Машина за хляб-38 част

  • 50 405
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
  • София
  • Мнения: 1 231
Мама Мишка това е страницата на Венета,няма да съжаляваш каквото и да приготвиш от нейните блюда http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=433715.0

# 241
  • Мнения: 383
Да ви питам нещо-ако вътрешността на хляба е лепкава на какво се дължи?Извинете за глупавия въпрос,но досега не съм чела тук да е обсъждано това чудо/лепкавостта на хляба/.Ще бъда благодарна ако ми отговорите.

никак не е глупав въпроса,  Hug

лепкавоста се дължи на няколко неща:

много мая(намалете маята до 1% или най много 1,5% спрямо брашното ),
прегледайте си брашното(вероятно некачествено брашно),
температура на околната среда(требе да е към по хладна средата),
и най важното: стерилизирайте си вътрешноста на машината и шкафа за съхранение на продуктите,(има бактерия която изкислява хляба и  когато се нарязва вътрешноста залепва по ножа)

 Hug

# 242
  • София
  • Мнения: 254
Това с бактерията е много интересно...а как стерилизирате вътрешността на машината? Моите първи няколко хляба бяха лепкави, после по други причини изхвърлих всичко от шкафа с продуктите и оттогава не съм имала проблем, та може наистина да е имало такава причина...

Благодарности на Ердинч за рецептата за селски хляб, много добре ми се получи!

# 243
  • Мнения: 383
Това с бактерията е много интересно...а как стерилизирате вътрешността на машината?

нямам много време но накъсо:
топлоустойчивите съдове може да се стерилизират на висока температура, проверете си максималната температурата на машината и действайте като си включите машината на програма печене подолу дадените времена:

140Ц..............4часа
160Ц..............2часа и 30мин
170Ц..............1час
180Ц..............30мин

азе за сега нямам проблем. но ако се наложи в бревилето мисля да пробвам на 150Ц.....3часа
а в машината на бащата(имаше същия проблем) пробвахме на 180Ц.....30мин

 най лесното дезинфектиране и стерилизиране може и с помоща на препарати  Peace

Цитат
Благодарности на Ердинч за рецептата за селски хляб, много добре ми се получи!

 Hug   bouquet

# 244
  • Мнения: 11 804
И аз с въпрос - имаме Аляска с 1 бъркалка от година и половина. Напоследък се случва хлябът да втаса и точно преди да започне печенето, спада и се получава все едно кратер в горната му част. Първо решихме, че е спирал тока или е от ползването на нови диетични брашна, но се случи пак с бяло брашно.
Машинката започна и малко да скърца докато меси. Издъхва ли вече според вас?

# 245
  • Разград
  • Мнения: 3 114
И аз с въпрос - имаме Аляска с 1 бъркалка от година и половина. Напоследък се случва хлябът да втаса и точно преди да започне печенето, спада и се получава все едно кратер в горната му част. Първо решихме, че е спирал тока или е от ползването на нови диетични брашна, но се случи пак с бяло брашно.
Машинката започна и малко да скърца докато меси. Издъхва ли вече според вас?


Намали количеството мая и ще се получи.В случая хлябът ти превтасва.

# 246
  • Мнения: 11 804
max-mama ,
сигурна ли си - ползваме една и зъща мая през цялото време - френската на прах, а този проблем се появи от около месец?   bouquet

# 247
  • Разград
  • Мнения: 3 114
max-mama ,
сигурна ли си - ползваме една и зъща мая през цялото време - френската на прах, а този проблем се появи от около месец?   bouquet


За превтасването съм сигурна.
Опитай да направиш същият хляб с намалено количество мая и после пак ще коментираме резултата.
Факторите за получаване на хубав хляб са много.Нека започнем с маята.

# 248
# 249
  • Мнения: 3 695
Цитат
ЛЕСЕН И БЪРЗ ТУТМАНИК

Продукти:
125 мл кисело мляко
125 мл олио
2 яйца+1белтък (жълтъка е за намазване отгоре)
2 натрошени таблетки витамин С аз не сложих
1,5 с.л. захар (който обича комбинацията сладко-солено може и повече захар)
2 ч.л. сол
500 гр. брашно (може комбинация бяло+пълнозърнесто)
1,5 ч.л. суха мая на д-р Йоткер
Добавки след сигнала:
сирене+кашкавал+колбас (според индивидуалните предпочитания), добре оваляни в брашно
3 с.л. микс семена
Слагат се в тази последователност в контейнера. Преди печене се маже със жълтъка и се поръсва със сусам.
програма 1 основна бърза

Колко сирене да сложа тук?
Бързата програма за 1 ч и 20 мин. ли?

Благодаря предварително за отговорите!  bouquet

# 250
  • Мнения: 222
тутманика: сиренето една малка бучица - 100 гр
моята бърза програма е 2 ч и кусур, иначе имам ултрабърза за 1 ч и нещо....
ползвам бързата....

# 251
  • Мнения: 4
Извинявайте че се намесвам в темата .
Мога ли да ви попитам от къде купувате готовите смеси за хляб.
Предварително ви благодаря.

# 252
  • Мнения: 7 779
Извинявайте че се намесвам в темата .
Мога ли да ви попитам от къде купувате готовите смеси за хляб.
Предварително ви благодаря.
от магазините където продават хранителни продукти  Laughing
аз съм ги виждал както в големите вериги магазини,така и в обикновените квартални магазинчета.

# 253
  • Мнения: 4 615
Понеже мен ме пропуснахте ще се повторя. Опитвам се да направя една месеница. След месенето има втасване, после месеницата се обработва и в рецептата пише, че се пече на 200 радуса. Не ми стана ясно след обработката веднаа ли да я пека или трябва повторно да втаса? Блаодаря!

# 254
  • Мнения: X
Понеже мен ме пропуснахте ще се повторя. Опитвам се да направя една месеница. След месенето има втасване, после месеницата се обработва и в рецептата пише, че се пече на 200 радуса. Не ми стана ясно след обработката веднаа ли да я пека или трябва повторно да втаса? Блаодаря!

След обработката я остави да втаса и тогава печи. (Не знаех, че месеница=тутманик. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:dHsh_qXrG9Y … /blog-post_09.htm)

Бързата програма за 1 ч и 20 мин. ли?

Аз дори хляб не успявам да направя на тази програма. Тутманик пекох на програмата за бял хляб (при мене 3:25 ч.).

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 22:33 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт