Машина за хляб-38 част

  • 50 399
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 4 615
Блаодаря, alys! И аз не знаех, всъщност нищо не знам за тестото, брашното и прочие. Рецептата видях в Кулинарен журнал със снимка и не се стърпях... Сънувах я снощи, но ме достраша без съвет да я правя. Рецептата е малко по-различна от тази, която е в линка. Не, че е от значение.

# 256
# 257
  • Мнения: 3 695
Maякуб, alys, мерси за отговорите за тутманика.   bouquet
Пуснах го на бързата ми програма /1 ч 20 мин./, но ми просветна, че за това време и с това количество мая няма да се получи нищо; спрях го, пуснах го на друга програма; после пак на първата.  Rolling Eyes Като резултат сиренето се разби доста и стана нещо като солен кекс, но е вкусно и се яде. Другият път ще опитам направо на по-дълга програма.  Peace

# 258
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 729
Здравейте, майстори и майсторки!
Снощи се опитах да направя ръжения хляб на Фукла:

500 гр. ръжено брашно
400мл. вода
1 суха мая
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. олио
1 с.л. кориандър на зърна
1 ч.л. кимион

На програма Пълнозърнест хляб, за 750 гр.
Кориандърът и кимионът се добавят при звуковия сигнал след втасването. Кориандърът е перфектната подправка за ръжен хляб и придава невероятен вкус.


Като по съвет на Джемма (така тя е приготвила хляба, не че ми го е споделила лично) сложих 400 г. ръжено и 100 г. бяло брашно.
както и до сега сложих първо течните съставки, добавих 1 ч.л. лимонов сок, захарта, брашното, солта в едното ъгълче и маята (7г. жива) в средата (в кладенче). Тесто така и не се получи, а една доста гъста каша. След като се изпече, го извадих и завих в памучна кърпа и го сложих в торбичка. На сутринта като го разрязах вътре беше недоизпечен, остана лепкаво тесто на ножа.
Дали е трябвало да накисна част от ръженото брашно с вода, или пък водата е много?
До сега съм правила ръжения хляб на Наталина поне 4 пъти и не съм имала провал.

Сгрешила съм като съм публикувала рецептата, сложих 400 мл. вода

Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 17:44 от _ilka_

# 259
  • Враца
  • Мнения: 3 853
много вода!  ooooh!

# 260
  • Мнения: 125
а мъжката част къде я забрави  #2gunfire  bouquet
Извинявам се на мъжката част Heart Eyes  bouquet Praynig

# 261
  • Мнения: 125
Мама 73,ако искаш влез във любими на Венета там има козунака на Венета стъпка по стъпка придружени със снимки.А и много други сладкиши и кексове обяснени много подробно.
  chef Рецептите са страхотни даже си записах някоя друга но на мен ми трябват за Машина за хляб

# 262
  • Балчик
  • Мнения: 9 285

Понеже получих и на лични запитване,та да отговоря и тук. Водата вероятно е сгрешена при писането, но ако наистина си сложила 800 мл, разбираемо е, да не ти се получи хляба.
 А защо съвет си го сложила в кавички? Rolling Eyes Звучи ми като, недоброжелателен съвет. Това не е така,. Съветът е,защото ръженото брашно няма голяма подемна сила и хлябът е като тухла, затова малко бяло брашно му придава по-голяма мекота.

# 263
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 729

А защо съвет си го сложила в кавички? Rolling Eyes Звучи ми като, недоброжелателен съвет. Това не е така,. Съветът е,защото ръженото брашно няма голяма подемна сила и хлябът е като тухла, затова малко бяло брашно му придава по-голяма мекота.
Извинявай Джемма, не съм искала да те обидя  Praynig, сега отивам да ги махна  Embarassed.
Изпълних именно твоята рецетпа, с по-малка ръжено брашно по причините, които си описала!
В кулинарното изкуство имам доста да уча ...

А пък хляба сега ще го направя с по-малко вода да видим какво ще стане  Peace

# 264
  • London, baby
  • Мнения: 805
Здравейте! Какво са тези брашна - Granary malted brown bread flour, Plain flour и Soft grain flour. Пише ми ги като различни рецепти, а не успявам да си ги преведа.

# 265
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Здравейте! Какво са тези брашна - Granary malted brown bread flour, Plain flour и Soft grain flour. Пише ми ги като различни рецепти, а не успявам да си ги преведа.

Едното е черно малцово брашно,а другото е обикновенно бяло брашно.Малцовото брашно се прави от покълнали ечемични зърна. По тази причина малцовото брашно е по-богато на  захари от бялото. У нас то не се използва много в ежедневието от масовия потребител, но може да се добавя към други брашна, за да се ускорят ферментационните процеси.

# 266
  • London, baby
  • Мнения: 805
dunia53, а Plain flour и Soft grain flour еднакво брашно ли е?

# 267
  • Мнения: 148
Мама 73,ако искаш влез във любими на Венета там има козунака на Венета стъпка по стъпка придружени със снимки.А и много други сладкиши и кексове обяснени много подробно.
  chef Рецептите са страхотни даже си записах някоя друга но на мен ми трябват за Машина за хляб

Ами аз меся във машината.Или ползвам програмата само за месене или месене +втасване.
След това оформям и пека във фурната.

# 268
  • Мнения: 14
И аз да се похваля с моите хлебчета с квас. Учудващо за мен, но се получиха. Първата  снимка е хлябът печен във фурна, а втората в машинката. И двата станаха сполучливи според мен. Само дано успея да съхраня кваса, че не ми се чака цяла седмица отново да му бая.

http://pretynka.snimka.bg/cooking/hlqb.482176.22084974
http://pretynka.snimka.bg/cooking/hlqb.482176.22084976

# 269
  • Мнения: 5
ilka, снощи направих сполучлив ръжен хляб и то по рецептата от пакетчетата суха мая Dolceprima, но според мен разковничето на успеха бяха съветите на Дядо Хаджия пълнозърнестото брашно да се накисне предварително и съвета на Бонго бялото брашно да е малко повече от ръженото.

Рецептета е за основна програма:
300 мл вода;
150 г. кисело мляко с 3,6 % масленост
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар;
300 г. пшенично брашно;
300 г. ръжено /пълнозърнесто/ брашно
1 пакетче суха мая

Общи условия

Активация на акаунт