг, по-скромен наем, а разликата ни се явява екстра месечна рента над мизерните пенсии. С една дума - по-добре е да имам в повече, отколкото по-малко. Все ще успея някак да наместя имането. Хм.

А и примерът, който дадох с нашата вноска, беше единствено, за да кажа, че сумата по вноските не се вдига или сваля драстично, а мърда минимално. За петте години, откакто сме с този кредит вноската падаше и се вдигаше, но това никога не е било повече от 10-20 лв., като се има предвид, че започнахме на 12 %, минахме през 6 и нещо и в момента сме на 7 и нещо.

# 122
Разбира се, че тези, които са купили преди 5 години са имали късмет и кредитите им съвсем не са големи. Но преди 5 години наемите съвсем не бяха много по ниски, докато жилищата бяха. Естествено, че тогава ако човек е имал по-добри доходи разумният избор е бил заем. Сега обаче, когато цените са двойни и тройни дали човек може да си купи тристаен за 30 000Е, че да спорим. Ако в момента можех да взема заем и месечната ми вноска да е колкото наем, както е било 2005 предполагам, то тогава дори не бих се замислила, но за момента, когато заемът за такъв дълъг период е поне 2-3 пъти повече, определено човек трябва добре да помисли как да процедира и да се постарае да има солидна основа, за да не се налага да тегли 70000Е за 30 години.
И казвайки, че имот не се обезценява, трябва да се замислим дали наистина е така. Едно, че цените не могат да растат до безкрайност, друго, че все пак имотът остарява.

# 123
Мда, а за 180 евро получаваш квартира с нови уреди, дограма, хазяина ти пребоядисва всяка година, и  сте нашироко с децата:)))
.........
Това казвам подръжката на  малка къща в която живеем /собствена/ излиза  значително повече и се съсипваме от работа освен влагането на средства.Преди да го осъзная на свой гръб не съм си давала сметка за тези неща.
A, добър ден  Mr. Green Всеки трябва да си знае хала , преди да скочи в дълбокото, а не после да се чуди защо е затънал до ушите.
Тук периодично се почва едно бленуване по къщите, как било по евтино от апартамент, как това, как онова.
Приказки от 1001 нощ. Дали ще плащаш наем, заем, ще живееш в къща, в гарсониера или в мезонет- нищо безплатно няма, и хубаво трябва да си правиш сметката кое ти е по джоба и кое може да ти е само в мечтите. Пък ако някой ден си сбъднеш мечтите- какво по хубаво.

# 124
...
Щом сте недоволни че банките печелят на ваш гръб, задавате ли си въпроса колко печелят хазяите ви. И още повече, как им излиза сметката на хората, които купуват апартаменти с кредит, за да ги отдават под наем.

Mr. Green
Мдаааа, да кажа от гледна точка на хазяите. След няколко години наемателите ми ще продължат да си живеят някъде под наем, а аз ще имам още няколко изцяло изплатени мои апартаменти, които ако имам нужда ще давам под наем, ако нямам - ще реша какво да ги правя.
И сметките излизат перфектно, защото наемите покриват вноските + малко отгоре /даже понякога и аз додавам, за да се изплатият по-бързо вноските/. И сами си отговарят за сметките, поддръжката и т.н....

# 125
  • Варна
Колко е размера на този кредит, на който вноската ви е 500 лв. и за какъв период е сключения договара, защото на нас до сега никога не са ни давали такъв вариант от банките с вноска 500лв. Вариантите винаги са били с много по-големи суми.

30 000 E za 20 godini.

Мерси за информацията.

# 126
azaf, благородно ти завиждам за предприемчивия дух и за това, че си съумяла да уцелиш момента, но нека не се залъгваме съвсем. Това е приложимо само за малки апартаменти или панелно/ ЕПК строителство до 40 000Е и то ако имаш солиден начален капитал така, че кредита да ти е около 30000 мах.
За нормално голям тристаен апартамент, подходящ за семейство с деца, който да е сравнително ново строителство, това просто е неприложимо.  Peace

# 127
A, добър ден  Mr. Green Всеки трябва да си знае хала , преди да скочи в дълбокото, а не после да се чуди защо е затънал до ушите.
Тук периодично се почва едно бленуване по къщите, как било по евтино от апартамент, как това, как онова.
Грешно съм била разбрана ако изказването ми е било изтълкувано като оплакване на ''затънал''в дългове.Просто казвам,че разходите по подръжката биха могли да бъдат доста сериозни.Обаче и тук всеки мери със своя си ''мярка''.Ако за едни подмяната на мебелите е наложителна на всеки 5 г ,за други може бабините да са си хубави и....никога да не си купят нови.Така и с дограмите,вратите и...всичко останало.Излишно е предполагам да коментирам в детайли подръжката на двора.За един това значи веднъж  два пъти годишно да окоси бурените и да ги запали,а за друг доста повече...
Бленуването по къщите си има причина,но тя не е икономическа  Hug.

# 128
  • Пловдив
На заем  - според мен.

# 129
...
За нормално голям тристаен апартамент, подходящ за семейство с деца, който да е сравнително ново строителство, това просто е неприложимо.  Peace

Така е. Става дума за 1 и 2-стайни жилища. Говоря точно за инвестиции.
Вариантите за живеене изискват друг вид финансиране, но отново предпочитан вариант е отчасти кредитиране, вместо наем /особено пък наем на голямо жилище или на къща е доста солидна сума/. Peace

# 130
Без да навлизам в дълбочина, но и къщата, която имаме, и апартаментът си имат достатъчно сериозни разходи. Предпочитам да живея на заем в едно по-малко жилище, което все пак ще бъде мое след години, отколкото под наем в 2 пъти по-голямо. Това е абсолютно личен избор, разбира се. И дори да се върна на старини да живея в къщата в провинцията, за което се съмнявам, винаги ще има какво да направя с въпросния апартамент. Съгласна съм с baibibi, че вноските неминуемо "намаляват", бидейки изядени от инфлацията, а личните доходи растат. Основният момент тук е вноската по заем да е близка до тази за наем и да бъде реално позволима. От друга страна цените на жилищата не намаляват и всяко жилище купено сега или другата година ще е по-евтино от това, купено след 7, респективно 8.

# 131
echicata,
веднага те опровергавам.
Не е вярно,че вноските неминуемо намаляват, а всъщност инфлацията яде еднакво вноски и доходи. Не е вярно,че  доходите растат прогресивно. Познавам един куп хора, на които доходите спаднаха драстично заради кризата, а в същото време банките им вдигнаха лихвите по кредитите. И говоря за хора с образование, професии и добър стандарт.
Моята заплата също беше свалена с 30% през 2009г. заради кризата. А в същото време вноската ми скочи с 20%. 
На висшестоящите хора в компанията, в която работех ,ги свалиха с 50% и им отрязаха бонусите. Като си взимал 5хил. например, а заемът ти е бил 1500 - това е о.к. - 30% от дохода. Обаче като заплатата ти стане 2 500, а кредита 2 000 или в най-добрия случай си остане 1 500 е много, много кофти.
Цените на имотите падат и се качват на определени периоди от време. Ето сега цените са близки до тези от 2006г., а до преди 1-2г. всички само разправяха, че ще растат до безкрай.

# 132
zigizagi, кризата е режещ, но извънреден фактор. Тоест, ние не можем да предвидим ето такива фактори и в бъдеще. Ето защо рискът при заем е по-висок. Доходите, вноските и т.н. са относителни, защото всеки човек се развива в различна сфера, а и заемите ни са много различни. На мен например доходите не ми мръднаха по време на кризата, напротив. А вноските по заема на нашите от преди 10 години в момента са незначителни в сравнение с % от доходите, който представляваха тогава. Ето това е един частен случай и моето мнение е до голяма степен базирано именно на този личен опит.

# 133
Права си, всички разказваме за частни случаи.
Важното е вноската по кредита да не надвишава 30% от дохода и да има спестени пари поне за 6 мес. вноски в случай на непредвидени събития. А най-вече - да се простираме според чергата си. И на мен ми се искаше да си купим тристаен за 60хил. евро преди 4г. но разумът надделя и се задоволихме с двустаен за почти 1/2 от сумата. Живот и здраве, скоро ще го изплатим и ще мислим за по-голямо.

# 134
Няма две мнения по въпроса, че човек трябва да има правилна самопреценка и вноските да не надвишават определен процент от доходите на семейството. Аз също съм от тези, които се презастраховат и винаги имам някакви скатани средства, макар и минимални  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт