Машина за хляб-38 част

  • 50 419
  • 739
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 22 867
Лабрекс,аз съм била подстрекателка.Та рецептата е твоя заради твоя Златен и Млечен хляб качих 7кг и сега се чудя как да ги сваля.
И за да си заслужа подстрекателството НАПРАВИ МЛЕЧНИЯ ВЪВ МАШИНКАТА-ФАНТАЗИЯ Е
А МЕЖДУ ДРУГОТО СИ ОМЕСИ И ТЕСТО ЗА КИФЛИЧКИ Mr. Green Laughing

Подстрекавай, подстрекавай, бан ще ти искам! Grinning Сега набирам смелост за отложен старт. Peace Няма да му се размине и на млечното хлебче и на другите теста, машинката да е здрава само! Grinning

# 226
  • Мнения: X
Пробвах да посипя отгоре един час пред края на основната програма (т.е. когато и трябвало да започне печенето), но тогава коричката вече не лепне и сусамът изпада отстрани.

Няколко минути преди да започне печенето, намажи тестото с вода или мазнина, или жълтък с олио, или жълтък с мляко и тогава поръси със сусам.

Днес правих типов хляб с прясно и кисело мляко (и вода), добавих и 2 ч.л. лимонов сок. Първият експеримент приключи почти успешно. Включих на програма тесто с втасване. Втаса до 2/3 от височината на контейнера и реших да му дам още време. Да, но ми се наложи да изляза и когато се върнах, беше стигнал почти до капака. Пуснах на печене (пекох 65 мин.), добре се опече, но хлътна заради превтасването. Следващия път ще го оставя на програма за бял хляб за сравнение.

Всъщност аз очаквах към машината да има такава книжка с рецепти

Имаше някакво условие, за да ти изпратят книжка по пощата - попълваше се някакъв талон и се праща на указан адрес..., забравила съм какво беше. Тази книжка, която е в pdf формат е съвсем същата, каквато е и хартиеният вариант. Внимавай с грешките (срещат се дори при номерата на избраната от тях програма).

Последна редакция: вт, 11 яну 2011, 22:10 от Анонимен

# 227
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 178
Да ви питам нещо-ако вътрешността на хляба е лепкава на какво се дължи?Извинете за глупавия въпрос,но досега не съм чела тук да е обсъждано това чудо/лепкавостта на хляба/.Ще бъда благодарна ако ми отговорите.

# 228
  • Мнения: X
 newsm78

Последна редакция: чт, 13 яну 2011, 21:39 от Анонимен

# 229
  • Мнения: 14
Пробвах да посипя отгоре един час пред края на основната програма (т.е. когато и трябвало да започне печенето), но тогава коричката вече не лепне и сусамът изпада отстрани.

Няколко минути преди да започне печенето, намажи тестото с вода или мазнина, или жълтък с олио, или жълтък с мляко и тогава поръси със сусам.


Може и след последното месене, аз даже мажа само с вода и малко попритискам семената към тестото, съвсем леко, колкото да се залепят.

# 230
  • Мнения: 547
...
за маята  : 1 кубче е 42 гр - значи ти слагаш около 10 гр прясна мая , която е = на около 3 гр и малко суха. за 600 гр брашно се полагат около 8 гр суха  или 24 гр прясна , а това е малко повече от половин кубче ( 1/2 ).  ако имам грешка да ме поправят.  newsm78

Бонго, хвърли ме в размисъл. Отскоро съм ползвател на една скромна пекарна Zelmer. Досега винаги съм вадила сполучлив хляб, водейки се по първата рецепта от приложената към нея книжка. Ще я напиша, защото много ме замисли. 300мл вода/мляко, 1 малка л. сол, 1 голяма л. захар(слагам по-малко), 1 1/2 л. мазнина, 540г бяло брашно и... 1 малка мерителна л. мая, което измерено на моята везна е ок. 3.5г(половин пакетче мая на д-р Йоткер) и което напоследък замествам с 1/4 кубче жива мая(което е около 10г.) Ползвам базовата програма, която е 3ч.
Толкова ли много увеличава нуждата от мая брашното, ако е с около 60г повече от слаганото от мен?!

П.П. Всъщност, сега погледнах пакетчето с мая, на него пише, че 7г е за 1/2кг брашно. Т.е. прав си... Явно моята машина е икономична откъм мая  Laughing Може би за кратката програма ще е нужно по-голямо количество мая.

Последна редакция: ср, 12 яну 2011, 09:28 от chromе

# 231
  • Мнения: X
На 700 г брашно слагам около 1 1/4 ч.л. (около 4 г) суха мая или 9 г прясна. При козунаците - на 500-600 г брашно  - 7 г суха мая или 21 г прясна.

За кратката програма (която е 1:20 ч. при мене) ползвам 11 г суха мая (4 ч.л.), а с прясна още не съм пробвала.

# 232
  • Мнения: 148
Здравейте.Досега съм правила по-много рецепти за черен хляб но хляба става сбит,не се надува достатъчно и на съпруга ми който трябва да яде такъв хляб по здравословни причини не му хареса никой от тези които правих.
Днес и аз пробвах готовата пълнозърнеста смес по рецептата на книжката.Получи се нещо страхотно,такъв един пухкав и лек хляб наподобява ми на хляба който купувахме на времето от фурните за ръчен хляб,корите са меки само долната кора е малко по -хрупкава.Съпруга ми е очарован и страшно му хареса.Само дето ми стана малко солен но аз си мисля ,че е от диетичната сол със която замених обикновенната и следващия път ще я намаля.Неможах да го снимам цял,че закъснях малко и трябваше почти топъл да го нарежа.

и тутманика на Венета,месен пак във машинката

# 233
  • Враца
  • Мнения: 3 853
ditsan , дали може рецептата  Praynig

# 234
  • Мнения: 125
Здравейте мами имам хлебопекарна от доста време и винаги когато правя хляб става чудесен ,но немога това да кажа за КЕКСОВЕТЕ  newsm78 и Козунаците Cry никога неми стават твърда коричка и сурови вътре
моля ви за някоя рецепта която вие сте правили за Кекс и става чудесна може и със снимка
много ще съм ви благодарна   bouquet  chef

# 235
  • Враца
  • Мнения: 3 853
mama73, аз от този съм най доволна:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=554451.msg17459578#msg17459578


ако пък обичаш какао, изсипваш едно пакетче какао към съдържанието и на сигнала слагаш парчета шоколад.
И него съм правила, става прекрасен. Всъщност същия, само че черен Simple Smile

# 236
  • Мнения: 7 779
а мъжката част къде я забрави  #2gunfire  bouquet

# 237
  • Мнения: 148
Мама 73,ако искаш влез във любими на Венета там има козунака на Венета стъпка по стъпка придружени със снимки.А и много други сладкиши и кексове обяснени много подробно.

# 238
  • Западен парк
  • Мнения: 416
Дитсан, пробвах рецептата на Диварна.
Провалих се напълно, изобщо не ми се получи. Като свърши програмата (1ч. и 40мин.), беше още суров, пуснах да се допече още 15 мин. Отгоре в средата остана почти течен, а по края и отдолу беше готов, обаче вътре като изстина и го нарязах беше глетав и много тежък. Изядохме го де, нали е сладичко...
Предполагам, че проблема ми е в мерките - преди да си купя везна и хляба ми ставаше един такъв, никакъв. Къде да намеря тези рецепти на Венета, те може да са в грамове, а не в ч.ч.?

# 239
  • Мнения: 4 615
Момчета и момичета, предварително се извинявам, че "нахлувам" така. Blush Не съм чела тези дни, не съм и разбрала, кога темата е "навъртяла" 16 страници. Благодаря на дядо Хаджия за темата... за пореден път. Имам въпрос, естествено. Току-що видях рецепта за "лесна месеница" и ми се прииска да я направя веднага. В рецептата пише след втасването месеницата се обработва и се пече във фурна с температура 200 градуса. Това значи ли, че второ втасване (както след обработката на козунака) не е необходимо? И другият ми въпрос е, какво се има предвид под "олио, колкото поеме".? Blush От втория въпрос много ме е срам, но наистина нямам никаква представа за отговора. На 500 грама брашно, 100 гр кисело мляко, 1 яйце и пакетче суха мая колко е приблизително "олио, колкото поеме". Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт