Машина за хляб-38 част

  • 50 385
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 1
Здравейте експерти  Simple Smile . С жена ми си купихме един мулинекс с 16 програми преди два дена и направихме няколко хляба с него . Прочетох на много места , но не видях да има подобна рецепта за ОНЯ!  хляб Добруджа (от "Тошово време") tooth с който много от нас са израснали (страхотната и НЕповторима коричка и специфичен вкус).Вече го намирам само на 1 място Sad в София. Моля ви се ако някой от вас е достигнал до същия или поне подобен вкус да сложи една рецепта  yes

Последна редакция: пт, 14 яну 2011, 21:51 от Old_Bone

# 271
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 178
Е-е-е едва ли някой е постигнал вкуса на "Тошевския хляб"?

# 272
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
dunia53, а Plain flour и Soft grain flour еднакво брашно ли е?
  Soft grain flour.Да това е точно обикновенно или както го наричат специалистите софт брашно.То е с намален състав на глутен.Или по точно безглутено брашно

# 273
  • Враца
  • Мнения: 3 853
И аз да се похваля с моите хлебчета с квас. Учудващо за мен, но се получиха. Първата  снимка е хлябът печен във фурна, а втората в машинката. И двата станаха сполучливи според мен. Само дано успея да съхраня кваса, че не ми се чака цяла седмица отново да му бая.

http://pretynka.snimka.bg/cooking/hlqb.482176.22084974
http://pretynka.snimka.bg/cooking/hlqb.482176.22084976



Веднага кажи рецептата за козунака !!!  Praynig Praynig

# 274
  • Мнения: 7 779
Веднага кажи рецептата за козунака !!!  Praynig Praynig
това на снимките не е козунак

# 275
  • Враца
  • Мнения: 3 853


Не е ли ??  newsm78

# 276
  • Мнения: 7 779
И аз да се похваля с моите хлебчета с квас. Учудващо за мен, но се получиха. Първата  снимка е хлябът печен във фурна, а втората в машинката. И двата станаха сполучливи според мен. Само дано успея да съхраня кваса, че не ми се чака цяла седмица отново да му бая.

http://pretynka.snimka.bg/cooking/hlqb.482176.22084974
http://pretynka.snimka.bg/cooking/hlqb.482176.22084976



Веднага кажи рецептата за козунака !!!  Praynig Praynig
това,което е цитирано по-горе, аз го виждам като 2 хляба

# 277
  • London, baby
  • Мнения: 805
dunia53, благодаря!  Hug

# 278
  • Враца
  • Мнения: 3 853
Е, да обаче, аз като се разрових в снимките на същият потребител,
изнамерих този великолепен, превъзходен козунак Simple Smile
Та, за него питам   bouquet

# 279
  • Мнения: 4 900
vmarinska ,bongo_2007 за различни снимки говорите и не можете да се разберете  Grinning
Днес правих моя любим черен хляб, но този път замених 50% от многозърнестата смес със типово брашно.
И в този вариант се получи  много сполучлив хляб
Crazy

# 280
  • Мнения: 7 779
Е, да обаче, аз като се разрових в снимките на същият потребител,
изнамерих този великолепен, превъзходен козунак Simple Smile
Та, за него питам   bouquet
като видях какво си цитирала и отворих снимките видях 2 хляба, а ти искаш рецепта за козунак , та си помислих да не би да съм пийнал повечко и не мога да различа хляб от козунак  hahaha  bouquet

# 281
  • Мнения: 14

 Grinning Първо да кажа, че козунака е от тази тема, но на кой точно беше не помня. Копирала съм текста във файл и така ще ти го пусна. Само се не биите Бонго. Леко разминаване е станало  Joy
И второ мисля , че далеч назад съм от майсторите тук на козунаци.

Козунак


3 яйца(единият жълтък се отделя за намазване накрая)
200 гр захар
75 мл мазнина(аз смесих олио и св.мас)
250 мл прясно мляко
20 гр прясна мая
настъргана кора на един лимон
660 гр брашно(толкова точно ми отиде,но това е относително,затова се наблюдава тестото)
От половината прясно мляко(затоплено)+маята+1 сл от захарта+1 разбито на ръка яйце+1 щипка сол
+брашно се прави
гъста каша,която се оставя на топло да втаса,под кърпа.
В контейнерчето на машинката се слага останалото прясно мляко,като предварително е затоплено и в него е разтворена
захарта,половината от мазнината,разбитите яйца с белтъка,вече втасалата маяна смес и 550 гр брашно.

Програмата е за френски хляб-3,32 чАса.

Следва 5 минути месене,после 5-минутна почивка.След нея се слага настърганата лимонова кора и
по мъничко брашно,докато се оформи хубаво тесто,което да не маже под бъркалките.
След като се оформи,започва се с останалата мазнина.Слага се на три пъти,като всеки път се изчаква да се усвои
добре от тестото.През това време аз помагам на машинката да меси с една дървена лъжица.
След като и мазнината е прибавена ако има нужда се прибавя още мъничко брашно,но по половин лъжица,
докато се оформи тестото.И вече се оставя да си се меси и втасва.
След последното премесване,което е от 10 секунди,с обилно намазнени ръце се изважда тестото
(капака на машинката се затваря),разделя се на две с ръце.Едната половина се разделя на още три и бързо се оформят
 фитили(не е нужно да са красиви,просто изтегляте всяко парче на фитил),сплита се,подгъват се двата края отдолу и
 се връща в машината(може да се махне бъркалката,тя вече не е необходима).В процес на втасване козуначето се
оформя.През това време машинката не се изключва,процесът си продължава.
Другата половина от тестото си оформяте както си искате.Аз го направих по същия начин и го сложих в продълговата
 форма,постлана с хартия за печене и оставих на топло да втаса.
Машинката преди да почне печене,ми се стори,че тестото трябва да втаса още(повече от два пъти трябва да си увеличи
обема) и изключих от контакта,за да може да си втаса още тестото.След това намазах с яйце и поръсих със захар и
включих,програмата си продължи.Ако случайно програмата не се е запазила се включва печене и готово.
Козунакът се опече 10 минути преди да приключи програмата и аз го извадих,за да не изгори.
Другият козунак като си втаса,го намазах с яйце и поръсих обилно със захар и сложих в загрята на 180 градуса фурна,
като в първите 15 минути пека само отдолу,после включвам и горният реотан.

И тъй като тестото иде много за машинката, отделям една част на око и с останалата правя локумки, които стават също много хубави

# 282
  • Мнения: 7 779
не си падам по побойщата  Laughing
благодарско за козуначената рецепта   bouquet smile3525

# 283
  • Враца
  • Мнения: 3 853
изглежда ми супер трудна ...  ooooh! ooooh! ooooh!

# 284
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 178
Ако ти се струва трудно правиш 1/3 от р-тата слагаш я в машинката и тя сама ще се справи без нищо допълнително да и баеш.Аз така правя,но със козунака на Ердинч.Уникален е.

Общи условия

Активация на акаунт