Отговори
# 465
И аз знам от свекито, че в Испания веднага ги дупчат. Щом е хубаво на 25 март, значи тогава ще ги дупчим...имаме си вече бебешки обички

# 466
  • София
Kreo,добре дошла и честити 5 месеца на Боян! И аз и моя малчо сме родени на тази дата , та сърдечно ви прегръщаме.
Благодаря! Вие ще празнувате двоен рожден ден Laughing

Марина, честита кола. Да я караш дълго и безаварийно. Собствената кола е голямо предимство когато имаш деца. За съжаление аз имам книжка от 15 години, но не шофирам и понякога ми е много трудно, защото все трябва да чакам мъжа ми да си дойде, че да се придвижа донякъде.
 Вчера ходих до митницата с маршрутка. Боян едва издържа в слинга на връщане.  Cry

От захранването на първото дете си спомням, че добавях кърма към пюретата, за да добият прилична консистенция, но не са ставали редки. Честно казано не знам как се процедира с АМ, защото той така и не пропи. Предлагах му по всякакъв начин - шише с биберон, чашка, сламка, не и не. Дори в киселите ако имаше АМ го усещаше и не искаше да ги яде.

# 467
  • София
Камито, аз засега си правя пюретата, просто са ми дали селски зеленчуци и плодове и докато ги свърша ще карам така. Смесвам с кърма поради две причини - става по-редичко и на бебето му е по-лесно - не го правя на каша все пак. И второ - на лекцията изрично ни казаха да има и мляко - иначе все едно му даваме само салата, а със салата няма да се наяде. Първо изкисвам зеленчуците на парченца във вода за половин час, после сварявам и с една малка ръчна преса ги мачкам - по-ми е удобно за такива малки количества. После претривам през цедка, смесвам с кърмата, разбърквам и готово. Бебка си изяжда засега всичко и сама отваря устенца.Варя по един картоф и по един морков Плодовете още не съм ги почвала, та в тази връзка се чудя дали да ги варя или не newsm78 Било уж по щадящо за коремчето, ама така няма ли да им изтегля витамините? Мамите, които са дали плод, ако сами си ги приготвяте как процедирате?

# 468
bibi76, на мен лично, тази статия ми  е една от водещите и в нея пише следното:

В самото началото на захранването (първите дни)  плодовете се предлагат термично обработени, за да може да се неутрализират донякъде съдържащите се в тях плодови киселини и да стане по-лесно усвоима целулозата. Можете да ги приготвяте задушени в много малко водичка (или можете да сварите на пара по-голямо количество плод, което после да пасирате и замразите за по-нататъшна употреба).  Не се увличайте да приготвяте голямо количество пюрета – само 2-3 седмици след захранването спокойно можете да предлагате на бебето намачкан суров мек плод, а малко по-късно – и настъргани плодове.

Бананът няма нужда от термична обработка и се предлага винаги суров, без да се вари, дори ако го изберете за първа храна.

Иначе и аз днес разлистих записките от лекцията. Записала съм, че докато не се въведе месото е задължително да има кърма/АМ в яденето. Е може да не е в пюрето, може да се даде преди или след него, но е задължително. След като се въведе месото може и без мляко, когато яденето е с месо.
Количествата на месото са средно по 1 гр. месо на 1 кг от теглото. АКо дтето тежи 8 кг., значи дневната доза месо трябва да е около 8 гр.

# 469
Искам да питам мамите на момиченца - смятате ли да им пробивате ушичките и имате ли представа колко големи трябва да са бебоците?

За пробиване на ушите трябва да са поне на 6 месеца.

А защо трябва да са на поне 6 месеца децата? Моя приятелка проби ушите на дъщеря си на три месеца.
Чела съм, че било хубаво да се пробият ушите на Благовещение(25 март, мисля че беше), но не помня защо точно тогава. Ние ще ги пробием може би на пролет.

Маринка, честито возило!

Аз пак да попитам каква е групата ни във фейсбук, че нещо съм се пообъркала???

Не знам защо на 6 месеца, така съм чула.Чула съм и за Благовещение.В крайна сметка всяка мама решава сама за себе си.Моите са пробити на 6 годинки и така.

# 470
  • София
Мерси, red shoe, значи ще вар в началото плодчетата.

# 471
tzuntzurka, давам първо картоф една седмица. За това време е добре да стигнем дозата от 125 гр, което би следвало да я засити т.е. да заменим храненето. Задължително и предлагам да суче след ядене - ако иска и колкото иска. На втората седмица ще въведа морков, като ще започна пак с две-три лъжички и постепенно увеличавам дозата, но не намалявам общото количество пюре. Реално ще давам с толкова по-малко лъжички от въведените зеленчуци, колкото давам от новите. Ако не даде някакво реакция детето, на третия ден от нов зеленчук може да му се даде чист такъв. Надявам се да съм обяснила малко по-ясно този път Wink

# 472
от 10 дни се захранваме и не може да докараме повече от 40-50 гр... защо така това дете не яде незнам,а днес беше ужасена от сливите/ дадох ги за разхлабване/

# 473

oф аз много се чудя да опитам ли да махна нощното хранене по този метод, който практикува Мама Зайка Байка.. от една страна мисля, че ще стане лесно, защото антония е свикнала да пие водичка преди да заспи - винаги й давам по малко преди да я приспя през деня, а пък от друга страна много ме е страх да не ми намалее кърмата от това! нали уж нощното хранене е важно за добрата лактация... като си спомня за проблемите ни в началото с малкото кърма и изпадам в паника! толкова усилия положих за да кърмя, а пък сега да скапя нещата заради едното ставане нощем... а пък иначе чудесно си наддава - на 5 месеца беше 7600 и 69 см.. дълго бебе!!
 newsm78

правя вкъщи пюретата така и аз - изчиствам зененчуците, накисвам ги поне за половин час, сварявам ги с много малко водичка, после ги пасирам за дълго време заедно с 40-50 мл кърма.. давам и да яде колкото иска, а пък тя поседните дни си изяжда 100 мл без проблеми!

момичета, от къде го купувате този пащърнак?? търсих, но не намирам!! моля за съвет!

Simple Smile

# 474
Само да споделя - изядохме си днес половин пюренце с лъжичка, после дадох шишето с млякото - с останалата половина от количеството, което си хапваме и всичко мина много гладко и приятно. Бебо видимо се зарадва на пюрето, сам си отваря устата щом дойде лъжичката до нея и мама му каже "ааам", а после много смешно я затваря все едно е голям човек и яде културно със затворена уста. И така, днес омацването беше минимално, а кефа максимален! Laughing baby_neutral Heart Eyes В резултат бебо беше буден и доволен, смеещ се и пеещ около 2 часа, а после заспа блажено още 2. Последните дни такова щастие не ни беше сполетявало, заради гадните колики... Confused baby_neutral Много ми хареса така да се храним - чисто, лесно и приятно и за двамата. Интересното беше, че след пюрето пое шишето с малко неохота, но пък послушно си го изпи - на мама голямото момче! Ами така де, днес направихме 5 месеца... Heart Eyes baby_neutral Hug  bouquet

# 475
bibi76, на мен лично, тази статия ми  е една от водещите и в нея пише следното:

В самото началото на захранването (първите дни)  плодовете се предлагат термично обработени, за да може да се неутрализират донякъде съдържащите се в тях плодови киселини и да стане по-лесно усвоима целулозата. Можете да ги приготвяте задушени в много малко водичка (или можете да сварите на пара по-голямо количество плод, което после да пасирате и замразите за по-нататъшна употреба).  Не се увличайте да приготвяте голямо количество пюрета – само 2-3 седмици след захранването спокойно можете да предлагате на бебето намачкан суров мек плод, а малко по-късно – и настъргани плодове.

Бананът няма нужда от термична обработка и се предлага винаги суров, без да се вари, дори ако го изберете за първа храна.

Иначе и аз днес разлистих записките от лекцията. Записала съм, че докато не се въведе месото е задължително да има кърма/АМ в яденето. Е може да не е в пюрето, може да се даде преди или след него, но е задължително. След като се въведе месото може и без мляко, когато яденето е с месо.
Количествата на месото са средно по 1 гр. месо на 1 кг от теглото. АКо дтето тежи 8 кг., значи дневната доза месо трябва да е около 8 гр.
След като се въведе месото може и без мляко, когато яденето е с месо.

RedShoe
- правилно ли съм разбрала - мляко се дава с пюрето винаги, когато то е зеленчуково или само до момента на захранване с месни пюрета? newsm78

# 476
от 10 дни се захранваме и не може да докараме повече от 40-50 гр... защо така това дете не яде незнам,а днес беше ужасена от сливите/ дадох ги за разхлабване/
Моли, кърмиш ли или сте на АМ?
Аз си мисля, че ако можех да го кърмя моя нищо друго нямаше да близне / той и АМ в началото не искаше и си търсеше гърдата.../, но уви, наложи ни се рано да се захраним...  Sad То пък взе, че ни хареса!  Simple Smile baby_neutral

# 477
Аз си мисля, че ако можех да го кърмя моя нищо друго нямаше да близне / той и АМ в началото не искаше и си търсеше гърдата.../, но уви, наложи ни се рано да се захраним...  Sad То пък взе, че ни хареса!  Simple Smile baby_neutral

кърмя я

# 478

кърмя я
тогава си мисля, че може и да не се бърза със захранването, повечето кърмещи майки изчакват 6-тия месец
освен това съм чула, че захранването на кърмещо се бебе рискува отбиването му - в този смисъл, при вас е просто чудесно, че бебка отказва пюретата...
на твое място не бих насилвала нещата поне още един месец,
а вашия педиатър какво казва по въпроса? Rolling Eyes newsm78

# 479

момичета, от къде го купувате този пащърнак?? търсих, но не намирам!! моля за съвет!

Simple Smile
Виждала съм в Карфур.

Общи условия

Активация на акаунт